TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 11 Sty 2024 17:33 #848866

• Lukmen
  • Lukmen's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1555
Ramiro podobnie jak Palermo to dwie odmiany które sadzę przemiennie od dawna.To bardzo smaczne,plenne i aromatyczne odmiany,jedyną wadą co mnie akurat nie przeszkadza to cienka ścianka.Coś koleżance w uprawie poszło nie tak i po jednym sezonie nie rezygnowałbym z Ramiro.
Był rok kiedy tunel odpoczywał od pomidorów i w symbiozie rosły tam papryki,astry i zatrwian.Nie narzekały na swoje towarzystwo.Folia była zdjęta,więc rosły pod chmurką.

IMG_20200801_194027.jpg

IMG_20200801_194231.jpg
Pozdrawiam MK.
"Bogatym nie jest ten, kto posiada, lecz ten, kto daje." - Św. Jan Paweł II

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 24 Sty 2024 12:39 #849683

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Poszły do kiełkowania (i jeden bakłażan)
Shar Pei słodka, Nafania, Espaniola, Slonowyj Biwien Czerwony

kiekownik_1.jpg

kiekownik_2.jpg

papryka_baklazany_2024.01.24.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2024 12:40 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Armasza, rozalia, Marlenka, bietkae, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Chiarodiluna, MaSa, Lukmen

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 26 Sty 2024 21:58 #849818

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2652
Oj, widzę, że już "Akcja Wiosna". Dołączę chętnie 15. marca.

Ja to jeszcze trochę wspomnieniowo -

Słonowyj Biwień Szokoladnyj - // Cлоновий Бивень Шоколадный // Chocolate Elephant TUSK // Kieł Słoniowy Czekoladowy // Zanna di Elefante //

To papryka słodka, spontaniczna przemiana tożsamej papryki, ale czerwonej, zaistniała jakieś dwa lata temu w ogrodzie pewnej znanej i cenionej na tutejszym forum Ogrodniczki z Zachodniego Mazowsza, niemal nad brzegiem Wisły.

SBCz-1.jpg

Owoce są jak widać smukłe, ok. 15-20 cm. Barwa pięknie czekoladowa. Plenność krzewu wysoka. Owoc o silnie wydłużonym kształcie i dość cienkich ściankach 3-4 mm. Miąższ delikatny, słodki. Tymczasem chyba nie wiadomo od jakiej ciemnej papryki nabyła swoją nową barwę. Powtórzyła tę skłonność w kolejnym sezonie, więc są nadzieje, że już na stałe czekoladowa pozostanie. Obecne pokolenie to jakieś F3.

SBCz-2.jpg

Stała się jedną z kilku moich absolutnie ulubionych. A tak prezentuje się porównawczo względem podobnych jej słodkich papryczek –

SBCz-3.jpg

Słynna Jimmy Nardello z lewej, Słonowyj Biwień Szokoladnyj w środku, Corno di Toro Orange z prawej.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Armasza, rozalia, Marlenka, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 00:49 #849821

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Jak zabezpieczacie paprykę przed wyłamaniem , przewróceniem . Jeden kijek to za mało , sznurek tak jak u pomidora też się nie sprawdza , bo najczęściej jest ze trzy odnogi . Lukmen u ciebie to nic nie widzę ,czy nic nie robisz ? nie wiążesz do niczego?
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 08:11 #849822

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 18685
Wbijam kij lub pręt z boku krzaka, przywiązuę sznurek na tyle mocno żeby się nie przesuwał, a potem obwiązuję nim krzak dookoła. Tylko ta metoda lepiej sprawdza się przy smukłych i wysokich krzakach. Przy bardziej rozłożystych wbijam ze trzy patyczki i przywiązuje każdą gałązkę oddzielnie.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, Armasza, rozalia, bietkae, JaNina, del, ewakatarzyna, papryczka, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 19:07 #849852

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
U mnie w rzędzie rośnie 10 sztuk (5 odmian). Po obu stronach wbijam po 3 kołki i przeciągam sznurek, raz, a po jakimś czasie drugi poziom. W tym kanaliku dobrze się trzymają i jedna wspiera drugą. Wtykam jeszcze tu i tam jakiś patyk w razie potrzeby, bo każda odmiana inaczej rośnie. Myślę, że przy jednej odmianie one trzymają pion przy bardzo dobrze dobranej rozstawie roślin, czyli nie za luźno i nie potrzeba żadnych cudowań.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2024 19:36 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, papryczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 19:46 #849856

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54403
Na początku wygląda to tak

33B9BC25-DE0B-477F-ADF4-249A04B2865D.jpeg

Później, jak pisze badzia, dokłada się wyżej następne sznurki.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 19:50 #849857

• najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9133
Ja paprykę podpieram jak JaNina, i ta metoda się sprawdza.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, badzia, rozalia, Marlenka, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Sty 2024 20:22 #849860

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Ja wbijam dwa kołki żeby rozstaw sznurków był większy. Ma to na celu nie tylko pionowanie krzaczka, ale także podparcie kruchych, obciążonych owocami gałązek. JaNiny metoda się sprawdza, bo ma 3 rzędy. Ja mam 1 dlatego muszę pomagać rozgałęzieniom.
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2024 20:30 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Sty 2024 14:43 #849906

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1178
Stosowałem metodę Janiny z tym że szersze paliki z łat budowlanych ,dobre ale pracochłonne rozwiązanie , ostatnio stosowałem metodę Badzi czyli trzy tyczki - patyki do każdego krzaczka plus sznurki na 3 piętrach też niestety pracochłonne. W szklarni papryka bardziej ciągnie ku górze jak w gruncie , myślałem że macie coś lepszego bo często widzę krzaki bez palików, a u mnie się przewracają jak podleję , może za słaby system korzeniowy .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Sty 2024 16:26 #849918

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7077
Paprykę uprawiam tylko w gruncie i też ciągle mam problem z podporami. Krzaki rosną wysokie, jak zaczynają pojawiać się papryki, zaczyna się problem. Mieszkam na górce, często silnie wieje i podpory nawet trzema kijkami, które wkopuję głęboko przed posadzeniem rośliny, nie dają rady, krzaki się wywracają.
Wczoraj mężuś przecierał drzewo w tartaku na kolejną szopę, przykazałam, że każdy ścinek odpowiedni do podpór ma przyjechać do domu.
Jest spora kupka, chyba wystarczy :happy4: :rotfl1:

405082915_399614612436349_514359009298463256_n.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Sty 2024 21:44 #849930

• madlen88
  • madlen88's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 977
No proszę jak małżonek się sprawił porządnie :bravo:
U mnie puki co wystarcza jeden, góra dwa pliki do każdego krzaczka ale mam wyjątkowo zaciszne miejsce pod warzywnik. Z jednej strony dom a z trzech szpalery drzew w odległości około 30m. Słońca wystarczająco dużo a i ochrona przed wiatrem jest.
Pozdrawiam, Magda
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Bobka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Sty 2024 03:15 #849942

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7077
Żonka nie mieści się już ze słoikami i całym majdanem do upraw, to M musi dostawić szopkę :devil1:

Przeczytałam dziś wątek o paprykach i trochę mnie zmroziło. Piszecie o tym, że nie powinno sadzić się papryki słodkiej obok ostrej, bo się zapylają i wychodzi misz masz. Sadzę obok siebie od kilku lat i nie zauważyłam zmian w gatunkach. Zaniepokoiło mnie to, bo nieświadomie wysłałam nasionka na straganik paprykowy i nie wiem co z moich nasionek wyrośnie :club2:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2024 03:15 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, rozalia, Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Sty 2024 07:01 #849944

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
del wrote:
Poszły do kiełkowania (i jeden bakłażan)
Shar Pei słodka, Nafania, Espaniola, Slonowyj Biwien Czerwony

kiekownik_1.jpg

...[/attachment]
Ładnie się ruszyło w kiełkownikach :)

papryka_2024.01.29.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, mymysteryy, rozalia, Marlenka, magnes, Evien, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, surk, Emilia, calineczka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Sty 2024 08:07 #849952

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10257
Moje powoli wychylają łebki. :flower2: Docelowo pójdą do 10l donic, więc wczesny wysiew i późniejsze ewentualne chowanie przed chłodem, nie będzie problemem.

20240129_073033.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, magnes, Evien, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, jack90, surk, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Sty 2024 09:02 #849957

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Jakiej odmiany te prapryczki ?
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Sty 2024 22:09 #849989

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10257
Nasiona wydłubane ze słodkiej sklepowej. Nie pamiętam jaka to była odmiana, coś w stylu Ramiro. Nie robię u siebie kontrolowanego zapylenia, a uprawiam zawsze różne odmiany, więc dla bezpieczeństwa, by słodkie były słodkie, wolę siać ze sklepowych. Ale tej słodkiej będą tylko dwa krzaczki. Reszta to Padron, bo najbardziej lubię smażone papryki. I będą dwa krzaczki ostrej Chinese 5 colors (uprawiam ją co roku ze względów dekoracyjnych :) ).

Ogólnie papryki traktuję głównie jako dekoracja, dopiero w drugiej kolejności pełni rolę kulinarną. :wink4:

20230928_171513.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2024 22:20 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, badzia, Armasza, rozalia, pszczolka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, jack90, renons, surk, Emilia

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Lut 2024 12:49 #850233

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29682
Ja o tym przywiązywaniu jeszcze. U mnie jest wietrznie i wszystko się wywraca, nie mogę stosować sznurków w niczym (w groszku i bobie też nie), bo nieustanny wiatr ociera pędami o sznurki i rośliny mi potem chorują. Moja metoda też jest czasochłonna, ale jak Was tu poczytałam, to nie ma metody podpierania papryki typu szybko i łatwo. Ja wbijam pręty już podczas sadzenia i łączę je bambusowymi tyczkami. Do dolnej mocuję łodygę krzaczka, a do górnej wiążę poszczególne pędy z owocami. Przywiązany jeszcze się nie wyłamał. Wiążę stopniowo, to tego tak nie odczuwam, ale potem jak trzeba wszystko odwiązać, by uprzątnąć zagon, to wtedy jest tego trochę. Wiązadełka piorę i mam na następny rok, najlepsze są syntetyczne tkaniny, typu bistor, kremplina, dederon :happy4: . Tak to mniej więcej wygląda:
DSCF0081.jpg

DSCF0084-3.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.952 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum