TEMAT: Truskawki - uprawa, porady, choroby

Truskawki - uprawa, porady, choroby 12 Lis 2025 22:57 #885166

• marekspert
  • marekspert's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 361
Ściółkuję igliwiem sosnowym od co najmniej pięciu lat wszystkie krzewy i krzewinki owocowe za wyjątkiem winorośli i nie zauważyłem skutków ubocznych.
Na moich piaskach o niskiej buforowości daję na wiosnę po nawożeniu warstwę kilkuletniego igliwia grubości 3cm, którą uzupełniam jesienią.
Jak dla mnie najwiarygodniejszy opis tematu (zgodny z moimi doświadczeniami) jest na egardenion.pl/igliwie-do-sciolkowania-czy-sie-nadaje/
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Truskawki - uprawa, porady, choroby 13 Lis 2025 08:47 #885171

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13283
No i jednak nie położę. Nie wiem, co mnie podkusiło z tą włókniną, bo raczej unikam plastiku na glebie. Już się ucieszyłam, bo mam dużo igliwia świerkowego, jednak czytam, że raczej lepsze jest sosnowe, ze względu na budowę igieł. Ale mam liście, pomieszam je z niewielką iloscią tego igliwia i tym wyścielę międzyrzędzia.
Dziękuję bardzo za wskazówki.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, lusinda

Truskawki - uprawa, porady, choroby 13 Lis 2025 09:08 #885173

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11605
To o czym pisała Ala to mata szkółkarska - ten materiał wykłada się w szkółkach - tam, gdzie uprawa jest w kontenerach. Niestety, to nie jest najlepszy wybór. Ja kiedyś przez kilka sezonów w międzyrzędzia wykładałam pocięta w pasy zwykłą agrowłókninę czarną, było ok, owoce zdecydowanie mniej się brudziły. Najbardziej jednak wolałabym wykładać międzyrzędzia słomą - ale skąd dziś wziąć taki luksus? Tak więc zostaje mi do mulczowania trawa skoszona i też będzie ok.

Truskawki - uprawa, porady, choroby 13 Lis 2025 09:28 #885175

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3818
Ja po moich krótkich doświadczeniach już nie ściółkuję, bardzo utrudniała mi odchwaszczanie. A przed owocowaniem podkładam wełnę drzewną, którą potem zabieram.
Pozdrawiam, Milena

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum