Po małym chaosie, uporządkowałem nieco sadzonki pomidora. Oddzieliłem wszystkie zbędne do wydania w prezencie lub utylizacji. Uformowała się wreszcie grupa do dalszego prowadzenia. Ale wciąż wszystko aż w pięciu różnych składach. Obecnie posadzone są w kubeczkach 500 ml i 1000 ml. Tych drugich wciąż mam niestety za mało. Przesadzanie do większych pojemników w odpowiednim czasie ma ogromne znaczenie. Rośliny, które dotychczas rosły równo zaczynają gwałtownie wyprzedzać inne sadzonki, jeśli tylko dostaną 1000 ml podłoża. Efektywna fertygacja żółtym Kristalonem wcale nie pomaga sadzonkom w tych mniejszych zbiorniczkach dorównać roślinom w tych większych. Trochę też już się marzy wywieść wszystko i doprowadzić małe miejskie mieszkanko do normalnego ładu i porządku.
W tym roku w programie produkcyjnym dwie główne najlepsze dla mnie odmiany –
Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme (5 szt.)
Czarne Serce od Borisowny (5 szt.)
Zorganizowałem się w tym roku do przedsięwzięcia jednoczasowego poprowadzenia i przetestowania odmian jednej hermetycznej grupy, tj. odmian pomidorów już będących dwukolorowym sercem (żółtym z czerwonymi prążkami) lub wybranych odmian, które mogą w przyszłości do takiego oczekiwanego wzorca doprowadzić. To sekcja aż 17 precyzyjnie zaplanowanych odmian i aż 1/3 ogółu sadzonek. Oczywiście istniały ograniczenia w skuteczności pozyskiwania i zbiór końcowy jest zawsze wynikiem pewnych kompromisów. Nie można bowiem nigdy pozyskać wszystkiego, co by się chciało mieć. No, ale 3 osoby pomogły.
Ostatecznie tak to u mnie wygląda:
1. Wielkie dwukolorowe cukrowe befsztyki – [AABB]
Pineapple KING (1-2 szt.)
Armenian (1-2 szt.)
Miodowe Fajerwerki (1-2 szt.)
Burracker’s Fvourites (1 szt.)
Serafima (1-2 szt.)
2. Dwubarwne prążkowane serca – [aabb]
Anacoeur (1-2 szt.)
Pineapple HEART (1-2 szt.)
Pomarańczowy Słoń Minusiński (1-2 szt.)
Złote Góry Medeo (1 szt.)
Midnight Sun (1-2 szt.)
Gourmansun F1 (1 szt.)
3. Jednolicie żółte serca – [bbbb]
Homer Fike's Yellow Oxheart (1 szt.)
Ogromne Żółte od Borisowny (1 szt.)
Heart of Ashgabat (1 szt.)
Nizami (1 szt.)
4. Duże jednolicie żółte befsztyki – [AAAA]
Grand Belgium (1 szt.)
Summer Cidler (1 szt.)
Kształt dwukolorowego serca [aabb], w pierwszym pokoleniu pokrzyżówkowym F1, zawsze niestety „przegrywa” z kształtem dwukolorowego befsztyka [AABB]. To uciążliwy aspekt wydłużający przebieg operacji docelowych. Potrzebne jest pokolenie F2 i dość liczne wysiewy, dla skutecznego objawienia się wszelkich cech recesywnych, w tym i kształtu serca.
Wciąż mam pewien problem z pozyskaniem najlepszego czerwonego befsztyka. Prowadzę w tym roku już sprawdzone
Shuntukskij Velikan (1 szt.)
Syberian Velikan (1 szt.)
A pewne nadzieje wiążę z nowymi kandydatami –
Hercegovac (1-3 szt.)
Julia Child (1-2 szt.)
Mama Irene's (1 szt.)
Giant Belgium (1 szt.)
Do tego jeszcze grupa testowa czerwonych lub rożowych slicerów i slicerków –
Brandy Sweet Plum (1-2 szt.)
Moskvich (1 szt.)
Brandywine / Landis Valley Strain (1 szt.)
Lipieckie Jabłko (1 szt.)
Rose de Berne (1-2 szt.)
Moneynaker (1 szt.)
Marta Sweet Yellow (1 szt.)
Inne serca w mojej tegorocznej uprawie to –
WES (1 szt.)
Kyzył Tau (1-2 szt.)
Tajga (1 szt.)
Crushed Heart (1 szt.)
Kosowo (1 szt.)
Japonka (1 szt.)
Purple Heart (1 szt.)
Bicolorowym uzupełnieniem będą –
FAV 6.1 F5 (1 szt.)
Harvard Square (1 szt.)
K/179 (1 szt.)
Ananas Noire (2-3 szt.)
Brandywine Sudduth’s Strain – nieoczekiwana polska mutacja Black (1 szt.)
Bardzo jestem ciekaw, czy ktoś coś o niej wie więcej?
Brandywine Sudduth’s Strain – nieoczekiwana polska mutacja Black - u mnie w sezonie 2024
Koktajlówki w tym roku bardzo skromnie –
Maglia Rosa (1-2 szt.)
Korytszewa Silva (1-2 szt.)
Candy Sweet Icicle (1 szt.)
Accordion Cherry (1 szt.)
No i trochę własnych eksperymentów.
W kolejnym sezonie myślę poważnie o siewie bez pikowania do przezroczystego kubeczka wypełnionego ziemią w 2/3. W trakcie spodziewanego wyciągania się sadzonki będę dosypywał łyżeczką ziemię do kubeczka do jego całkowitego wypełnienia.
Zatem, udanych przygotowań końcowych !