TEMAT: <ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 14:49 #613135

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Mam nadzieję ze nie będzie następnego razu. Ja mam glebę bardzo uboga w wapń. W pierwszym roku uprawy więcej jak połowa owoców była do wyrzucenia. A od czasu jak stosuje PW, a wcześniej OW to tak jeden, dwa owoce się zdarzają . I to tylko na Auriji, bo nawet San Marzano nie ma juz tych przypadłości. saletrę wapniowa na stanie oczywiście mam, ale prawie jej nie używam.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Zielone okna z estimeble.pl

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 14:53 #613137

• agg
  • agg's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 89
A czy wapnujesz glebę na jesień, w sklepie ogrodniczym powiedziano mi, że jeśli na mojej działce występuje w trawie mech, to ja muszę wapnować jesienią, a nie zrobiłam tego, a PW też nie pryskałam w tym roku i mam takie oto efekty...
Pozdrawiam. Ania

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 16:16 #613150

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
agg wrote:
A czemu źle zrobił, że usunął te owoce? Czytałam na jakiejś stronie internetowej, że te owoce niepotrzebnie obciążają krzak, a zgnilizna nie zniknie. Ja również wyrzuciłam wczoraj 3 niedojrzałe do kompostownika. Na jednym czarna plama była większa od 5zł, a dwie pozostałe trochę mniejsze niż 5zł.

Radziłabym jednak nie wyrzucać zarażonych owoców do kompostownika, ponieważ patogen może w nim przetrwać i podczas rozsypywania kompostu na grządkach wprowadzisz do gleby niechcianego "wroga".

W kwestii mchu i innych roślin wskaźnikowych np. skrzypu czy fiołków - zwykło się uważać, że mówią o pH gleby ( kwaśnym ) - u mnie w warzywniku skrzyp występuje i na tej podstawie stwierdziłam, że mam kwaśną ziemię. Jakież było moje zdziwienie, gdy analiza gleby wykazała ph 7.
Myślę Agg, że najrozsądniej byłoby zrobić taką analizę i na jej podstawie określić zapotrzebowanie dla warzyw.

Pryskaj pomidorki PW, naprawdę pomaga :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): agg, Zbyszko46

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 20:00 #613187

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6421
Skrzyp i fiołki rosną u mnie dorodne,a ph mam 7,4.Skrzyp lubi glebę zwięzłą i wilgotną,a ja mam glinę.
Kwaśną także lubi.Kiedyś zapisałam sobie przepis na likwidację chwastów sporządzony na bazie octu 10% i płynu do mycia naczyń.Popryskałam tą miksturą powój,perz i skrzyp,które wyrastały ze szczeliny przy murze.Powój i perz zżółkły i nie odrosły,a skrzyp w ogóle nie zareagował. Cały czas był zielony i w końcu trzeba było go urwać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 21:27 #613212

• Maks-ogrodnik
  • Maks-ogrodnik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 480
Chciałbym ustalić program opryskow pomidorów. Opryskałem wczoraj Ridomilem do 10 dni Acrobat albo Revus. I później samo PW i IF? Chyba ,że wystąpią kilkudniowe deszcze wówczas znowu chemia? Czy też np.: raz na miesiąc, niezależnie od pogody pryskac chemią?
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2018 21:28 przez Maks-ogrodnik.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 21:54 #613217

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Maksymilian, jeśli robiłeś ten oprysk Ridomilem profilaktycznie, to następne możesz wykonywać naszymi środkami.
Nie stosowałabym chemii "na oślep".

Cytat z I strony tegoż wątku:

Zbliżamy się pomału do tej fazy uprawy pomidorów, która zadecyduje o tym czy będzie nam dane cieszyć się własnymi zbiorami. Każdy, kto poważnie myśli o udanych plonach tego warzywa winien być do tego przygotowany, by nie działać w obliczu zagrożenia jak strażak. Ustalmy zatem plan działania.
A. Należy się zaopatrzyć w środki ochrony już teraz, bo z doświadczenia wiem, że w okresie zagrożenia chorobami nabycie odpowiednich środków jest trudne o ile nie niemożliwe. Co powinno znaleźć się w zestawie ? Przede wszystkim jeden ze środków interwencyjnych ale z grupy systemicznych tj. Mildex 711,9 WG lub Infinito 687,5 SC. Z braku tych preparatów można zastępczo zakupić Revus 250 SC. Są to środki podstawowe. Nazwijmy je środkami grupy I .Ponieważ wiadomo, że nie należy stosować tylko jednego środka potrzebujemy jeszcze co najmniej jeden środek naprzemienny. Najlepiej by był to jeden z preparatów zawierający cymoksanil. Preparaty te działają na zoospory zarazy ziemniaczanej tj tzw zarodniki pływkowe najgrożniejszą formę zarodników tej choroby. jednocześnie preparaty te zwalczają szarą pleśń i dlatego powinny byc zastosowane jako drugi oprysk/ w gruncie/ wtedy, gdy krzaki pomidorów są już zwarte a tym samym wysoce podatne na szara pleśń. Te preparaty to Curzate M 72,5 WP, Tanos 50 WG. Helm-Cymi 72,5 WP/ to są najbardziej dostępne/. Nazwijmy je środkami grupy II. Musimy dysponować jeszcze jednym preparatem z grupy wgłębnych, który użyjemy do kolejnego oprysku ale tylko wtedy gdy pogoda będzie niesprzyjająca/ częste deszcze przy aktywnym komunikacie PIORIN/. Te preparaty to Acrobat MZ69 WG lub Ridomil Gold 67,8 WG
Ostatnio zmieniany: 15 Cze 2018 21:58 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): halgla, mk1a, Maks-ogrodnik

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 21:55 #613219

• mk1a
  • mk1a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 841
do września daleko jeszcze

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 22:08 #613221

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
Dobry wieczór,

Po serii codziennych przelotnych opadów które gnębią mój ogród od tygodni, a teraz też lekkiej traumie po stracie dyni którą dopadł zdiagnozowany wczoraj przez Was wirus, postanowiłam zabezpieczyć się chociaż trochę przed kolejnymi niemiłymi niespodziankami i dokonać zapobiegawczego oprysku chemicznego pomidorów w gruncie.

W repertuarze mam Mildex i Acrobat (z pierwszej strony tego wątku). Czy któryś z tych dwóch środków lepiej się sprawdzi?

Zauważyłam też, że w przypadku profilaktycznego stosowania Infinito Pomodoro polecał dawkę o połowę mniejszą niż interwencyjną. Przepraszam, jeżeli było to już omawiane i przeoczyłam, ale czy w przypadku Milexu lub Acrobata również zastosować mniejsze stężenie niż standardowe (to z instrukcji na opakowaniu)?

Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 22:19 #613225

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Agnieszko, w ubiegłym roku stosowałam Acrobat, ale już interwencyjnie, w dawce wg instrukcji na opakowaniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): magnes

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 15 Cze 2018 22:40 #613230

• edek86
  • edek86's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1431
Dziś zauważyłem na kilku krzakach pojedyncze plamy ZZ.
Zrobiłem oprysk Infinito 3ml/L + 5g/L mocznika.
Pozdrawiam, Michał

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 16 Cze 2018 12:13 #613278

• magnes
  • magnes's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 904
Dziękuję, Aniu. Zdecydowałam że użyję Mildex i udało mi się znaleść szczegółową instrukcję w tym wątku, więc jest szansa że zrobię to w miarę prawidłowo. Acrobat zatrzymam na póżniej.

Niestety silne i częste deszcze odbiły się na roślinach. Pomimo że staram się obrywać sięgające do ziemi liście to przy takiej pogodzie pomidory do połowy są pochlapane błotem, niektóre liście są porozrywane a całe rośliny wytarmoszone na wszystkie strony :angry: Na szczęście teraz zapowiada się okres bezdeszczowy, więc jest nadzieja że spokojnie podrosną, a ile czegoś w między czasie nie złapały (stąd decyzja o oprysku).

Pozdrawiam,
Agnieszka

Agnieszka

Hiszpania, Andaluzja, strefa 10a

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 16 Cze 2018 19:51 #613337

• Kaskawel
  • Kaskawel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5383
agg i Dym0, ja akurat, jeśli jest to początkowe stadium suchej zgnilizny wierzchołkowej, nie obrywam owoców. Tu nie ma żadnych patogenów, to przypadłość fizjologiczna. Za mało wody i za mało wapnia. Po opryskach gron preparatem wapniowym zmiany nie pogłębiają się. Taki pomidor normalnie dojrzewa, a później zmienioną część odcinam i pomidor jest do użytku. A, to co piszę dotyczy pomidorów typu pasta, czyli tych podłużnych i serc. Jeśli komuś, przy sobocie, namieszałem w głowie to przepraszam :)
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2018 19:54 przez Kaskawel.
Za tę wiadomość podziękował(a): agg, mk1a

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 17 Cze 2018 22:31 #613617

• kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1491
edek86 wrote:
Dziś zauważyłem na kilku krzakach pojedyncze plamy ZZ.

A mógłbyś wkleić fotę. Pewnie masz rację ale ze względu na pogodę ZZ w Rudzie wydaje mi się mało prawdopodobna. No chyba, że masz działkę obok tych stawów przy DTŚ-ce, gdzie ciągle mgła stoi rano.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2018 22:33 przez kuhara.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 18 Cze 2018 09:18 #613650

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Coś mi wyżera w liściach pomidora ale też i mięty takie jakby korytarzyki. W góry wydać jakby białą wijącą się ścieżkę, od spodu nic. Co to może być? Czy opryskać HT , czy coś innego polecicie? Liście te oberwałam. Rośliny są w donicach na balkonie.
Aga
Ostatnio zmieniany: 18 Cze 2018 09:18 przez amsiz.

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 18 Cze 2018 09:30 #613653

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
To mogą być miniarki. Tak wyglądają liście pomidora ze śladami po miniarkach:

miniarki.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, amsiz

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 18 Cze 2018 09:45 #613657

• amsiz
  • amsiz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 366
Dokładnie tak wyglądają. Czym radzicie popryskać, aby się pozbyć tego paskudztwa.
Aga

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 18 Cze 2018 10:36 #613665

• Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2337
Podaję link do artykułu o zwalczaniu miniarek:
niepodlewam.blogspot.com/2017/02/miny-na...osob-zwalczania.html
Za tę wiadomość podziękował(a): amsiz

<ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 18 Cze 2018 13:25 #613694

• jurek49
  • jurek49's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2233
Wczoraj znalazłem pod krzakiem pomidorka na odmianie K-37 i jest to najprawdopodobniej szara pleśń
20180618_110240-2.jpg

dziś zrobiłem oprysk chemiczny preparatem jaki miałem w piwniczce tj. Amistar 250SC tylko, że termin ważności minął 2011 roku i nie wiem czy jeszcze będzie działał.
Pozdrawiam Jurek

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.683 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum