TEMAT: <D> Ogórek gruntowy.

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 13:34 #548774

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Arvenaa- sam nie stosowałem Armicarbu i pierwszy raz słyszę o tym środku ale znalazłem informację do czego może być stosowany www.ior.poznan.pl/baza/srodki_ochrony_ro...095,armicarb-sp.html ciekawe czy jest produkowany w opakowaniach dla działkowców.

Więcej na temat tego środka Armicarb SP (nowość) Ekologiczny środek grzybobójczy w formie proszku rozpuszczalnego w wodzie o działaniu powierzchniowym do stosowania zapobiegawczego przed parchem jabłoni w ochronie jabłoni, przed mączniakiem prawdziwym w ochronie porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, porzeczki białej, agrestu, maliny oraz uprawianych w gruncie i pod osłonami truskawki, pomidora, bakłażana, papryki, ogórka, cukinii, melona i dyni.
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 13:42 przez kurjan.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Arvenaa

Zielone okna z estimeble.pl

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 14:54 #548788

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Powiem tak nie stosuje chemi nie dlatego ze jestem fundamentalista ekologicznym, ale dlatego ze denerwuje mnie karencja. Trzy lata temu zaczęły mi sie zbiory i zachorowały równocześnie ogórki. kupiłam jakiś środek i okazało sie karencja 5 dni. Po 5 dniach cos tam zebrałam tych ogórków, więcej przerośniętych wyrzuciłam ,za dwa dni znowu choroba wróciła i znowu trzeba pryskać i karencja. Bez sensu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Arvenaa

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 15:12 #548791

• Arvenaa
  • Arvenaa's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 32
Dziękuję za odpowiedzi. :flower2:
Kupiłam ten Armicarb w opakowaniu 50 gr (to są takie jakby dwie porcje jak wynika z opisu ilości do używania) w znanym serwisie aukcyjno-zakupowym ;). Myślałam, że wykorzystam go (zgodnie z opisem aukcji) w zapobieganiu mączniakowi (w ubiegłym roku moje ogórki miały mączniak prawdziwy). On nie ma karencji niby (?), że ekologiczny informują.. Ale ten link kurjana chyba co innego sugeruje...
W takim razie, czego użyć do ochrony ogórków przez chorobami grzybowymi z tych naturalnych środków pomodoro? Strasznie długi wątek tam jest :oops: Nie wiem, czy wyłowie potrzebne informacje. No i -chyba trudno coś takiego sporządzić?
Aha - zrobiłam gnojówkę z pokrzyw. Może tym?

edit: Nie, kupiłam gdzie indziej; w znanym serwisie kupowałam coś innego. Pomyliłam się.
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 15:14 przez Arvenaa.

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 15:20 #548795

• Arvenaa
  • Arvenaa's Avatar
  • Expert Boarder
Aha = i teraz napiszę coś emocjonalnego, bo jest mi źle i smutno i czuję taką potrzebę - dziękuję, że podjęliście się odpowiedzi i doradztwa w zakresie mojego pytania, bo na innym forum potraktowano mnie okropnie złośliwie (ponieważ się "nie znam"). Owszem, nie znam się, i dlatego szukam pomocy na forach, a z informacji gdzieś tam znalezionych w necie nie wszystko jest dla mnie jasne, bo działkowcem jestem dopiero drugi sezon (wcześniej nie miałam w ogóle do czynienia z uprawianiem czegokolwiek), a z wykształcenia nie jestem chemikiem, ani nikim zbliżonym.
Dlatego dziękuję - przywróciliście mi wiarę w człowieka :)
:flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Zbyszko46

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 16:09 #548804

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53250
Amicarb SP nie uchroni Cię przed zarazą ziemniaczaną. To najzwyklejszy kwaśny węglan potasu. Jeśli już to lepiej użyć szkła wodnego, najlepiej potasowego. W teście mikrobiologicznym działa ono również na Phytophtora infestans, sprawcę zarazy ziemniaczanej. Pozycja podkreślona w zestawieniu na czerwono

silicate.jpg

Jak widać skuteczne jest już stężenie 5 ml na litr szkła wodnego 29 %-wego

PS w opisie tego zestawienia jest zdanie : " Increaced pH in the absence of potassium silicate only partially inhibited mycelial growth " co się tłumaczy, że samo podniesienie pH bez obecności krzemianu potasu tylko częściowo hamuje wzrost grzybni. To stwierdzenie można właśnie z powodzeniem odnieść do preparatu Amicarb SP ponieważ rolą wodorowęglanu potasu w tym preparacie jest jedynie podwyższenie pH powierzchni roślin.
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 16:21 przez pomodoro.

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 16:19 #548808

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Masz tutaj opisana moja ubiegłoroczna walke z choroba ogorka. forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-if?start=288#490470
Z tym że profilaktycznie pw i HT na zmiane chyba lepiej.
aaaa,, rozminęlam sie z postem Mietka. Uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi, są sprawdzone środki, i Ht i PW i IF sa skuteczne więc nie ma problemu. Szklo wodne przetestujemy zobaczymy.
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2017 16:24 przez Emalia112.

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 16:21 #548810

• Arvenaa
  • Arvenaa's Avatar
  • Expert Boarder
Dziękuję bardzo.
to szkło już znalazłam w celu kupienia.
I zabieram się do czytania wątku :)

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 16:24 #548811

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No to będziesz pierwszą, kto oficjalnie przyznaje się do stosowania szkła wodnego. :)

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 16:36 #548814

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Emalia112 wrote:
.
aaaa,, rozminęlam sie z postem Mietka. Uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi, są sprawdzone środki, i Ht i PW i IF sa skuteczne więc nie ma problemu. Szklo wodne przetestujemy zobaczymy.

Dwie najgroźniejsze choroby ogórków to kanciasta plamistość wywoływana przez bakterię i mączniak rzekomy wywoływany przez grzyb. Propionian wapnia, a w niedalekiej przyszłości sorbinian potasu zakwaszony kwasem propionowym[ jeśli próba wyjdzie pozytywnie] w połączeniu z HT i IF daje pełną ochronę pod warunkiem regularnego stosowania. Praktycznie w tej chwili brak jest środków komercyjnych na kanciastą plamistość od momentu gdy ogórek zacznie kwitnąć. Nasze preparaty mogą być stosowane przez cały okres wegetacji i to bezkarencyjnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Emalia112, Zbyszko46, rozalia

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 17:11 #548828

• Arvenaa
  • Arvenaa's Avatar
  • Expert Boarder
A tak, poprawiam się - ten mączniak na moich ogórkach w minionym roku to -rzekomy. Źle napisałam wyżej.
Aaa, to nikt się nie przyznaje do tego szkła? :) Ups :evil: To nie kupować?

<D> Ogórek gruntowy. 16 Cze 2017 17:23 #548831

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
Według mnie jest jeszcze nie przetestowany na warzywach Nie wiemy w jakim stężeniu, jakie dodatki Mirzan go używa i podobno z dobrym skutkiem, ale Ty używaj wypróbowanych środków bardziej powszechnych tutaj.

<D> Ogórek gruntowy. 17 Cze 2017 13:51 #548992

mam pytanie czy ogórek gruntowy podlewany gnojownicą z pokrzyw i obornika nie będzie później fermentował w słoiku zimą?

<D> Ogórek gruntowy. 17 Cze 2017 16:51 #549019

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przy uprawie na płasko, podlewanie ogórków gnojówką w sytuacji, gdzie owoce mają bezpośredni kontakt z podłożem, to poważny błąd sanitarny. Pisząc to starałem się być taktowny :)
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2017 16:52 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Ika2008, Armasza, Zbyszko46, janinka-n, VIRUS

<D> Ogórek gruntowy. 17 Cze 2017 17:59 #549031

• kokoryczka
  • kokoryczka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 58
Różnego rodzaju gnojówki mają dużą zawartość azotu, Jaką - trudno dokładnie określić, bo zależy to od ilości użytych roślin.

Ale systematyczne podlewanie ogórków gnojowicą da w rezultacie efekt przenawożenia azotem.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Agusiak, basiek7178

<D> Ogórek gruntowy. 17 Cze 2017 18:10 #549033

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest pikuś w porównaniu z groźbą zakażenia Salmonellą albo pałeczką okrężnicy.

basiek7178 wrote:
podlewany gnojownicą z pokrzyw i obornika
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2017 18:13 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, emilka79, Agusiak, VIRUS, basiek7178

<D> Ogórek gruntowy. 18 Cze 2017 19:42 #549276

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13070
Ogórki jak na razie są zdrowe. :)

DSCN1059.jpg

DSCN1060.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

<D> Ogórek gruntowy. 18 Cze 2017 20:44 #549302

• janinka-n
  • janinka-n's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Witam wszystkich odwiedzanych i odwiedzających.
  • Otrzymane dziękuję: 1647
U mnie ogóreczki też jak na razie są piękne.Rosną sobie w spokoju.Oby jak najdłużej.

20170618_184456.jpg

Tutaj będą węże.
20170618_184908.jpg

Na polu dwa rzędy po sznurkach i trzy na płask.Wsadziłam różne odmiany ogórków.Dla sprawdzenia które będą najdłużej.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Betula, Agusiak

<D> Ogórek gruntowy. 18 Cze 2017 21:21 #549331

• zbynek
  • zbynek's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 356
Co prawda nie w gruncie, ale też ogórki :wink2:

DSCN9513.jpg

DSCN9514.jpg

Myślę, że w przyszłym tygodniu pierwsze zbiory.
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garba od roboty.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza, otojolka, rozalia, janinka-n, Betula, Agusiak, basiek7178

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.541 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum