badzia wrote:
Nie mam siarki, mam siarczan amonu. Sypać wokół krzaczków czy na całą kwaterę borówkową (8 m2)?.
Siarczan amonu jest w uprawie borówki wysokiej traktowany jako mineralny nawóz azotowy.
Sypię go w oparciu o wyniki badania gleby zrobione w Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Zalecenia nawozowe na ten rok na moje 8 m2 podały dawkę podzieloną na dwie połowy.
Pierwsza przed kwitnieniem.
Druga w drugiej połowie czerwca.
Zbyt późne sypanie grozi tym, że pędy nie zdążą zdrewnieć przed zimą i przemarzną.
Kup w sklepie ogrodniczym najmniejsze opakowanie siarki granulowanej.
Nie kupuj tańszej siarki pylistej.
Przy dawce siarki 5 g/m2, według zalecenia Stacji Chemiczno-Rolniczej, na twoje 8 m2 jednorazowo odważ 40 g.
Przygotuj 4 suche i czyste kubki.
Siarka przykleja się do wilgotnego lub niedokładnie wymytego kubka.
Na przykład po małym jogurcie.
Zdejmij warstwę ściółki z podłoża w którym rośnie borówka wysoka.
Ja składuję ściółkę w czterech trzydziesto litrowych wiadrach.
40 g siarki podziel na oko na dwa kubki po około 20 g.
Kubek z 20 g siarki podziel na oko na dwa kubki po około 10 g.
Kubek z 10 g siarki podziel na oko na dwa kubki po około 5 g.
Weź kubek z około 5 g siarki i równomiernie rozsyp go na pierwszym metrze kwadratowym kwatery borówkowej.
Weź kubek z około 5 g siarki i równomiernie rozsyp go na drugim metrze kwadratowym kwatery borówkowej.
Kubki te z około 5 g siarki równomiernie rozsyp go na trzecim i czwartym metrze kwadratowym kwatery borówkowej.
Kubek z 20 g siarki podziel na oko na dwa kubki po około 10 g.
Kubki te z około 5 g siarki równomiernie rozsyp go na piątym i szóstym metrze kwadratowym kwatery borówkowej.
Kubki te z około 5 g siarki równomiernie rozsyp go na siódmym i ósmym metrze kwadratowym kwatery borówkowej.
Grabiami wymieszaj siarkę z podłożem.
Nałóż na to uprzednio zdjętą ściółkę.
Zabieg powtórz po ośmiu tygodniach.
Robię tak od 2017 roku.
Siarka działa wolno.
Widoczny efekt jest po trzech latach.
Przestrzeganie powyższej procedury nie uszkodziło u mnie krzewów borówki wysokiej.
Pozwala uzyskać właściwy odczyn gleby.
W tym roku pH w mojej kwaterze borówki wysokiej wynosiło 4,7.
W poprzednich latach bywało niższe.
Stosowanie siarki jest kilkunastokrotnie tańsze niż zakwaszanie kwaśnym torfem lub innymi cudownymi a kosztownymi specyfikami.
Wymaga za to czasu, sumienności i cierpliwości, ale daje odczyn stabilny latami.