TEMAT: Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 03 Wrz 2026 00:00 #897790

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Fafka wrote:
Beato czy siewka 'Carr East no 2' to jest to, co obecnie oferują szkółki jako 'Carr East" bez numerku? Czy ona jest identyczna z matką?....
......

'Carr East' jest matką postaci 'Carr East no 2', obie są różne i równocześnie widoczny jest łączący je zestaw niektórych wspólnych cech organizmu, które wynikają z połączenia genów. Przypuszczam, iż sadzonki 'Carr East no 2' obecnie oferuje ich sprzedaż jedynie twórca tej odmiany, pan Don Hollingsworth.
Fafka wrote:
..... Ze mnie żaden badacz historyczny, by się domyślać. Ja tu "tylko sprzątam" :).

Pytania twoje mówią same za siebie, dociekliwy z Ciebie badacz piwoniowy. I świetnie wykonujesz swoje zadania.
A ja jestem "szeregową" miłośniczką piwonii i to jest dobre. :) Przechodzę na tryb jesienny w działaniach, wolno, wolniutko delektuję się toczącym życiem.
Przytaczam tu ciekawą wypowiedż pisemna na temat bytności tutaj: " Forum powinno dawać przyjemność bywania na nim, prezentowania od czasu do czasu, swego 'maleńkiego' zielonego świata oraz oglądania innych wątków, a w nich pokazywanego piękna natury itp...".
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2026 06:55 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 03 Wrz 2026 16:45 #897809

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
'Carr East' jest matką postaci 'Carr East no 2', obie są różne i równocześnie widoczny jest łączący je zestaw niektórych wspólnych cech organizmu, które wynikają z połączenia genów. Przypuszczam, iż sadzonki 'Carr East no 2' obecnie oferuje ich sprzedaż jedynie twórca tej odmiany, pan Don Hollingsworth.

siewka o nazwie 'Carr East No.2, typ kwiatu- anemone

SelectionCarrEastNo.2Anemone.jpg

Tu o nazwie 'Dewey'.

1906-Dewey-.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Ostatnio zmieniany: 03 Wrz 2026 16:49 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 04 Wrz 2026 13:56 #897850

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
B) wykopałam karpę 'Alice Crousse', oj była ci ona sobie-wielką karpą, w trakcie wykopku- rozpadła się na kilka kawałków, bulwy korzeniowe świetnej wielkości a tam 'oczka' liczne, ale zabiedzone. Sadzę i od razu ogrom ziemi kompostowej podaruje pięknej ' Staruszce'. ;)
Beznazwyddd-5.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 04 Wrz 2026 13:58 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 06 Wrz 2026 13:29 #897930

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Mam i są do wzięcia :flower2:

karpy kilku cennych odmian lactiflora, hybrydy lactiflora oraz dzieci p. peregrina, tez nowe dzieci koperkowej -p. tenuifolia, twórcą tychże jest hodowca niemiecki Geissler, dwie zielnych gatunków- hybrydy A.Saunders'a, jedna z nich to 'Audrey'. Miłośników, ciekawych wieści, proszę o priv.
Jedna z cenniejszy - (osobista opinia!), ulubionego hodowcy ze Śląśka (Wałbrzych, Henryk Kloze) w Niemczech od 1961 i tam tworzącego nowe odmiany: jest u mnie 'Rosa Klose' (Heinz Klose, 1983).
PaeoniaRosaKloseHeinzKlose1983.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2026 19:59 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 06 Wrz 2026 14:01 #897931

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Czekam na dwie następne odmiany Henryka Klozego, dostępne w kraju- to będą 'Viola Klose' i 'Margaret Klose'. Zapewne jak wcześniejsze, po jednym kontrolnym przekwitnieniu przekażę II partie piwonii Arboretum SGGW.

P32lactifloraViolaKlose.jpg

ViolaKlose-2.jpg

paeonia-lactiflora-margarete-klose.fotoen_1793.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2026 14:07 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 06 Wrz 2026 15:27 #897936

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14971
Borowska wrote:
Mam i są do wzięcia :flower2:

Zamieść swoją ofertę także tutaj:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/26-sprzedam-oddam

Będzie miała szerszy odbiór.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 11 Wrz 2026 18:47 #898137

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38419
Mam pytanie, co oznacza w tytułach wątków konkretnych piwonii skrót od.? Jeśli to skrót od odmiana, to zgodnie z zasadami pisowni, skrótu należy dokonać przed samogłoską, czyli odm., czy może oznacza on coś innego?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 11 Wrz 2026 19:06 #898138

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Babcia Ala wrote:
Mam pytanie, co oznacza w tytułach wątków konkretnych piwonii skrót od.? Jeśli to skrót od odmiana, to zgodnie z zasadami pisowni, skrótu należy dokonać przed samogłoską, czyli odm.

:teach: Zastosowanie w pisemnym tytule skrótów wyrazów w nowo zakładanych wątkach, wynikało obawą iż tytuł wątku zostanie przycięty w wyniku przekroczenia tamże dopuszczalnej ilości znaków literowych.
:) Dziękuję uprzejmie za cenną lekcję gramatyki oraz trafną uwagę, rzeczywiście chodzi o pisownię skrótu wyrazu- odmiana.

I tak, od dziś już piszę- skrót wyrazu - odm.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2026 20:09 przez Borowska.

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 25 Wrz 2026 20:32 #898653

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
MARRY wrote:
Jolu ściółkujesz zrębkami ? Piwonie w tym miejscu które pokazujesz mają dużo wolnego miejsca, to cała rabata piwoniowa ? Pokaż ją w wolnej chwili :hearts:

Nie ściółkuję zrębkami, bo mój rozdrabniacz brzydko rozdrabnia (ma swoje lata) i urobek nadaje się tylko na kompost. Natomiast to co czasem widać na moich rabatach to najczęściej trawa z koszenia. Może też kiedyś widziałaś takie brązowawe rozdrobnione łęty - to akurat mi przyniosła powódź. A że zabrała dużo ziemi, to przyjęłam to, co dała ;) .
Miejsce zrobiło się także po powodzi. Tu akurat rozwaliła mi szklarnię. Po uprzątnięciu bałaganu został zgrabny kawałek dobrze uprawionej ziemi. Jakoś za niedługo zjechały piwonie i problem, gdzie posadzić, miałam z głowy. Teraz tam nie jest pusto. Oprócz ośmiu piwonii, niskich asterków, ładnego miskanta 'Lady in Red', kilku żurawek, posadziłam tam sporo roślin sezonowych: aksamitki, supertunie, kalle, niziutkie floksy. Powstał wielki misz-masz, który nie jest docelową koncepcją. Po prostu nie lubię gołej ziemi.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, MARRY, Babcia Ala, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 25 Wrz 2026 20:43 #898656

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
Fafka wrote:
Po prostu nie lubię gołej ziemi.

O, to jest nas dwie. :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 26 Wrz 2026 08:21 #898667

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Zrobiłam zdjęcia tej nowej rabaty piwoniowej, które mogą być ćwiczeniem dla oczu: znajdź osiem piwonii na tym obrazku :happy3: Jak na razie koncepcja tego założenia jest bardzo ukryta, natomiast zdominowane jest przez rośliny, które mnie zaskoczyły wigorem. I stało się: ale wkoło jest wesoło. W wolnych przestrzeniach jeszcze dosiałam grykę w celach fitosanitarnych, która nie będzie przekopywana na zimę, a ścinana ... nożyczkami i zostawiona na powierzchni.
Po dwóch stronach zostały mi podmurówki po szklarni, których usunięcie było ponad moje siły i zastanawiam się, czy jest jakiś preparat do betonu, który zabarwił by go na kolor ziemisty. :think:

20260926_0724160.jpg

20260926_0723560.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 26 Wrz 2026 08:44 #898668

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:
Zrobiłam zdjęcia tej nowej rabaty piwoniowej, które mogą być ćwiczeniem dla oczu: znajdź osiem piwonii na tym obrazku :happy3:

20260926_0724160.jpg

Kobieto :kiss3: , Ty chyba sobie z nas nieżle zażartowałaś, po dłuższym uważnym przyglądaniu się zdjęciu, znalazłam jedyną piwonię, widoczną w górnym prawym rogu fotki. :supr3: :happy3:
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2026 08:46 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 26 Wrz 2026 09:06 #898670

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Wklejam link do strony sklepu z USA. Pierwszy raz znalazłam stronę, na której każda piwonia ma co najmniej kilka zdjęć, przeciętnie 5 do 7, a nie zdjęcie "kfiotka" i jedno, w porywach dwa zdania opisu jak u Francuza. Tu opis jest tylko porządkowy, żadne ochy i achy - konkret. Co prawda, dużo piwonii nie "naszych", ale zdjęcia "naszych" też tam są, to jest TUTAJ na przykładzie piwonii Golly. Wyprzedane piwonie są na szaro, ale jak się kliknie, to głębiej jest już kolorowo.

Jolu, ile czasu Ci zajęło stworzenie tej rabaty?
Alicja
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2026 09:31 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, MARRY, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 26 Wrz 2026 10:31 #898674

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Alu odpowiadam: chwilę :P , jeśli nie liczyć rozbiórki szklarni. Ziemia była uprawiona. Wtykałam piwonie, jak zjeżdżały od szkółkarzy. Wiosną między nimi wetknęłam to, co mi gdzieś zbywało i rabata się sama zrobiła. :wink4:
Prawdziwe tworzenie tego zakątka rozpocznie się w przyszłym roku i będzie trwało... chciałam napisać wiecznie, ale Ty wiesz i Marysia, że to na chwilę.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 26 Wrz 2026 14:11 #898677

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
One rosną :hearts: Dlatego rabaty są dynamiczne, co roku od nowa.

Rabata z kwitnącymi piwoniami w czerwcu, w tle czarny pas ziemi dla piwonii jesiennych.

Ta sama rabata teraz - 26 wrzesień 2026, jedna ścięta, dwie wykopane i przesadzone. Latem kwitły jeżówki, jest gipsówka i placki lobelii i one kwitną do teraz. Na drugi rok powsadzam między piwonie werbenę patagońską a teraz cebulowe wiosenne.

A tak wygląda dwunastometrowy pas dla jedenastu piwonii. Kilka już ma swoje miejsca na resztę czekam.

Tu wreszcie będzie więcej kwiatów w tle są łubiny, ślaz, biała jarzmianka i acidantery wreszcie będą miały siedzibę.
Jest patagońska, irysy, kocimiętki. Z przodu rozchodnik i ostnica. Będą żółte wysokie jeżówki i krwiściąg.
Układ klasyczny wymuszony przez kształt rabaty.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2026 14:14 przez MARRY.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, Babcia Ala, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 27 Wrz 2026 11:13 #898708

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Nie jestem pewna umiejscowienia tego wpisu. Kiedyś rozmawiałam z Jolą Fafką i potoczna opinia o P.Lutea Hybride jest taka, że odmiany wywodzące się bezpośrednio od czystego gatunku Paeonia lutea skłaniają kwiaty w dół i chowają je w liściach, chodzi o tzw. haka lutea, tj. charakterystyczne wygięcie pędów kwiatowych ku dołowi, a kwiaty osadzone na nich „zwieszają głowy”, kryją się w liściach i są słabo widoczne na krzewie. Mankament ten został wyeliminowany w procesie krzyżowania i selekcji (np.krzyżowanie z Paeonia suffruticosa lub innymi gatunkami). Przykładem odmiany, u której pozbyto sie tego problemu, czyli haka lutea, jest High Noon.
Wniosek jest taki, że te nowsze hybrydy tego haka już nie mają, a więc podczas kupna trzeba patrzeć na rok powstania. To tak, gdyby ktoś dostał fijoła :crazy: na punkcie piwonii drzewiastych i nosił się z zamiarem kupna.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2026 13:36 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, MARRY, Borowska

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 27 Wrz 2026 15:01 #898711

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 98878
Potwierdzam, choć High Noon jednak lekko skłania część pąków, podkreślam: lekko.
Ponieważ moja jest już bardzo duża, pozwalam sobie w takim razie nieco uszczknąć liście przesłaniające złote słoneczka. Tak dużemu krzewowi utrata powiedzmy kilkunastu liści nie szkodzi, a ja mam więcej frajdy.

To tak na wypadek reklamacji. :lol:
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2026 15:01 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala

Piwonia (Paeonia )- ogólnie, dyskusje, itd. 27 Wrz 2026 20:10 #898719

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Babcia Ala wrote:
a więc podczas kupna trzeba patrzeć na rok powstania. To tak, gdyby ktoś dostał fijoła :crazy: na punkcie piwonii drzewiastych i nosił się z zamiarem kupna.

Czyżby jakieś zamówienie się szykowało i jest możliwośc zbiorowego fijoła ? :happy4:
Bo to już 4 miesiące minęły od kwitnień piwoniowych, a ile jeszcze przed nami... Mus kupować, żeby nie zwariować :rotfl1:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.881 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum