TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 03:39 #841470

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Adasiowa wrote:
Adasiowa wrote:
Chyba, jeśli mnie pamięć nie myli ( a może ), zmienia się "posłanie" ?

Toć pisałam przed chwilą, że zmienia się posłanie :)

OT
Nie wiem dlaczego, ale zdarza się - wcale niezbyt rzadko - że posty powyżej czyjegoś wpisu pojawiają się później, jakby odległość do mnie miała znaczenie, do Mietka mam bliżej niż do Ciebie ;) . A drugie usprawiedliwienie, to upał i białe włosy :rotfl1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 09:23 #841482

• Anka-skakanka
  • Anka-skakanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1258
Jaroz w tym roku tez pierwszy raz miałam Black Krim w gruncie i pod folią, z mojego doświadczenia wynika, że w gruncie tej odmiany sadzić wiecej nie będę ponieważ jest podatna na pękanie przy nadmiernym podlewaniu, deszczu nie potrafię kontrolować, a w tym roku trochę popadało
Anka
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 11:54 przez Anka-skakanka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 09:50 #841484

• Chajtarma
  • Chajtarma's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 171
Adasiowa wrote:
Czy Twoje pomidorki miały także problemy z korzeniami i przewodzeniem w łodydze ? Czy raczej borykały się tylko z zarazą ?

Rosły dorodne i zdrowe do ostatnich dni lipca.
Kwitły i zawiązywały.
Nie było żadnych oznak, przebarwień na liściach.
Nastąpiło kilka dni obfitego deszczu. Wkoło na polach stała woda.
Ponadto przez kilka kolejnych dni siąpiła mżawka.
Od pierwszych oznak ZZ zmłóciła w ciągu kilku dni.
Zaatakowała łodygi i wierzchołki wzrostu więc krzaki obumarły
Dodam że od ośmiu lat mam w tym miejscu tunel i ZZ pojawiła się po raz pierwszy.
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 09:51 przez Chajtarma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 10:50 #841487

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Czyli zz wlazła do tunelu?
Musiało też bardzo wiać do środka.
Ja też wyciągam wnioski - nie sadzić pomidorów w gruncie przed wejsciem do szklarni/ tunelu.
Udało nam się zatrzymać to dziadostwo, cokolwiek to było ale krzaczki ogołocone z liści, owoce dojrzewają.
DSC_1869.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 10:54 #841488

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Serce się kraja patrząc na to :woohoo:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2023 10:54 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 11:02 #841490

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
Bo tak łyso?
Ej to moja pocieszka ...
Gdybyś zobaczył 12 worów po 120 litrów z pomidorami, ciężkich, rwały się czasami, już nawet nie myślę co stałoby się z sercem Twoim :hug:
Po środku papryka rośnie i taki układ mi pasuje
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 11:05 #841491

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Chajtarma wrote:
Od pierwszych oznak ZZ zmłóciła w ciągu kilku dni.
Zaatakowała łodygi i wierzchołki wzrostu więc krzaki obumarły
Dodam że od ośmiu lat mam w tym miejscu tunel i ZZ pojawiła się po raz pierwszy.

W skrócie, bo z pewnością to wiesz : xaraza jest bardzo szybka, zwłaszcza, jeśli ma warunki do rozwoju ( 21 stopni, wystarczy przysłowiowa kropla deszczu ), wtedy zarodniki kiełkują błyskawicznie. Pamiętam swoje poletko pomidorowe ( 15 krzaków m.in. malinowych, bawolich serc ), które poległo w ciągu trzech dni - z mojej winy i niewiedzy. Krzaki posadziłam w wielkim tłoku i niczym nie zabezpieczyłam. Zapakowałam do worka niemal 40 kg pięknych ( choć porażonych ) pomidorów i od tamtej pory - już w czerwcu - pryskałam profilaktycznie Infinito. Przez kilka lat z rzędu nie widziałam oznak zz, natomiast borykałam się z szarą pleśnią. Po pierwszych oznakach stosowałam Topsin.Acha - uprawa w gruncie, pod chmurką, na "piaskach".
Pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Jaedda, del, ewakatarzyna, Emilia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 11:28 #841498

• Chajtarma
  • Chajtarma's Avatar
  • Junior Boarder
Dziękuję bardzo za podpowiedzi.
Cenię sobie każdą Twoją uwagę.
W tym roku po raz pierwszy eksperymentowałem z odmianami, które przewijają się przez nasze forum.
Wszystko pięknie szło i pycha mnie zgubiła.
Miałem 34 krzaki (28 odmian).
Gleba ciężka, gliniasta. Pogoda fatalna - bez przerwy utrzymująca się wilgoć.
Pozostaje wyciągnąć wnioski na przyszły rok i pilnie śledzić Wasze cenne uwagi.
Żałuję że nie będę czynnie uczestniczyć w dalszej części forum w tym roku ale niestety nie mam z czym.
Wrzucę jedynie kilka fotek dojrzewających na parapecie resztek owoców.
Pozdrawiam gorąco :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, jagodka27, Jaedda, del, ewakatarzyna, Lulu

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 11:36 #841500

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Nie obwiniaj się - ( poza tym człowiek pyszny nie przyznaje się do swojej pychy ) - najważniejsze jest to, aby po prostu wyciągnąć wnioski z własnych doświadczeń. Nieśmiało myślę, żeby nie mylić pychy z ciekawością - każdy z nas do dzisiaj próbuje poznawać różnych odmian i w zależności od warunków uprawy wie, które z nich nadają się na daną glebę, odkryty grunt, tunel, etc.
To, że nie udało Ci się w tym sezonie nie oznacza, że nie masz aktywnie uczestniczyć w życiu forum :)
Czekamy na fotki.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 12:10 #841503

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
U mnie w foliaku pojawiło się wszystko razem: ZZ i szara, na dokładkę trochę zmain na liściach od alternariozy. Nawet w upały bardzo mocna rosa, dodatkowo mgły zrobiły swoje w połaczeniu z zimnymi nocami.

W gruncie za to zalało korzenie (duże opady, jakoś koło 2 tygodni), ale najważniejsze, że udało się z wielu odmian zebrać pomidory na nasiona. Jeszcze w gruncie szara ;/ Kilka straconych krzaków przez podgryzione (i skoszone przez m) korzenie. Ogólnie ten rok to za długo trzymane sadzonki (mrozy na koniec maja i w czerwcu), to też się odbiło. Część krzaków ma podwiędnięte liście - po opadach deszczu, no nic, z tym już raczej nic nie zrobię. Na pocieszenie - sporo ogórków miałam i pierwszy raz udała mi się kapusta oraz w foliaku papryki. Sezon dał mi porządna lekcę. Foliaki nowe - dwudrzwiowe, nauka nei poszła w las. Poniżej zbiór z folii, gruntu i balkonu. A kolejne już dojrzewają. Zrywam sporo zapalonych, by odciążyć krzaki w upały.

IMG_20230820_002143_773.jpg

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 12:32 #841504

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Lilith szacun :thanks:
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Marlenka, del, ewakatarzyna, Grzebuła

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 12:45 #841506

• Ina
  • Ina's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Lilith :woohoo: z ilu krzaków taki zbiór?

Chajtarma nie martw się , to taki rok. Nie samymi pomidorami człek żyje, są jeszcze kwiaty :flower2: i warzywa :flower:
Ja co roku przysięgam sobie, że więcej pomidora nie wysieje, nie będę go niańczyć a jednak w tym roku parę krzaczków wysiałam. W tym roku się zaparłam,że zjem swojego. a jakże, parę zjadłam a dziś patrzę :woohoo: kurki dobrały mi się do pierwszych gron które już miały rumieniec. Też im smakowały bo i zielone zaczęły degustować.

Tak patrzę na wasze plony i wiem, że muszę kupić pomidory wcześniaki :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 13:00 #841508

• Chajtarma
  • Chajtarma's Avatar
  • Junior Boarder
Rok faktycznie parszywy pod względem upraw.
Niemniej wymyśliłem jeden patent na zabezpieczenie borówki przed ptakami - nie koszę trawy pomiędzy krzakami ;-) :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 13:18 #841510

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3173
Ina - większość z foliaka (70 krzaków), gdzie była ZZ i szara, w gruncie mam bardzo dużo krzaków, ale sporo pustych lub po 1-3 pomidory :( Ale to taki rok - przez zimno brak zawiązanych arbuzów, melonów, dynie i cukinie pozrzucały owoce. Folia była testem - pierwszy rok mam porządną i przesżła moje oczekiwania, mimo iż wyższe grona dość puste przez upały.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna, Grzebuła, Emilia, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 15:29 #841517

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Dzisiaj.
IMG_20230822_124244.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilith, Adasiowa, rozalia, Marlenka, najemnik, ewcia12, ewakatarzyna, gregon, Grzebuła, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 15:31 #841518

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
I reszta na krzakach , 2 krzaki zlikwidowałem , skończyły się pomidorki .
IMG_20230820_133939.jpg

IMG_20230820_133920.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, Jaedda, ewcia12, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 15:32 #841519

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG_20230820_133846.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, najemnik, jagodka27, ewcia12, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2023 22 Sie 2023 15:33 #841520

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
IMG_20230820_133749.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia, Marlenka, jagodka27, Jaedda, ewcia12, ewakatarzyna, gregon, EwG, Grzebuła, Chajtarma

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.911 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum