TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 24 Kwi 2025 22:54 #875978

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3121
Po małym chaosie, uporządkowałem nieco sadzonki pomidora. Oddzieliłem wszystkie zbędne do wydania w prezencie lub utylizacji. Uformowała się wreszcie grupa do dalszego prowadzenia. Ale wciąż wszystko aż w pięciu różnych składach. Obecnie posadzone są w kubeczkach 500 ml i 1000 ml. Tych drugich wciąż mam niestety za mało. Przesadzanie do większych pojemników w odpowiednim czasie ma ogromne znaczenie. Rośliny, które dotychczas rosły równo zaczynają gwałtownie wyprzedzać inne sadzonki, jeśli tylko dostaną 1000 ml podłoża. Efektywna fertygacja żółtym Kristalonem wcale nie pomaga sadzonkom w tych mniejszych zbiorniczkach dorównać roślinom w tych większych. Trochę też już się marzy wywieść wszystko i doprowadzić małe miejskie mieszkanko do normalnego ładu i porządku.

1-93.jpg

2-89.jpg

3-87.jpg

W tym roku w programie produkcyjnym dwie główne najlepsze dla mnie odmiany –

Pomodoro Cuore Antico di Acqui Terme (5 szt.)
Czarne Serce od Borisowny (5 szt.)

Zorganizowałem się w tym roku do przedsięwzięcia jednoczasowego poprowadzenia i przetestowania odmian jednej hermetycznej grupy, tj. odmian pomidorów już będących dwukolorowym sercem (żółtym z czerwonymi prążkami) lub wybranych odmian, które mogą w przyszłości do takiego oczekiwanego wzorca doprowadzić. To sekcja aż 17 precyzyjnie zaplanowanych odmian i aż 1/3 ogółu sadzonek. Oczywiście istniały ograniczenia w skuteczności pozyskiwania i zbiór końcowy jest zawsze wynikiem pewnych kompromisów. Nie można bowiem nigdy pozyskać wszystkiego, co by się chciało mieć. No, ale 3 osoby pomogły.

Ostatecznie tak to u mnie wygląda:

1. Wielkie dwukolorowe cukrowe befsztyki – [AABB]
Pineapple KING (1-2 szt.)
Armenian (1-2 szt.)
Miodowe Fajerwerki (1-2 szt.)
Burracker’s Fvourites (1 szt.)
Serafima (1-2 szt.)

2. Dwubarwne prążkowane serca – [aabb]
Anacoeur (1-2 szt.)
Pineapple HEART (1-2 szt.)
Pomarańczowy Słoń Minusiński (1-2 szt.)
Złote Góry Medeo (1 szt.)
Midnight Sun (1-2 szt.)
Gourmansun F1 (1 szt.)

3. Jednolicie żółte serca – [bbbb]
Homer Fike's Yellow Oxheart (1 szt.)
Ogromne Żółte od Borisowny (1 szt.)
Heart of Ashgabat (1 szt.)
Nizami (1 szt.)

4. Duże jednolicie żółte befsztyki – [AAAA]
Grand Belgium (1 szt.)
Summer Cidler (1 szt.)

Kształt dwukolorowego serca [aabb], w pierwszym pokoleniu pokrzyżówkowym F1, zawsze niestety „przegrywa” z kształtem dwukolorowego befsztyka [AABB]. To uciążliwy aspekt wydłużający przebieg operacji docelowych. Potrzebne jest pokolenie F2 i dość liczne wysiewy, dla skutecznego objawienia się wszelkich cech recesywnych, w tym i kształtu serca.

Wciąż mam pewien problem z pozyskaniem najlepszego czerwonego befsztyka. Prowadzę w tym roku już sprawdzone
Shuntukskij Velikan (1 szt.)
Syberian Velikan (1 szt.)

A pewne nadzieje wiążę z nowymi kandydatami –
Hercegovac (1-3 szt.)
Julia Child (1-2 szt.)
Mama Irene's (1 szt.)
Giant Belgium (1 szt.)

Do tego jeszcze grupa testowa czerwonych lub rożowych slicerów i slicerków –

Brandy Sweet Plum (1-2 szt.)
Moskvich (1 szt.)
Brandywine / Landis Valley Strain (1 szt.)
Lipieckie Jabłko (1 szt.)
Rose de Berne (1-2 szt.)
Moneynaker (1 szt.)
Marta Sweet Yellow (1 szt.)

Inne serca w mojej tegorocznej uprawie to –

WES (1 szt.)
Kyzył Tau (1-2 szt.)
Tajga (1 szt.)
Crushed Heart (1 szt.)
Kosowo (1 szt.)
Japonka (1 szt.)
Purple Heart (1 szt.)

Bicolorowym uzupełnieniem będą –

FAV 6.1 F5 (1 szt.)
Harvard Square (1 szt.)
K/179 (1 szt.)
Ananas Noire (2-3 szt.)
Brandywine Sudduth’s Strain – nieoczekiwana polska mutacja Black (1 szt.)
Bardzo jestem ciekaw, czy ktoś coś o niej wie więcej?

4-77.jpg

Brandywine Sudduth’s Strain – nieoczekiwana polska mutacja Black - u mnie w sezonie 2024

Koktajlówki w tym roku bardzo skromnie –

Maglia Rosa (1-2 szt.)
Korytszewa Silva (1-2 szt.)
Candy Sweet Icicle (1 szt.)
Accordion Cherry (1 szt.)

No i trochę własnych eksperymentów.

W kolejnym sezonie myślę poważnie o siewie bez pikowania do przezroczystego kubeczka wypełnionego ziemią w 2/3. W trakcie spodziewanego wyciągania się sadzonki będę dosypywał łyżeczką ziemię do kubeczka do jego całkowitego wypełnienia.

5-62.jpg

Zatem, udanych przygotowań końcowych !
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2025 22:55 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Nimfa, del, surk, Chajtarma, lusinda, Ewaewa

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 25 Kwi 2025 09:47 #875995

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5344
Ja skromniej odmianowo, a tak właściwie wysiałem to co miałem :) , i będę zadowolony jak będą pomidorki :)
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Jan4, Nimfa, del, Fina, Chajtarma, lusinda

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 25 Kwi 2025 18:03 #876021

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nasze pomidory idą w tym roku w trzech transzach.
Z wysiewu 12.03 kilkanaście szt 16.04 poszło do niegrzanego tunelu o dwa tygodnie wcześniej niż były plany, ale zeszły tydzień był niezwykle ciepły. To taka forpoczta.
IMG_20250425_173543.jpg

Jako główną siła uderzeniowa pójdą te z wysiewu 21.03

IMG_20250425_173449.jpg

W odwodzie pozostają rezerwowe z wysiewu 30.03

IMG_20250425_173800.jpg

Póki co nie ma co narzekać, świetnie wzeszły odmiany z PT, najmocniejszy jest Polish Giant Beefsteek z pięknym ziemniaczanych liściem, uwielbiamy takie odmiany.
Dziś będzie pierwszy dzień zabezpieczeń przed chłodem ale to tylko 15 sadzonek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2025 25 Kwi 2025 18:16 #876024

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1343
Klarkia25 wrote:
Moje cały czas na zewnątrz pod daszkiem, papryka też, ale prognozowane jest kilkudniowe nocne ochłodzenie...zobaczymy, może trzeba będzie wnieść je do domu.

No i trzeba było wnieść bo już chłodem powiało, brrrr Po liściach widzę, że baaardzo się ucieszyły
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, del

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.453 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum