Witajcie,
zakładam wątek w którym będziemy zajmować się Kwiatowym Straganikiem, a Świstakiem, który będzie przyjmował od Was nasiona, pakował i je dla Was rozsyłał będę ja.
Wiem, że każdy chce, aby jak najszybciej dostać nasiona. Jeśli się ze mną zgadzacie, to wraz z kopertą wysłaną na poniższy adres dołączcie priorytetowy znaczek. Nasiona będę się starać wysyłać od razu po otrzymaniu koperty zwrotnej, jeśli takiej nie otrzymam to nie wysyłam na swój koszt.
Jeśli zamawiacie większą ilość różnych nasion, pamiętajcie o większej kopercie lub dwóch z dwoma znaczkami. Nie zapominajcie, że mała paczka jest małą do 2 kg.
Bardzo proszę o czytelne podpisywanie wysłanych nasion z określeniem koloru.
Na stronie proszę o opis ze zdjęciem czy jest to roślina jednoroczna, dwuletnia, stanowisko uprawy, czy jest zapachowa itp.Ułatwi to dokonanie właściwego wyboru co do odmiany.
W Straganiku Kwiatowym bądźmy dla siebie uprzejmi i darzmy się wzajemnym szacunkiem, ale przede wszystkim uczciwością
Zasada dla
nowych uczestników jest prosta - jeśli chcesz coś otrzymać, najpierw coś wyślij.
Na początek proponuję, abyście przysyłali do mnie swoje nasiona, wtedy wówczas stworzę Formularz zamówień i razem będziemy cieszyć się obdarowując kogoś oraz będąc obdarowywanym.
Zapraszamy do korzystania z Formularza zamówień, który działa pod poniższym linkiem
ZAKĄTEK KWIATOWO-ZIOŁOWY
Niestety, ale i Kwiatowy Straganik dopadł temat licencjonowanych nasion. Podstawowa zasada jest taka, że
nie wolno rozprowadzać nasion roślin, które posiadają licencję, a jedynie do własnego użytku można takie rośliny rozmnażać. Część licencjonowanych roślin usunęłam z Formularza. Jeśli coś przeoczyłam, a Wy to zauważycie, to bardzo proszę o informację.
GATUNKI, KTÓRYCH ODMIANY SĄ ZGŁOSZONE O PRZYZNANIE KRAJOWEGO WYŁĄCZNEGO PRAWA -
CHRONIONE TYMCZASOWYM WYŁĄCZNYM PRAWEM (TO)
www.coboru.pl/Polska/Ochrona/gat_w_to.aspx
GATUNKI, KTÓRYCH ODMIANY SĄ CHRONIONE KRAJOWYM WYŁĄCZNYM PRAWEM (KO)
www.coboru.pl/Polska/Ochrona/gat_w_ko.aspx
Na stronie jest taki suwak, który przenosi nas w różne rodzaje roślin.
Od tego roku postanowiłam wprowadzić kilka zasad
1. Bardzo Was proszę, o nie przysyłanie nasion w zbiorowym woreczku.
Daj tak, jak sam chcesz zostać obdarowany.
2. Udział w wymianie nasion, mogą brać osoby aktywne na
Forum Oazowym.
3. Na kopercie zwrotnej proszę o przyklejenie znaczka - nie wkładanie pieniędzy na znaczek.
4. Kopertę z nasionami do Was wysyłam raz w tygodniu, w każdy poniedziałek. Jeśli do mnie koperta przyjdzie np. we wtorek, to proszę o nie upominanie się na priv, czy nie zaszło jakieś nieporozumienie. Ja
na pewno Wasze nasiona wyślę.
Pamiętajcie o odpowiedniej wielkości kopercie zwrotnej. Przykro mi jest, gdy nie mogę w pełni zrealizować Waszego zamówienia, gdyż mam za małą kopertę.
Pozdrawiam