TEMAT: POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 07:39 #893522

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 96967
Nad Wrocławiem wczoraj wczesnym wieczorem przeszedł front burzowy.
O mój ogród zahaczyło tylko mocno osłabłe skrzydło, dając mi chwilę strachu z powodu padającego przez moment dość intensywnie gradu. W sumie spadło około centymetra wody. Takie widoki:

Poranek pochmurny, ale już nic nie kapie. W tej chwili 10 stopni i jakby chciało się przejaśnić. Może to się stać za sprawą dość energicznie powiewającego wiatru. Zobaczymy.
W każdym razie dalsze opady chętnie oddam potrzebującym.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 07:44 #893523

• doras
  • doras's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 858
Ta burza z Wrocławia przyszła nad Oleśnicę. Bardzo mocno padało, grzmiało, ale na szczęście bez porywistego wiatru.
Padało całą noc i nadal pada. Dzisiaj o 5.15 rano 6 stopni, temperatura odczuwalna 1 stopień.
Pozdrawiam, Dorota

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 08:18 #893524

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16641
Witam.
Niebo zaciągnięte chmurami nad Roztoczem, zawiewa lekki wiatr. Noc była bardzo ciepła, a teraz na termometrze 16*C. Wczoraj miało padać...ale tylko pokropiło.
Czekam na wysadzanie roślin w pole, w środę w nocy jeszcze zapowiadają niską temperaturę, może trafić się i przymrozek. Mam nadzieję, że po niedzieli rośliny trafią na swoje miejsca. :tongue2: :wink4:

e2051459-4d07-4aed-a379-61a2040be96e.jpg

Rozsady czekają na dobrą pogodę i jeszcze lepsze miejsce w ogrodzie.

2f25e470-c418-4b44-8934-12e60dcadfce.jpg

Dobrego dnia.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 08:57 #893526

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13622
W życiu nie pomyślałabym, że będę się cieszyć z deszczu :dance:
Pada... Zaczęło lać w nocy i pada do tej pory.
Wczoraj na polu pieliłam warzywnik - komoska dordna, na 10 cm, a soczysta bardzo. Pod spodem nawet wilgotno po ostatnim deszczu. W dobie suszy każdy deszcze mile widziany.
A jak warzywnik w polu, to i sarenki - sympatyczne urwisy uszczupliły mi selery ok 15 sztuk i muszę dosadzić. W trybie pilnym więc ogrodzenie warzywnika zostało dokończone :lev:

27edf230-385f-4906-9655-31c702de3432.jpg

fb7efe46-92fb-429c-a01a-18ad7e5aaba5.jpg

Życzę deszczu tam, gdzie go brakuje :drink1:

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 10:22 #893527

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50349
Lekka burza przeszła u mnie wczoraj po południu z kilkoma grzmotami we Wrocłąwiu i błyskami bliżej gdzies k.lotniska.Ogólnie to od początku potężne chmury szły bokiem w strone Oleśnicy a mnie zahaczyły końcówki chmur burzowych.Strat nie ma żadnych oprócz dzisiejszego "mroźnego" wiatru.O godz.5 00 termometr wskazywał jeszcze 10,8*C.O godz.6 30 temperatura spadła o 9,8*.Wieje b.zimny(mroźny) wiatr i pomimo słońca termometr waha się w granicach +11,2 do + 29 w słońcu.Temperatura porąbana jak i tegoroczna wiosna.Spokojnego i ciepłego dnia choć to zyczenie pewnie się nie spełni. :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo: :( :( Aha od wczoraj do dzisiejeszego poranka spadło u mnie 10,5l/m2 deszczu. ;) ;)
IMG_20260511_091009748_HDR2.jpg
Pozdrawiam Józek!!

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 10:48 #893528

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37098
Super, że padało w nocy i trochę poprawiło rano, ale czemu jest tak zimno :dry: i do tego ten lodowaty wiatr
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 10:52 #893530

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 911
W Warszawie od wczoraj pada z przerwami, bardziej tak kropi niz leje, ale dobre i to. Zimno, 10 stopni, ale wydaje się zimniej.
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, bietkae, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 14:40 #893533

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16641
Że w maju będziemy mieli listopad, tego się nie spodziewałam.
Papryki już w domu, kominek rozpalony. Siadam do książki, pani Bonda znów mnie zaskakuje. :wink4:

93fe0709-9085-4104-9215-f3f304f976c5.jpg

Ciepełka. :hearts:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, bietkae, MARRY, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 17:36 #893541

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68332
Dzień dobry ...

Dzisiaj imieniny pierwszego z zimnych ogrodników ( Pankracego ) i to zdecydowanie daje się odczuć. Już wczoraj, po bardzo dusznym i ciepłym dniu, wieczorem trochę popadało i zaczęło się ochładzać. Wtorek wstał zatem pochmurny, zimny, z temperaturą 10 stopni. Brrr....na dodatek ten lodowaty, silny wiatr...
Później na chwilę zaświeciło słońce, ale niewiele to pomogło, niemniej wystawiłam rozsady na zewnątrz, nawet te przygotowane wczoraj po zakupach na ryneczku.

Odeszła Stanisława Celińska [*] - bardzo Ją lubiłam i ceniłam jako aktorkę i człowieka.

Pozdrawiam cieplutko, oby kolejne dni obyły się bez przymrozkowych niespodzianek.

amaik14-2.jpg

amaik15-2.jpg

amaik20.jpg
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2026 17:45 przez Adasiowa.

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 18:32 #893544

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 15474
Dzień dobry!

Od wczoraj chłodniej i pada.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, renmanka, lusinda, Sonka

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 12 Maj 2026 20:32 #893557

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62745
Chłodniej, to mało powiedziane. Jest zimno i mokro. Z deszczu to się bardzo cieszę, bo nareszcie mam pełne zbiorniki na deszczówkę. Byłam dzisiaj wymienić koła u mechanika i trochę się śmialiśmy, czy to napewno dobra pora ;) Słoneczko po południu czasem się przebiło przez chmury, ale to nie ratowało sytuacji na termometrze. Odpaliłam też dzisiaj CO, bo mi zimno było. Jutro nad ranem ma ją być tylko 3* :jeez:

IMG_2285.jpeg

Spokojnej nocy :sleep:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Maj 2026 07:45 #893570

• Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 15474
Dzień dobry!

W nocy tylko 5 stopni, teraz przed godziną 8 niecałe 8 stopni.

Deszcz podlał porządnie działkę, trochę przebija się słoneczko, ale jak dla mnie zimno.

Miłego dnia :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Łatka, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Maj 2026 08:15 #893571

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dla mnie też zimno, ale między +5 a nawet -1 jest kolosalna różnica, często życia lub śmierci roślin. Mam wrażenie, że osławieni przymrozkowi zimni ogrodnicy zostali przesunięci na schyłek kwietnia, w ostatnich latach tak jakoś u mnie jest.
Tymczasem dziś termometr tarasowy o 6.30 pokazywał +8. Mimo dość ponurych przepowiedni Niemca wyszło piękne słońce i przepędza chłód. Zobaczymy, czy sytuacja obróci się ku niemieckiej defetystycznej prognozie z litrem deszczu na metr i całkowitym zachmurzeniem. Chciałabym :garden: B) .

Życząc korzystnej pogody zostawiam kolejne majowe pachnidło.

Edit: Aniu, widzę, że jesteśmy w trakcie czytania tej samej książki. :lol:
Ponieważ rzecz się dziej niejako w mojej gminie, jestem zafiksowana na kryminalne opowieści Gortycha. Całkiem inaczej się czyta nawet średniego lotu literaturę widząc "oczyma duszy" wszelkie realia.
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2026 09:22 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bietkae, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Maj 2026 11:20 #893575

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12908
Z poniedziałkowego deszczu bardzo się cieszę bo ziemia była już jak plaża, były grzmoty, błyskawice a ja przed tą burzą zdążyłam posadzić kilkanaście pomidorów pod daszkiem zrobionym z resztek poliwęglanu. Wczoraj dosadziłam resztę,która się jeszcze zmieściła i na szczęście nakryłam dwiema warstwami fizeliny. Z zapowiadanej temperatury na noc miało być 6 stopni a w najzimniejszym momencie było tylko 3. Teraz jest 12 ale wieje zimny wiatr więc odczuwalna znacznie niższa, po zakupy wyszłam w grubej kurtce i nie było mi za ciepło. Miałam kupić pelargonie do posadzenia u sąsiada pod lecznicą dla zwierząt ale nastroju do zakupu kwiatków zabrakło. Chyba włączę ogrzewanie bo w domu tylko 18 stopni.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 13 Maj 2026 13:34 #893577

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62745
Dzisiaj nie pada, ale i tak siedzę w domu. Czasami słońce przebije się przez chmury, ale wieje bardzo mocny wiatr, który chyba wywiał moją moc. Okropnie słaba dzisiaj jestem. Na termometrze zaledwie 13*.

IMG_2286.jpeg

Spokojnego dnia :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Łatka, bietkae, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 14 Maj 2026 01:52 #893604

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37098
Od 28 III nie padało przez 6 tygodni bez jednego dnia, za to teraz będzie nadrabiać :jeez:
Zrzutekranu2026-05-14014257.png

Mam dosyć ogrodowania, po co mi to, ma być źródłem radości, a jest źródłem stresu.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2026 01:54 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, Łatka, ewakatarzyna, renmanka, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 14 Maj 2026 07:19 #893607

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50349
O godz.6 termometr wskazał +10*C ale odczuwalna temperatura była znacznie niższa.Niebo zachmurzone bez oznak przejaśnień.Podwiewa dalej zimny wiatr.WIeczorem trochę pokropił deszcz ok.1 l/m2.Z prognoz pogodowych w tej chwili wynika,że najzimniejszy ma być Dolny Sląsk prawie do końca miesiąca.Aktualna temperatura wynosi +11,2*.A jednak jakieś przebłyski słońca pokazały się od strony Wrocławia.Mimo wszystko spokojnego dnia!! :coffe: :coffe: :bye: :bye: :bravo: :bravo:
IMG_20260513_082648614_HDR2.jpg
czosnek kwiatowy
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, ewakatarzyna, lusinda

POGODA W NASZYCH WARZYWNIKACH CZĘŚĆ XXII 14 Maj 2026 07:42 #893611

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Krecik stary wrote:
A jednak jakieś przebłyski słońca pokazały się od strony Wrocławia.

Te, Józiu? ;)

Wyjątkowo zbieżnie i u mnie po szóstej 9 stopni. Mokro po wieczornym deszczu, dobrze, że ogarnęłam się w porę i trawa skoszona, nim zaczęło padać.
Dosłownie w tej chwili zerwał się wiatr i już widzę, że chmury otwierają niebieskie okna.
Cały ogród teraz pachnie konwaliami. Jak je kocham, robią się z lekka inwazyjne.

Pomyślnego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Adasiowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum