TEMAT: Irysy bródkowe

Odp: Irysy bródkowe 11 Mar 2012 21:51 #8881

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Na przedwiośniu irysiarze w celu w celu poprawy zdrowotności kłaczy wapnują glebę. Ja to robię wapnem budowlanym , nie omijając kłączy. Jak po tych zabiegach wyglądam to inna sprawa.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Irysy bródkowe 11 Mar 2012 22:03 #8905

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
  • Otrzymane dziękuję: 2041
Hejka! :)
Parady niziołków ciąg dalszy. Dwa malutkie i wczesne ( niestety żadne z nich irysy MDB czyli Miniature Dwarf Bearded, zdaje się że to zwykłe kundelki ). Jeden z nich miał robić za irysa SDB Truly ( hym...tego... kolor właściwy ma ;) :lol: ), drugi był po prostu bezpretensjonalnym irysem wrzosowym ( i nie jest to odmiana Little Dream ). Chyba najbliżej im do iris pumila ;) :lol: czyli dzikich karzełków.

A to Blue Denim ( również w fafikowych zbiorach :lol: )

Pozdrówka karzełkowate
K. :woohoo:
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 11 Mar 2012 22:32 #8950

• kattka
  • kattka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Jak myślicie czy to będzie 'Tarheel Elf'? Trochę za mało niebieska ta bródka.

Odp: Irysy bródkowe 11 Mar 2012 22:46 #8974

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Pytanie dodatkowe, czy w okolicy bródki jest malutkie białawe żyłkowanie ( baaaardzo nieznaczne )? Bródka w gardzieli wygląda na żółtą. :unsure: Myślę o delikatnym dolomitowaniu, pewnie pojutrze będę uciapciana jak na irysomaniaka bródkowego przystało ( Biała Dama, Ewo ;) :lol: ).
Pozdrówka
Jak już sobie ogród urządzę po swojemu to go zdemoluję i zacznę urządzać od nowa!

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 12:33 #9378

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Biala Dama mówisz.A mniej górnolotnie ,jak córka młynarza. Idę robić przegląd . Nowa sadzoneczka Paris Faschion ładnie odbiła .Oby nie zapeszyć.

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 16:18 #9488

• kattka
  • kattka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Tabaaza wrote:
Pytanie dodatkowe, czy w okolicy bródki jest malutkie białawe żyłkowanie ( baaaardzo nieznaczne )? Bródka w gardzieli wygląda na żółtą. :unsure:

Poczekajmy z tą identyfikacją do wiosny, aż tak szczegółowo, to ja nie pamiętam, a fotka tylko jedna :)

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 18:34 #9536

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Trzasnąć mu kopułkę i okolice bródki i gardzieli, no i lewy półprofil. ;) :lol: Ja Ewo nie oblookiwałam moich irysiątek jeszcze za mocno. Wczoraj grabiłam trawnik a dziś wiem że posiadam korzonki nerwowe. :evil: Akcja "biel na rabatach" przesunięta w związku z tym. W ogóle to dziś u mnie wszawo i mżawo. Na rozgrzewkę i ku pokrzepieniu serc - Hula Dancer ( wyspy na Pacyfiku, + 25 stopni, motyle jak latawce - te klimaty ;) :lol: )

Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 19:35 #9581

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11484
Przejęłam się tym Waszym wapnowaniem. Czy to taki niezbędny zabieg i czy wykonuje się rokrocznie? Miałam wapnowany cały ogród półtora roku temu dolomitem (długo działający nawóz), a jesienią same iryski podsypane zostały popiołem drzewnym, który oprócz innych dobrótek także wapń zawiera. Czy w takim razie moje irysy są dostatecznie przygotowane do sezonu, czy trzeba jeszcze wapnować?
Pozdrawiam. Jola

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 20:14 #9628

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Trudno mi powiedzieć Fafka !Tu nie chodzi o odczyn , ale o nasypanie na kłacza wapna, co zapobiega gniciu. Jeżeli nie miałaś tego problemu , to odpuść. Ja też węgiel drzewny stosuję, ale u mnie nędzne piachy , to wszystko przelatuje jak przez sito

Odp: Irysy bródkowe 12 Mar 2012 20:22 #9639

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11484
Aaaa, to nie wiedziałam, że stosuje się wapniową profilaktykę. Będę pamiętała, jakby co.
Pozdrawiam. Jola

Odp: Irysy bródkowe 13 Mar 2012 11:23 #10022

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Z wapnem to jest tak że na ciężkich glebach dobrze od czasu do czasu zastoswoać ale trzeba uważać bo mitem jest że irysy rosną bardzo, bardzo dobrze w mocno wapiennej glebie. Przesadyzm zawsze źle się kończy dla roślin. Na iryski to w ogóle glebę najlepiej poluzować czyli dokomposcić a na bardzo ciężkiej to i dopiaszczyć, bo irysy lubią mieć lekko, ciepło i wszystkiego "po troszku papu". U mnie węgiel drzewny jest w użyciu po mokrej zimie ( w zeszłym roku był ratowany Sea Power, Prototype poległ - mimo wegla, wapna i antygrzybicznego :angry: - cholerne irysy Ghio ). Obecnie świat widzę bardziej różowo ( korzonki mniej bolą ) więc wstawiam fotkę Keeping Up Uppearances ( no, ma lekki, leciutki odcień lila ale jednak to różyk ;) :P ).

Pozdrówka
P.S. Moi znajomi prowadzą eksperymentalną hodowlę części irysów w ziemi popieczarkowej. Jestem ciekawa efektu.

Odp: Irysy bródkowe 13 Mar 2012 15:52 #10210

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu ! Nie możesz o wszystko obwiniaź pana Ghio. Przecież Sea Power to Keppel. U mnie iryski aż za bardzo poluzowaną mają glebę . Gdy nie dokarmię , to momentalnie szczypior rośnie.Mój Sea Power to zeszloroczny prezencik/ lubię takie / i jeszcze jest

Odp: Irysy bródkowe 13 Mar 2012 16:22 #10223

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Toteż ja Keppela nie obwiniam, niebieszczor przeżył ale Prototype to jest drugi irys Ghio, który u mnie pada :angry: . U mnie irysy mają całkiem niezłą glebę ale fragmentami robi się ciężkawa i komposzczę.
Pozdrówka nadal złe na wujka Joe ( Ghio )
K. :woohoo: :woohoo:

Odp: Irysy bródkowe 15 Mar 2012 12:19 #11400

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
Podobno jutro już wysoka temperatura więc szał ciał. Korzonki wyleczone, dolomit naszykowany, kompost w pogotowiu. Na rozgrzewkę przed jutrzejszym dniem.

Anonimek ( o różne pochodzenie podejrzewany, na zasadzie im więcej wiem, tym niej się to wszystko oczywiste wydaje - a to żyłkowanie coś nie tego a to przyciemnienie przy bródce, same zdziwy :search: ).

Pozdrówka

Odp: Irysy bródkowe 15 Mar 2012 21:37 #11705

• adamian
  • adamian's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 481
Widzę,że wątek irysowy rozkwita więc dołożę kamyczek ze swojego ogrodu : Na początek jeden z niskich SDB:

Gaily Forward /Dyer/

IMG_0965.JPG

IMG_0963.JPG
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2012 22:10 przez adamian.

Odp: Irysy bródkowe 16 Mar 2012 10:29 #11927

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
A dokładaj Adamianie, dokładaj! Nawet pomyśl że skalniak tu budujemy. ;) :lol: Mirdemko, nie grzesz i nie narzekaj - to co rośnie już u Ciebie jest piękne. Nie jestem wielkim miłośnikiem plicat ( pierwsze zdjątko ) ale te brązowawe to jakoś zawsze znajdą drogę do serca ( zaraz potem znajdują i niebieskie i fioletowe, ale wszelkim śliwkowatym czerwieniom już daję odpór ;) :lol: ). Suky to bardzo miła dla oka odmiana, coolorek ma piękny a te białawe "lusterka" są oryginalne. Kwiaty dzięki nim mają taki z lekka egzotyczny wygląd. Mnóż dzielnie bo w grupie, przy innych ciemnoniebieskich irysach ( lub też przy białych lub przy biało niebieskich plicatach ) zrobi się piękne, "chłodne" irysowe miejsce. :P A teraz irys na dziś. B) Ponieważ zapowiada nam się ciepły weekend, ogrodowy rzecz jasna , to będzie dziś radośnie, wręcz anielsko.

iris TB "Queen of Angels" z nieba Schreinerów.

Pozdrówka
Ostatnio zmieniany: 29 Mar 2012 15:42 przez Tabaaza.

Odp: Irysy bródkowe 16 Mar 2012 19:04 #12118

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Adam, Tabazo mirdem piękne irysy

DSCF2177.JPG

DSCF2178.JPG

DSCF2179.JPG
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2012 19:06 przez e-genia.

Odp: Irysy bródkowe 17 Mar 2012 09:23 #12411

• Tabaaza
  • Tabaaza's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Irysomaniaczka
I Twoje Gieniu irysy niezgorsze, szczególnie ujęła mnie ta mocno pomarańczowa bródka z pierwszej fotki. :) Fajna, pięknie nastroszona!
Pozdrówka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.483 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum