TEMAT: W kamiennym kręgu

W kamiennym kręgu 16 Mar 2014 11:06 #234186

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewa Aby zobaczyć tak wspaniałą kolekcję roślin, nie omieszkam skorzystać przy sposobności z Twego zaproszenia. Dziękuję :thanks: :thanks: :thanks:
U mnie trochę mży, nadal wieje, ale widzę jak szczęśliwe są rośliny z tej odrobiny naturalnej wilgoci. Moje dwa tygodnie podlewania konewką, wodą z bajorka, nie dały tyle co godzinna mżawka.Wypiękniało wszystko w ogrodzie, pomimo wczorajszego gradu :dance:
Pozdrawiam Vera :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 06:02 #234449

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Larix
Helichrysum m. miałam nawet ze trzy lata na skalniaku.... Teraz w "szklarni" - przypominam, czemu w cudzysłowie..... szklarnia to to była 30 lat temu . Teraz mimo braków szkła nad głową ,łatwiej dopilnować i na zewnątrz nie trzeba wychodzić. Zabezpieczam maluchy na stołach przy opadach płytą falistą. Na zewnątrz płyta nie wytrzymałaby podmuchów wiatru. Inna sprawa, że w doniczkach, przy próbie mnożenia, nie chce przetrwać. Większy problem to utrzymanie raoulii -była jeszcze w styczniu w gruncie /czy jest ?/ ale w szklarni zginęła.Parę lat rosła spokojnie w towarzystwie kaktusów na szczycie południowej skarpy. Wtedy to stanowisko było zasłaniane na zimę folią bąbelkową, bardzo to pracochłonne, sznurki, siatki jako zabezpieczenie przed wiatrami. Teraz od paru lat nie są przykrywane : nie ma kto pomóc a ja już nie daje rady.
Wart zachodu jest głodek .... piękne kopułki , może przetrwałby na suchym stanowisku ?
Vera
wystarcza Ci wody - a tu nie, po nocy taras suchy, wichura szaleje a w misce 1 cm wody. Czyli staw nic nie skorzystał

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 08:16 #234459

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
w piątek jeszcze parę fotek - w przewidywaniu zmiany pogody

pierwsza rozkwitła czerwona sasanka
a przylaszczka /" H.nobilis Rubra Plena "/ rozwinęła "skrzydełka"

DSCN0161.JPG

DSCN0162.JPG

a dla urozmaicenia : dwa okazy pięknych pni
pierwszy cyprysik ,nie pamiętam kto on, ma 24 lata

P2130933.JPG

Lwówek Sl. platan , zmierzyłam obwód, no więc , nie tak dużo jak na platan - 5oo cm
DSCN0153.JPG

to małe, żółte wyglądające spoza pnia to wehikuł , którym jeżdżę do Lwówka na zakupy

DSCN0155.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 10:33 #234496

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 219
Ewo w ubiegłym roku rozpocząłem budowę quasi ściany tufowej opartej małą skarpę. Jest ona pomyślana właśnie na rośliny nieznoszące nadmiaru wilgoci. Mam nadzieje, że właśnie tam uda mi się utrzymać niektóre głodki czy naradki. Spróbuje posadzić nawet jakąś dionysie bo widziałem, że niektórym się ona w takich warunkach udaje.
To zdjęcie ściany tufowej w końcowym etapie budowy.

γνῶθι σεαυτό
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, VERA

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 11:18 #234525

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
zazdroszczę, to jest TO !! powinno się udać utrzymać różne super maluchy. Pytanie jeszcze : jak ta ścianka jest usytuowana, jaka wystawa ? Gdybym miała taki budulec byłabym za wystawą wschodnią .
Właśnie miałam do Ciebie pisać o wynikach wizytacji na skalniaku . Helichrysum m. - miałam 2 kępki oddzielone od tej dużej, jedna poszła w doniczce do domu / nieogrzewany pokój / - już nie ma jej, zginęła. Druga poszła na skalniak, chroniona od północy i od zachodu skałą , jeszcze oparłam szybkę chroniącą od opadów. Zaglądam .... a ona piszczy : pić !! zraz idę z koneweczką. To przesada, pół roku bez deszczu i jeszcze to szkło...
Raoulia na dwóch stanowiskach w formie, ale to nic dziwnego, zimy nie było.
Z Eriogonum /są chyba 4/ nie miałam problemów. Jeden : E.owalifolium Alba nie pożył, wtedy coś tam ryło, pierwszy o czerwonych kwiatach rośnie od 1992 r !!!!! na murku, co prawda starość daje mu się we znaki, ale mam jego dziecię, dałam do szklarni. Jest tam od 2 lat. Problem jest niechęć do rozmnożenia , na pewno wiesz coś o tym , Czesi twierdzą, że przywożą nasiona z wycieczek
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 12:17 #234540

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo
Ścianka ma wystawę północną ale ponieważ ma kształt podkowy to ma także część z wystawą wschodnią i część z zachodnią.
Mam Helichrysum m. w dwóch miejscach w obu jej ubywa tzn. kolejne rozetki zasychają. Ostatnia próba będzie właśnie w tufie.
Eriogonum, według Czechów, nie wydają u nas nasion a jeśli to sporadycznie. Czesi, co wynika z rozmów z nimi, kupują nasiona głownie w alplains.com bądź z wymiany w North American Rock Garden Society. Pewnie niektórzy tacy jak Zdenek Zvolanek czy Gustav Holubec mają okazje czasem zbierać je w naturze. Rozmnożenie Eriogonum inne niż generatywne graniczy z cudem.
Byłem na kilku czeskich wycieczkach dla skalniczkowców. Podobało mi się bardzo gdyż są tanie, dobrze zorganizowane i, co chyba jest najważniejsze, można poznać ciekawych ludzi. Jeździ na nie też kilku Polaków, pewnie Ci znajomych.
Pozwolę sobie z wiosennej inspekcji zamieścić zdjęcie jednego z tych poszukiwanych maleństw na które nikt, poza miłośnikami, nie zwróci uwagi.

Jancaea heldrechii

I jeszcze jedno z kategorii maleństw niemożliwych do utrzymania w ogrodzie. Zdjęcie pochodzi z jesieni gdyż wiosną roślina się niestety nie zameldowała:-(
Dochodzę do przekonania, że by podziwiać niektóre rośliny trzeba udać się wysoko w góry.

Eritrichum nanum
γνῶθι σεαυτό
Ostatnio zmieniany: 17 Mar 2014 12:19 przez Larix.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod, VERA

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 12:58 #234549

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
Jancaea - miałam, tak krótko, że odechciało mi się jeszcze próbować. Eritrichum - no chciało by się, Masz rację, że w górach można je podziwiać. Właśnie, sądzę że muszą mieć klimat ekstremalny, czyste powietrze ...
Miałam Myosotis decora - też śliczności, też za łatwo ginie. Za to jest jeszcze jeden krewniak : Myosotis pulvinare, musi zastąpić tamte.
Trochę z innej beczki : Eritrichum repestris /strictum/ "niezapominajka" , liście węższe, wysoka, 30, 35 cm, kwiaty dużo większe od tej naszej niezapominajki, / 4, 5 mm/ kwitnie w VIII, IX - mam ją gdzieś 20 lat, sama się sieje, ale nie zachwaszcza - no ale to nie maluszek /tylko ciekawostka/

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 15:36 #234581

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Tak,to jest to tylko gdzie tego tufa zdobyć :think:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 17:04 #234598

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo
Tę Jankae na zdjęciu mam od trzech lat, w ubiegłym roku zdobyłem jeszcze trzy. Uważam je w porównaniu z Helichrysum m. za łatwe rośliny. Może miałaś pecha więc proponuje spróbować raz jeszcze bo to piękna roślina. Ja od niedawna zachorowałem na rośliny z rodzaju gesneriaceae, które mogą rosnąć w ogrodzie. Poza trzema gatunkami Ramond mam jeszcze Jankemonde vandedemii i oczywiście Haberlee.
Myosotis pulvinare śliczna, jeszcze jej nie miałem ale wygląda na trudną. Być może w tym roku zbuduję coś co będzie spełniało funkcje tzw. alpine house i wtedy jest szansa na niektóre trudne rośliny.
Anowi
Ta tufa czyli martwica wapienna( nie mylić z tufą pochodzenia wulkanicznego)najbliżej nas jest dostępna na Słowacji. Nie jest tania ale warto ją kupić.

www.skalky-zahrady.sk/

Twardszą tufę, ale też wapienną można kupić w okolicach Krakowa

kamenslovakia.sk/predajne/predajna-polsko/
γνῶθι σεαυτό
Za tę wiadomość podziękował(a): Anowi, VERA

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 17:28 #234605

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
poplotkować dziś można bezkarnie, jako wyjść z domu trudno.... M.pulvinaris nie jest trudna, mam ją na 2 stanowiskach, a rozmnożyć też bez problemu można. Proponuję byś zastanowił, którędy Twoje letnie wojaże wiodły, może gdzieś w okolice Jeleniej Góry, czy bliżej Lwówka ? Moglibyśmy coś powymieniać . ...
Ramondy mam, Haberlee też niebieską i białą. Jankaea - niet
A do Pragi na marcową wystawę nie wybierasz się ?

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 21:05 #234693

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo
Rzeczywiście pogoda usprawiedliwia siedzenie przed ekranem. Ja wyszedłem na chwilkę jak przestało padać ale wnet musiałem uciekać bo zaczęło znowu siec deszczem. No i wieje niemiłosiernie.
To cieszę się, że M.pulvinaris nie jest trudna w uprawie i że można ją rozmnożyć. Uśmiecham się do Ciebie o sadzonkę :garden1:
Pewnie będę w Twoich okolicach późną wiosną lub latem i pozwolę się wprosić do Ciebie. Z chęcią też podzielę się roślinami które Cię u mnie zainteresują lub które będę mógł dla Ciebie zdobyć. To dla mnie duża przyjemność móc dzielić się z innymi pasjonatami skalniaków.
Na marcową nie jadę niestety, wybierałem się ale coś mi wypadło. Jadę na majową, po drodze odwiedzę Zdenka Rehacka, zamówiłem u niego trochę roślin, zawszę też jest ciekawe zobaczyć co rośnie na jego skałkach.
γνῶθι σεαυτό

W kamiennym kręgu 17 Mar 2014 21:25 #234703

• Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Wielkie dzięki Larix :thanks:
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

W kamiennym kręgu 18 Mar 2014 04:29 #234753

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
szybki Bil jesteś !!!jak można pogodzić Rehacka i Pragę ? nocleg ? W tamtym roku nie byłam w Czechach, nie było z kim się załapać - niedosyt nowych wyzwań ..
Bardzo się cieszę, że uwzględnisz mnie w planach wiosenno letnich - zdążymy ustalić listę co komu ... fajnie !
Nie da mi spokoju pytanie, co zamawiałeś u Zdenka ? może by się dało x 2 ? wracać chyba można koło mnie....
No dobrze, przestanę wzdychać - teraz mam inne zmartwienie : nadal sucho, SUCHO, a karasie już będą pieszo chodzić..

W kamiennym kręgu 18 Mar 2014 11:38 #234829

• Larix
  • Larix's Avatar
  • Expert Boarder
Ewo
Praga z noclegiem coby nie gnać na złamanie karku. Resztę informacji napiszę na pw.
To dziwne, że u Ciebie sucho, u mnie od soboty wciąż nie tylko pada ale wręcz leje.
γνῶθι σεαυτό
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2014 11:39 przez Larix.

W kamiennym kręgu 18 Mar 2014 14:45 #234872

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Larix
no i sprawiedliwości nie ma.... jednych chcą utopić, innych ususzyć...
Nadal ani kropli wody ! - i dziękuję wiesz, za co :fly:

W kamiennym kręgu 19 Mar 2014 09:15 #235087

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale radocha ! o piątej rano wypuszczam Gagę na psik psik, a tu deszcz !!! Ale nie chwal dnia przed zachodem słońca....
Pół godziny później koniec, taras suchy - a w misce po nocy jest PÓŁ cm wody więcej

na pociechę parę skalnic
sax.Falstaff
P3180013.JPG

jak w.
P3180014.JPG

Sax.Excellent
P3180017.JPG

Sax.burseriana Lutea
P3180025.JPG

n.n
P3180019.JPG

Sax.oppsitifolia
P3180021.JPG

jak.w zbliżenie
P3180022.JPG

dalszy ciąg bęęęędzie !
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, elzbieta1, VERA

W kamiennym kręgu 19 Mar 2014 12:46 #235155

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ewogrod wrote:
dalszy ciąg bęęęędzie !

I na to liczę :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W kamiennym kręgu 19 Mar 2014 19:48 #235266

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesia
jutro podobno piękna pogoda, wcale mnie to nie cieszy, wody nadal brak - ale zdjęcia będę mogła porobić,wszystko ruszy z kopyta, a na czele chwasty. Wklejanie ubiegłorocznych fotek...? nie, to nie to..
Jeszcze trzy wczorajsze
sax.Antoni Vivaldi
P3170011.JPG

sax.Isis
P3170010.JPG

sax.Beatles
P3170008.JPG

następne saxsifragi bęęędą
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.679 sekundy