TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 16:16 #858121

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2028
O kurka :sick: Pocieszyć można się tylko tym, że papryka może się rozkrzaczyć. Oby te rogate nie zjadły do końca.
Ja u siebie boje się, że bezdomne ruszą na moje sadzonki. Papryki sadzę tylko w donicach. No, ale ja takich hektarów niestety nie mam.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 20:23 #858136

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3072
koma wrote:
Od 5-tej rano sadziłam papryki do gruntu.

20240519_105951.jpg

A ja zrobiłem całkiem odwrotnie, bo w niedzielę kończyłem robotę z życzliwą pomocą Księżyca, bo wchodził do pełni i był niezasłonięty. W dzień palące słońce. Rankami i pod wieczór przygotowywałem sadzonki na pełne z nim niegodziwe spotkanie. W dzień przygotowywałem zaś dla nich stanowiska docelowe. Od ponad miesiąca nie padało. W wybranych miejscach nie dokopałem się do mokrej ziemi. Wysadzanie wypadło na sam koniec, przed wyjazdem. Pracując w upale użyłem „jak ten pies w studni”. Spiekłem się przy tym na „brąz południowy, lubiany przez dziewczyny”, że aż wszyscy zapytują, gdzie to ja byłem we wczasach i nie wiem, co miastowym odpowiedzieć. Ta dowcipna sztuczka lingwistyczna z owym „RODOS” jednak bywa realnie przydatna. W poniedziałek ulga, bo wreszcie jakieś chmury na niebie. Sadzonki choć trochę będą miały łatwiej. Liczę, że utrzymają się w swoich lokacjach.

Chciałbym Cię zapytać o sprawy techniczne. Czy te Twoje doniczki produkcyjne mają oryginalne dno z otworami fabrycznymi, czy też zostało usunięte i mamy już tylko walec? Podobne pytanie o plastikowe wiaderka dla pomidorów. I czy to naprawdę poprawia warunki uprawy, bo nie widzę na fotce systemu nawadniania kropelkowego?

Kiedyś robiłem swój eksperyment, ale z małymi dyniami tej samej odmiany. Duża donica i podlewanie z nawożeniem, kontra swobodne stanowisko w gruncie bez specjalnej opieki. Kiedy roślina jest już duża, to zamknięcie bryły korzeniowej w ograniczonej przestrzeni powoduje szybkie zużywanie otrzymywanych składników płynnych. Roślina bez donicy i bez opieki ostatecznie wypadła co najmniej 2 razy lepiej. Ja stosuję płytkie okrągłe obrzeżowanie. Kiedy wyjeżdżam z ogrodu do miasta w okresach upalnego lata to ograniczona doniczka za szybko wysycha.

Widzę też, że nazwy odmian pomidorów są przyczepiane na górnym końcu słupka. A jak znakowana jest u Ciebie papryka?

Nasiona własne i z oazowego straganiku bardzo ładnie mi skiełkowały. Nawet nasionka zapasowe okazały się w kubeczku niepotrzebne. Sadzonki wyszły całkiem ładne. Ale Roberty F1 mam tylko dwie. To skandal, że kupuje się teraz torebkę relatywnie drogich nasion z takiego PNOS Ożarów i ma się z tego 2 sadzonki. Taniej wychodzi na targu i bez roboty. Dużo dobrego i licznie wypisywaliście wcześniej o odmianie Ramiro. Żałuję, że nie wiedziałem o tym wcześniej. O Jupiterze Andrzeja też jakoś dotychczas nie słyszałem. A Kasia to już ma pięknie okazałe krzaczki. Z takimi korzeniami Mirku, jakie mają Twoje sadzoneczki, to można być tylko dobrej myśli.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Mirek19, Bobka, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 20 Maj 2024 20:32 #858140

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33130
Doniczki są bez dna.Pomidory mają pierścienie wycięte z wiader/z jednego wiaderka 2 pierscienie/.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Chiarodiluna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Maj 2024 07:27 #858181

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13346
Jan4 wrote:
pomodoro wrote:
Liście pozbawione chlorofilu należy usunąć.
Liście usunę dziś. Ciekawie czy będzie rosnąć dalej od czubka w górę czy z pędów bocznych wybije "nowy czubek". :idea2:
Na wszelki wypadek posadziłem w tunelu jeszcze jedną paprykę czerwoną.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 21 Maj 2024 12:31 #858200

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13473
W sobotę, posadziliśmy u córki 38 słodkich papryk. Dziękuje darczyńcom za nasionka,

DSC050341.jpg

DSC050331.jpg
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, JaNina, del, Mirek19, Fina, Chiarodiluna, Grzebuła, Emilia, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Maj 2024 13:30 #858298

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3072
koma wrote:
Doniczki są bez dna.Pomidory mają pierścienie wycięte z wiader/z jednego wiaderka 2 pierscienie/.

Teraz to już cenowo przestało być opłacalne, a ekologicznie właściwe, ale kiedyś nabyłem na wyprzedaży obrzeże faliste z tworzywa sztucznego i pociąłem je w pasy o określonej długości. Mogę nimi regulować wielkość stanowiska – raz większe, raz mniejsze kółeczko (jak mniejsze kółeczko, to taśma nachodzi na siebie podwójnie na pewnym jej fragmencie). Taśmy o niższej wysokości 10-15 cm najłatwiej osadza się w terenie. Te wysokie – 20 cm już trudniej się wkopuje, ale blokują lepiej boczne podziemne przemieszczanie się szkodników. Taśma długości 9 metrów dawała 6 elementów po 1,5 metra. Niestety pod wpływem promieniowania słonecznego traci z czasem elastyczność i kruszeje.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Grzebuła

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 22 Maj 2024 19:24 #858322

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32127
Ewo/lusinada łączę się w bólu, najgorsze jest to, że człowiek się urobił, a one wszystko zeżarły. Ja po swoich doświadczeniach sadzenia za ogrodzeniem żywopłotu z cisów, który są trujące przecież i kolczastej robinii potocznie zwanej akacją, uznałam 100% prawdziwości lokalnego powiedzonka: "Sarniok zeżro wszystko"

Paweł/Chiarodiluna niezależnie od Marysi i forum od lat sadzę jak Marysia papryki i pomidory w takie obcięte wiadra, łatwiej mi rośliny podlać, bo na mojej glebie po dwóch podlaniach robi się skorupa i przy kolejnym podlaniu cała woda spływa w inne miejsca.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Miragoral, najemnik, Nimfa, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna, Grzebuła, lusinda

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 01:55 #858341

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9898
Tak Alu, od stycznia człowiek podlewa, przesadza, teraz ponad miesiąc nosi w tę i z powrotem, cieszy się, że już kwiatki widać.
I chap, nie ma.
Mąż mówi, ale ona odrośnie...
Zżarła większą połowę sadzonek czereśniowej, którą mam na przetwory do faszerowania, trochę zostało, mam jeszcze kilka z ostatniego siewu, dam radę.
Dobrze, że ja wszystkich papryk nie wysadziłam, byłaby masakra.
Najbardziej dziwi mnie, że do tej pory nie tykały się papryki.
Grodzimy cały ogród.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2024 02:03 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, mymysteryy, Miragoral, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 07:53 #858350

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Moje Papryki coś wolno w tym roku rosną. W prawdzie późno siane bo około 15 marca, ale wcześniej po prostu czasu na wszystko brakło. Sadzonki są zgrabne, nie wybiegniete, ale małe. Kilka posiałam w lutym siostrzenica i one chcą już mocno do ziemi. W tym tygodniu wszystkie pójdą do ziemi. Siałam około 17 odmian słodkich, głównie nowości i kilka ozdobnych na balkon.

Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Miragoral, jagodka27, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chiarodiluna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 23 Maj 2024 13:04 #858385

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11389
Jeszcze kilka dni i będzie można zrobić pierwsze zbiory papryki Padron :yummi:

20240523_130052.jpg

20240523_130040.jpg

20240523_130013.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 23 Maj 2024 13:05 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Miragoral, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, papryczka, EwG, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Maj 2024 22:35 #858893

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5114
Papryka czerwona NN, której nasiona otrzymałem od Adasiowej pokazał już 25 zawiązków/kwiatków

IMG20240528080042.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, EwG, lusinda, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Cze 2024 09:17 #859163

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11389
Podrosły już wystarczająco, więc wylądują dziś na grillu :yummi:

Padron
20240601_074216.jpg

20240601_074829.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2024 09:18 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, surk, Grzebuła, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 01 Cze 2024 15:06 #859199

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9898
Kasiu podziwiam :bravo: :bravo:

Ja z paprykami jestem na etapie wysadzania w pole :rotfl1:

Większość już przy palikach, w tunelu są jeszcze odmiany w doniczkach, mam je pierwszy raz i jakoś powoli rosną, jeszcze poczekam z ich wysadzaniem.

Ze słodkich papryk wysadziłam do gruntu:

Roberta f1
Fioletowa NN
Pomidorowa NN
Pomidorowa Top Girl
Pomidorowa żółta NN
Cytrynowa NN
Ramiro
Jimmy Nardello
Lesya
Marisza

20240531_195950.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pszczolka, Nimfa, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:15 #859329

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
EwG wrote:
Papryki sadzę tylko w donicach.
Miejscówka papryki. Od najmniejszej do największej :lol:
papryki.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, JaNina, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:17 #859330

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
I jeszcze wygląd z przodu
papryki2.jpg
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie

Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Nimfa, ewakatarzyna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 02 Cze 2024 21:54 #859337

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7801
Papryka Adrian i Ika powoli rośnie

20240602_192501.jpg
Pozdrawiam.Rozalia
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna, Ewaewa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Cze 2024 17:10 #859734

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13346
Papryka w tunelu po opryskach DMSO i JF jest zdrowa. Mają pąki kwiatowe. :dance:
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2024 17:13 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, del, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 10 Cze 2024 06:41 #859871

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14252
Kiepsko papryce idzie - coś mi "przetrzepało" krzaki :(
Połowa krzaków taka przystrzyżona :mad2:

Jakieś małe żyjątka czy może gołębie, bo te też widziałem, jak "spacerują" pomiędzy grządkami

papryka_1_2024.06.07.jpg

papryka_2_2024.06.07.jpg

papryka_3_2024.06.07.jpg

i obok młoda rzodkiewka

rzodkiewka_2024.06.07.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2024 06:42 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.945 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum