• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ.

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 25 Wrz 2025 12:32 #883488

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9469
Emilko a jak z jego wysokością i plennością?
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Emilia, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 25 Wrz 2025 13:44 #883490

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4572
Uprawiałam go w donicy 20l więc w gruncie i tak będzie lepiej niż w tej donicy.
Pomidor wysoki, zebrałam dopiero teraz 2szt. ale u mnie wszystko w tym sezonie bardzo opóźnione.
Ma jeszcze zielone owoce, można wnioskować że przy dobrym nawożeniu będzie plenny.
Pozdrawiam
Emilia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, jagodka27, lusinda

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 30 Wrz 2025 17:40 #883661

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2645
Oj, jakaś cisza, chyba wszyscy pakują ;)
Mogę wysłać, mam spakowane
Aidar
Ałtajskij Oranżewyj jak dla mnie najlepszy żółty
Caro Rich
Egyptian
Golden Sword piękny i pyszny
Orange Minsk
Sybirski Tigr Różowyj
Trapezista
Wysłać wszystko?
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Marlenka, Miragoral, jagodka27, zwykły chłop, lusinda

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 30 Wrz 2025 23:17 #883679

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8045
W tym roku odkurzyłem stare, ponad 10 letnie nasiona. Na targ najprawdopodobniej wyślę:
1. Ananas Noire F- wysoka , wg mnie najsmaczniejsza odmiana typu "arbuzowego", nawet dojrzały nie robi się ciapowaty i czuć go pod zębem podczas gryzienia.
2. Amana Orange F- wysoka , b. smaczny pomidor o żółto pomarańczowym kolorze.
3. Aussie F-wysoka
4. k/131 F11/12 mocno skoncentrowany, słodko kwaskowy smak. Wg. Kozuli nadaje się idealnie na przetwory.
5. NN Iran F- wysoka od Joli Jokaer z Forum ogrodniczego. Podłużne owalne, dwukomorowe pomidorki wielkości dużego jajka. Do suszenia.
6. Lucid Gem F? Smak i tekstura dorównuje Amanie pomarańczowej.
7. k/201 F7/8 linia kulista. Dodam, że pierwsze eF-ki dawały dwa rodzaje owoców, podłużne (w typie Kalmana) czyli prawidłowe i kuliste (drugi rodzic ), obarczone jednak zipami i kocimi mordkami ale za to b. słodkie. Przez kilka lat corocznej selekcji niemal w 90% udało się pozbyć skaz i zachować słodycz.

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 01 Paź 2025 09:53 #883693

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1981
Moja tegoroczna uprawa pomidorów to porażka. Pierwszy raz od kiedy uprawiam pomidory nie mam nawet jednego słoiczka przetworów z udziałem własnych pomidorów. Nasion nie było z czego zebrać :(
Mogę spakować takie
IMG_20251001_094203.jpg
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, pouder, Marlenka, Miragoral, jagodka27, del, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Targ Pomidorowy 2025/2026 i propozycje odmian na targ. 04 Paź 2025 08:22 #883820

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18316
Witajcie.
Spakowałam kilka odmian na Targ.
W większości to microdwarfy, które u mnie dały fajny plon w donicach i już od maja jedliśmy własne koktajlówki.

Microdwarf:
Dark Stripe-
krzak wysoki, szeroki, mocno krzewi się górą. Owoce w multigronach, słodkie,oliwkowo-pomarańczowe,dymne.
Okrągłe, wada - twardsza skórka.

Nina Neutron-
Bardzo malutki krzaczek docelowo około dziesięciu centymetrów. Kwitnie bardzo wcześnie i owocuje bardzo obficie, owoce okrągłe malutkie. Smak pomidorowy. Raczej i jako ciekawostka niż na plon.

Heart Breaker-
Niski, szczupły, krzak, około trzydziestu centymetrów, owoce czerwone, wydłużone serca, owoc twardawy, zwięzły bardzo mało nasion.

Jochalos z Boliwii-
Krzak około trzydziestu centymetrów szczupły nie rozkłada się, owoce żółto-pomarańczowe, malutkie koktajlówki, słodkie.

Loi's Baby Tiger-
Krzak, szeroki krzaczy się od dołu, więc musi być sam w donicy. Owoc zielono-bursztynowy (stripped) okrągły z dzióbkiem.
Smak ciekawy, orzeźwiający, jakby cytrynowy.

Tiny Tiger-
Krzak 50-60 cm.
Mocno się krzewi na boki. Owoce duże koktajlówki czerwono-pomarańczowe (stripped) słodkie.

Tiny Totem-
Krzak wysoki, szeroki, duże liście.
Owoce malinowe, różnej wielkości w gronie, raczej sałatkowe, nie koktajlowe. Bardzo plenny.

Tartuffo-
Krzak około 50-60 cm wysoki, szczupły, nie ekspansywny. Rósł w donicy z Jochalosem, owoce okrągłe, czerwone z antocyjanowym rumieńcem. Smak pomidorowy.

I trzy pomidory normalne czyli nie mikro, wybrane przeze mnie ze względu na plenność, smak i oryginalny wygląd.

Shadow Boxing
-
Krzak wysoki na około 70 cm, raczej szczupły, samokończący, rósł w 10 l donicy.
Zaowocował dość wcześnie. Owoce podłużne sople fioletowo-czerwone, słodko pomidorowe, bardzo mi smakowały.

Kellog's Breakfast-
Rósł w tunelu foliowym i jako jedyny z podobnych wielkoowocowych dał radę plennością.
Krzak około 180 cm, silny.
Owoce żółto-pomarańczowe żebrowane befsztyki,słodkie z nutą kwasku.

Brad's Atomic Grape-
Krzak około 160 cm, szczupły ale u mnie rósł wyjątkowo złym towarzystwie. W cieniu orzecha włoskiego i nad jego korzeniami. Więc być może gdzie indziej będzie większy. Owoce to lekko wydłużone koktajlówki o niespotykanych kolorach: czerwono-niebiesko-brązowo-żółtych. Bardzo plenny i smaczny.
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2025 08:56 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): olegowa, jagodka27, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Wygenerowano w 0.371 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum