TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 20 Sty 2025 21:43 #869827

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 19818
W poprzednim, 2024 roku wątek osiągnął 85 stron więc na ten rok znów będzie nowa część.

Poprzednia część jest TU

Zapraszam do aktywnego uczestnictwa w wątku, pokazywania swoich pomidorów i dzielenia się doświadczeniami w uprawie.

Życzę udanego sezonu. :)
Pozdrawiam Marzena

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 20 Sty 2025 23:43 #869830

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8782
surk wrote:
Polecaliście kiedyś książkę o uprawie pomidorów. Nie potrafię zlokalizować tematu ale wydaje mi się, że była to książka "Pomidory w gruncie i pod folią" autor J. Skierkowski. Czy to dobry trop?

może chodziło o post Jacka (Jack90) , ta książka akurat mi utkwiła w głowie , nawet szukałem ale nie ma nigdzie
jack90 wrote:
Dla bardziej zainteresowanych cytat z książki Pani Owczarek "Uprawa Pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych"

aaa.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2025 23:45 przez zwykły chłop.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Sty 2025 00:01 #869958

Zamierzam w tym roku isc w ogródku zgodnie z zasadami forum :bye:
i przerwsze co muszę zrobić analize gleby , tego nigdy nie robiłem.

W necie znalazłem Okręgową Stacje Chemiczno-Rolniczą we Wrocławiu
wykonują
BADANIA GLEB I PODŁOŻY OGRODNICZYCH
Analiza podstawowa (pH w H2O, zasolenie, N-NO3, P, K, Ca, Na, Mg, Cl) 52,48 zł

I chyba bedzie wystarczająca?

Kiedy najlepiej pobierac próbki ?, Luty , marzec ?
Jakieś jeszce zasady ktore musze wiedziec przy pobieraniu gleby ?

:garden:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Sty 2025 02:32 #869959

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53750
Gleba nie może być zmarznięta ani zalana.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Sty 2025 07:37 #869962

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie przepikowane pomidorki z kontroli nasion.

IMG_43971.jpg

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 23 Sty 2025 20:09 #870002

• Renata12
  • Renata12's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 264
wczoraj kilka sztuk przepiłowane a kolejne skiełkowane nasionka poszły do ziemi
IMG_5362.jpeg

IMG_5364.jpeg

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 26 Sty 2025 13:50 #870099

• Misiula
  • Misiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • WROCŁAW
  • Otrzymane dziękuję: 2256
Chyba zaraz mikrusy wyłożę do kiełkowania bo "wiedz, że coś się dzieje"...
Poszukuję krzyżówek Kozuli o nr: 19, 91 i 94.

Krzyżowanie pomidorów w teorii i praktyce

Mój BLOG: ProjektPomidor
Mój Instagram: ProjektPomidor
Ostatnio zmieniany: 26 Sty 2025 13:50 przez Misiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Marlenka, del, ewakatarzyna, Chiarodiluna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 27 Sty 2025 12:01 #870166

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2925
No tak, …już czas na nowy temat !!!

Ale u mnie do początków marca tylko sprawy organizacyjne. Zakończyłem przygotowania teoretyczne, czyli lekturę doniesień internetowych. Oczekuję na doposażenie dające nadzieję na realizację przynajmniej części tegorocznych zamierzeń i planów. A jeszcze nawet do końca nie wiem, co będę mógł użyć z owych absolutnych nowości.

A planuję przede wszystkim Projekt Gourmansun Heirloom. Będę potrzebował oczywiście trzech elementów:

1. Wielkich żółtych cukrowych befsztyków bi-color: Armenian, Miodowych Fajerwerków, Pineapple King, Burracker’s Fvourites, etc.

2. Żółtych serc, możliwie największych: Homer Fike's Yellow Oxheart, Zołotyje Gory Miedieo, Orange Elephant Minusinsky, Ananas Heart, etc.

3. Prawdziwego Gourmansun F1 do koniecznych porównywań.

UBD-2.jpg

„Pierwsze koty za płoty” – musi być lepiej, gdy nawet na początku cokolwiek wychodzi w dobrą stronę. Potrzeba tylko lepszego materiału wyjściowego do dalszej pracy.

Do tego „Czerwona Gwardia”: Aussie, Julia Child, Hercegovac, Syberian Velikan, Szuntukskij Wielikan, Polish Giant, Wes.

No i faworyci w większej ilości: Ananas Noire, Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme, Borisovna’s Black Heart, Brandy Sweet Plum.

Oraz coś dla „zysku” – Moneymaker.

Będąc zaś pod urokiem takich odmian jak - Big Festival Tulip Green i Rebel Starfighter planuję eksperymentalnie krzyżować w nieskończoność te najpiękniejsze serca sezon w sezon i wysiewać kolejne wyniki tych eksperymentów.

Mam też pytanie. W szklarni mam przybudówkę z opadającym daszkiem na 8 odmian. Wysokość jak widać ograniczona na wysokość mieszkalnego okna, zwłaszcza po jednej stronie. Potrzebuję ciekawych propozycji do wypełnienia tej ograniczonej przestrzeni. Dotychczas używałem Marta Żółta, Brandy Sweet Plum, Maglia Rosa, FAV 6.1, Uluru Ochre, Purple Heart, Heart of Ashgabat. Ale to za mało i nie do końca dobrze wyszło. Przydałoby się też coś o delikatnym pokroju krzewu i rodzącego czerwone befsztyki. Może Giant Belgium?

szk.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2025 12:05 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, szmaciak19, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, pawlisko, Lulu, Chajtarma, Ewaewa

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 27 Sty 2025 14:29 #870169

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17007
Przeglądam właśnie nasionka do wysiewu i znalazłam odmianę Rufa opisana jest jako: rodzinna odmiana z Boru. Czy ktoś uprawiał?
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Marlenka, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 27 Sty 2025 17:50 #870181

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Marlenko, szukałam tego pomidora i jedyny jaki znalazłam o tej nazwie jest na rosyjskiej stronie. Piszą że jest to stara odmiana rodzinna z regionu Niżnego Nowogrodu.

domashniypomidor.ru/rufa

Ale musiał być na naszym targu taki pomidor

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...019?start=738#684261

Znalazłam, to musi być jeden z pomidorów od Galki68, która z Białorusi przysłała do nas nasiona.
Pozdrawiam Marzena
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2025 17:55 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, pawlisko, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 27 Sty 2025 20:39 #870190

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17007
Marlenko :kiss3: dziękuję.
Nikt nic nie pisze i nie ma nasion na straganiku, więc pewnie nikt nie uprawiał lub pomidor nie był wart zapamiętania. Mam dwa nasionka to spróbuję. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bietkae, del, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 28 Sty 2025 08:06 #870193

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
Marlenko, koniecznie. :)

Nasiona przyszły 6 lat temu a nie wiadomo ile już miały. No i pomidor z linku wygląda fajnie.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Mamma, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 28 Sty 2025 15:30 #870208

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8782
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): PaulaPola, Marlenka, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 28 Sty 2025 17:41 #870217

• Chajtarma
  • Chajtarma's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Poczyniłem pierwsze przymiarki do nowego sezonu.
Przyspawałem wyłamane przez wiatr drzwi tunelu ;)
W zeszłym sezonie ściółkowałem słomą z zamiarem przyorania po sezonie.
Zaniecham tego jednak i usunę zeszłoroczną ściółkę. Boję się rozprzestrzenienia szkodliwych zarodników.
W tym roku może spróbuję ściółkować skoszoną trawą ...
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, PaulaPola, Marlenka, Miragoral, bietkae, Mamma, ewakatarzyna, Lulu

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 01 Lut 2025 19:15 #870511

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Minął zaledwie tydzień, a moje pomidorki wyraźnie podrosły

IMG_44011.jpg

Będziemy eksperymentować. Część pójdzie na sadzonki wierzchołkowe, a druga część będzie przesadzana do większych pojemników.
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2025 19:29 przez pomodoro.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 01 Lut 2025 21:06 #870521

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5021
Czy ja widzę już pąki :) ;)
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2025 21:06 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 03 Lut 2025 03:30 #870712

• wisia7
  • wisia7's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 385
A ja próbuję reanimować nasiona z 2013 i 2014 roku ,ciekawe czy coś z tego wyjdzie ,wyglądają jak pierogi z farszem pomidorowym :rotfl1:
IMG_0346.jpg
IMG_0347.jpg

IMG_0348.jpg
Wiesława
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2025 03:34 przez wisia7.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 03 Lut 2025 05:27 #870714

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10769
A ja ciągle zastanawiam się nad odmianami na ten sezon. Mam już swoje pewniaki i do nich muszę dobrać kilka nowości. :coffe:
Oczywiście już na 100% postanowiłem się w tym roku ograniczyć. Chociażby ze względu na coraz bardziej kurczący się areał warzywny, na korzyść rabat kwiatowych. :idea1:
Po raz enty koryguję listę odmian. Te jedne zapisuję w jeden dzień, a w drugi, a nawet za kilka godzin skreślam i wpisuję te drugie. Za chwilę ponownie zamieniam :jeez:

W końcu dzisiaj zapadła męska decyzja. Dość tego! Te pierwsze! Wiadomo, pierwsza decyzja jest najlepsza....

A te drugie?.... :think: Przemyślałem :woohoo: Wykopie dołki pod starą wiśnią, wleję do nich przefermentowany kurzeniec i tam posadzę . Właśnie tak!
I w ten oto sposób, po raz kolejny nie dotrzymałem sobie obietnicy o ograniczeniu ilości uprawianych tomatków :club2: :hammer:
Jak to już gdzieś słyszałem - "najważniejsza jest tradycja" :teach:

:happy3: :drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2025 06:01 przez jack90.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.466 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum