TEMAT: Piwonie- indentyfikacja

Odp: Piwonie- indentyfikacja 18 Wrz 2026 06:02 #898406

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14971
Borowska wrote:

'Gay Paree'
"Niezwykła nowość, zupełnie wyjątkowa.

Pan Auten wyhodował i zarejestrował najpierw w 1933 roku odmianę 'Gay Paree' a dopiero cztery lata pózniej, bo w 1937 roku zarejestrował 'Santa Fe', więc jaka to nowość w przypadku 'Gay Paree', która to piwonia jest starszą od 'Santa Fe'

Dla nas to nie nowość, ale przecież nie wiemy, kiedy cytowane zdanie zostało napisane. Prawdopodobnie w czasach młodości opisywanej piwonii.

Zapomniałam jeszcze dodać przy swojej, że w sezonie kwitnienia wymagała podwiązania, czyli pędy nie były wystarczająco mocne, by utrzymać kwiaty. Podobno nowsza odmiana ma mieć pędy sztywne, a starsza cienkie.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2026 06:13 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie- indentyfikacja 18 Wrz 2026 09:45 #898412

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
Babcia Ala wrote:
Marysiu, Twoja Do Tell podobna do Eweliny, a termin i długość kwitnienia też podobne :think:

Dopiero dzisiaj miałam trochę wolnego czasu od wrześniowych obowiązków i piszę wyjaśnienia z podziękowaniami. :)

Alu, przytaczam tu twoją, cenną informację, która okazała się bardzo ważną wskazówką dla kierunku poszukiwań i równocześnie przyznaję,
iż to Ty od początku miałaś rację co do 'Do Tell' naszej Majki, mnie zaś sprawa nie dawała spokoju, że się jednak mylę co do nazwy, choć nietypowa barwami i budową kwiatu ta piwonia, to po sprawdzeniu wszystkich obrazów tej odmiany, wychodzi na to, że to jest jednak 'Ewelina', Twoja uwaga, trafne spostrzeżenie stała się bardzo decydująca w tej sprawie.

Mnie samą osobiście zmyliły budową pręciki Majkowej, jednakże zebranie wszystkich informacji daje odpowiedz, iż to jednak jest odmiana o nazwie 'Ewelina'.
Majki bladoróżowa i Joli bladoróżowa oraz Marty- Artam. Potwierdzenie moimi fotografiami u mnie rosnącej 'Eweliny'- cielistoróżowej w otwierającym się pąku do bielejącej w czasie przekwitania. Niekiedy różowe znamiona przetwarzają się w maleńkie wąskie płatki.

Przypuszczam zaistnienie swego rodzaju resetu, cofnięcia się czyli zmian na poziomie genetycznym bulw spichrzowo-korzeniowych u tej sadzonki, gdyż wytwarza, widoczne na fotkach, rozmiarami mniejszy kwiat i lekko zmienione kształtem pataloidy czyli pręciki.

Te ostanie, białe oraz cieniutkie jak nitki włoskiego makaronu u tej piwonii w czasie przekwitania, widoczne są na zdjęciach kwitnącej 'Eweliny' w Wojsławickim Arboretum (ujęcia zamieszczone przez Pana Wojtka w wątku o tej piwonii).

zielonozakreceni.pl/kategorie/peonie/111...flora-ewelina#256233

C8cWYwh-2.jpeg

20260616_141219.jpg

Ewelina5-2.jpg

DSC_0370.jpg

216295.jpg

IMG_1851.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2026 19:18 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala

Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 08:28 #898506

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Borowska wrote:

...choć nietypowa barwami i budową kwiatu ta piwonia, to po sprawdzeniu wszystkich obrazów tej odmiany, wychodzi na to, że to jest jednak 'Ewelina'...

...Przypuszczam zaistnienie swego rodzaju resetu, cofnięcia się czyli zmian na poziomie genetycznym bulw spichrzowo-korzeniowych u tej sadzonki, gdyż wytwarza, widoczne na fotkach, rozmiarami mniejszy kwiat i lekko zmienione kształtem pataloidy czyli pręciki

A może to jednak nie będzie 'Ewelina' po przejściach :lol:

Wczoraj pojawił się nowy trop w postaci oferty Bilskich z odmianą 'Zhemchuzhna Rossyp'. Skoro sprzedają ją w tym sezonie, to już mieli dwa lata temu, kiedy Marysia otrzymała swoją pomyloną 'Do Tell' i prawdopodobnie była w mnożeniu/podziałach. Mógł korzeń trafić pomyłkowo do paczki.
Tu dla przypomnienia piwonia Marysi
MARRY wrote:
Poczekałam, w 2026 kwitła od 9 czerwca do 25 więc całkiem długo, z czasem bieleje.

Pręciki nie są mocno różowe do filetu jak to oglądam w sieci, ale w początkowym stadium coś takiego:

A tu przykładowe zdjęcia odmiany ukraińskiej pod linkami:
peonygarden-and-flowerboutique.myshopify...s/zhemchuzhna-rozsyp

www.peonyshop.com/peony-assortment/zhemchuzhnaya-rossyp/1050/

Ja tu widzę uderzające podobieństwo. A do tego jest wytłumaczenie, jak mogło dojść do pomyłki. Może te puzle nam się złożą w końcu.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala, Borowska

Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 14:02 #898517

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
A już 1-ego sierpnia Beata napisała:

Borowska wrote:
A nie jest to przypadkiem Zhemchuzhna Rossyp

Masz Dziewczyno nosa do piwonii :P Gratuluję Beato :bravo:

Nikt się nie pochylił nad tym rozpoznaniem z należytą uwagą, bo niby gdzież tam u Bilskich Perły z Ukrainy. A tu proszę: rozsypały nam się perły i mamy odmianę 'Zhemchuzna Rossyp'

Kupiłam, będziemy porównywać z Marysią :dance:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Borowska

Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 14:04 #898518

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:
Ja tu widzę uderzające podobieństwo. A do tego jest wytłumaczenie, jak mogło dojść do pomyłki. Może te puzzle nam się złożą w końcu.
To samo napisałam tu wpis mówiący, że wg mej orientacji, Mai piwonia bardzo, ale to bardzo przypomina mi wyglądem barw i budową 'ZR'. Super , chyba zagadka rozwiązana, a od dawna podejrzewałam gdy wytworzyły się mi nasiona z kwiatu 'Eweliny' że to znak iż to płodna japonka oraz mogłaby( albo jest!) być jednym z rodziców 'ZR'.

Tu na fotce Majki - bardzo ZR.
P.S. - rozminęły sie nasze wpisy Jolci i mój, haha :lol:
YTJtQXQ.jpeg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2026 14:07 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 14:10 #898519

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:

Nikt się nie pochylił nad tym rozpoznaniem z należytą uwagą, bo niby gdzież tam u Bilskich Perły z Ukrainy. A tu proszę: rozsypały nam się perły i mamy odmianę 'Zhemchuzna Rossyp'- 'Zemchuznaya Rosyp'. :dance:
:) Wniosek z tego faktu taki: Chwalimy zagranicznych dostawców, a Swoich w kraju- nie doceniamy! :rotfl1:
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2026 14:17 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 14:44 #898521

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Orszulkaa wrote:
I następna NN

DSC02558.JPG

DSC02557.JPG

W przerwie pracy nad grzybami, dopadła mnie piwoniowa vena- wg mnie Urszula T. pokazała tu odmianę 'La Tulipe' (J.Calot, Francja 1872).

la-tulipe.jpg

ze strony www.peoniamia.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2026 14:53 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonie- indentyfikacja 21 Wrz 2026 15:50 #898522

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
Jestem bardzo ciekawa co wiosną zobaczymy.

Rodzicem Zhemchuzhna Rossyp jest Mademoiselle Jeanne Riviere jak czytamy w APS.
U Bilskich jest niska, dochodzi do 60 wysokości ale już Warmerdam pisze że do 80.
Wszyscy podkreślają jej zapach. Ładna nazwy - Rozsypujące się perły.

Moja "?" wyrosła wysoko - jeden pęd, na zapach nie zwróciłam uwagi.
Kwitła w pierwszym roku po posadzeniu.
2023

2024 poległa pod kwietniowym śniegiem, a w 2025 przesadzona nie kwitła.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Babcia Ala, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 29 Wrz 2026 08:29 #898780

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Proszę o pomoc w rozpoznaniu odmian dwu piwonii typu japońskiego, może Macie jakieś podejrzenia czy też pomysły, jakie noszą nazwy te piwonie ? Kwitnienie zaczęło się od 8 do 16 czerwca w minionym sezonie '26 .

pierwsza pojawiała jakoby będąca odmianą o nazwie 'Ewelina',

Beznazwyrwoli.jpg

Beznazwywokiuy.jpg

Beznazwywakiuuu.jpg

20260609_122558.jpg

20260616_140037-2.jpg

20260616_140045.jpg

zaś druga odmiana piwonii miała być to 'Zhemchuzhnaja Rossyp', którą otrzymałam z wymiany (z ukraińska kolekcjonerką) za naszą 'Eweliną'

20260609_164501.jpg

20260613_111345.jpg

20260616_141219-2.jpg

Beznazwyewe.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2026 09:01 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 29 Wrz 2026 18:32 #898794

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11747
Beata, nie pomogę bo sama nie wiem czy mam Ewelinę, Do Tell czy coś całkiem innego.
Pewnie wiosna trochę rozjaśni sprawę, będą kwitły też u Joli.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 29 Wrz 2026 20:37 #898803

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ja za mało widziałam piwonii japońskich, żeby znać wiele odmian tego typu, ale będę miała na uwadze przynajmniej oglądając filmy na YT z wystaw i ogrodów piwoniowych.
Przydałoby się trochę więcej danych: wysokość rośliny, wielkość kwiatu, wygląd liści, a i termin kwitnienia w odniesieniu do 'Red Charm', czy innej popularnej piwonii - sama data nic nie mówi, w każdym rejonie te terminy są inne.
I jeszcze wiek roślin. Często do trzech lat nie da się jednoznacznie rozpoznać odmiany.
'Ewelina' zdecydowanie za rózowa. A co do Żemczużny..., to będziemy się przyglądać. Na podstawie powyższych zdjęć, ja bym jeszcze nie wykluczała zgodności.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 30 Wrz 2026 09:43 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 03 Paź 2026 13:09 #898892

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38419
Ze mnie żaden ekspert - młody adept sztuki ;) , ale kupiłam Ewelinę i nawet kwitła. Kwiat młodej piwonii nic nie mówi, ale liście Beatko piwonii z Twojego zdjęcia niepodobne do liści Eweliny. Ewelina ma b. ciemno zielone liście, przynajmniej ja tak zauważyłam, bo rzuca się ta ciemna zieleń jej liści w oczy, o takie
Borowska wrote:

Ewelina5-2.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2026 13:13 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 04 Paź 2026 06:46 #898907

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
(Wyjaśniam, iż jestem w trakcie przygotowywania materiałów, a wstawię ich treść wieczorem po powrocie z koncertu muzycznego, pozdrawiam :) )

Fafka wrote:
Wzięłam się za odświeżanie znaczników przy piwoniach. ......
Doszłam właśnie do odmiany 'Gay Paree', która niedawno została rozpoznana przez Beatę jako 'Santa Fe'. Sporządzając opis natrafiłam na przeszkodę, którą tu pragnę rozstrzygnąć.

-(ważne dla jasności zmiany naniesione przeze mnie-Beatę).

Fafka wrote:

.... W opisach APS czytamy:
'Gay Paree'
"Niezwykła...., zupełnie wyjątkowa. Straże kwiatu czyli płatki zewnętrzne w kolorze głębokiej wiśni (naprawdę jasnej wiśni), mają budowę typu anemonowego (wg europejskiego systemu- to typ japoński), środek jest wypełniony wąskimi płatkami o barwie kremowej
(kremowo- różowawej wiśni), które z czasem przechodząca w biel. Niektóre kwiaty mają centralną kępkę.(!)
Kwiat średniej wielkości, o dobrej substancji, delikatna łodyga i roślina".

americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/gay-paree/

Fafka wrote:
'Santa Fe'
( Głęboki wiśniowy). Jaskrawoczerwone, półpełne (typ anemonowy), nieblaknące, średniej wielkości kwiaty na bardzo sztywnych łodygach.
americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/santa-fe/

Fafka wrote:

Zdjęcia dołączone do opisów pokazują jednak w obydwu przypadkach dwukolorową piwonię.
Auten to amerykański hodowca, czyżby amerykańskie towarzystwo nie ogarniało swojego dorobku hodowlanego? Czy może gdzieś na etapie handlu piwoniami nastąpiły zmiany?
Jednak obojętnie, co tam za oceanem myślą, przyglądając się mojej piwonii i zdjęciom w APS, większe podobieństwo widzę do 'Gay Paree'.

Fafka wrote:

I na koniec jeszcze sprawa słynnego ;) :P czupurka, czyli kępki różowych płatków na środku. APS tę cechę przypisuje właśnie 'Gay Paree'.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2026 14:07 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 05 Paź 2026 08:41 #898956

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Beato byłoby chyba lepiej, żebyś w cytatach nie zmieniała cudzej treści. Swoje spostrzeżenia powinnaś zamieścić pod cytatem. A tak wkładasz w moje usta słowa, których nie napisałam. Delikatnie to nazwę: wprowadzaniem zamieszania.
Cytowanie kogoś polega na dosłownym skopiowaniu jego słów. Dziwnie się czyta niby swoją wypowiedź przerobioną przez inną osobę. Niby nic wielkiego, ale wkurzające.
Rozumiem, że to dla dobra sprawy, jednak prosiłabym o zachowanie pewnych ogólnie przyjętych form.
Pozdrawiam. Jola

Odp: Piwonie- indentyfikacja 05 Paź 2026 11:56 #898959

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Wybacz, nie dałam rady sprostać Twym oczekiwaniom, wpływ obecnej pogody nie pozwala mi normalnie funkcjonować myślowo i może ktoś Tobie inny, pomoże w tym temacie.

Przetłumaczyłam na bardziej zrozumiały, dla szeregowego forumowicza, opis 'Gay Paree' z języka angielskiego z APS:
" A most outstanding novelty, entirely distinct. Guards deep cerise, anemone type center with ethereal lights flushing to white. Some blooms have a central tuft. Medium sized bloom, good substance, fine stem and plant."- w moim, wolnym 'piwoniowym' języku polskim brzmi tak: Wyjątkowa postać odmiany, całkowicie odmienna od innych. Płatki zewnętrzne mają głęboki, wiśniowo-różowy kolor, a środek kwiatu jest typu anemonowego, wyróżnia się delikatnymi (zwiewnymi) budową, płatkami wewnętrznymi, kremowymi i jaśniejącymi ku bieli. Niektóre kwiaty mają centralny czubek. Kwiaty średniej wielkości, o dobrze skonstruowanych (ułożonych) płatkach; roślina o wysokich, mocnych łodygach.
Dlatego ten fakt zaistniał?, gdyż zamieszczone, przez Ciebie bezpośrednie tłumaczenie z APS-u, było nawet dla mnie początkowo niezrozumiałe, i dopiero po kilku razach przeczytania treści tekstu angielskiego - przetłumaczyłam na język dla mnie i innych zrozumiały, jasny i czytelny.
Porównuję, zamieszczając ten z APS.
Fafka wrote:

Natomiast w opisach APS czytamy:
'Gay Paree'
"Niezwykła nowość, zupełnie wyjątkowa. Strzeże głębokiego, wiśniowego, anemonowego środka z eterycznymi światełkami przechodzącymi w biel. Niektóre kwiaty mają centralną kępkę. Kwiat średniej wielkości, o dobrej substancji, delikatna łodyga i roślina".
americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/gay-paree/

I oczywiście, w pełni to rozumiem i szanuję. Będę dbać o to, aby nasza rozmowa przebiegała z zachowaniem powszechnie przyjętych norm społecznych, językowych oraz zasad kultury i wzajemnego szacunku.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2026 14:27 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 05 Paź 2026 23:01 #898982

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:
......
byłoby chyba lepiej, żebyś w cytatach nie zmieniała cudzej treści...... A tak wkładasz w moje usta słowa, których nie napisałam. Delikatnie to nazwę: wprowadzaniem zamieszania. Cytowanie czyiś treści polega na dosłownym skopiowaniu jego pisemnej wypowiedzi.
Dziwnie się czyta niby własną wypowiedź przerobioną przez inną osobę. Niby nic wielkiego, ale wkurzające.
Rozumiem, że to dla dobra sprawy, jednak prosiłabym o zachowanie pewnych ogólnie przyjętych norm.

Tak, wkurzająca jest jak ta dla mnie sytuacja, gdy w czyimś wpisie brak logiki zdaniowej, stworzenie- a raczej wprowadzanie swoimi oburzonymi wypowiedziami w błąd myślowy innych czytających!
Zostawiłam sprawę związaną z twym wpisem na teraz ze względu na brak czasu na dyskusję rano, kiedy tak nieprawdziwie własnymi zdaniami, mnie podsumowałaś.
Czy aby na pewno tak było jak piszesz? Po pierwsze wyjaśnienie dwu pojęć zastosowanych w naszym pisemnym, logicznym się porozumiewaniu.
1. Wpis = czyli obszerna, pisemna treść tekstu, zawierająca różne elementy składające się na wpis jako całość!
I tak, dokonałam poprawek w treściach przytoczonych przez Ciebie w wpisie o obu amerykańskich odmianach piwonii (ale nie twego autorstwa, jak sugerujesz nam) w treści cytatów pochodzących z APS-u, bezsensownie przetłumaczonych- nic nie wnoszących do tematu sprawy dotyczących opisów obu odmian a wręcz przeciwnie, oraz równocześnie zechciej zauważyć, iż nic nie dodałam- nic nie włożyłam w Twe osobiste pisemne wypowiedzi w Twoim wpisie, jak sama mi sugerujesz, wręcz zarzucasz, że taka sytuacja zaistniała! :dry:
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2026 06:50 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 06 Paź 2026 08:10 #898990

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38419
Myślę tak, cytat to cytat. Za słownikiem języka polskiego PWN: cytat = «słowa przytoczone dosłownie z jakiegoś tekstu pisanego lub z czyjejś wypowiedzi ustnej».
Jeśli ktoś uważa, że zawarte w cytacie treści są potocznie mówiąc głupie, nieprawdziwe, z błędami merytorycznymi, ortograficznymi, etc., pod nim wyraża swoją opinię - nie przerabiając go i nie przerabiając np. błędów ortograficznych, to ma być cytat.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 06 Paź 2026 08:53 przez Babcia Ala.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 06 Paź 2026 20:37 #899005

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
I na tym proponuję zakończyć dyskusję o cytatach. Każda z nas ma prawo do swojego zdania i pozostaje nam tylko uszanować punkt widzenia drugiej osoby.
Oczywiście stosowanie ogólnie przyjętych reguł ułatwia komunikację, ale i odstępstwa od reguł jesteśmy w stanie tu ogarnąć.
Pozdrawiam. Jola

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.303 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum