TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 16:16 #858121

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
O kurka :sick: Pocieszyć można się tylko tym, że papryka może się rozkrzaczyć. Oby te rogate nie zjadły do końca.
Ja u siebie boje się, że bezdomne ruszą na moje sadzonki. Papryki sadzę tylko w donicach. No, ale ja takich hektarów niestety nie mam.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 20:23 #858136

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2652
koma wrote:
Od 5-tej rano sadziłam papryki do gruntu.

20240519_105951.jpg

A ja zrobiłem całkiem odwrotnie, bo w niedzielę kończyłem robotę z życzliwą pomocą Księżyca, bo wchodził do pełni i był niezasłonięty. W dzień palące słońce. Rankami i pod wieczór przygotowywałem sadzonki na pełne z nim niegodziwe spotkanie. W dzień przygotowywałem zaś dla nich stanowiska docelowe. Od ponad miesiąca nie padało. W wybranych miejscach nie dokopałem się do mokrej ziemi. Wysadzanie wypadło na sam koniec, przed wyjazdem. Pracując w upale użyłem „jak ten pies w studni”. Spiekłem się przy tym na „brąz południowy, lubiany przez dziewczyny”, że aż wszyscy zapytują, gdzie to ja byłem we wczasach i nie wiem, co miastowym odpowiedzieć. Ta dowcipna sztuczka lingwistyczna z owym „RODOS” jednak bywa realnie przydatna. W poniedziałek ulga, bo wreszcie jakieś chmury na niebie. Sadzonki choć trochę będą miały łatwiej. Liczę, że utrzymają się w swoich lokacjach.

Chciałbym Cię zapytać o sprawy techniczne. Czy te Twoje doniczki produkcyjne mają oryginalne dno z otworami fabrycznymi, czy też zostało usunięte i mamy już tylko walec? Podobne pytanie o plastikowe wiaderka dla pomidorów. I czy to naprawdę poprawia warunki uprawy, bo nie widzę na fotce systemu nawadniania kropelkowego?

Kiedyś robiłem swój eksperyment, ale z małymi dyniami tej samej odmiany. Duża donica i podlewanie z nawożeniem, kontra swobodne stanowisko w gruncie bez specjalnej opieki. Kiedy roślina jest już duża, to zamknięcie bryły korzeniowej w ograniczonej przestrzeni powoduje szybkie zużywanie otrzymywanych składników płynnych. Roślina bez donicy i bez opieki ostatecznie wypadła co najmniej 2 razy lepiej. Ja stosuję płytkie okrągłe obrzeżowanie. Kiedy wyjeżdżam z ogrodu do miasta w okresach upalnego lata to ograniczona doniczka za szybko wysycha.

Widzę też, że nazwy odmian pomidorów są przyczepiane na górnym końcu słupka. A jak znakowana jest u Ciebie papryka?

Nasiona własne i z oazowego straganiku bardzo ładnie mi skiełkowały. Nawet nasionka zapasowe okazały się w kubeczku niepotrzebne. Sadzonki wyszły całkiem ładne. Ale Roberty F1 mam tylko dwie. To skandal, że kupuje się teraz torebkę relatywnie drogich nasion z takiego PNOS Ożarów i ma się z tego 2 sadzonki. Taniej wychodzi na targu i bez roboty. Dużo dobrego i licznie wypisywaliście wcześniej o odmianie Ramiro. Żałuję, że nie wiedziałem o tym wcześniej. O Jupiterze Andrzeja też jakoś dotychczas nie słyszałem. A Kasia to już ma pięknie okazałe krzaczki. Z takimi korzeniami Mirku, jakie mają Twoje sadzoneczki, to można być tylko dobrej myśli.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 20:32 #858140

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32088
Doniczki są bez dna.Pomidory mają pierścienie wycięte z wiader/z jednego wiaderka 2 pierscienie/.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Chiarodiluna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Maj 2024 07:27 #858181

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Jan4 wrote:
pomodoro wrote:
Liście pozbawione chlorofilu należy usunąć.
Liście usunę dziś. Ciekawie czy będzie rosnąć dalej od czubka w górę czy z pędów bocznych wybije "nowy czubek". :idea2:
Na wszelki wypadek posadziłem w tunelu jeszcze jedną paprykę czerwoną.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Maj 2024 12:31 #858200

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
W sobotę, posadziliśmy u córki 38 słodkich papryk. Dziękuje darczyńcom za nasionka,

DSC050341.jpg

DSC050331.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, del, Mirek19, Fina, Chiarodiluna, Grzebuła, Emilia, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Maj 2024 13:30 #858298

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2652
koma wrote:
Doniczki są bez dna.Pomidory mają pierścienie wycięte z wiader/z jednego wiaderka 2 pierscienie/.

Teraz to już cenowo przestało być opłacalne, a ekologicznie właściwe, ale kiedyś nabyłem na wyprzedaży obrzeże faliste z tworzywa sztucznego i pociąłem je w pasy o określonej długości. Mogę nimi regulować wielkość stanowiska – raz większe, raz mniejsze kółeczko (jak mniejsze kółeczko, to taśma nachodzi na siebie podwójnie na pewnym jej fragmencie). Taśmy o niższej wysokości 10-15 cm najłatwiej osadza się w terenie. Te wysokie – 20 cm już trudniej się wkopuje, ale blokują lepiej boczne podziemne przemieszczanie się szkodników. Taśma długości 9 metrów dawała 6 elementów po 1,5 metra. Niestety pod wpływem promieniowania słonecznego traci z czasem elastyczność i kruszeje.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Maj 2024 19:24 #858322

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29677
Ewo/lusinada łączę się w bólu, najgorsze jest to, że człowiek się urobił, a one wszystko zeżarły. Ja po swoich doświadczeniach sadzenia za ogrodzeniem żywopłotu z cisów, który są trujące przecież i kolczastej robinii potocznie zwanej akacją, uznałam 100% prawdziwości lokalnego powiedzonka: "Sarniok zeżro wszystko"

Paweł/Chiarodiluna niezależnie od Marysi i forum od lat sadzę jak Marysia papryki i pomidory w takie obcięte wiadra, łatwiej mi rośliny podlać, bo na mojej glebie po dwóch podlaniach robi się skorupa i przy kolejnym podlaniu cała woda spływa w inne miejsca.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Miragoral, najemnik, Nimfa, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna, Grzebuła, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 01:55 #858341

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Tak Alu, od stycznia człowiek podlewa, przesadza, teraz ponad miesiąc nosi w tę i z powrotem, cieszy się, że już kwiatki widać.
I chap, nie ma.
Mąż mówi, ale ona odrośnie...
Zżarła większą połowę sadzonek czereśniowej, którą mam na przetwory do faszerowania, trochę zostało, mam jeszcze kilka z ostatniego siewu, dam radę.
Dobrze, że ja wszystkich papryk nie wysadziłam, byłaby masakra.
Najbardziej dziwi mnie, że do tej pory nie tykały się papryki.
Grodzimy cały ogród.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2024 02:03 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, mymysteryy, Miragoral, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 07:53 #858350

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Moje Papryki coś wolno w tym roku rosną. W prawdzie późno siane bo około 15 marca, ale wcześniej po prostu czasu na wszystko brakło. Sadzonki są zgrabne, nie wybiegniete, ale małe. Kilka posiałam w lutym siostrzenica i one chcą już mocno do ziemi. W tym tygodniu wszystkie pójdą do ziemi. Siałam około 17 odmian słodkich, głównie nowości i kilka ozdobnych na balkon.

Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Miragoral, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chiarodiluna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 13:04 #858385

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10255
Jeszcze kilka dni i będzie można zrobić pierwsze zbiory papryki Padron :yummi:

20240523_130052.jpg

20240523_130040.jpg

20240523_130013.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2024 13:05 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Miragoral, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, papryczka, EwG, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Maj 2024 22:35 #858893

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Papryka czerwona NN, której nasiona otrzymałem od Adasiowej pokazał już 25 zawiązków/kwiatków

IMG20240528080042.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, EwG, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Cze 2024 09:17 #859163

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10255
Podrosły już wystarczająco, więc wylądują dziś na grillu :yummi:

Padron
20240601_074216.jpg

20240601_074829.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2024 09:18 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, surk, Grzebuła, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Cze 2024 15:06 #859199

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7075
Kasiu podziwiam :bravo: :bravo:

Ja z paprykami jestem na etapie wysadzania w pole :rotfl1:

Większość już przy palikach, w tunelu są jeszcze odmiany w doniczkach, mam je pierwszy raz i jakoś powoli rosną, jeszcze poczekam z ich wysadzaniem.

Ze słodkich papryk wysadziłam do gruntu:

Roberta f1
Fioletowa NN
Pomidorowa NN
Pomidorowa Top Girl
Pomidorowa żółta NN
Cytrynowa NN
Ramiro
Jimmy Nardello
Lesya
Marisza

20240531_195950.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczolka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:15 #859329

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
EwG wrote:
Papryki sadzę tylko w donicach.
Miejscówka papryki. Od najmniejszej do największej :lol:
papryki.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, JaNina, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:17 #859330

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
I jeszcze wygląd z przodu
papryki2.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie

Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:54 #859337

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Papryka Adrian i Ika powoli rośnie

20240602_192501.jpg
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Cze 2024 17:10 #859734

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Papryka w tunelu po opryskach DMSO i JF jest zdrowa. Mają pąki kwiatowe. :dance:
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2024 17:13 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Cze 2024 06:41 #859871

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13658
Kiepsko papryce idzie - coś mi "przetrzepało" krzaki :(
Połowa krzaków taka przystrzyżona :mad2:

Jakieś małe żyjątka czy może gołębie, bo te też widziałem, jak "spacerują" pomiędzy grządkami

papryka_1_2024.06.07.jpg

papryka_2_2024.06.07.jpg

papryka_3_2024.06.07.jpg

i obok młoda rzodkiewka

rzodkiewka_2024.06.07.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2024 06:42 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.696 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum