TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 12 Kwi 2026 10:20 #892250

• Maremma
  • Maremma's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 189
Mam i ja ;) Tym razem siane bardzo późno - 1 kwietnia. Niestety, w tym roku jest dosyć pochmurno i zimno a do dyspozycji tylko jeden słoneczny parapet. Lepiej nie ryzykować.

Zamierzam posiać drugą partię "zwyklaczków" ok. 18 kwietnia (Black Cherry, Black Prince itp.)

Zdjęcia z 1 kwietnia i 12 kwietnia. Ciekawie patrzy się na różne tempo wzrostu. Jedne pomidorki mają ciemne nóżki, inne jasne. Jedne kilka centymetrów, inne ledwo wychodzą z ziemi. Jak na razie najwyższy jest polecany tutaj Lotto. Kto się jednak pokaże, ten zaczyna tańczyć w stronę słońca B) .

Trochę martwi mnie brak wschodów Peruwiańskiego. Poczekam jeszcze trochę, najwyżej dosieję kilka nasionek, które zostały.
1kwietnia.jpg

12kwietnia.png

12kwietnia2.png
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2026 20:28 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chiarodiluna, Lulu, Emilia, Chajtarma, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 12 Kwi 2026 12:24 #892255

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4060
Ja także wysiałem pierwszą sekcję (szklarniową) w identycznym terminie. Tylko w innym systemie. Od razu do 1-litrowego wiaderka, nie do końca wypełnionego podłożem, w celu jego dosypywania i już bez żadnego pikowania.

To prawda, że jak na złość jest ciemno i nie za ciepło. Nie wiem, czy się nie wyciągną i czy nie za bardzo wypełniłem wiaderko podłożem. No, ale pikowania i tak nie będzie.

Sekcja gruntowa poszła tydzień później – 8. Kwietnia. Teraz właśnie wychodzi.

Chętnie porównam z Tobą rezultaty, aby doprecyzować kalendarz siewu i technikę prowadzenia na kolejny rok.

Podłoże mam z własnego przygotowania. Na spodzie wiaderka mieszane a hydrożelem, wyżej z najdrobniejszym perlitem, im bliżej powierzchni tym więcej perlitu. W praktyce trzy różne wsady (dosypki) podłożowe do wiaderka. Wschody idealne. Zarówno nasionko główne, jak i to rezerwowe z boku. Rezerwowe kiełki już usunąłem. Tylko w paru wiaderkach nie wzeszło główne nasionko i uratowało sytuację to rezerwowe. To pewnie jakiś strumień wody przy podlewaniu zaciągnął nasionko przez szczelinę w podłożu gdzieś głębiej i nie dało już rady wyjść. Nie chciałem za bardzo uklepywać powierzchni po siewie, żeby nie miały za trudno przy kiełkowaniu.

siewka.jpg

Siewka po pierwszym tygodniu, 8. Kwietnia.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Lulu, Chajtarma, Sonka, Maremma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 12 Kwi 2026 22:54 #892292

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2504
Hapynet - w ubiegłym roku miałam jedną sadzonkę. Była bardzo zdeformowana, nie rosła. Więc ja odstawiłam w kubeczku przy kompostowniku i zapomniałam wyrzucić. Stało toto bez podlewania, zaniedbane ale żyło. Zrobiło mi się przykro, że ją tak potraktowałam. Wsadziłam do wiadra zasiliłam i wstawiłam pod daszek. Bardzo szybko z zapyziałej sadzonki zrobił się piękny krzak. Była już chyba połowa września gdy zaczął owocowac. Wyróżniał się bardzo krótkimi międzywęźlami i twardymi pomidorami. W tym roku wysiałam wcześniej zobaczymy może dobry będzie na zbiór późno jesienny.
Ijunski 9

IMG_20260412_142544.jpg

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 13 Kwi 2026 08:09 #892296

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5609
Niestety i Ja nie ustrzegłem się pierwszy raz odkąd uprawiam pomidorki błędu . :club2: Po przepikowaniu pomidorków albo je utopiłem , chociaż prawdopodobnie przemroziłem . Po przesadzeniu
okna zostawiłem na wentylację , a był przymrozek . Na szczęście uratowały się zapasowe. Będzie tylko kłopot z wysyłką , bo zapasowe nie były ponumerowane . :drink1:

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 13 Kwi 2026 08:51 #892297

• Lulu
  • Lulu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2182
Maluchy rosną, wysiane 20 marca. Wszystkie wyszły oprócz jednej odmiany.
Z drugą odmiana Pink Livija Dwarf która miałam do odnowienia ,na kielkiwane 4 nasionka obudziło się jedno. Ale jest :)
Pink Livija Dwarf

IMG_20260413_084504.jpg

I reszta towarzystwa z 20 marca

IMG_20260413_083931.jpg

:bye:
Pozdrawiam Patrycja.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 13 Kwi 2026 22:42 #892329

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
W czwartek i piątek pikowałam pomidory. Pierwsza doba, to zawsze takie cherlawe bidulki. A dziś już pięknie idą do przodu. :wink4:

d79fdf0e-31d2-4afb-8d87-218811d7bed8.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 14 Kwi 2026 10:09 #892335

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
A umnie siane 10 marca ,1 kwietnia pikowane .
Mają się dobrze .
Zimno powodowało, że długo siedziały jak mizerotki.
Wystarczyło więcej ciepła ogólnie za oknem ,słońca i startują dzielnie .
Obserwując je, stwierdzam ,że nie przyspieszy się procesu rozwoju jeśli
np nie stworzy im się światła innego niż słońce ,czy ocieplenia .
Naturalny proces rozwojowy i tak one same sobie dostosują.

DSC08386.jpg

DSC08387.jpg

DSC08388.jpg

Moje bedą w tunelu .
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 15 Kwi 2026 08:02 #892378

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
Ja wysiewałam 26.03. Wczoraj przesadziłam krzaczki do większych doniczek.

20260414_193750_Original.jpeg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 15 Kwi 2026 20:18 #892412

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Drugi tydzień pokazuje, że siew 1. kwietnia nie był błędem. Teraz powinno przyjść tylko przyspieszenie - lepsze światło, od razu dany duży pojemnik z podłożem, pierwsze podnaważanie żółtym Kristalonem.

siewka2.jpg

Siewka po 14 dniach

Jedyny brak wschodu miałem na nie swoich nasionkach do odnowienia - CGM F6. Ani nasionko główne, ani dwa zapasowe po bokach nie poszły. Jedyna taka doniczka. Nasionka z 2022 r. Może były przechowywane w za wysokiej temperaturze. Siew był z drugiej tury dla uprawy gruntowej z 8. kwietnia. Jest cień szansy, że jeszcze ruch będzie, ale już nie za bardzo wierzę.

Może ktoś planuje odnowić dla Targu?, bo wygląda, że ja raczej odpadnę.

Za to drugi do odnowienia JR/17.1 F3 wystartował ze wszystkich nasionek w doniczce. Już została tylko główna siewka.
Paweł

Google Maps
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2026 20:19 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chajtarma, lusinda, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 16 Kwi 2026 08:26 #892416

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12478
Chiarodiluna wrote:

Za to drugi do odnowienia JR/17.1 F3 wystartował ze wszystkich nasionek w doniczce. Już została tylko główna siewka.

Taka drobna uwaga odnośnie krzyżówek ....chodzi w nich o wyselekcjonowanie z dużej ilości krzaków tych, które dadzą owoce o najbardziej pożądanych cechach. W każdym kolejnym pokoleniu wybieramy najlepsze. Z każdego nasionka w tak niskim pokoleniu wyrasta coś innego. Usuwanie siewek i zostawienie jednej jest moim zdaniem marnotrawstwem nasion, bo może z tych usuniętych uzyskałoby się lepsze. To tylko tak informacyjnie, jeśli ktoś też będzie "odnawiał" krzyżówki ...a tak naprawdę je selekcjonujemy, bo z f3 powstaje kolejne, inne pokolenie f4.
Pozdrawiam,
Kasia

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 16 Kwi 2026 23:55 #892437

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Re: mymysteryy

To prawda. Ale mam łącznie tylko 40 miejscówek, a Targ zobowiązał mnie do koniecznego odnowienia. Dla pewności wschodu wysiałem nasionko centralnie i rezerwowe z boku. Oba wykiełkowały. Jedno musiałem usunąć, bo ma być bez pikowania, tylko z dosypką podłoża. Małe miejskie mieszkanie. Nie ma mowy o brudzeniu w nim ziemią. Mogłem poczekać dłużej, aby przyjrzeć się samym sadzonkom, ale i tak nie mam koncepcji czym się kierować w selekcji na poziomie sadzonki. Gdyby chodziło o liść ziemniaczany, to takiego bym szukał. Gdyby chodziło o serce, to bym szukał "wiotkości" w sadzonce. Gdyby chodziło o czarnoowocową odmianę, to bym szukał ciemniejszych odcieni na łodydze i liściach. A przy JR/17 nie wiem jaka jest wytyczna przewodnia. Zakładam, że utrzymanie barwy "Ochre" przy znakomitym smaku, bo jakoś dotychczas jest ona tylko tracona w dalszych pokoleniach. Ale tego na etapie sadzonki nie wypatrzę nijak. Jak mój pomidor nie utrzyma barwy "Ochre" to pewnie nie zyska dalszego zainteresowania.

Bardzo niedoskonała selekcja odmian w ramach "forumowej spółdzielni" polega na tym, że każdy robi bardzo drobną rzecz, nie konsultując jej z innymi osobami, robiącymi podobną próbę. Odsyła następnie swój wynik z adnotacją o kolorze owocu i plenności. I ostatecznie przypadek, a nie badacz-eksperymentator dokonuje selekcji finalnej. Oby nie zabrakło chętnych do takich małych eksperymentów, bo przynajmniej coś trochę będzie szło do przodu.

Można też ewentualnie wprowadzić zasadę, że jeśli ktoś zabiega na Targu o Jarsona w niskim mianie pokoleniowym, to przyjmuje zobowiazanie, że wysiewa i prowadzi wszystkie nasionka. Ale takiego warunku nikt mi nie postawił w czasie starań o torebkę startową z nasionkami.
Paweł

Google Maps
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, Nimfa, ewakatarzyna, Bobka, Chajtarma

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 04:33 #892438

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19104
Pawle!
Metoda „jednej siewki” w F3?
Tu muszę stanąć po stronie Kasi (mymysteryy). Selekcja w pokoleniu F3 na jednej sztuce to w zasadzie brak selekcji a losowanie.
Rozumiem Twoje ograniczenia miejscowe (40 miejscówek w bloku :jeez: ) ale przy JR/17, gdzie mamy geny Cherokee Purple i Orange Strawberry, rozrzut cech będzie ogromny.
Jedyne co możesz zauważyć na wczesnym etapie to pokrój krzaka
​„Płaczący”: Liście wiotkie, zwisające, krzak sprawiający wrażenie słabego ( Orange Strawberry).
​Solidny: Liście regularne, sztywne, krzak o mocnej budowie ( Cherokee Purple).
Ale reszta będzie loterią.
Jeśli chodzi o owoce o w F3 masz szansę na wszystko: od fioletowych serc po miedziane befsztyki.

Cały mój wywód tutaj nie jest zarzutem dla Ciebie, po prostu może nadszedł czas aby krzyżówki traktować inaczej na naszym "Targu"?
Ale to już pytanie do większego gremium w tym Marlenki.
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2026 04:40 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Miragoral, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chiarodiluna, Emilia, Chajtarma, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 07:30 #892439

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Whitedame,

Ale, ja nawet nie twierdziłem, że Kasia (mymysteryy), nie ma racji, bo ma w pełni, tylko raczej wyjaśniałem, dlaczego to u mnie niemożliwe. W dilerce zawsze są nasiona piękne i brzydkie. Piękne zawsze idzie na środek kubeczka, brzydkie jako rezerwowe po boku. O dziwo, czasem tylko to rezerwowe kiełkuje, a główne nie.

Dla mnie krzyżówka to na początku projekt. Jak ktoś krzyżuje befsztyka w ziemniaczanym liściu z sercem w liściu regularnym i zakłada poszukiwanie nowej odmiany o cechach recesywnych, czyli serca w liściu ziemniaczanym to po wysiewie 100 siewek nawet 97 może mieć do wywalenia na etapie małej sadzonki. Jak Tomek (del) realizuje swój projekt „Liście limonkowe plus wariegacja” to także wiadomo, że wysieje 200 siewek i 196 będzie do wywalenia na etapie sadzonki, a zostawi ostatecznie 4. Bo szuka się założonego celu, a gdy przy okazji pojawi się nieoczekiwana niespodzianka, to także można ją poprowadzić dalej. Żeby robić inaczej trzeba mieć 4 olbrzymie szklarnie i nie po to, żeby uprawiać pomidory na handel, tylko dla czystego hobby.

Jarson jednak nie poczynił notatek przy swoich krzyżówkach o tym, jakie były założenia docelowe jego projektów. W praktyce te dilerki służą teraz dla Forumowiczów, którzy głównie są ciekawi, „co to za pomidorek i czy mi posmakuje”. Jeśli tych dilerek jest bardzo mało to poczyniłaś ważny przyczynek do ewentualnej dyskusji, jak traktować te dilerki i czy nie powinny mieć swojego specjalnego regulaminu stosowania.

Dwa lata temu "zaszalałem" i puściłem u siebie 4 szt. K/132 z F2 do F3. Odesłałem rezultaty na Targ, ale sprawa kontynuacji i tak chyba upadła, do momentu alarmu, że trzeba odnowić, bo kończy się data ważności nasion. Za dużo jest odmian na świecie i za mało miejsca do ich uprawy! Tylko wybrane osoby z tego forum robią profesjonalną selekcję.
Paweł

Google Maps
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2026 07:32 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, Miragoral, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chajtarma, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 08:45 #892442

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
Ziemia niestety szybko kupiona ,źle wybrana i efekt był do niczego .
Mam na myśli rozwój po wysianiu i wschodach .
Jednak podniosły się i są coraz piękniejsze ,a wczoraj po kistalonie żółtym widać od razu reakcję
pełnych "brzuszków " :happy:
Słoneczko bardzo je dzisiaj pobudza do wzrostu .
Niebawem ,może w poniedziałek zacznę je hartować.
Skupiona na pomidorkach zapominam zadbać o inne sadzonki ,ba o wysianie .
Nic to ,dokupię. :P
Na dzisiaj zieloniutkie ( w słońcu zdjęcie tego nie oddaje )
Cieszą ,cieszą ????
20260417_073703-2.jpg
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 09:25 #892443

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15348
W sprawie selekcji, każdy ma rację :)
Jak nie ma projektu, to każdy wysiewając F2, F3 itd. tworzy swój projekt i może go kontynuować.

Ania Kozula dając nam krzyżówki F2, dała de facto worek z prezentami. Każdy może z niego wyciągnąć, coś dla siebie :)
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Marlenka, Nimfa, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chiarodiluna, Chajtarma, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 09:31 #892444

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawle
Masz rację, przykład Dela (Tomka) świetnie pokazuje, że przy cechach takich jak variegata czy kolor liścia, selekcję robimy „od pierwszego wejrzenia” i zostawiamy tylko rokujące siewki. Przy JR/17 niestety smak i kształt owocu ukryte są w genach znacznie głębiej.
​Co do samego Jarsona – możemy się tylko domyślać, co nim kierowało. Może to był przemyślany plan na smak i plenność, a może po prostu przypadek i ciekawość, co z tego wyjdzie? Nie wiemy i pewnie się nie dowiemy.
​Uważam, że ta dyskusja jest niezwykle potrzebna właśnie tutaj. Nie przenosiłabym jej, a co najwyżej skopiowała do wątku o krzyżówkach. To ważne, żeby każdy, kto sięga po „dilerki” z niskich pokoleń, miał świadomość, jakie wiążą się z tym ograniczenia i że to w dużej mierze loteria, a nie gotowy produkt.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Nimfa, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka, Chiarodiluna, Emilia, Chajtarma, Sonka

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 09:41 #892445

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku, z Tobą też się zgadzam – Ania Kozula dała nam "worek z prezentami", a każdy z nas może być odkrywcą.
Ważne dla mnie jest co z tymi prezentami robimy dalej.
​Zawsze byłam dumna z naszej polskiej kultury uprawy i selekcji krzyżówek.
Podczas gdy za granicą często widzi się sprzedaż lub wymianę zupełnie nie stabilnych nasion – bez uprzedzenia o tym fakcie.
Gdzie sprzedaje się pomidory pod numerami o kolorach czy liściach, które genetycznie nie mają prawa wystąpić w danej linii – u nas, na Oazie i Info, zawsze było sumienniej.
I chciałabym, aby tak zostało.
Można bawić się w "co mi wyrośnie", ale tylko na własny użytek.
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2026 09:42 przez whitedame.

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 17 Kwi 2026 20:17 #892473

• del
  • del's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15348
Moja rozsada

IMG_20260416_180316.jpg

IMG_20260416_180152.jpg

sprawdziłem bryłę korzeniową

IMG_20260416_181052.jpg

A to moje limonkowe pstrokacizny - zaczynają kwitnąć, miesiąc od wysiewu :)

IMG_20260417_142949.jpg

IMG_20260417_143017.jpg

IMG_20260417_143027.jpg
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2026 20:22 przez del.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, whitedame, Marlenka, Bobka, Chiarodiluna, Lulu, Grzebuła, Chajtarma, lusinda, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.349 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum