TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 06:48 #839581

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10235
16*C, niebo lekko zachmurzone, ale zapowiada się dzień bez deszczu.
Udanego poniedziałku :coffe: :bye:

20230730_143721.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 07:08 #839583

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32061
Po krótko trwającej burzy i krótkim,ale intensywnym deszczu wyszło słońce. Temperatura 17 stopni.

20230731_070044.jpg

Miłego dnia.

20230730_101007.jpg
Maria

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 07:35 #839588

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54390
U mnie też zachmurzone niebo i 16*. Wczoraj burze też omijały nas bokiem, ale deszcze już nie, więc znowu dopadało. Dzisiaj ma być przerwa w opadach, więc chcę zrobić oprysk, bo od jutra znowu mokro. Ciężki los ogrodnika :supr:

30345920-62EA-4166-AA4B-D048B115CF73.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 08:31 #839590

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Wczorajszy wieczór minął z burzami i deszczami,gdzie spadło w sumie 21 l./m2.Poranek pochmurny,nie ma wiatru.O godz.6 00 temometr wskazywał 17,6*.Teraz jest 19,7*.Dzisiejszy dzień obędzie się bez ręcznego podlewania :rotfl1: :rotfl1: . :bye: :bye: :coffe: :coffe: :flower1: :flower1: :) :)

002-681.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Łatka, PaulaPola, Mamma, koma, bastis, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Bobka, gregon, Mejra, Grzebuła

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 08:52 #839591

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
18 stopni ciepła , pochmurno, przed chwilą spadł drobny deszcz, który zdążył wyschnąć na kostce pisząc ten post. Wczoraj było raźniej z słońcem . Szumią liście brzozy od niewielkiego wiatru .
Owocnego tygodnia :garden1:
IMG20230731084651.jpg
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, PaulaPola, Mamma, koma, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Bobka, gregon, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 09:55 #839596

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3709
Słonecznie, ale wietrznie. Temperatura 17 stopni, ale odczuwalnie jest mniej. Rośliny na balkonie dostaną dziś popalić, na wysokim pietrze zawsze zimniej.

Maria czy kwiat z Twojego zdjęcia to Dalia? Jeśli tak to jaka odmiana? Piekny jest.
Dobrego dnia wszystkim!
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mamma, koma, najemnik, Szafirek, Nimfa, Zygowa, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 10:11 #839599

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Jaka to roślina Mymystery lub ktoś inny wie z żółtymi kwiatkami z ciemnymi liśćmi ?
P.S. obiektyw mi jednak już podpowiedział szczawik , koniczynka .podoba mi się .
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2023 10:14 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Mamma, koma, Szafirek, ewakatarzyna, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 16:30 #839640

• gregon
  • gregon's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4133
Witam wszystkich.
W zwiazku z zainteresowaniem malina moroszka napisze jeszcze kilka slow na jej temat.
W Skandynawii to najdrozszy i najbardziej pozadany lokalny owoc. Tradycje zbioru sa tu bardzo silne, co widac teraz w terenie. Wszedzie cale rodziny zbieraja, czesto pokoleniami na tych samych miejscach. Niektorzy zbieraja rowniez zarobkowo. W dwa tygodnie mozna zarobic wiecej niz w miesiac "zwyklej" pracy. W Tromsø byla nawet rozprawa sadowa dotyczaca zbioru na prywatnym terenie, ktora na szczescie zakonczyla sie zwyciestwem Allemansreten, czyli konstytucyjnego prawa wszystkich do korzystania dobrodziejstw naturalnych kraju.
Sama roslina to niepozorne klacza, skladajace sie z dwoch listkow i kwiatu. Wystepuje wylacznie na torfowiskach, ktorych u nas bez liku.

P7300145.jpg

Tak wyglada niedojrzala malina, jest kwasna i twarda.

P7300077.jpg

tak na wczesnym etapie dojrzewania, ktory gdy jest cieplo trwa gora trzy dni. Dla mnie sa wtedy najsmaczniejsze. Probowalem z czyms skojarzyc i wyszla mi krzyzowka bardzo dojrzalej wisni z nie do konca dojrzala sliwka :silly:

P7300074.jpg

tak wyglada calkiem dojrzaly owoc. Smak robi sie slodszy, bardziej mdly i smakuje jak moroszka :P Dla mnie to sygnal, ze czas przezucic sie na jagody, ktore akurat startuja, choc jestem tu w mniejszosci.

P7300078.jpg

Tymczasem pogoda wciaz rozpieszcza. Po dwoch chlodniejszych dniach 18st i znowu slonce :) W prognozach widac deszcze i oby przyszly, bo jest juz sucho.
Ciekawostka zwizana z dyskutowanym koszeniem trawnikow. Poprosilem nadgorliwa w tej kwestii wlascicielke ogrodu w imieniu moich trzmieli by oszczedzila czesc trawnika z koniczyna na jakis czas. Oto efekt

P7310176.jpg

P7310178.jpg

a tak wyglada warzywnik

P7310173.jpg

P7310164.jpg

P7310153.jpg

P7310149.jpg

P7310148.jpg

Dla mnie niestety urlop sie juz skonczyl. Jutro rano wylatuje i moge nie byc w domu przez caly sierpien nawet dnia. Z jednej strony smutno, z drugiej jednak lubie swoja prace i tez nie moge sie doczekac. Lato jest takie krotkie...

P7290057.jpg

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2023 16:44 przez gregon.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 17:02 #839642

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Cóż, ja znam moroszkę w wydaniu "bardziej mdła" B)
Renifery w letniej szacie - bomba, wyglądają, jak świeżo ogolony pudel, tylko z rogami. :lol:

Jestem z powrotem we Wrocławiu, przyjechałam dziś rano, choć planowałam wczoraj wieczorem. Napiszę krótko, bo mi znowu skoczy ciśnienie: ostatni Tour de Pologne unieruchomił mnie na kilka godzin pośrodku drogi. Festiwal arogancji, niekompetencji i lekceważenia tak zwanych "zwykłych ludzi" usiłujących ewakuować się z zablokowanej nieomal połowy powiatu jeleniogórskiego. Totalny brak informacji - nawet jeden policjant pilnujący "porządku" nie był w stanie porozumieć się z drugim, więc udzielali sprzecznych i chaotycznych informacji. O paraliżu kurortu w środku wakacji nie wspomnę.
I na pewno entuzjastyczne relacje w mediach. :mad2:

Byłam w tej szczęśliwej sytuacji, że mogłam późnym wieczorem wrócić do mojej chatki i przytulić głowę. Gorzej, jak ktoś musiał wrócić do Gdańska czy Rzeszowa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 31 Lip 2023 18:19 #839650

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
PaulaPola wrote:
Słonecznie, ale wietrznie. Temperatura 17 stopni, ale odczuwalnie jest mniej. Rośliny na balkonie dostaną dziś popalić, na wysokim pietrze zawsze zimniej.

Maria czy kwiat z Twojego zdjęcia to Dalia? Jeśli tak to jaka odmiana? Piekny jest.
Dobrego dnia wszystkim!

Paula informacje na temat dali napisałam w wątku daliowym
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, Mamma, Szafirek, Nimfa, JaNina, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 07:44 #839686

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Chyba wszyscy na wakacjach.
A pogoda dla urlopowiczów niekorzystna, przynajmniej Wrocław mokry i chłodnawy, teraz 17 stopni. Niebo listopadowe, mży. Dla roślin lepiej, niż ulewa, dla mojego ciśnienia - :sleep:

Z prac ogrodowych dziś raczej nici, zostaje :coffe: i :comp:

Tego zapachu chyba jeszcze nie było, a mam tę różę trzy lata, przywieziona z Włoch jako coś kompletnie innego Biella Garden Club.

Pachnie, jak bułgarski olejek różany.
Spokojnego wtorku!
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 07:45 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, Mamma, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 07:56 #839687

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Aniu ciężko zapracowani w ogrodach :whistle:
Ja nic nie piszę w pogodzie, bo u mnie tylko narzekanie :jeez: Albo susza, albo za mokro...Ciśnienie mam 90/60 więc tylko do łóżka, ale nic z tego. Kapusta do przerobu już czeka, a za nią w kolejce 15litrowe wiadro ogórków.
Pielić nie mogę,bo mokro, a chwasty takie, że już bakłażanów nie widać. Jak tak dalej będzie, to i kukurydzę przerosną :jeez:
No dobra, starczy narzekania, IF do oprysku już stoi, pędzę do namiotu.
Miłego i spokojnego dnia :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 07:58 przez Mamma.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 08:27 #839691

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Na zewnątrz zaczyna się jesień.Jest ponuro,brak słoneczka i nawet pokropiło jakby starym postrzępionym kropidłem.Aktualnie termometr wskazuje 19,7*C a o godz.6 było 17.9*.Są podmuchy wiatru a poruszają się tylko wysoko ułożone gałęzie.Krzewy stoją prosto.Niebo jest całkowicie zasnute szarymi chmurami.Spokojnego dnia zyczę wszystkim. :drink1: :drink1: :flower1: :flower1: :bye: :bye: :coffe: :coffe: :) :)
001-848.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2023 08:28 przez Krecik stary. Powód: poprawki
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, PaulaPola, koma, bastis, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 09:16 #839695

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Szaro buro i ponuro. Poranek jakby wrześniowy. Co chwile kropi, temperatura ok 17 stopni. Pochmurne cale niebo a to polowa wakacji dopiero :jeez:
Oglądam forumowe kwiaty, również w tym wątku. Na kwiatach nie znam się za grosz, ale od wczorajszych zakupów rozpocznie sie moja "przygoda". Jestem samozwańczą łowczynią promocji. Wszystko co widzicie na zdjęciach kupiłam wczoraj za....69 zl :cool3:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, koma, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, Lulu, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 09:58 #839698

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
O wschodzie słońca temp.14 stopni.Obecnie 24,niebo pokryte chmurami, wieje dosyć silny wiatr.Dzisiejszy dzień ma być bez opadów więc raniutko zrobiłam oprysk pomidorom.

20230801_045250.jpg

Pomidorki do śniadania, a do obiadu surówka z pora,marchewki i jabłuszka.

20230801_074307.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Łatka, PaulaPola, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra, EwG, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 10:27 #839699

• ewakatarzyna
  • ewakatarzyna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13153
20 stopni. Całe niebo zasnute chmurami. Nieprzyjemny wiatr.

DSC09394-121.jpg

Dobrego dzionka :hug:
Pozdrawiam Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, PaulaPola, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, del, renmanka, Bobka, Mejra, Emilia

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 12:22 #839710

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
PaulaPola wrote:
Na kwiatach nie znam się za grosz

Paula, ale zdajesz sobie sprawę, że większość tych gatunków sadzi się wiosną i wykopuje jesienią?

Otwierałaś swoje "torby z łupami"? Cieszę się, że planujesz ubarwić swój ogród kwiatami i życzę, by zawartość okazała się żywa, nawet po przechowaniu przez następne pół roku... Choć na przykład dalie możesz wsadzić i tak, najlepiej do dużych donic i jeśli nawet nie zdążą zakwitnąć (zapewne tak będzie), to karpy, zapewne nieludzko wysuszone, trochę się wzmocnią. O ile ruszą. Najbardziej sceptycznie patrzę na lilie, choć je akurat możesz posadzić na stałe. Wyschnięte łuski, a może i spleśniałe to nie jest inwestycja. :jeez:

W każdym razie serdecznie zapraszam do wątków tematycznych, tam wypowiadają się osoby naprawdę kompetentne, pewno Cię wesprą. :flower1:

Deszcz ustał, ziemia trochę zwilżona nawet pod drzewami.Hordy pomrowów, w moim gąszczu trudno je fizycznie unicestwić. A to zastępczo, za słońce:

Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, PaulaPola, Szafirek, Nimfa, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XVIII 01 Sie 2023 12:53 #839714

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
Łatko dziękuję bardzo. Z pewnością poswiece czas na studiowanie odpowiednich wątków. Toreb jeszcze nie otwierałam, ale jestem świadoma tego, że nie wszystko z tej zawartości bedzie żywe. O sadzeniu wiosną i wykopywani jesienią wiem. Co będzie to bedzie, majątku na tym nie stracę a o doświadczenia jakieś sie wzbogacę.

:flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Szafirek, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Mejra

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.903 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum