TEMAT: Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 24 Sty 2026 12:36 #888815

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38419
Prawie nic nie rozumiem, tylko bardzo ładna i przepiękna, coś było też o wodzie przy tych piwoniach rosnących na podwyższeniu, ale od 12.50 minuty jest piwonia, którą sobie kupiłam Zhemchuzhna Rossyp :dance: i to zrozumiałam. Jedno mnie zastanawia, nie zobaczyłam ani jednego owada :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2026 12:44 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Nimfa, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 30 Kwi 2026 20:45 #893007

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
Piwonie to nie tylko okrywanie przed przymrozkiem, pryskanie i wycinanie porażonych pędów, dobrze że są też inne. Zamieniłam rabatę naturalistyczną na piwoniową i teraz tak wygląda, mieści raptem 20 piwonii.

Inne ok 35 ulokowane są między różami z przodu, nie mam dobrego zdjęcia.

I to koniec zabawy, mówię sobie "więcej piwonii nie będzie".
MARRY
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2026 20:46 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 01 Maj 2026 08:24 #893020

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14971
MARRY wrote:

I to koniec zabawy, mówię sobie "więcej piwonii nie będzie".

Jestem na podobnym etapie postanowień. Tylko co rusz w oko wpadnie jakaś wyjątkowa i zaczyna się wewnętrzna walka. :devil1: Jeszcze tę jedną, malutką... :happy3:

Marysiu masz śliczną rabatę piwoniowo naturalistyczną. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, ewakatarzyna, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 07 Sie 2026 00:30 #896735

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
P.S.
Beznazwyttt-3.jpg

;)
I dla wyjaśnienia sytuacji jaką widzę odnośnie działu piwoniowego-Piwonie i ich identyfikacje - to jeśli znam takowe nazwy własne NN to je podaję.
Pytanie mam- czy Oaza jako prywatne forum ogranicza członków do prezentowania wyłącznie
własnych krzaków piwonii?
Jest jeszcze spora kolekcja (niedawno przekazałam polskiemu społeczeństwu do jednego z naszych Arboretów- ponad 110 piwonii w kolekcji w wyniku pogorszonego stanu zdrowia).
Zastanawiam się czy warto poprawiać i nanosić poprawki w opisanych już piwoniach a o innym obrazie budowy,a jedynie tworzyć opisy piwonii, których nie ma w bazie!
Czekam na zdanie moderatorów i zainteresowanych, jako nowa zapytuję członków forum.

Osobiście realizuję pilne prace i nie czuję potrzeby narzucania się wiadomościami w piwoniowym zakresie.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2026 09:36 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 10 Sie 2026 16:54 #896839

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Borowska wrote:
Zastanawiam się czy warto poprawiać i nanosić poprawki w opisanych już piwoniach a o innym obrazie budowy,a jedynie tworzyć opisy piwonii, których nie ma w bazie!

Myślę, że jak najbardziej warto. Nikt nie jest nieomylny, także źródła, z których czerpiemy informacje. Tak więc każda uwaga jest cenna i może umożliwić lepsze rozeznanie w bazie odmian. Zwłaszcza własne doświadczenia i obserwacje to bezcenny materiał.

Nikt też nie ogranicza prezentowania roślin z innych ogrodów niż własne. Jedynie posługiwanie się cudzymi zdjęciami regulują przepisy. Natomiast jeśli mamy własne zdjęcia z wycieczek do innych ogrodów, to są one mile widziane.

Teraz może trochę piwoniowy dział przysypia, bo to czas intensywnych prac w ogrodach i innych zajęć związanych z wakacjami (np. bawienie wnucząt :happy3: ), ale zimą wątki ożywają. W końcu pisanie na forum to żaden przymus. To zabawa i przyjemność, więc niech tym będzie :)
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 12 Sie 2026 13:16 #896882

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:

Myślę, że jak najbardziej warto. Nikt nie jest nieomylny, także źródła, z których czerpiemy informacje. Tak więc każda uwaga jest cenna i może umożliwić lepsze rozeznanie w bazie odmian. Zwłaszcza własne doświadczenia i obserwacje to bezcenny materiał.

Nikt też nie ogranicza prezentowania roślin z innych ogrodów niż własne. Jedynie posługiwanie się cudzymi zdjęciami regulują przepisy. Natomiast jeśli mamy własne zdjęcia z wycieczek do innych ogrodów, to są one mile widziane.

Dziękuję za odpowiedż.
Teraz zaczęłam pomału opisywać różne piwonie, które obserwowałam, wszystkie opisuję w oparciu o dawne wydania na temat tej grupy bylin. Jest to bardzo ważne, gdyż w wyniku zwiększania się popytu na te piwonie - powstało takie wielkie zamieszanie by jak najwięcej sprzedać tych roślin przez szkółki piwoniowe. Powstało wiele różnić co zgodności do oryginału danej piwonii, szczególnie tych dawniejszych odmian piwonii chińskiej.
Beznazwywar.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2026 13:22 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, ewakatarzyna

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 21 Sie 2026 22:12 #897224

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Jesienne rozmowy o piwoniach z ogrodu bez nazw - jest u mnie jedna taka, zapomniana z nazwy a też w kraju brak jej w ofertach, a większość pasjonatów mówiło- dostajemy jej sadzonkę jako pomyłkę-
piwonię 'Birket Foster'- odmiana lactiflora.

Hodowcą był Kelway, GB, 1909 kolor : amarantowy odmiana średniowczesna. wysokość: 80 cm-1 m. Żródłem gdzie jest widoczna , to 'Piwonie, pani Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali.

rrr.jpg
_home_zielono_public_html_media_kunena_attachments_337_IMG_0256-2.jpg

DSC01210.jpg

474444103_122160172286291715_4063265552436947117_n.jpg

20260616_141100.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 21 Sie 2026 22:19 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jan4, MARRY, ewakatarzyna

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 22 Sie 2026 17:35 #897255

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
730381986_122094984459380724_1672145604422590332_n.jpg

Przekwitający kwiat 'Briket Foster' u młodej sadzonki.

20260620_160017.jpg

20260620_160022.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 22 Sie 2026 22:23 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 24 Sie 2026 19:21 #897359

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Oto prace krzyżowania mego znajomego twórcy i hodowcy piwonii. - opis jednej z z wielu naszych nocnych rozmów- pisaniny. :)

Na pytanie jakie kierunki obrał w szukaniu rodzai piwonii- Rich na to napisał mi : Krzyżuję wszystkie możliwe warianty z Rodziny- Paeonia.
A wiec gatunki krzewiaste jak Lutea, Delavayi, gatunki zielne itd.

Wysłałam mu obrazy naszej japonki 'Ewelina' , a On chciał mi pokazać, iż zna podobną i ją posiada czyli ' Rozsypane Perły'- Zemchuznaja Rossyp', odpisałąm że hodowca jej jest Wasyl Gorobec, potwierdził iz zna to nazwisko hodowcy i zaraz zapytał mnie o naszych twórcach, więc napisałam krótko o odmianach Mikołaja Karpow- Lipskiego oraz wysłałam ich fotografie.
Zachwycił się 'Krystyną i 'Jadwigą', dodam że określiłam mu każdej jaki to typ piwonii czyli japan, półpełna oraz pełne. ;)

Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2026 19:22 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, ewakatarzyna

Leonie/Madame Calot- od.francuska p. chińskiej 25 Sie 2026 09:25 #897387

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30957
Jolu :flower1: nie jestem piwoniowa ,swoje mam rozsadzić i nie wiem jak ,ale
popieram w calej rozciagłości to co napisałaś .
Forum powinnno zachęcać, dawać przyjemnosć bywania na nim
pokazywania piękna ,jak to ujął moj obserwator ,kolega .Niestety tak nie jest .
Rozumiem reklamy ,utrzymanie się przy życiu forum ,ale szczerze?jak się widzi te
opisy ,żywcem skopiowane ,(skąd inąd kompetentne w kwestii np hodowców etc )
to dalej juz się wątku przeglądać nie chce :jeez:
Ja też mogła bym napisać w wątku pod Robertem Lewandowskim o
jego prababci ,babci ,dziadkach itd .
Miało by to sens ?
Kto kocha sport ,znajdzie ,wujek Google i Al teraz podpowie .
Kto kocha róże...itd .
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .
‐
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 28 Sie 2026 11:43 #897507

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
B)
Kupowanie dużych karp a efekt po trzech latach egzystencji w gruncie pokazał stan gorzej niż opłakany. :mad2:

Wczoraj wykopałam karpę piwonii 'Elsa Sass', prawie cała martwa, pusta do wyrzucenia. Z wielkiej karpy wyszedł jedyny pęd a reszta obumarła.
Od zawsze brałam i chciałam dostawać dwu- czy też trzy- oczkowe sadzonki, wiedząc z doświadczenia, że są pełne wigoru i stopniowo dadzą sporo paków kwiatowych. Oczekiwania ze strony nowo-kupujących i walka na rynku handlowym sprawiła nową sytuacje z ukrytą prawda ze natury roślin nie przeskoczysz.
A wielkie kwitły dobrze jeden sezon a potem następowało cofanie się, zamieranie niby sadzonki do minimum a reszta okazywała się prawie martwą! :(

Beznazwyrrrr-3.jpg
BeznazwyElsasass.jpg

Beznazwyddd-4.jpg

Czy macie podobne doświadczenia, jakie macie zdanie na to?
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 28 Sie 2026 14:50 przez Borowska.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 28 Sie 2026 14:45 #897513

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Doświadczeń z wykopywaniem i dzieleniem własnych piwonii nie mam prawie wcale. Natomiast z kupowaniem już tak.
I faktycznie tzw. małe sadzonki 2-3 oczkowe i z przyciętymi korzeniami zaskakiwały mnie kwitnieniem już w pierwszym roku. Do dzisiaj dobrze rosną. A z dużymi "ośmiornicami" bywało różnie. Człowiek się napalał na kwitnienie, a tu "zonk", niektóre dopiero w drugim roku pokazały kwiat, gorzej jak nie.
Na pewno młode tkanki mają więcej wigoru i to nie wielkość sadzonki, a właśnie ilość tej świeżej, młodej materii decyduje.
Stare grube mięsiste korzenie wcale nie gwarantują, że po przesadzeniu rozpoczną wegetację, może być, że zaczną obumierać.
Oglądałam film pewnej rosyjskiej kolekcjonerki (chyba jej ogród to w polskim tłumaczeniu: "Piwoniowy Raj"). Teraz pod ręką nie mam linku do tego filmu. I pani to wyraźnie tłumaczyła, że standardowe 3-5 oczek jest idealnym wyborem, a stare korzenie powinny być przycięte, bo to nie w nich jest siła.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 31 Sie 2026 19:23 #897681

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Zostałam poproszona o stworzenie opisu odmiany 'Grandiflora Superba' i obiecałam się tym zająć.
Borowska wrote:
Proszę a wątek odmiany Grandiflora superba -możesz stworzyć wykorzystując moje zdjęcia. Oczywiście decyzję pozostawiam Tobie. :) :flower2:

Dzisiaj do tego przysiadłam i ostatecznie doszłam do wniosku, że nie widzę sensu tworzenia wątku tej odmianie, z powodu minimalnej ilości informacji na jej temat. Dla mnie to byłby wątek-widmo o piwonii-widmo.
Co mamy o niej? Tylko zdjęcie strony ze starej książki z jednym zdaniem na temat tej piwonii i żadnych współczesnych zdjęć.
1941_000.gif
1941_003.gif

Co prawda Beata pisze, że mogę skorzystać z jej zdjęć i podaje link do swego wpisu z 5-ego sierpnia w wątku do identyfikacji, gdzie opisuje i pokazuje odmianę 'Sem. ex Whittley Major'. Chyba, że to jedna i ta sama odmiana. Jeśli tak, to proszę o... :lol: dowody.
Śmieję się, ale na poważnie: chcę mieć pewność, że to co tu tworzymy jest rzetelne, przynajmniej na tyle, na ile nasza wiedza pozwala to zweryfikować.
Jeśli ktoś jest w stanie dostarczyć tu więcej informacji o 'Grandiflora Superba' to nie ma przeszkód, by wrócić do tematu.

A, i jeszcze jedno: w APS pod nazwą 'Grandiflora Superba' mamy piwonię drzewiastą/krzewiastą.

Myślę, że za wiele niewiadomych i przydatność takiego wątku będzie znikoma, to ja się wstrzymuję z tworzeniem powyższego wątku.
Oczywiście, jeśli ktoś się czuje na siłach, niech tworzy. Ja miałam dobre chęci, ale stanęłam przed ścianą, która mnie przerosła. Przepraszam, jeśli zawiodłam.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 01 Wrz 2026 00:07 #897700

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe.( Johann Wolfgang von Goethe). I ten się śmieje, kto się śmieje ostatni. ;)
Fafka wrote:
No tak ta 'Carr East' do mnie przemawia.

Beata pisze, że opisuje i pokazuje odmianę 'Whitleyi' (pisownia 'Sem. ex Whittley Major' wg opracowania W. Czarneckiego pt.:'Piwonie', 1977) i Grandiflora superba. Chyba, że to jedna i ta sama odmiana. Jeśli tak, to proszę o... :lol: dowody.
Śmieję się, ale na poważnie: chcę mieć pewność, że to co tu tworzymy jest rzetelne, przynajmniej na tyle, na ile nasza wiedza pozwala to zweryfikować.

Tak sie składa, że mam dowody w postaci: wypowiedzi hodowcy amerykańskiego Dona Hollingsworth'a oraz zdjęć, które zamieszczę poniżej.

Podaję Ci podstawowe informacje, ze to jedna ta sama odmiana w trzech nazwach: Porównanie opisu G. Superba z opisem i wyglądem 'Whitleyi' (inna pisownia- 'Sem. ex Whittley Major'): wczesne, kwiat kopiasty, jego zewnętrzne, szerokie płatki są barwy jasnoróżowej z odcieniem lila, zarówno u odmiany 'Sem. ex Whittley Major'= 'Carr East' oraz u "Grandiflora Superba, środek pełen kremowych/cielistych płatków, które u całego kwiatu, podczas przekwitania prawie bledną .
Wnioski same się nasuwają, iz 'Grandiflora Superba' (żródła w bazie niemieckiej piszą - nieznane pochodzenie hodowcy i kraju) to ta sama piwonia co 'Whitleyi' ('Sem. ex Whittley Major'- wg zdania Dona Hollingsworth'a ta piwonia była sprowadzona z Chin do Francji, na początku XIX wieku - American Peony Group-w Fb ) i tam w USA, Don Hollingsworth jako odkrywca dawnych odmian z Europy, nazywa ją 'Carr East' (dzięki niej uzyska wspaniałą siewkę, którą zarejestruje do obrotu jako 'Carr East no 2).

Zamieściłam w dziale identyfikacje- dwa zdjęcia odmiany piwonii 'Grandiflora Superba'- opisu oraz współczesne nam zdjęcie tej odmiany autorstwa Pawla Sekierki, dyrektora naczelnego praskiego OB w Czechach.

'Whitleyi' ('Sem. ex Whittley Major) ='Carr East'= Grandiflora superba, i mieszaniec z rodzica "Carr East"-Carr East No-2.

To chyba wystarczy Ci do stworzenia opisu tej cudo piwonii. Od siebie- czasami mam serdecznie dość przebijania się przez powstałe, w niejednej bazie piwoniowej, błędy odnośnie nazewnictwa piwonii co do opisów odmian piwonii.

DSC_0462-Car-East.jpg
paeonia-cf-grandiflora-superba_middle.jpg

739451197_122105378511380724_4106930458738097807_n.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2026 03:28 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 01 Wrz 2026 03:17 #897701

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Beato, czy Ty tę piwonię jeszcze posiadasz, czy oddałaś ją do arboretum?
Alicja

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 01 Wrz 2026 03:30 #897702

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Babcia Ala wrote:
Beato, czy Ty tę piwonię jeszcze posiadasz, czy oddałaś ją do arboretum?
Powinnam mieć, a czemu Alicja pyta? ;)
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2026 03:30 przez Borowska.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 01 Wrz 2026 06:51 #897706

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
O, widzisz Beato teraz się dużo wyjaśniło. Początkowo zamieściłaś kilka osobnych wpisów, z których nie wynikało, że coś je łączy. A ze mnie żaden badacz historyczny, by się domyślać. Ja tu "tylko sprzątam" :) . I korzystam z materiałów dostarczanych przez forumowiczów, jak i wyszukanych w sieci.
Informacja, że posiadasz piwonię 'Grandiflora Superba' jest ważna, bo w takim razie nowo powstały wątek nie będzie wątkiem-widmo. Będzie można liczyć i na Twoje zdjęcia i wpisy. A i może jeszcze u innych objawi się ta piwonia.

Beato czy siewka 'Carr East no2' to jest to, co obecnie oferują szkółki jako 'Carr East" bez numerku? Czy ona jest identyczna z matką. Mnie denerwują hodowcy, którzy nie zwracając uwagi na genetykę rośliny, serwują im nazwy na podstawie podobnego fenotypu.
Takie nazewnictwo jest popularne w przypadku piwonii drzewiastych na wschodzie. Rodzi się siewka podobna do jakiegoś typu i bach ma nazwę, jak podobne koleżanki. Nikt sobie nie zawraca głowy genetyką.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2026 07:40 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, MARRY, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 02 Wrz 2026 18:10 #897783

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Przypadkiem Jola wyjaśniła, co miałam w zamyśle.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.941 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum