TEMAT: Paprocie w naturze

Paprocie w naturze 18 Wrz 2016 22:59 #502209

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11819
  • Otrzymane dziękuję: 7178
Nerecznica szerokolistna to często spotykana paproć w górskich lasach.

nerecznica-szerokolistna.jpg


Paprocie w naturze 21 Kwi 2017 13:08 #536375

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11819
  • Otrzymane dziękuję: 7178
W lasach pokazują się pastorałki orlicy pospolitej

orlica-pospolita-pastoralek.jpg


Takie młode pędy są przysmakiem w azjatyckiej kuchni, nazywa się je gosari. Zbiera się je w fazie, gdy są młode, mają nierozwinięte liście,

gosari-zbiory.jpg


Najsmaczniejsze są, gdy są jeszcze niskie i brązowe. Po zbiorze gosari kilka razy obgotowuje się i płucze, aby usunąć gorzkawy posmak, a następnie suszy, by zrobić zapasy na później. W sklepach można kupić paczuszki z suszonym gosari:

gosari-package.jpg


Potrawa z gosari przypomina w smaku szparagi.

Z kolei z kłączy orlicy w wielu krajach w czasach głodu na przedwiośniu po żmudnej obróbce uzyskiwano skrobię do wypieku chleba.

Kłącza orlicy prócz dużej ilości skrobi zawierają też rakotwórcze alkaloidy, dlatego nie polecam jednak chlebka z tej paproci :)

Wygenerowano w 0.083 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum