TEMAT: Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 24 Sie 2015 14:36 #397618

• Sula
  • Sula's Avatar
  • Fresh Boarder
  • kobieta
  • Otrzymane dziękuję: 3
Robercie, przejrzałam ten wątek, a właściwie to przeczytałam od początku do końca uważnie, zwłaszcza zainteresowały mnie Twoje tabelki z 'krzyżówkami odmian'. Mam pytanie, czy do krzyżowania używasz irysów, które są tylko piękne z kwiatka ale nie mają innych zalet typu dobry wigor wzrostu, dobre rozgałęzienie, usytuowanie kwiatów na łodydze, długi okres kwitnienia itp.? Pytam, bo przy zamawianiu kłączy sugerowałam się również tymi tabelkami wnioskując, że do krzyżówek bierzesz tylko te "naj" pod każdym względem ale może się mylę? Może wystarczy jak jeden rodzić będzie miał dobre geny a drugi może być już tylko piękny (np. jak Kity Kay czy Decadence, który jak mówisz krótko kwitnie jeśli w ogóle)? :)
Z góry dziekuję za odpowiedź.
Pozdrawiam - Sula
Sula
Za tę wiadomość podziękował(a): Irysek Robert

Zielone okna z estimeble.pl

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 25 Sie 2015 20:21 #397950

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4203
Ulu, każdy hodowca irysów ma swoją ulubioną "linie hodowlaną" oraz to "coś" co można nazwać intuicją, którą kieruje się przy doborze rodziców do krzyżówek.
Oczywiście dobierając owych rodziców, kierujemy się wszystkimi tymi cechami, o których wspomniałaś, ale...
No właśnie, czasami, a wręcz przeciwnie bardzo często przy krzyżówkach sporo do powiedzenia ma genetyka i nie zawsze wychodzi nam to co byśmy chcieli lub inaczej, nie tego spodziewaliśmy się po SUPER RODZICACH.
Niekiedy starsze odmiany, prawie zapomniane, a krzyżówki z nich wykonane bez jakichkolwiek analiz na tzw. vivere momento okazują się być tymi naj, naj, naj... o czym przekonasz się już niedługo w innym wątku, gdy zaprezentuję zdobywczynię pierwszego miejsca na moim "siewkowym" podium :)
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, olamateola

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 25 Sie 2015 21:52 #398011

• Kerad
  • Kerad's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 75
No i jeszcze jedna rzecz. Jeśli ktoś zaczyna lub ma małą kolekcje to jeszcze wchodzi coś takiego jak czas kwitnienia. Poprostu zapyla się to co aktualnie kwitnie bo terminy nie są zgodne, bo pada, bo dana odmiana nie kwitnie w tym roku itp. Pare też zapyleń nie wyjdzie. Co prawda można pyłek przechować, ale nie zawsze są ku temu warunki.

Jest genetyka i interakcja genotypu ze środowiskiem. W różnych środowiskach odmiana może zachowywać się różnie.
Ostatnio zmieniany: 25 Sie 2015 21:53 przez Kerad.

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 26 Sie 2015 12:40 #398120

• Sula
  • Sula's Avatar
  • Fresh Boarder
  • kobieta
  • Otrzymane dziękuję: 3
Witam,
Robert, Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jaki wątek mam obserwować, żeby zobaczyć te nowości siewkowe ? Już widziałam kilka Twoich nowych siewek tu na Oazowym forum ale nie pamiętam w którym wątku :oops:
Są tak piękne, że dech mi zapierało. Dochodzisz do perfekcji i zaczęłam się zastanawiać czy jest sens kupować irysy teraz dostępne czy lepiej czekać na kłącza Twoich nowych siewek. Wszystkie wywołały u mnie zachwyt i niesamowitą dumę jednocześnie, że to nie amerykańskie, australijskie czy włoskie ale właśnie NASZE POLSKIE są takie niepowtarzalnie piękne. Moje naprawdę szczere gratulacje :thanks: :flower1:
Sula

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 06 Wrz 2015 20:28 #400344

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
Może to jeszcze nie czas na podsumowanie sezonu ale chciałbym się podzielić kilkoma zdjęciami z tegorocznej SUSZY w moim ogrodzie.
Na początek siewki wysadzone w 2013 roku (czyli najstarsze) i to one ucierpiały najbardziej z racji tego iż mają najwięcej liści oraz nowych przyrostów - nimi się nie przejmuję gdyż i tak wszystkie zostaną wykopane ;)

P1880361.jpg

P1880362.jpg

Za nimi mam siewki posadzone w ubiegłym roku (2014) które też ucierpiały ale już mniej - mam nadzieję na spore kwitnienie w przyszłym roku

P1880363.jpg

P1880364.jpg

Ostatnią część pola stanowią tegoroczne nasadzenia siewek, które jak widać najmniej ucierpiały, ale to dzięki mojemu podlewaniu (nie pamiętam nawet ile razy, ale dużo, bardzo dużo... do czasu aż wyschły w pobliżu wszystkie studnie :(

P1880365.jpg

Mam tylko nadzieję, że te place słońce wyśmienicie nagrzały kłącza, przygotowując je do kolejnej zimy, po której przyjdzie wiosna a z nią kwitnienie irysów :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza, pasla3, Dorota15, VERA, minohiki

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 28 Lut 2016 11:55 #439492

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
Ku przestrodze... ?!
Irysy bródkowe to rośliny "stepowe", które bardzo źle znoszą nadmiar wilgoci, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, powoduje to gnicie prawie wszystkich liści (co ukazuje zdjęcie nr1). Na drugim zdjęciu irysy są posadzone na piaskach (VI klasa ziemi) bez możliwości ich podlewania, i właśnie tam, prawie jak na suchych stepach, moje irysy przeżyły nawet mrozy poniżej - 18*C bez pokrywy śnieżniej. Inaczej mówiąc: Zbyt duża WILGOTONOŚĆ zimą równa się zawsze ZGNILIZNĄ !

P1880616.jpg

Zdjęcie numer 1

P1880629.jpg

Zdjęcie numer 2
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2016 11:58 przez Irysek Robert.
Za tę wiadomość podziękował(a): kaja_krys, Fabiola, VERA, olamateola, abcd_2007, minohiki, Kornik

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 04 Mar 2016 08:52 #441188

• abcd_2007
  • abcd_2007's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 148
Robercie kiedy można się spodziewać wschodów siewek? Posiałam jesienią ale nie dość że nie przysypałam ziemią z wierzchu to na dodatek zimowały na zewnętrznym parapecie altanki :jeez:
Nasionko po rozłupaniu wygląda na żywe ale nie wiem czy czekać czy spisać na straty?

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 05 Mar 2016 22:38 #441847

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
To zależy od tego gdzie są przetrzymywane...
W moje w nieocieplanej szklarence (Belgijka) wschodzą początkiem kwietnia (gdy nie ma nocnych przymrozków)
Poza szklarnią wschodzą nawet dwa tygodnie później czyli w drugiej połowie kwietnia
Nasiona myszą być przykryte około 1cm ziemią ale nie muszą, najważniejsze by miały stałą wilgotność gleby i abyś ich nie przesuszyła - bo wtedy już nie skiełkują.
Za tę wiadomość podziękował(a): abcd_2007

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 06 Mar 2016 08:10 #441901

• abcd_2007
  • abcd_2007's Avatar
  • Gold Boarder
Czyli chyba nic z tego nie będzie, stoją w doniczkach na zewnętrznym parapecie :)
No nic, to i tak mix nasion zebranych ze starych odmian na innych działkach :)

W tym roku będę kombinować z SDBiaczkami :)

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 12 Kwi 2016 17:08 #455398

• Kerad
  • Kerad's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 75
abcd - wyrzucić zawsze zdążysz, poczekaj jeszcze i się nie przejmuj. Czasami a nawet częściej wschodzą dopiero na drugi rok. A tak najlepiej irysy wysiać od razu po zbiorze. Mi wtedy kiełkują zimą bo na koniec zimy widzę je. Niekiedy to śnieg przebijają.
Za tę wiadomość podziękował(a): Irysek Robert, abcd_2007

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 12 Kwi 2016 20:57 #455547

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak Darek ma racje ja również zostawiam co ciekawsze krzyżówki z których nie wykiełkowały nasiona na następny rok!
Oto dzisiejsze zdjęcia moich siewek

numer: 585:HURRICANE BAY X OBSESSED - krzyżówka wykonana w 2014 roku
numer: 613:12 - 263 - A - RP X HOMEBODY - krzyżówka wykonana w 2014 roku

A numery poniższe krzyżówki wykonane w 2015 roku
977: ZLATOVLASKA X FOREIGN SCANDAL
823: 10 - 142 - M - RP X FAIENCE DE GIEN
876: ROYAL STERLING X IN A KISS
1025: PLOT LINE X ONE OF A KIND

P1880675.jpg

A tak wyglądają na polu siewki, które wzeszły w ubiegłym roku

P1880677.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Kwi 2016 20:59 przez Irysek Robert.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza, pasla3, Bozi, VERA, olamateola, abcd_2007, minohiki

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 01 Maj 2016 10:38 #463602

• abcd_2007
  • abcd_2007's Avatar
  • Gold Boarder
Dostałam nasiona TB i SDB od babaewy. Posiałam teraz i wstawiłam do foliaka puki co. Czy wzejdą teraz na wiosnę? Nasienniki były w nieogrzewanym garażu

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 02 Maj 2016 21:30 #464247

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
Wzejdzie jakiś % ale jaki trudno przewidzieć ? Ja stawiam no około 20% ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): abcd_2007

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 03 Maj 2016 08:42 #464350

• abcd_2007
  • abcd_2007's Avatar
  • Gold Boarder
No to będę czekać z niecierpliwością :)
Robercie jeszcze dwa pytania :)
Zapylałeś może iryski miniaturowe, te stare botaniczne?
I jak zabezpieczyć otwierające się pąki SDB przed zapyleniem przez owady? Nie dam rady dojść na działkę z dzieckiem przed otwarciem się pąków. Myślałam żeby ponakrywać je butelkami 5cio litrowymi albo może jakąś siatką?

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 03 Maj 2016 16:21 #464476

• babaewa
  • babaewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1458
Wczoraj tępiłem mniszka [mlecza] w SDB ,znalazłem z 10-15szt. 1-2cm. samosiewów tych irysów. Zawsze zagubi się kilka nasion z których coś wykiełkuje jeśli nie wypielimy . Nie martw się o zapylenie przez owady ,rzadko się to zdarza a pozyskiwanie nasion ze staruszków to strata czasu [chyba że lubisz iryski w stylu retro] jest już tyle ładnych odmian z których można dochować się ciekawych maluchów .Ogólnie ,irysy są łatwe do zapylenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Tabaaza, Irysek Robert

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 03 Maj 2016 21:11 #464696

• Irysek Robert
  • Irysek Robert's Avatar
  • Platinum Boarder
Babaewa ma rację nie warto cofać się do irysów "retro" - strata czasu a jak się sama przekonasz brak miejsca na nowe siewki szybko sprowadzi Cię na ziemię... ;)
Co do zabezpieczania pąków irysów, nigdy tego nie robiłem i raczej nie spotkałem się, by owady pokrzyżowały mi moje plany, raczej pogoda szybciej spłata Ci figla niż owady np. przelotna burza lub długotrwałe deszcze, w których akurat kwitną odmiany, co do których mieliśmy takie wielkie krzyżówkowe plany... :)

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 26 Maj 2016 22:13 #474247

• babaewa
  • babaewa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1458
Ten sezon pod względem kwitnienia i różnych innych plag jest bardzo paskudny .Również prawie jednoczesny wykwit różnych gatunków irysów jest niespotykany .U mnie kwitnie w tym czasie jeszcze ponad 30odmian SDB ,IB w pełni i TB również ponad 30odmian już zakwitło. Pogoda się w miarę ustabilizowała i można by pylić ,zapylać wszystkie grupy irysów co jest bardzo często niemożliwe .Zapyliłem kilka SDB [nie chcę więcej ze względu na pracochłonność i brak odpowiedniego miejsca],i pytanie do ;;zapylaczy;; czy zauważyliście jak szybko się tworzą i rosną nasienniki w tym sezonie :garden1: . Pozdrawiam Andrzej .
Za tę wiadomość podziękował(a): olamateola

Irysy - krzyżowanie, wysiew, pielęgnacja 27 Maj 2016 00:00 #474328

• Fiubździu
  • Fiubździu's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
No to nieświadomie rozwialiście moje wątpliwości czy zacząć krzyżować(Mam same stare odmiany). Weszłam przeczytać jak to zrobić i zamiast nabrać powera to obudziliście we mnie wielkiego lenia. Ale to może i dla mnie lepiej, bo do tych roślin to trzeba mieć jednak silne plecy, albo ogrodnika :P.
Andrzeju ja Ci powiem że u mnie to od 2 dni dopiero się pierwsze kwiaty pojawiły a owady są tak leniwe że w zeszłym roku to tylko 3 torebki nasienne zrobiły, a specjalnie nie obcinałam przekwitłych kwiatów bo chciałam żeby za mnie robotę zrobiły aby sprawdzić czy to całe wysiewanie jest w ogóle dla mnie. Tutaj zawsze wszystko takie opóźnione choć w tym roku to wszystko w nie w swoim czasie mi rozkwita i iryski też wcześnie.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.052 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum