TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 09:18 #857655

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
Mam podobnie jak Janinka, już powinnam coś z nimi zrobić, bo duże są i nawet już z oberwanymi pierwszymi kwiatkami na rozwidleniach.
Przygotowuję im stanowiska, ale nie są jedyne i trochę to trwa.

IMG_20240514_091303.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 12:41 #857667

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Andrzeju, jeśli noce są u Ciebie na plusie, to wysadzaj.

U mnie jeszcze trzy noce ok.4*, ale pierwsze 12 dziś jestem zmuszona wysadzić do gruntu, na noc okryję.

Nie mam już doniczek, a kilka pomidorków musi być dziś przesadzone w większe donice. Pogoda piękna to i rośliny odżyły, rosną jak szalone :happy4:

14.30
Dołki na 12 sztuk przygotowane, paliki wbite, kompost dosypany, późnym popołudniem wysadzanie. Przy okazji przygotowałam dołki na cukinię, bo zaczyna wschodzić, więc za jakiś tydzień powędruje na swoje miejsce
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2024 14:37 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 16:19 #857676

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Przy przesadzaniu z doniczek papryki do gruntu sadzimy głębiej , czy tak jak rosły w doniczce .
Pytam bo nie uprawiałem papryki . :jeez: Drugie pytanie czy przy sadzeniu obrywamy dolne liście . :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 20:34 #857685

• Evien
  • Evien's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2643
Ja sądzę ciut niżej, dolne liście obrywam bo i tak oberwę, ale można to zrobić pozniej.
Łukasz
Za tę wiadomość podziękował(a): leszek0921, Miragoral, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 21:09 #857689

• Ewaewa
  • Ewaewa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 339
Moja papryka od dzisiaj wyprowadziła się z tunelu. Będzie rosła w wiaderkach 12 litrowych. Ja obrywam sukcesywnie dolne liście do pierwszego rozwidlenie. Na niektórych paprykach z siewu styczniowego zawiązuje już się owoce.

Super Red Pimento
IMG_1048.jpeg
Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Grzebuła, Emilia, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 14 Maj 2024 21:23 #857693

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54395
Ja sadzę trochę niżej. Liści nie obrywam, bo są ładne, więc szkoda. Ziemi też nie dotykają.
Dzisiaj wsadziłam 38 sztuk papryki na grządkę pod chmurkę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 15 Maj 2024 13:19 #857724

• Pedro110
  • Pedro110's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Witajcie . Doradźcie co to ?
IMG_1352.jpeg

IMG_1354.jpeg
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 16 Maj 2024 10:17 #857780

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Jak często będziecie podlewać paprykę w tunelu i jaką ilością wody.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 16 Maj 2024 15:13 #857792

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Dziś moje papryki pomidorowe czerwona i żółta pospacerowały do gruntu.Z względu na coraz mocniejszy wiatr zostały zabezpieczone sznurkiem.Mam nadzieję,że wiatr je nie połamie. :garden1: :garden1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)

004-357.jpg

001-981.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 00:47 #857827

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Inspirując się sadzeniem Krecika wsadziłem również i ja swoje papryki slodkie, 20 sztuk, oprócz tego mam Hot Hungarian Waxx i Nn Adrian w w doniczkach. Wykonałem też dodatkowe wzmocnienie sznurkami, ale chyba robię coś źle,że nie wszędzie jest są blisko siebie sznurki. Było już późno i odpuściłem szukania przyczyny. Oprocz tego mam też do każdej rośliny osobne paliki., gdyby te sznurki nie dawały rady.
IMG20240516173434.jpg

To Nn czerwona od Adasiowej,rosła już w litrowej doniczce, ładnie przerosła ziemię korzeniami.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2024 06:28 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Miragoral, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 14:46 #857867

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43745
Grzebuła!!!!
Przywiąż sznurki do siebie pomiędzy paprykami powiedzmy co 2 krzak.Odległości wybierz tak jak Ci pasuje.Ja mam rurki metalowe więc sznurki są bliżej siebie ale też wiążę w miarę wzrostu papryk. :bye: :bye:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 15:14 #857870

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Faktycznie tu leży sedno problemu luźnych sznurków, Dzięki wielkie Kreciku stary :) a ja dodawałem dodatkowy drut pomiędzy dwoma krańcowymi drutami niepotrzebnie .
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 15:28 #857875

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Moje papryczki też są gotowe do posadzenia.Dzisiaj nie dam rady,bo po 4 tyg.nieobecnosci na działce mam bardzo duże zaległości. Planuję posadzić je jutro wczesnym rankiem.

20240517_124750.jpg

20240517_124758.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Miragoral, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 19:59 #857889

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Koma piękne masz sadzonki i papryki i pomidora :bravo:

W końcu wysadziłam swoją ostrą czereśniową NN.

Przez trzy dni stała w pełnym słońcu, a potem aż do wieczora na tarasie, jest dobrze zahartowana, w nocy ma być 8*, więc powinna dać radę.
W dołki pod sadzonki dodałam miejscowo odrobinę obornika przekompostowanego i ziemię kompostową.
Każdą paprykę, jak i inne warzywa sadzę w dołkach, aby nie marnować wody przy podlewaniu.

20240517_133219.jpg

20240517_1741251.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, koma, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, EwG, Grzebuła, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 20:52 #857897

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ja sadziłam już we wtorek, tj. 14.05. tylko zdjęcia nie zrobiłam.
Twoje czereśniowe Ewciu mają już pączki.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 21:13 #857903

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Papryki siałam w czterech terminach. Te ze stycznia i początku lutego są duże i z pączkami, te z 22 lutego, też są duże, ale nie maja jeszcze pączków. Natomiast te z marca to maluchy, jutro pójdą do większych doniczek i muszą jeszcze z tydzień rosnąć w tunelu.
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, ewakatarzyna, Bobka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 21:23 #857905

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Ja wysiewałam 18.03.
Janina

Między kuchnią a ogrodem

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 17 Maj 2024 21:26 #857906

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale Janeczko, nie mam o czym z Tobą dyskutować :happy4:

Z takim zapleczem strychowym do rozmnażania roślin :eek3: Ja nawet porządnego okna nie mam :jeez:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Bobka, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.831 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum