Jest bylina nalezaca do rodziny babkowatych. Rosnie na lakach oraz trawnikach. Wystepuje w Europie oraz Azjii.
Surowcem leczniczym sa liscie, ktorych glowna substancja lecznicza sa glikozyd aukubina, sluzy, sole mineralne (zelazo, potas, wapn), witamina C.
Babke najczesciej uzywa sie w postaci naparow i wywarow, ktore dzialaja oslaniajaco i przeciwzapalnie w przewodzie pokarmowym, przy niezycie zoladka i jelit, wspomaga wydzielanie kwasu solnego w przewodzie pokarmowym (bezkwasosci), uszkodzeniach blon sluzowych zoladka i jelit przez toksyny, podczas malo nasilonej biegunki. Picie wywaru z 1 lyzki liscia zalanego 1 szklanka wrzatku parzonego pod przykryciem 15 min pomaga przy owrzodzeniach oraz zapaleniu jelit/zoladka.
Dzieki zawartosci kleju roslinnego posiada lagodzace dzialanie na uklad oddechowy oraz moczowy. Jako plukanka moze byc stosowana w problemach z oskrzelami, zapaleniu gardla i jamy ustnej. Jest uwazana jako antidotum przeciwko truciznom, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje goraczke.
Zewnetrznie odwary z babki podaje sie w formie okladow na otarcia skory, ukaszenia owadow, zakazeniach bakteryjnych, przy zapaleniu spojowek i powiek.
Tianiny zawarte w babce posiadaja wlasciwosci sciagajace, jest uzywana do redukowania opuchniec oraz zapalen, hamuje krwawienia i przyspiesza gojenie. Moze byc podawana przy nadmiernych krwawieniach miesiaczkowych.
Jako osoba notorycznie zmagajaca sie z infekcjami, stanami zapalnymi i kamieniami drog mocznych moge tutaj polecic wywar z babki do picia, ktory pomaga w naturalny sposob usunac nadmiar kwasu moczowego z organizmu-co zapobiego powstawaniu nowych kamieni i pomaga w ich rozpuszczeniu.
Na taki wywar polecam babke, jedwab kukurydzy (inaczej zwane znamie kukurydzy), kore kaliny, liscie krwawnika, kore hortensji. Mozna rowniez dodac chaber blawatek Wystarczy na 1 i 1/2 badz 3/4 szklanki dodac po lyzeczce wyzej wymienionych ziol, doprowadzic wszystko do wrzenia, gotowac przez 10-15 minut. Odstawic do naciagniecia na ok. 20 min. Pic 3 razy dziennie ok 150 ml.
Na syrop na kaszel z babki bedzie nam potrzebne ok 200-300 g swiezych lisci, 200g cukru, 200g miodu i 250 ml wody. Liscie miksujemy w mikserze az bedzie z nich miazga, dodajemy wode, cukier i miod. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu mieszajac drewniana lyzka do uzyskania gestej konsystencji. Przelac do naczyn i trzymac w lodowce.
Aby uzyskac sok potrzeba nam ok 3 szklanek lisci babki, ktore miazdzymy i odsaczamy od nich sok. Szklanke takiego soku wymieszac ze szklanka miodu i podgrzewac 10-15 min na slabym ogniu mieszajac drewniana lyzka. Ostudzic i przelac do butelek. Mozna stosowac na kaszel, bole gardla 1 lyzka 2-3 razy dziennie.
Mozna po prostu zrobic sobie herbatke z babki zalewajac jedna lyzeczke posiekanych lisci i zalac je wrzatkiem. Parzyc pod przykryciem.
Na naleweczke z babki potrzeba nam bedzie zebrac ok 1 kg lisci , ktore miksujemy w sokowirowce. Uzyskany sok zalewamy 1 szklanka spirytusu badz wodki i odstawiamy na 7-10 dni w ciemne i chlodne miejsce. Taka nalewka bedzie nam przydatna przy niezycie ukladu oddechowego jako srodek wykrztusny, pobudzajaco na wydzielanie sokow zoladkowych. Do tego jest w nim sporo witaminy C.
Babka jest jednym z bezpieczniejszych ziol i nie ma przeciwskazan w jej stosowaniu. Nie odnotowano grozniejszych skutkow ubocznych przedawkowania.