Słoneczne ciepłe popołudnia nie są najlepszą porą na ziołowe żniwa, zioła powinno się zbierać wcześnie rano (gdyż w upale tracą olejki eteryczne), najlepiej podczas pełni księżyca, gdyż wtedy mają największą moc. Tyle teorii
Mnie na ziołowy spacer wypędziło słońce, bo czas najwyższy powygrzewać się wreszcie po ostatnich niemal jesiennych szarugach
Zainspirowana wątkiem
Ani - Adasiowej o ziołach do kąpieli postanowiłam ruszyć na polowanie
Cykoria podróżnik - jesienią wykopuje się jego korzenie, a ziele zbiera podczas kwitnienia, jest ono składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych przy chorobach skóry, więc hops, do koszyka
Farbownik balwierski. Podczas wcześniejszego spaceru, gdy paradowałam z pękiem pokrzywy i koniczyny, o farbowniku, który rośnie nieopodal, opowiedział mi napotkany pan, który wyprowadzał na spacer konika
Farbownik to ziele o działaniu aseptycznym, przydatne do płukania gardła podczas infekcji, dr Różański w swojej książce napisał, że roślina ta przyspiesza odnowę tkanek nabłonkowych, regenerację tkanki łącznej i chrzęstnej. Czyli zastosowanie wielorakie, warto zerwać kilka gałązek.
Koniczyna polna swoimi właściwościami dorównuje leczniczej koniczynie czerwonej, zwanej też często koniczyną łąkową lub różową.
Kwiaty lnicy pospolitej przede wszystkim są stosowane w chorobach jelit, ale posiadają też właściwości bakteriobójcze i łagodzą podrażnienia skóry. Szkoda, że jej tak niewiele rośnie, połowę gałązek zostawiłam, niech się rozsiewa
Czasem mylony z lnicą szelężnik jest opisywany jako roślina trująca z powodu dużej zawartości aukubiny, która ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pojawia się też w liściach babki.
Mydlnica jest podstawowym składnikiem ziół do kąpieli, więc bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam jej sporą kępę.
Zmijowiec występuje na okolicznych wertepach pospolicie, w dużych kępach, toteż zerwałam go dużo
Do tego jeszcze nawłoć, podagrycznik, piołun i kwitnące ziele kolczurki klapowanej, która oprócz tego, że jest inwazyjnym pnączem, ma sporo ciekawych właściwości. Z kolei z rabat działkowych przekwitające oregano, które nie chciało poczekać na moje zielarskie zapędy
I w ten sposób powstało kilka wiązanek z ziół, które po ususzeniu zostaną przeznaczone na domowe spa
A tak wygląda napar przeznaczony do kąpieli: