TEMAT: Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 19 Cze 2024 19:39 #860700

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 88614
Bo dziedziczy się i po tatusiu, czasem niestety zresztą. :P

Zakwitła nikłym pędem Moonlight.

Nie umiem sobie odmówić pokazania raz jeszcze Morning Light w pełni kwitnienia, "robią" znaczną część rabaty.

Misty Mauves nadal zaginiona. :search:
Ostatnio zmieniany: 19 Cze 2024 19:41 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, EwG

Zielone okna z estimeble.pl

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 19 Cze 2024 21:17 #860706

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5385
Morning Light :eek3: Niebiański kolor
Pozdrawiam Grześ

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 11 Lut 2025 23:34 #871470

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1719
Macie przepiękne ostróżki, u nas rośnie biała i bladoróżowa, znalazłoby się jeszcze dla niej miejsce.
Chciałam zapytać czy ktoś wysiewał z kupnych firmowych nasion? Nasiona jakiej firmy ewentualnie polecicie?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 15:45 #871486

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Aaa i mam jeszcze taką nie wiadomo skąd, bardzo się rozrasta, pięknie kwitnie, o dziwo nie łapie mączniaka i rozsiewa się na potęgę, sadzonki wykopuję i rozdaję.
Zdjęcie słabe, ale jakoś unikała fotografa. Jeśli wysieję nowe, to wprost do gruntu, niech przetrwają najsilniejsze

ostrka.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, mymysteryy, ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 16:12 #871487

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Mileno, zazdroszczę ostróżek z samosiewu. Mnie sianie idzie marnie, odnosi się to do wielu roślin.
Te ostróżki, które mam (?), kupiłam sporo lat temu, niestety, wykruszają się, znak zapytania, bo po ubiegłorocznym kwietniowym mrozie znowu coś "wypadło". Jeszcze najlepiej wschodzą te z zebranych nasion. Ale z wyżej wymienionego powodu postanowiłam zagrać w ruletkę ponownie i zamówiłam nawet nasiona - ale zabij, nie pamiętam, jaka to firma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 16:24 #871489

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
A może nie ścinaj wszystkich gałązek, pozwól żeby nasiona dojrzały i spadły. Ja na tą ze zdjęcia nie zwracałam specjalnej uwagi, widać, że tam jest długi pęd z nasionami, sama jestem zaskoczona :) a pewnie nie ścięłam bo kwitła na bocznych. Muszę się przyjrzeć białej i brudnoróżowej, może też coś się wysiało. Ta ostatnia średnio mi się podoba ;)
Kupiłaś nasiona mix kolorów?

Ooo Bobka też tak robi :) Chyba mamy takie same bezobsługowe :flower1:
Bobka wrote:

Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2025 17:07 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 17:19 #871492

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Klarkia25 wrote:
A może nie ścinaj wszystkich gałązek, pozwól żeby nasiona dojrzały i spadły.

Nie ścinam od razu, tylko że te najładniejsze, o pełnych kwiatach raczej słabo wiążą nasiona. Niektóre wcale.
Klarkia25 wrote:

Nie, kupiłam dwie różne, nazwane odmiany, niebieskie oczywiście, bo mam niebieskiego fioła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 18:40 #871496

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Też lubię ten kolor. Na stronie ostróżkomaniaków za granicą znalazłam takie informacje (przez tłumacza):
Prawdziwymi niebieskimi szczepami były seria Bluejay („czysty średni do ciemnoniebieski”, według opisu katalogowego z 1940 r., „bardzo intensywny i żywy, z ciemną, kontrastującą pszczołą”) i seria Summer Skies („błękit letniego nieba, z białymi pszczołami reprezentującymi puszyste chmury”). Inne mniej niebieskie lub wręcz fioletowe szczepy miały nazwy wybrane z „Idylls of the King” Tennysona, w tym seria King Arthur („bogata królewska purpura z aksamitną teksturą i dużą białą pszczołą”), Guinevere („różowo-lawendowa z białą pszczołą”), Galahad („olbrzymie biele”), Lancelot („czysty liliowy z białą pszczołą”), Black Knight („najciemniejszy ze wszystkich”) i seria Round Table (wszystkie kolory – z około 300 krzyżówek).
Na all niby jest ta pierwsza, ale czy nasiona są świeże??? i czy nie będą pokrzyżowane? Chyba tylko na nią bym się zdecydowała...
Pozdrawiam, Milena

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 21:55 #871511

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2216
Chyba lepiej kupić sadzonki ostróżek. Będzie szybciej i pewniej.
Choć jak kto woli może czekać na wynik wysiewu ;)
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 22:06 #871512

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa EwG zgadzam się, tak też pomyślałam jak chciałam je u siebie w nowym ogrodzie. W sumie kupiłam 3 odmiany, duże kwitnące sadzonki. Jedna z nich kwiaty miała piękne ale dziwne liście (ja nie zwróciłam na to uwagi). Mój sąsiad, doświadczony ogrodnik, do którego mam 100% zaufania stwierdził że roślina jest zawirusowana. Teraz jednak albo z nasion albo dam spokój.
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2025 22:07 przez Klarkia25.

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 12 Lut 2025 23:36 #871516

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11808
Ostróżki to jedne z moich ulubionych kwiatów w ogrodzie, więc jak tylko któraś znika, to zawsze dokupuję na jej miejsce kolejne. :) Siać nigdy nie próbowałam. Najtrudniej mi zawsze utrzymać dłużej białe i różowe. Nie wiem, czy je coś zjada, czy wymarzają. Wytrzymują maksymalnie 2 sezony i znikają. Ale i tak niebieskie lubię najbardziej. :flower2:

P6290754.jpg

20220712_121132.jpg

P1010691.jpg

20220723_180639.jpg

20240611_193914-2.jpg

20240611_193942.jpg

20230619_062939-2.jpg

20230619_063145-2.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2025 23:46 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, EwG, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 02:12 #871518

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2216
Tak, ja też uwielbiam ostróżki i też mam z nimi kłopot, bo właśnie są bardzo kapryśne. Być może jest to kwestia jakichś nowych odmian.

Moja mama ma w ogródku fioletowe i niebieskie ostróżki od wielu lat i z nimi nic się nie dzieje.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 08:44 #871526

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27567
Klarkia25 wrote:
A może nie ścinaj wszystkich gałązek, pozwól żeby nasiona dojrzały i spadły. Ja na tą ze zdjęcia nie zwracałam specjalnej uwagi, widać, że tam jest długi pęd z nasionami, sama jestem zaskoczona :) a pewnie nie ścięłam bo kwitła na bocznych. Muszę się przyjrzeć białej i brudnoróżowej, może też coś się wysiało. Ta ostatnia średnio mi się podoba ;)

Ooo Bobka też tak robi :) Chyba mamy takie same bezobsługowe :flower1:
Bobka wrote:

A co ja robię ? :devil1:
Eh a ja gdzieś się pozbyłam chyba rozsianych ,przy pieleniu.
Mam pojedyncze tylko.
Edit przecież wkleiłaś zdjęcie mojej ,ale ze mnie gapa :P
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 13 Lut 2025 08:44 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 08:47 #871527

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 27567
mymysteryy wrote:
Ostróżki to jedne z moich ulubionych kwiatów w ogrodzie, więc jak tylko któraś znika, to zawsze dokupuję na jej miejsce kolejne. :) Siać nigdy nie próbowałam. Najtrudniej mi zawsze utrzymać dłużej białe i różowe. Nie wiem, czy je coś zjada, czy wymarzają. Wytrzymują maksymalnie 2 sezony i znikają. Ale i tak niebieskie lubię najbardziej. :flower2:

P6290754.jpg

20220712_121132.jpg

Kasiu czy była by możliwość wrzucenia nasionek tej na ostatnim zdjęciu na jakiś straganik?Może będzie kwiatowy kiedyś :teach:

P1010691.jpg

20220723_180639.jpg

20240611_193914-2.jpg

20240611_193942.jpg

20230619_062939-2.jpg

20230619_063145-2.jpg
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 09:07 #871530

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ma problemu Bogusiu, jeśli tylko zawiążą nasiona, to zbiorę. Ta ostatnia to Dark Blue White Bee.
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 10:37 #871533

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Znalazłam potwierdzenie zakupu nasion, to dwie odmiany z grupy Pacific, Camelliard i Blue Bird.

EwG wrote:
Chyba lepiej kupić sadzonki ostróżek. Będzie szybciej i pewniej.

Prawie wszystkie, jakie mam są z sadzonek, bo jak wspomniałam, z nasionami marnie mi wychodzi. No i rzeczywiście, raczej nie zakwitną w tym samym roku, nawet przeżywszy okres niemowlęcy.
Jedyny szkopuł: gdzie kupić mniej pospolite odmiany? Cały czas szukam tych o pełnych kwiatach. Kiedyś oferowała je (w ograniczonej ilości) firma Fuchsiahybrida, ale jak z ciekawości weszłam na ich stronę, ponownie okazało się, że jakby nic nie sprzedawali. Tylko zdjęcia cudownych ostróżek i "wyprzedane". :placze:

Grzebiąc w sieci trafiłam na informację, że długość życia w ogrodzie zależy jednak od odmiany i nie przypuszczam, by te "odjechane" należały do długowiecznych, więc to nie tylko moja wina, że je tracę po kilku latach.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna, Babcia Ala, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 11:38 #871535

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja od lat kupuję w jednej szkółce (pod Częstochową). Koleżanka raz mnie tam zabrała i wpadłam. :jeez: Może nie mają zawrotnego wyboru odmian ostróżek, ale dla mnie wystarczają te co są w ofercie. Sadzonki zawsze bardzo ładne i zdrowe. Przy okazji jest tam duży wybór innych bylin i trudno się oprzeć, by poprzestać na tylko kilku sztukach. :happy: (oczywiście tylko część sadzonek moja, reszta koleżanek ;) )

20220608_102706.jpg

Tak jak napisałaś Aniu, z wysiewem ostróżek to loteria, więc nawet nie chciało mi się w to bawić. Już i tak mam dosyć zabawy z całą resztą ogrodu. Wolę siać to, co wiem, że przyniesie oczekiwany rezultat.

Moja ulubiona JUPITER SKY BLUE

P1013176.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, EwG, Klarkia25

Ostróżki (Delphinium) - uprawa w ogrodzie, gatunki, odmiany 13 Lut 2025 17:02 #871547

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Przeglądam te nasiona i...zniechęciłam się, gwarancji odmianowej nie dają, mix to nie wiadomo co, może na ryneczku coś w sezonie znajdę.

Kasia mymysteryy masz piękne ostróżki, a ta jasnoniebieska JUPITER SKY BLUE jest wyjątkowa, wyautowałabym moją różową :)
Ania Łatka z niebieskich (!) bez żadnych domieszek :) polecam tą szałwię, żadne zdjęcie nie oddaje jej uroku, tylko nie wiem czy to nie będzie jednoroczna forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/6...via?start=198#870003
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.381 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum