TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 21 Mar 2025 17:51 #873847

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32925
Zgodnie z planem nasionka trafiły na waciki I wygrzewają się w kotłowni.Dwa razy dziennie będą rozstawiane i wietrzone

20250321_163327.jpg

20250321_163338.jpg

Lista odmian

20250321_164712.jpg

Miało nie być nowości,ale dwie odmiany dorzuciłam.
20250321_064005.jpg
Maria
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2025 19:01 przez koma.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 21 Mar 2025 18:11 #873848

pomodoro wrote:
Będzie Ci potrzebna saletra potasowa i saletra amonowa, aby wyrównać niedobór azotu i potasu. Jak przeliczę te nawozy , to się odezwę .

Tak zaglądam w swój składzik zakupiony kiedyś na allegro a jeszcze nigdy nie ruszony

Widze ze saletra potasowa KNO₃ juz jest

IMG_20240617_110842-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2025 18:12 przez świeżak w ogrodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 21 Mar 2025 18:32 #873854

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54145
Jaki duży masz ten warzywnik ?. Pytam, bo na 10 m2 będzie potrzebne 0,6 kg saletry potasowej.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma, świeżak w ogrodzie

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 21 Mar 2025 20:08 #873873

Jutro wszytko dokladnie policzę
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 10:26 #873915

Już wszystko wiem B) , chociaż wczoraj jakiś problem z wejsciem na forum miałem

Mam dwa pola
7m x 8m =56m2
7m x 3m =21m2

Suma pol jesli to tak powinno sie liczyć to 77m2
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 12:59 #873924

Lulu wrote:
Mój właśnie nie wykiełkował. Wyłożony 9 marca .:(
Ostatnie 3 wrzuciłam do wody utlenionej i zobaczymy :supr3:
Rozcieńczasz tą wodę utlenioną wcześniej?
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 13:06 #873927

47 odmian z zaplanowanych 83 wyłożyłam wczoraj na waciki. Plan na ten rok to wyprodukowanie 100 sadzonek (83 szt. dla siebie i 17 szt. dla sąsiadki, znajomej i mojej babci). W pierwszej kolejności zaczęłam od tych z przeznaczeniem do tunelu.

3C49565C-4D86-4D54-91B8-B634FDB2276D.jpeg

50D2910C-0528-4470-81B2-9DC21893D5E6.jpeg
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 13:47 #873932

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3051
świeżak w ogrodzie wrote:
Tak zaglądam w swój składzik zakupiony kiedyś na allegro a jeszcze nigdy nie ruszony

1. Nie wiem jak rozległy masz ogród, ale przy zakupie nawozów w większych opakowaniach cena za 1 kg dowolnego nawozu spada w sposób nawet szokująco duży. Ponieważ te produkty przy właściwym przechowywaniu się nie psują, to osobiście staram się robić zakupy podstawowych nawozów po 25 kg.

...............

2. Mam w ogrodzie wkopaną starą wannę. Czy zalewanie w niej wodą określonego wkładu z obornika na całą zimę i wykorzystanie na przedwiośniu powstałego roztworu do podstawowego pozimowego podlania tunelu lub szklarni to dobre rozwiązanie? Pytam, bo otrzymuję grzecznościowo obornik bardzo zbity i silnie kabaniasty. Łatwo go przekierować na pole, gdzie działa traktor z pługiem, ale nie do małej szklarni. Rozumiem, że będą w takim wypadku straty azotu amonowego, ale inne pierwiastki pozostaną w roztworze.

..............

Pomidorowy_Zawrót_Głowy wrote:
…. Plan na ten rok ….

3. Robię mapkę podobnie i też kredkami, ale mam tylko 24 miejscówki w szklarni.

Kellog’s Breakfast jest chyba moim ulubionym żółtym i Ruby Gold (Gold Medal) nie dał mu rady w bezpośredniej konfrontacji 2 lata temu. Ciekawe, jak ty to ocenisz.

Black from Tula oczarowało mnie kilka lat temu, a potem już nigdy więcej nie potrafiłem powtórzyć jego uroku i teraz przestałem już próbować. Dla mnie ta odmiana stała się trudna do poprowadzenia.

Aurija to zawsze wyzwanie z uwagi na skuteczne dostarczanie wapnia.

Ananas Noire to będzie raczej zachwyt.

Na Starej Babcinej Malinówce i Malachitowej Szkatułce może nie być dobrego plonu.

Po tym jak jednego roku mocno pochwalono Mama Irene’s, potem zdania się mocno podzieliły – że dobry, albo że nie dobry i nie można wykluczyć, że ktoś wprowadził fałszywkę, tylko po to, żeby zarobić. Chyba ważne jest teraz przy tej odmianie źródło nasion. W tym roku tez próbuję. Mam dwie wersje dostawcze. Nie wiem, czy dam rade obie, bo na jednej mam napisane, że z pewnego źródła i pewnie wybiorę tę jedna.

...............

4. Widziałem dziś jadąc samochodem, jak ktoś, kto ma piękny tunel, nie usunął z niego zeszłorocznych krzewów pomidorowych. Zaschły całkowicie. Zastanawiam się, czy tak można? Czy nie zostają zarodniki chorobotwórcze? Bo na pewno łatwiej utylizować uschnięte i pozbawione wody pozimowe pozostałości uprawy, niż te masywne jesienne krzewy.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 14:23 #873935

• koma
  • koma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32925
Nasionka kiełkują w ekspresowym tempie.Wylozone na waciki w piątek, dzisiaj 11 odmian już w podłożu.

20250323_141620.jpg
Maria

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 17:36 #873956

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1785
Lulu wrote:
Mój właśnie nie wykiełkował. Wyłożony 9 marca .:(
Ostatnie 3 wrzuciłam do wody utlenionej i zobaczymy :supr3:
Rozcieńczasz tą wodę utlenioną wcześniej?

Nie, nie rozcienczam.
Pozdrawiam Patrycja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 17:39 #873957

• Lilith
  • Lilith's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3209
Widzę, że nie tylko ja tak późno pomidory będę robić, ale już mnie życie nauczyło, że u mnie na koniec maja lubi przymrozić, więc siać będę teraz w tym tygodniu, mają ok 2 miesiące by iść do folii i gruntu. Papryki siałam tydzień temu i na razie coś nie kiełkują :( Oby z pomidorami było lepiej...
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, whitedame, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 20:13 #873962

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1434
IMG_20250323_195831945_HDR.jpg

Pierwsze wysiane 12.03 za kilka dni będą do pikowania.
Wzeszly praktycznie wszystkie w ośmiu odmianach. Pozostałe siane wczoraj.
Łącznie 30 odmian.Siejemy bezpośrednio do ziemi po pół godzinie odkażania w roztworze domestosu.
Tegoroczne nowości z PT to
Polish Giant Befsteek
Bułgarian Old Sort
Amish Orange Sherbet
Serdce oranzewoje
Minusinskie
Sarendipity Striped
Wnuczkina Radost
Sart Roloise
Zaczęło się wreszcie coś dziać.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 20:30 #873963

• FikuMiku
  • FikuMiku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Nie możesz się zdecydować, to weź kota... moich odmian znów mniej - małe rude łapki już poszły w ruch i konsekwentnie mordują zawartość kolejnych doniczek... a tak się cieszyłam, że wszystko skiełkowało na wacikach i pokazało zielone po przełożeniu do ziemi. Ojej (piszę "ojej", ale wierzcie mi, że to tylko przykrywka dla prawdziwego wyrazu - mojego ulubionego od dwóch dni) :/
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2025 20:30 przez FikuMiku.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Mar 2025 22:14 #873967

Chiarodiluna wrote:
Kellog’s Breakfast jest chyba moim ulubionym żółtym i Ruby Gold (Gold Medal) nie dał mu rady w bezpośredniej konfrontacji 2 lata temu. Ciekawe, jak ty to ocenisz.

Black from Tula oczarowało mnie kilka lat temu, a potem już nigdy więcej nie potrafiłem powtórzyć jego uroku i teraz przestałem już próbować. Dla mnie ta odmiana stała się trudna do poprowadzenia.

Aurija to zawsze wyzwanie z uwagi na skuteczne dostarczanie wapnia.

Ananas Noire to będzie raczej zachwyt.

Na Starej Babcinej Malinówce i Malachitowej Szkatułce może nie być dobrego plonu.

Po tym jak jednego roku mocno pochwalono Mama Irene’s, potem zdania się mocno podzieliły – że dobry, albo że nie dobry i nie można wykluczyć, że ktoś wprowadził fałszywkę, tylko po to, żeby zarobić. Chyba ważne jest teraz przy tej odmianie źródło nasion. W tym roku tez próbuję. Mam dwie wersje dostawcze. Nie wiem, czy dam rade obie, bo na jednej mam napisane, że z pewnego źródła i pewnie wybiorę tę jedna.
.
Zaintrygowało mnie to, że napisałeś nazwę Ruby Gold obok Gold Medal w nawiasie. Użyłam wyszukiwarki i znalazłam taki Twój wpis:
„Ruby Gold” – pomidor po raz pierwszy zaoferowany ogrodnikom w 1921 roku przez firmę nasienną Johna Lewisa Childsa z Nowego Yorku. Potem, po dłuższej przerwie, odkryty ponownie w 1967 roku przez Bena Quisenberry'ego. Z nieznanych mi powodów często znany bardziej jako pomidor "Gold Medal". Także na naszym Targu Pomidorowym, ale z wolą większości się nie dyskutuje.
Skąd wiadomo, że ten co się znalazł po latach to właśnie pierwotnie był Ruby Gold? Ja swoje nasionka tej odmiany kupiłam od maleńkiego butikowego sklepiku pod nazwą pomidor Gold Medal. Wiem jak ważne jest poprawne nazewnictwo tutaj na forum (parę literówek mam w swojej liście i przy prezentacji odmian w środku sezonu będę sprawdzać każdą nazwę zanim ją wrzucę obok zdjęcia).

W tym roku będę mieć kilka odmian żółtych i pomarańczowych to porównamy smaki i plenność na krzaku. Bardzo nam w domu smakują te żółte jak do tej pory.

Auriję miałam w zeszłym roku w ilości około 10 sztuk. Rzeczywiście wymagała wspomagania wapniem w formie oprysku gron. Oprócz niej będą też inne podłużne, które pewnie będą wymagać tego samego zabiegu. Pierwotnie wszystkie chciałam umieścić obok siebie dla usprawnienia prac w sezonie, ale wygrały aspekty wizualne, aby przy ścieżce było kolorowo, różnorodnie kształtami.

Malachitowa szkatułka - tyle zachwytów o nim słyszałam, że czas abym i ja go spróbowała. Jednakże podchodzę niechętnie do tego eksperymentu, bo jedyny pomidor w tym stylu kolorystycznym jaki miałam to Green zebra, a on nas jakoś zraził do pomidorów w tym kolorze. Na surowo nam nie podchodził, a dodany do przecierów na zimę mocno zmieniał na niekorzyść kolor passaty.

Starą Babciną Malinówkę miałam w zeszłym roku w ilości około 6-7 krzaków. W naszym domu to był najsmaczniejszy pomidor spośród 26 odmian zeszłorocznych. Miałam trochę tzw. „śpiochów” na gronach. Muszę doczytać czym to może być spowodowane.

Mama Irene’s teoretycznie mam z prawdopodobnie dobrego źródła, bo koleżanka kupiła nasionka w bardzo dużym popularnym sklepie online specjalizującym się w sprzedaży nasion pomidorów. Podzieliła się i dostałam 2 nasionka. Czas pokaże co z tego wyjdzie.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2025 07:46 przez Marlenka.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 24 Mar 2025 00:03 #873972

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1971
Malachitowa Szkatułka nadaje się do jedzenia z krzaka. Po zerwaniu wraz z upływem czasu owoc robi się kaszasty i niesmaczny. Poza tym trzeba wyczuć kiedy go zrywać, bo przetrzymanie na krzaku sprawia, że robi się ciapowaty.
Mimo tych wad jest to bardzo smaczny pomidor. No ale ja lubię też Green Zebrę :P
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chajtarma, świeżak w ogrodzie

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 24 Mar 2025 07:51 #873976

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 20072
Malachitowa Szkatułka zerwana z krzaka w odpowiednim momencie jest bardzo dobra. :)

Moje największe pomidory z przeznaczeniem do tunelu są już w dużych kubkach.
IMG_20250324_065858.jpg

Reszta od takich które dziś przesadzę do dużych kubków po małe różnej wielkości.
IMG_20250324_065955.jpg
Pozdrawiam Marzena

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 24 Mar 2025 08:08 #873977

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3051
Skąd wiadomo, że ten co się znalazł po latach to właśnie pierwotnie był Ruby Gold? Ja swoje nasionka tej odmiany kupiłam od maleńkiego butikowego sklepiku pod nazwą pomidor Gold Medal. Wiem jak ważne jest poprawne nazewnictwo tutaj na forum .....

Tak kiedyś znalazłem, ale nie w polskim języku. Pamiętam tylko, że doniesienie było bardzo wiarygodne i przekonywało, że to identyczne pomidory, ale pierwszą i ważniejszą nazwą była Ruby Gold. Możesz pod osłonami liczyć na nie najgorszy plon.

Ruby.jpg

Ruby Gold // Gold Medal (sezon 2023)

To dość wyjątkowa okoliczność, ale czasem jest podwójne nazewnictwo tej samej odmiany - np. Hawaiian Pineapple // Ananas Paradiser. Niestety skutkuje to tym, że szukasz w wielkiej tabeli odmian na forum Oaza jakiegoś pomidora i nie możesz go znaleźć tylko dlatego, że posługujesz się innym systemem nazewniczym. Dlatego zawsze warto mieć świadomość istnienia obu nazw i sprawdzić alfabetycznie listę w dwu miejscach.

AP.jpg

Hawaiian Pineapple // Ananas Paradiser (sezon 2023, ale u mnie wyraźnie gorsze plonowanie względem Ruby Gold i Kellog’s Breakfast)

KB-2.jpg

Kellog’s Breakfast – w 2023 był bardzo smaczny. Ma ładne zielone smugi ramienne.

Starą Babciną Malinówkę miałam w zeszłym roku w ilości około 6-7 krzaków. W naszym domu to był najsmaczniejszy pomidor spośród 26 odmian zeszłorocznych. .....

Stare Babcine Malinówki to zatem niejednorodna grupa. Bo Twoja zaplonowała bardzo ładnie. Moja już nie.

Pomysł z wielokrzakami tej samej odmiany także coraz bardziej preferuję. W aspekcie kulinarnym oznacza to powtarzalność przepisów bez niespodzianek, bo zwykle liczny składnik potrawy lub przetworu jest jednorodny, a nie złożony z wielu różnych smakowo owoców. Dwie najlepsze odmiany w takiej sekcji produkcyjnej to wartościowe rozwiązanie.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Chajtarma, Ewaewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 24 Mar 2025 08:42 #873983

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5108
Wysiane 20/03 do perlitu na 36 odmian do dzisiaj rano wykiełkowało 26 . :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, podjadek, Marlenka, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Lulu, Chajtarma, świeżak w ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.578 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum