TEMAT: Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 02 Maj 2025 15:33 #876477

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3222
Ja chyba też się wstrzymam z cukiniami, ogórkami. Trochę dyni tylko wyłożę i jeszcze raz te nieszczęsne arbuzy :( Ale to po mmajówce.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 02 Maj 2025 17:27 #876487

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9134
Czytałam kiedyś gdzieś że dyni ozdobnej nie można sadzić blisko takiej jadalnej bo szybko się zapyla a dynia posiana z takich nasion w następnym roku może być niejadalna. Dynia ozdobna w ogóle nie nadaje się do spożycia
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 03 Maj 2025 07:55 #876519

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3214
Pomidory i papryki chwilowo już nocują na balkonie.

IMG_20250503_074931.jpg

Ale prognozy zapowiadają ochłodzenie więc nie wysadzam do donic docelowych jeszcze chociaż kusi.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Miragoral, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 03 Maj 2025 17:54 #876567

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54645
Sposób na podkiełkowanie nasion lepszy nić na ręczniku. Na dnie pojemnika sypiemy cienką warstwę perlitu, zwilżamy go wodą spryskiwaczem , układamy nasiona i przysypujemy perlitem tak, by przestały być widoczne. Ponownie zwilżamy powierzchnię. Teraz , kiedy wiemy, że nasiona puściły kiełki ?. Nasion nie widać, lecz kiedy wypuszczą kiełki zaczynają pojawiać się na powierzchni. Dzisiaj właśnie wysiałem fasolkę szparagową Złota Saxa z podkiełkowanych tym sposobem nasion. Na 60 wyłożonych nasion z roku 2021 wykiełkowały wszystkie. Przed chwilą wyłożyłem nastepną porcję już innej odmiany .

IMG_44751.jpg

IMG_44761.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, pszczolka, Jaedda, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Sonka

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 07 Maj 2025 12:10 #876810

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1588
Taka fasolkowa ciekawostka (może tylko dla mnie?) - ze dwa tygodnie temu wysiałam na rozsadę oryginalnie zaprawianą niską szparagówkę Cassidy. Totalny niewypał, pod zaprawą 3/4 nasion było popsutych. Kubki z tymi które wyrosły zdrowe, właściwie z przeznaczeniem do wyrzucenia, wystawiłam od razu na zewnętrzny parapet. Do dzisiaj rosną i mają się całkiem dobrze, nie szkodzi im nocne kilkudniowe zimno (spadki do ok 1C)
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 07 Maj 2025 13:18 #876815

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27405
Czy dobrze zrobiłam rozsadę
wierzchołkową pomidora :wink2:
DSC04695.jpg

DSC04696.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 07 Maj 2025 17:32 #876821

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9051
A łodyżki były już ukorzenione? Doświadczenia wielkiego nie mam, raz próbowałem ukorzenić w wodzie i wszystkie padły, za to ukorzeniła mi się sadzonka złamana w trakcie pikowania na którą nie miałem wielkich nadziei, a kiedyś ukorzeniły mi się wilki które zostawiłem pod krzakiem w słoiku z wodą wątpliwej czystości :devil1: .
Czy przyjmą się w ziemi... zobaczymy :bad-idea:

A to moje rozsady w słonecznej kąpieli
20250507_150707.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2025 17:36 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, jack90, lusinda, Ewaewa, Klarkia25

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 07 Maj 2025 21:39 #876843

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie nie były :happy:
Motto na rok 2025
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 07 Maj 2025 21:59 #876845

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6511
Sadzonki pomidorów, które były jak zwykle wysiane 25 marca od kilku dni stoją na balkonie.Na słoneczku maja cieplutko, bo po przeciwnej stronie domu było tylko trochę ponad 8 stopni. Ma przyjść ocieplenie,ale tylko w dzień bo noce w Gdańsku do końca miesiąca zapowiadają bardzo zimne. Zastanawiam się,czy sadzić pomidory na balkonie gdy ma być poniżej 10 stopni.

20250507_105238.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Grzebuła, lusinda

Rozsady warzyw - uprawa w gruncie i pod osłonami - część VII 09 Maj 2025 12:12 #876946

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
Sadzonki papryczek paru mają się dobrze
,ale tesknią do ciepełka i słońca .

DSC047013-2.jpg

DSC047003-2.jpg
Motto na rok 2025
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.350 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum