TEMAT: Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe

Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe 12 Paź 2025 10:31 #884088

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12297
Sprawdziłam w ofercie szkółki z Karpacza, gdzie jest duży wybór odmian, że wspomniana wyżej 'Nippon Blush' jest najniższa, ok.60 cm. Potem jest jeszcze 'Cranberry Crush'- 80 cm i trzy do 90 cm: 'Robert Fleming', 'Royal Gems' i 'Jazzberry Jam'.
Pozostałe przekraczają metr.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Rubia

Zielone okna z estimeble.pl

Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe 12 Paź 2025 14:39 #884094

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 753
O, to bardzo ciekawe. Ten mój pierwszy, kupowany bez etykiety w 2017 roku, został przez kogoś rozpoznany jako Cranberry Crush, a w swoich najlepszych latach miał jakieś półtora metra wysokości. Nawet teraz ma ponad metr. Czyli spokojnie mogłabym dokupić Cranberry Crush, gdyż to jednak inna odmiana. Dzięki! :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe 12 Paź 2025 21:36 #884098

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 91264
Jeśli pozwolicie, że się wtrącę - ta sama odmiana w różnych warunkach wykazuje spore odchylenia wysokości. Mnie nisko urosła Starry Starry Night na przykład.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Rubia

Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe 13 Paź 2025 11:56 #884109

• Rubia
  • Rubia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 753
To prawda, że wiele zależy od warunków, w jakich rosną. U mnie, na słabej glebie, nawet regularnie dokarmiane, nie osiągają maksymalnej wysokości, przewidzianej dla odmiany. Ale teraz mam już tylko miejsce na obrzeżach całej grupy, właśnie na takie niższego wzrostu. Gdyby trafił pomiędzy nie jakiś zdecydowanie wysoki, maluchy mogłyby poczuć się stłamszone i musiałabym je przesadzać. Hibiskusy bagienne chyba tego nie lubią...
A Starry Starry Night też u mnie zalicza się do niższych, chociaż zdecydowanie góruje wzrostem nad tym najniższym, czyli Nippon Blush.
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2025 12:00 przez Rubia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Hibiskus bagienny (Hibiscus moscheutos) oraz inne hibiskusy bylinowe 13 Paź 2025 19:43 #884122

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 91264
Inna odmiana, która rośnie u mnie niezbyt wysoko, a dość szeroko, to Dark Mystery.
Robiąc porządki na rabacie zauważyłam dziś to:

Liście są prawie kompletnie żółte (w sezonie bordowe). No ale nadzieja umiera na końcu, może da radę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Rubia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.326 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum