TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Wrz 2023 14:42 #843337

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5161
A u mnie powędrowała na stół papryka z donicy odmiany Iga . Gruba dość ścianka 5-8 mm. Owoc wielkości dużej pomarańczy, bez wyraźnego słodkiego akcentu, czego mi w niej brakuje, może błąd w nawożeniu, albo tak ta odmiana ma. Ciekawe czy z gruntu będzie różnica, choć bardziej opóźniona widzę.

IMG20230922125001.jpg

IMG20230922125106.jpg
Załączniki:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2023 14:42 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia, anka-skakanka

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 24 Wrz 2023 19:49 #843424

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1209
Babcia Ala wrote:
Suszenie papryki słodkiej: na wiór czy ma być sprężysta i co potem, jak to używacie, zemleć w jakimś "ustrojstwie", no ja blondynka jestem, teraz już platynowa ;)
Papryka trudno się suszy najlepiej pewno w całości , pokrojona albo pleśniała na słońcu albo długo w suszarce się suszyła . Słodka trudno się mieli chyba że z pestkami bez pestek po zmieleniu zbryla się.To samo z ostrą też trudno zmielić , mieliłem w lidlomixie i przesiewałem i tak kilka razy za parę złotych paka gotowej w necie ,nie opłacalne w moim przypadku bo i praca nie prosta z tym rozdrobnieniem i efekt mierny ale mam na kilka lat .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu, Emilia, anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Wrz 2023 19:39 #843568

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1580
Papryka Ramiro, nasiona wydłubane z kupionej w markecie, w smaku moja jest mniej słodka, a szkoda
20230928_175657.jpg

Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Paź 2023 11:40 #843721

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3119
NN / Wielka Czerwona od Krecika

m_20231001_100525.jpg

Bardzo ładna, dorodna, rzeczywiście wielka, jak obiecano (a dziś dotrzymywanie obietnic nie jest popularne), krzepka, nieco późnawa, …jak wszystkie przecież, ale to też jest względne, bo zależy od ogrodnika i warunków uprawy.

m_20231001_100422.jpg

Największa i najcięższa papryka w moich dotychczasowych uprawach.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, najemnik, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Paź 2023 11:03 #843757

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32293
Wielkie zawsze są później, bo dłużej od tych małych rosną :)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, JaNina, del, ewakatarzyna, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 05 Paź 2023 17:21 #843912

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33217
Zerwałam dzisiaj wszystkie papryki rosnące w gruncie.Za kilka dni w/g prognozy w nocy ma być 2 stopnie,więc mogę spodziewać się u mnie 0,a nawet maly minus.
Papryki w skrzyneczkach w przechowalni.
Z plonów jestem zadowolona.

20231005_165454.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, JaNina, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 08 Lis 2023 17:31 #845310

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
W tym sezonie miałam: Ramiro i NN, ponieważ smak nikomu z domowników nie odpowiadał to zamówiłam nasiona odmiany Chinese Giant i Bull's Heart z obrazka mi się spodobały, po sezonie sprawdzimy jak w smaku
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 00:30 #845534

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2069
Ja miałam kilkanaście roślin Oleńki i Dumasa. Zielone papryki zbierane były w połowie października. W zasadzie do dziś wszystkie ładnie dojrzały :lol:
Cieszę się, że nie przerabiałam zielonych, bo teraz mam czerwone. I jeszcze przez kilka dni będą do jedzenia.
Chyba rozejrzę się tu za jakąś jeszcze jedną plenną odmianą.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, anka-skakanka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 08:02 #845539

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56562
Anka-skakanka wrote:
.......sezonie sprawdzimy jak w smaku

Aneczko, jeśli chodzi o smaki papryki, to musisz najpierw wiedzieć do czego chcesz tych papryk używać. Ja sobie podzieliłam na grupy. Jedne są do suszenia, inne do przetworów. Następne są do nadziewania. Nie można też zapomnieć o tych do chrupania.
Nie wszystkie papryczki, które są na przykład bardzo aromatyczne po suszeniu, są bardzo smaczne do chrupania. I na odwrót, bo nie wszystkie smaczne do chrupania, będą aromatyczne po ususzeniu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Emilia, anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 09:20 #845543

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4514
Janinko - które papryki polecasz do chrupania? Jakie są najbardziej plenne?

W tym sezonie miałam bardzo dużo odmian ale chyba za późno je wysiałam, nie miały zbyt dużo owoców.
Najbardziej plenna słodka papryka u mnie to Murasaki Purple, Chocolate Beauty, Corbaci (też do suszenia)
Zaskoczona jestem jak ciężki może być owoc o grubych ściankach - papryka Sweet Orange.
Krzaczek nieduży, nie dostał podpory a owoc był tak ciężki że przeważył całą roślinę i położył.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, zwykły chłop, anka-skakanka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 14:46 #845557

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
Janinko diękuję za podpowiedź, myślałam, że kazda odmiana słodka jest dobra do tzw wszystkiego. Nasiona juz kupiłam teraz muszę doczytać do czego te odmiany się nadają :jeez: Kiedyś człowiek z pewnością to ogarnie
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 17:16 #845565

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 56562
Emilia wrote:
Janinko - które papryki polecasz do chrupania?
Wydaje mi się, że najlepsze są typu blok, ale ja ich już nie uprawiam :oops:
Smak papryki zależy od wielu czynników. Rodzaj podłoża, temperatura, słońce, nawożenie itd. Bywa i tak, że jednego roku jakaś papryka mi smakuje a drugiego roku już niekoniecznie. To co smakuje jednemu, może nie smakować drugiemu. Niestety, musisz sama poszukać :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 13 Lis 2023 19:38 #845571

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32293
Papryki wydające owoce typu blok nie nadają się do gruntu. Mają duże zagłębienie przy szypułce i po deszczu woda tam długo stoi, często potem dostają szarą pleśni właśnie przy szypułce. W zw. z tym też odeszłam od nich, dobra papryka typu kapia nie jest zła, a woda spływa po niej jak po gęsi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, del, ewakatarzyna, madlen88, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Lis 2023 08:46 #845594

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4514
Z papryk typu blok rezygnuję bo zazwyczaj mają u mnie po jednym owocu :jeez:
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, del, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Gru 2023 11:37 #846944

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1039
Alu dziękuję za to spostrzeżenie. Jestem wielką fanką papryk ale właśnie niespecjalnie u mnie rosną. Zazwyczaj uprawiałam papryki w typie block w gruncie właśnie i może tu jest pies pogrzebany. Spróbuję w tym roku do gruntu dać coś w rodzaju Palemo a blocki wcisnę do tunelu.
Pozdrawiam, Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala, MagSta

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Gru 2023 12:13 #846948

• gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3884
Jeśli chcesz papryki w typie Palermo to polecam papryki kupowane w trójpaku (czerwona, żółta, pomarańczowa) z marketów. W zeszłym roku miałam Ramiro. Pięknie powtarzają cechy, plenne i nie chorują. Uprawiałam w tunelu, ale późno wysiałam i wysadziłam.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Gru 2023 13:05 #846952

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1039
Akurat Ramiro miałam któregoś roku i była całkiem niezła, chyba czas powrócić do niej. W tym roku będę miała też do wypróbowania Kaptur F1, pojoć bardzo plenna i wytrzymała.
Pozdrawiam, Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Gru 2023 05:49 #847201

• anka-skakanka
  • anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
W tym roku miałam Ramiro czerwoną owszem plenna była, ale smak niestety tej marketowej był lepszy niż ogrodowej, dlatego w tym sezonie tej odmiany u mnie nie bedzie
Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.048 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum