TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 07 Gru 2023 17:52 #846829

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Marysiu właśnie poklikałam sobie i pieseł zaszczekał ,przestraszył mnie :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 07 Gru 2023 17:59 #846832

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Bogusiu, Małgosia podlinkowała jeszcze kotki, kliknij kotkom też, nie miauczą ;)
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 07 Gru 2023 17:59 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 07 Gru 2023 18:55 #846843

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43744
Pieski nakarmione a poza tym jest ciepło.Termometr nadal wskazuje +5,4*C.Tak było o godz.13,08.
012-24.jpg

011-29.jpg
śnieg czściowo stopniał a reszta obsunęła się z całości namiotu.
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, rozalia, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 07 Gru 2023 19:05 #846845

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Poklikane Alu :hearts: :hug: :devil1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 00:15 #846858

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7056
Koty poklikane, a u piesków usterka, ale już się za nią wzięli :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Super, tak dużo kliknięć aż serwery nie wytrzymały :happy4:
Już poklikane.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2023 01:43 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 06:23 #846859

• renmanka
  • renmanka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5237
Pogodowo dalej głęboka zima. Teraz -6 i mnóstwo śniegu. Krajobrazy przepiękne, przynajmniej nie ma błota.

Tylko mam problem. Bo moje kurki upatrzyły sobie jastrzębie i polują po kilku osobników. Ciągle chodzę od okna do okna i oceniam sytuację. Nie bardzo mogęgdziekolwiek się ruszyć. Dziś porozstawiam więcej strachów w kolorowych ubraniach, może coś to pomoże.

Łatko - a próbowałaś na lód stosować chlorek wapnia? Ja nie, ale czytałam, że jest dość dobry.
Pozdrawiam Celina
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 12:31 #846861

• Mejra
  • Mejra's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6750
Świeci słoneczko od rana...całkiem przyjemnie...

IMG_20231208_121348.jpg

IMG_20231208_121433.jpg

Smacznego obiadku.... ;) :)
Pozdrawiam,Anka
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, koma, Nimfa, del, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 14:31 #846867

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Dzień bardzo pochmurny.Temperatura -7,odczuwalna -10.Lekki wiaterek,wilgotność 89%.

20231208_141333.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 14:54 #846870

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
A we Wrocławiu fatalnie, na ulicach brudna breja, na chodnikach lód, może prócz głównych ciągów. I bura szmata nad głową.

Temperatura waha się między +0 z -0, to sytuacji nie polepsza. Tyle, że dosłownie w tej chwili jakby coś błysnęło od południowego zachodu.

Bo słońce znika teraz nie całkiem na zachodzie, bardzo skraca sobie drogę. :(

Ale co ma powiedzieć moja córka, u której zachód słońca o 14 lokalnego czasu? :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, rozalia, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 16:42 #846876

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu u mnie też przez 20 minut świeciło słoneczko.Ulice i chodniki są zasypane zbrylonym śniegiem,który wczoraj topniał.Boczne ulice jak i chodniki nie są odśnieżane ani sypane piaskiem.Odśnieżona jest tylko trasa Wrocław -Lubin(Legnica} tak obwodnica jak i przejazd przez miasto.Temperatura wahała się od-1 do +2*.Teraz jest +0,5*C.Sałata lodowa Kozuli na razie w namiocie nie zmarzła.Zobaczymy co dalej. :bye: :bye: :bravo: :bravo: :coffe: :coffe: :) :)

009-58.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, rozalia, CHI, koma, bastis, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 16:58 #846879

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Zazdroszczę słońca tym u których się pokazało. Roztocze kolejny dzień spowite szarówką. Temperatura -5, w nocy posypał drobny śnieżek, bez wiatru.

IMG_20231203_113516.jpg

Tęsknie za słońcem.

IMG_20220625_140854.jpg

Miłego wieczoru :bye: :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Łatka, rozalia, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 08 Gru 2023 17:50 #846883

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Wszyscy za słoneczkiem pewnie tęsknią, na szczęście od 24 grudnia zaczyna przybywać dnia :rotfl1: , więc jest nadzieja :search:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, CHI, koma, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 00:49 #846893

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Po Nowym Roku już będzie lepiej, jak głosi stare przysłowie "Na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok", a w połowie stycznia już namacalnie będzie czuć, że jest coraz lepiej :flower2:
Na termometrze -1, głoszą, idzie odwilż :woohoo:

Psy kliknięte, koty kliknięte :bye: :bye:
Pozdrawiam Ewa

św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 09 Gru 2023 01:39 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Kaja, Łatka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 10:37 #846900

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
U mnie także ponuro. Temperatura lekko ujemna. Śnieg nie znika. Pieski nakarmione, ale kotki nie, bo po kliknięciu pokazał się komunikat że dzisiaj już raz karmiłam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 11:52 #846901

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4169
U mnie ostatnio pogoda nie może sie zdecydować czy ma być odwilż czy nie i takie mam wynalazki do oglądania B)
DSC_2556.jpg
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 11:58 #846902

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj późnym wieczorem termometr wskazywał +1,1*C.Dziś o godz.5,10 było +5,1* a o godz.7:00 w pełnej ciemności
wskazania termometrowe oscylowały w granicach +3 do +3,8.Teraz jest pełna odwilż przy +6,8*C.NA ulicach maź śniegowa bo w nocy trochę dosypało.Na ogródku już widać czarne plamy.Czyżby wczesna wiosna? :rotfl1: :rotfl1: :coffe: :coffe: :bye: :bye:

003-502.jpg

004-344.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 12:04 #846903

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Prawie codziennie szaro-bure niebo, śnieg leży, w dzień przechodzi przez 0o w górę, w nocy znowu spada. Śnieg chyba jeszcze poleży, bo ma być dostawa świeżego.
Wspomnienie
20220702_1026332-3.jpg
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, Mejra, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 09 Gru 2023 12:18 #846904

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
renmanka wrote:
Łatko - a próbowałaś na lód stosować chlorek wapnia? Ja nie, ale czytałam, że jest dość dobry.

Najlepszą alternatywą dla soli drogowej jest sześciowodny chlorek magnezu.
Tu fragment:
"Dlaczego powinieneś zrezygnować z soli drogowej na rzecz chlorku magnezu?

Ze względu na konsekwencje używania soli drogowej, większość skandynawskich krajów już zakazało jej używania. W Polsce, ograniczenie użycia soli funkcjonuje tylko w kilku mniejszych miastach. Nie patrząc już jednak na jej szkodliwość, przegrywa ona haniebnie z chlorkiem w swoich głównych zadaniach czyli skuteczności, wydajności i długotrwałości. Sól kamienna w kontakcie z lodem czy śniegiem obniża tylko temperaturę zamarzania wody, co powoduje, że już przy -5 stopniach przestaje działać, a w efekcie pozostawia po sobie tak zwaną „pluchę”. Chlorek natomiast, nie dość, że pełni swoją funkcję rozmrażania nawet przy -30 stopniach, to chroni pokryty teren nawet przez kilka godzin od rozprowadzenia. Jeżeli chodzi o jedyny aspekt, który na pierwszy rzut oka deklasuje bohatera tego artykułu, czyli cenę, to proste działanie matematyczne uwzględniające wydajność chlorku w stosunku do soli, powinno rozwiązać jakikolwiek dylemat."

A tu można PRZECZYTAĆ CAŁOŚĆ
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, CHI, koma, MARRY, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Mejra, Grzebuła

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.809 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum