TEMAT: Do lasu na grzyby

Do lasu na grzyby 27 Wrz 2024 23:01 #865708

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6312
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ja bym tych maślaczków jeszcze nazbierała, gdyby zechciały rosnąć, spróbowałabym pierwszy raz w życiu ukisić. Jakby coś poszło nie tak, nie byłoby aż tak żal.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Marlenka, Mejra, jack90, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Do lasu na grzyby 28 Wrz 2024 07:48 #865725

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Namówiony przez Ulę (Bastis), dwa lata temu zakisiłem rydze i maślaki. Użyłem do tego kamionkowych garnków.


Zrzutekranu2024-09-28074536.png



Jak dla mnie - niebo w twarzy, już są na stałe w moim menu :hearts:
Urszulo, dziękuję.
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, bastis, Bobka, Mejra, lusinda

Do lasu na grzyby 28 Wrz 2024 08:55 #865730

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6964
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Jacku :flower1: czy Ty te grzyby to tam sam uprawiasz ?? :search: :rotfl1:
Wrzuć przepis do ukiszenia .
Kiszone zawsze mnie korciły by kupić w miejscowościach
górskich ,ale zawsze wydają się mnie być niedobrymi,a ceny
o la la .!
Alu niestety nie było czasu na oczyszczanie przy zbieraniu .
A tak naprawdę to podziwiam oczyszczanie każdej
sztuki w trakcie zbierania :devil1:
Musiał by to być mój ogrodzony las. :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jack90

Do lasu na grzyby-Czy to jest Kania czubajka ?? 28 Wrz 2024 10:38 #865734

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6964
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Mam wątpliwości ,rósł ten grzyb wśród kań .
Czy to na pewno Kania Czubajka ?

DSC03033.jpg

Zbyt biała według mnie ,zdecydowanie mniej ciapek
na kapeluszu ,noga bez pelerynki charakterystycznej
dla kań .
Wszystkie inne były ok ,wszak moi znajomi
już je jedli wczoraj a są znawcami grzybów i dzisiaj
rano jużs się odezwali do nas :)

DSC03031.jpg


DSC03032.jpg

Na wszelki wypadek ,mając wątpliwości wyrzuciłam .
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 10:39 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jack90, lusinda

Do lasu na grzyby-Czy to jest Kania czubajka ?? 28 Wrz 2024 11:27 #865738

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Bardzo dobrze zrobiłaś. Jak nie jesteśmy pewni, wyrzucamy grzyba. Z głodu nie padniemy, a zapobiegniemy w najlepszym przypadku wariacji żołądkowych.
Najprawdopodobniej jest to Kania, która straciła pierścień w trakcie rozwoju (nie jest to aż taką rzadkością), lub odpadł np. w transporcie. Ma charakterystyczny zygzak na trzonie. A sam trzon zapewne pusty. Chociaż nieraz młoda może mieć w środku nogi jeszcze taką gąbkę. Nie ma charakterystycznej pochewki jak u sromotnika, nie ma pierścienia przyrośniętego do trzonu.
Co do przepisu na kiszone, pozwolę sobie skopiować przepis fachowca, czyli Bastis
;)
Zrzutekranu2024-09-28112540.png
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, Bobka, Mejra, lusinda

Do lasu na grzyby-Czy to jest Kania czubajka ?? 28 Wrz 2024 12:37 #865740

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19984
  • Otrzymane dziękuję: 83407
Tak kisili rydze moi rodzice, bo uwierzcie lub nie, gdy byłam dzieckiem, a nawet nastolatką, w Górach Złotych (okolice słynnego teraz Lądka) było rydzów na kilogramy.
Teraz to bym zdecydowanie wrzuciła na patelnię i pożarła, gdyby taki rarytas się trafił. Ostatniego znalazłam chyba z dekadę temu. :(
A mój mąż kiedyś chciał mi sporym kosztem sprawić radość i wracając z Krynicy (górskiej) kupił przy drodze chyba pół kilo rydzów.
Jak wypakowałam z torebki, okazało się, że robaki stanowią połowę ciężaru. :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 12:40 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): bastis, Babcia Ala, Bobka, Mejra, jack90, lusinda

Do lasu na grzyby-Czy to jest Kania czubajka ?? 28 Wrz 2024 17:53 #865752

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6312
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ile soli na ile grzybów, coś wiadomo?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Do lasu na grzyby-Czy to jest Kania czubajka ?? 28 Wrz 2024 18:57 #865753

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Alu ja solę "na oko", oprószam solą tak jak solę mięso na kotlety. Lepiej jednak dać trochę więcej niż za mało ;)
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, Mejra, jack90, lusinda

Do lasu na grzyby 28 Wrz 2024 20:32 #865755

  • Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 467
  • Otrzymane dziękuję: 2649
lusinda wrote:
Jeśli chodzi o kanie to zazdroszczę, bo ja mam uraz i nie zbieram, chociaż wokół domu rośnie ich kilkadziesiąt, mam nadzieję, że ktoś je zbierze.
20240927_225301.jpg


Zbieram kanie jedynie w charakterystycznych miejscach, czyli na skrajach poza zasadniczym lasem, a ponieważ u mnie nie ma regularnych lasów jest to dodatkowym ułatwieniem.



Temat maślaków zamknięty, … w słoiczkach.


00.jpg



Dzień był niby ładny i słoneczny, ale wiatr wciąż porywisty, a dodatkowo przenikliwie chłodny. Żeby zdobyć okazale prezentujące się niżej prawdziwki, trzeba było zrobić wiele kilometrów, poprzez coraz bardziej wyschnięte wzgórza. Wyniki zatem mogą być mylące. Wcale nie przyszło to łatwo, bo borowików wcale nie ma wiele.


01-10.jpg



02-10.jpg



03-9.jpg



04-10.jpg



05-9.jpg



06-9.jpg



07-8.jpg



Łącznie wypadło 55 sztuk. Wszystkie zdrowe, co stanowi dodatkową zaletę.


08-9.jpg




09-8.jpg




Masa pokrojonych kapeluszy wyniosła 1770 gram, minus tara 165 g, czyli 1605 g. Masa nóżek 860 minus 75, czyli 785 g. Stosunek wagi kapeluszy do nóżek wyszedł 2 do 1.


10-7.jpg



11-8.jpg




Wyprawa po prawdziwki okazała się spóźniona. Konkurencja poczyniła postępy. Jutro ponawiam, ale będzie jeszcze trudniej. O czubajkach i maślakach już nawet nie myślę.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, mymysteryy, Łatka, bastis, Babcia Ala, Bobka, Mejra, jack90, Grzebuła, lusinda

Do lasu na grzyby 28 Wrz 2024 22:49 #865759

  • Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Posty: 1156
  • Otrzymane dziękuję: 4631
W mazowieckim zaczęło w końcu sypać grzybami. Brat nazbierał w parę godzin kosz prawdziwków i koźlaków, ja skromniej, dwa razy po pół kosza w różnych dniach. Jutro trzeba jeszcze raz spróbować sił.

resize1727556483665.jpg


resize1727556483175.jpg


resize1727556484393.jpg


resize1727556484062.jpg


resize1727559127157-2.jpg

Wczoraj odrzuciliśmy dwa robaczywe, a dzisiaj już sporo więcej .
Załączniki:
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2024 23:35 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, jack90, Chiarodiluna, lusinda

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 00:36 #865760

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1050
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Aniu Łatka lało trzy godziny, jest nadzieja, że rydze będą, to może jakoś Ci wyślę. :)

Poszłam na drugą działkę i w śliwkach znalazłam sześć prawdziweczków tych po prawej, te dwa mniejsze po lewej rosły pod dębiną w pobliżu. A tego wielkiego przyniósł mąż gdzieś z lasu.
Dopadało, jeżeli temperatura drastycznie nie spadnie, to powinno być więcej grzybków. :P
Dziś znalazłam też pierwszego podgrzybka.
Większe maślaki spróbuję zakisić, zachęciliście mnie, nigdy tego nie robiłam i bardzo jestem ciekawa. :whistle:


20240928_160414.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Babcia Ala, Bobka, Mejra, jack90, Chiarodiluna, Grzebuła

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 11:30 #865774

  • jack90
  • jack90's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1116
  • Otrzymane dziękuję: 10245
Zgodnie z planem odpuściłem weekendowe grzybobranie. Odrabiam nawarstwione zaległości ogrodowe. W międzyczasie dzisiaj wyskoczyłem na 10 min za płot sprawdzić czy jeszcze rosną kurki :devil1:
Rosną, po drodze wziąłem jednego prawdziweczka , jednego czerwonego i 3 koźlarze babki.
Przy okazji:
Babcia Ala wrote:
Jak widzę koźlarza, to zawsze się zastanawiam, dlaczego ten Jacek tych koźlarzy nie zbiera ;)

Nie wożę z gór, bo szkoda miejsca. Wolę prawdziwki. Co prawda też mam koło domu, ale nie takie jak te pękate z gór.
Koło domu mam koźlarzy opór. Dzisiaj wziąłem 3, ale widziałem dużo więcej.
Jest faktem, że wolę zbierać występujące w tym samym czasie maślaki, podgrzybki i borowiki, a później rydze.
Jednak jak jest z w/w krucho, to zajada się i koźlarze.
20240929_103910.jpg

:drink1: :bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2024 13:01 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, bastis, Babcia Ala, Bobka, Mejra, Chiarodiluna, lusinda

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 16:40 #865793

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7720
Mam chyba proste pytanie. :dazed: Jak można postąpić z czubajkami kaniami aby można było je przechować na później? Mrożenie, suszenie?.
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2024 16:41 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): jack90

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 16:51 #865794

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1050
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Kalo
Wczoraj znajoma poczęstowała nas kanią ze słoika, mąż twierdzi, że pyszne. O przepis muszę zapytać i napiszę. :)
Z suszonej kani też warto zrobić proszek, jest idealny do sosów i zup, ale to pewnie znasz.

Dziś przeszłam wokół domu i widać, że coś się u mnie zaczyna. :P
Takie maluchy, to rozmiar który najbardziej lubię. Idealne do delikatnego octu i smakują jak delicje.


20240929_140159.jpg



A te dostałam od znajomego. Stasio dużo chodzi, jak coś znajduje, to przynosi do mnie, bo sam nie przerabia. Najgorsze jest to, że te grzyby nosi w reklamówkach... Od kilku lat próbuję coś z tym zrobic, dostał wiadro, koszyk i nic. Dziś znów przyniósł w reklamówie. :mad2:

Kilka sztuk poszło z powrotem do lasu... ale liczą się chęci.


20240929_140320.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2024 00:30 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, Babcia Ala, Mejra, jack90, Chiarodiluna

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 16:58 #865795

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Raz zamroziłam kanie ale to porażka, teraz tylko suszę i mielę na mączkę grzybową dodaję suszone i zmielone nóżki borowików i jest super mączka grzybowa do zagęszczenia sosów.
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mejra, jack90

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 21:32 #865806

  • Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 467
  • Otrzymane dziękuję: 2649
Warunki trudniejsze. Wiatr dokuczliwie chłodny. Temperatura wyraźnie niższa. Zbiór wyraźnie mniej okazały. Wybrane borowiki bardzo ładne.


20240928_131139.jpg



20240927_135308.jpg



20240929_095336.jpg



20240929_104641.jpg



20240929_112948.jpg



20240929_113017.jpg



20240929_115114.jpg



20240929_115306.jpg



20240929_152401.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Babcia Ala, Mejra, jack90, Grzebuła, lusinda

Do lasu na grzyby 29 Wrz 2024 23:17 #865807

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6312
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ja kroję kapelusz kani na kostki o boku ca. 1,5 x 1,5 cm, przesmażam na maśle z pieprzem i odrobiną soli. Jak twarde, to podlewam trochę wodą i duszę aż woda odparuje. Zamrażam na tackach, na spód kładę papier do pieczenia, by można było zmrożone oderwać i przełożyć do woreczka, robię takie płaskie bloki, lepiej się je układa w zamrażarce, a potem jak porcja jest zbyt duża, to o kant i przełamuję na pół. Dla mnie taka duszona kania jest pyszna.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Mejra, jack90, lusinda

Do lasu na grzyby 30 Wrz 2024 01:17 #865811

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1050
  • Otrzymane dziękuję: 7051
Mam przepis na kanie marynowane w occie.
Ok. 10 kapeluszy kani
Smażymy na maśle klarowanym kanie w panierce: jajko i bułka, lub tylko mąka, na złoty kolor. Po wystudzeniu kroimy je w trójkąty.
5 cebulek kroimy w plasterki i musimy je lekko zeszklić na patelni.
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
Ziele angielskie 10 sztuk
Liść laurowy 5 sztuk
Pieprz 10 sztuk
Gorczyca łyżeczka
Sól 1,5 łyżeczki
Cukier 6 łyżek
Ciasno układamy grzyby, cebulkę, odrobinę zalewy i tak na zmianę.
Na górze słoika wlewamy zalewę i pasteryzujemy.
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bastis, Mejra, jack90


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.784 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum