TEMAT: Truskawki - uprawa, porady, choroby

Truskawki - uprawa, porady, choroby 29 Wrz 2025 22:04 #883632

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 67
Ciekawy sposób.Nie myślałem,żeby ja na zimę ściągać. Zastanawiałem się jaka własnie wybrać np. do wyłożenia krzewów, bo koszenie jest uciązliwe. A truskawkę to wyłożyłbym agrowłókniną czarną i przykrył ściółka.W tym roku miałem arbuza i te biedne truskawki na agrotkaninie tej plecionej, i miałem wrażenie, ze woda trochę słabiej przez nią przesiąka,ale to tylko wrażenie.
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Truskawki - uprawa, porady, choroby 29 Wrz 2025 22:08 #883633

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12784
Ja z czarną, ściółkującą agrowłókniną w truskawkach mam bardzo złe doświadczenia, próbowałam 4 lata, więcej nie będę. Natomiast w ogórkach i innych uprawach zdaje ona egzamin na 100%.

Od kilku lat na jesieni wysypuję liście między rządki. Na wiosnę zruszam, przekopuję ziemię z liśćmi, przed kwitnieniem daję słomę. Na jesieni wycinam liście i zgarniam słomę. I tak co roku... :wink4:

I jeszcze jedna podpowiedź ;) Przed przymrozkami okrywam dużą płachtą białej agrowłókniny do ochrony roślin, cały kawałek truskawek. Pozszywałam kilka kawałków, aby otrzymać rozmiar jaki jest mi potrzebny. :) W ziemi siedzą kije pod kątem 45* nakryte butelkami plastikowymi, to po to, aby nie dziurawić agro. :drink1:
Agrowłóknina chroni rośliny przed zwierzętami, a wczesną wiosną przed przymrozkami. Gdy przymrozki mijają, odkrywam rośliny, zbiega się to zazwyczaj z ich kwitnieniem, zbiory mam zazwyczaj tydzień, dwa tygodnie wcześniej.

Możesz też w tym roku wysadzić czosnek, polecam Harnaś, między truskawkami. Te rośliny świetnie się uzupełniają i dają razem piękne plony.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2025 22:11 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, pablo-xyz, Klarkia25

Truskawki - uprawa, porady, choroby 30 Wrz 2025 12:19 #883640

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9735
ooo Ewo dobrze że mi przypomniałaś o nakryciu truskawek co by nie było tak jak tej wiosny :placze:
Tylko co z zawiązkami owoców w przyszłym roku jak one już teraz wykorzystane
20250928_173039.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2025 12:21 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, lusinda, Klarkia25

Truskawki - uprawa, porady, choroby 30 Wrz 2025 22:36 #883676

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 67
Również przykryłem biała włóknina ale wczesną wiosną, i tylko dlatego,że kupiłem na poczatku przygody rolkę i okazała sie totalna porażką-jednorazowa.Targała sie jak papier toaletowy.Przykrywałem ogórki i do wyrzucenia.Teraz wiem jaka powinna być-nie jak papier gładka tylko z taką fakturą jakby wytłaczaną, ta jest mocna. Słomy nie mam ale w okolicy rośnie bardzo dużo trzciny i zamiaruję ja wykorzystać-jak wyschnie i zrzuci nasiona zezrębkuję ją i bedzie na ściółkę. Wyczytałem w sieci,że też się nadaje. Pomysł z czosnkiem przedni :kiss: zastosuję.
A co do nowych sadzonek, cóż nie mam wyjścia, muszę zaryzykować i kupić na O. Może nie przyślą mi chrzanu :happy3:
Paweł
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, zwykły chłop, lusinda, Klarkia25

Truskawki - uprawa, porady, choroby 01 Paź 2025 18:30 #883720

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11403
Jeszcze mała niespodzianka:

c32e7f1b-374c-4ba8-8e19-06642ded45b0-2.jpg

80e74084-4bff-4979-86e3-831f6d4bfac2-2.jpg

Odmiana Ambrozja, pyszna, pachnąca poziomkami, nawet kształt owoców zbliżony do poziomek.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, papryczka, lusinda, Klarkia25

Truskawki - uprawa, porady, choroby 02 Paź 2025 17:18 #883747

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3382
lusinda wrote:
Możesz też w tym roku wysadzić czosnek, polecam Harnaś, między truskawkami. Te rośliny świetnie się uzupełniają i dają razem piękne plony.
Ewa sadzisz w rządku truskawek między nimi, tak?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Truskawki - uprawa, porady, choroby 02 Paź 2025 22:08 #883779

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Milenko za chwilę będę sadzić nowe truskawki na drugiej działce i między nie posadzę czosnek w tym roku. Czyli rządek truskawek i rządek czosnku.
W ubiegłym roku i wcześniej jak sadziłam czosnek, to dosadzam miedzy niego truskawki. i na obrzeżach czosnku wsadzałam truskawki. Truskawki tak dosadzane rosły w wielkie krzaki i owocowały pięknie. Potem je wyrzucałam bo w to miejsce szła kolejna uprawa. Jest trochę z tym zabawy, ale tak to już jest w uprawach, trzeba troszeczkę popracować.
Pozdrawiam Ewa

Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2025 22:09 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Truskawki - uprawa, porady, choroby 02 Paź 2025 23:06 #883783

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3382
lusinda wrote:
Czyli rządek truskawek i rządek czosnku..
Aaa rozumiem :) Czosnku mam dużo z tego i poprzedniego roku więc teraz chcę posadzić kilka/kilkanaście. A że nie mam miejscówki to powtykam między truskawki, może coś z tego wyjdzie. W tym roku trochę miejsca zabiera wysiana zimowa cebula, por zimowy i pasternak, przez to skurczyła mi się trochę powierzchnia.
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, lusinda

Truskawki - uprawa, porady, choroby 02 Paź 2025 23:57 #883786

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeśli będziesz wtykać między truskawki, to zrób dołek trochę większy włóż kompostu ze dwie garście, a ząbek, tak jak piszą na 6, 8cm.
Była już mowa o tym, że pod cebulowe nie kładziemy obornika, a ja pamiętam jak u mnie w domu tata kładł pod czosnek koński obornik, a latem wyciągał wielkie główki czosnku, których korzenie wczepione były w ten obornik.
Pozdrawiam Ewa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.855 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum