TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 22 Cze 2026 17:53 #895105

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56879
O nawozach i nawożeniu
Artykuł 20.
1. Zabrania się stosowania nawozów:

na glebach zamarzniętych, zalanych wodą, nasyconych wodą, pokrytych śniegiem;

naturalnych w postaci płynnej podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.

Przepisu ust. 1 nie stosuje się do nawożenia stawów wykorzystywanych do chowu lub hodowli ryb.

Za glebę zamarzniętą nie uznaje się gleby, która rozmarza co najmniej powierzchniowo w ciągu dnia.
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2026 18:19 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, Sonka

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 22 Cze 2026 22:02 #895108

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4216
Przed nami cała seria dramatycznych upałów. Czerwończyki nieparki umierają mi w szklarni, pomimo otwarcia wszystkich możliwych luków 24/dobę. Jeszcze kilka dni temu, w chłodzie było w kwiatach dużo pyłku. Krzyżówki pięknie się udawały. Teraz pyłku jest już bardzo mało.

1-118.jpg

2-113.jpg

Serafima RL

Wapń jest bardzo ciężkim pierwiastkiem. Trudno go roślinie ciągnąć do góry. Czy mam zaplanować częstsze podlewania przed nocą, aby „winda” lepiej działała, czy już jednak zaplanować opryski saletrą wapniową. Nie chce mi się robić octanu wapnia, bo zostaje mi go po stosownej reakcji chemicznej zbyt dużo i stanowi odpad, z którym nie wiadomo potem co zrobić. Dlatego myślę o saletrze wapniowej, zamiast o przekształcaniu węglanu wapnia do octanu. Jak na razie nie ma cienia śladu SZW.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.321 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum