TEMAT: Piwonie- indentyfikacja

Piwonie- indentyfikacja 11 Wrz 2026 17:44 #898135

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11748
Wchodzi na to że z moją Do Tell nie jest wszystko w porządku.
Można poczekać rok, ale raczej jest jej pisany dział NN.
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Piwonie- indentyfikacja 11 Wrz 2026 18:35 #898136

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38421
Marysiu, Twoja Do Tell podobna do Eweliny, a termin i długość kwitnienia też podobne :think:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2026 18:36 przez Babcia Ala.

Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 08:47 #898158

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14971
Alu wczoraj mi podobna myśl przemknęła przez głowę.
Marysiu, jak duże kwiaty ma Twoja piwonia ? U mnie 'Ewelina' ma duże (nawet w drugim kwitnieniu były ogromne), a 'Do Tell' raczej średnie.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2026 08:49 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Borowska

Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 10:57 #898163

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
W tym poście porównałam obie, fotki się nie przeniosły zobaczcie same to są dwie różne piwonie czy dwie różne Eweliny?

Do Tell jest różowa Ewelina kremowo biała

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...on-2026?limitstart=0
MARRY
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 11:38 #898168

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Moja nie była taka biała, ale to był pierwszy rok kwitnienia i do tego w donicy. Ewelina ma być trochę różowa z tego co kojarzę, może nie tak mocno jak Twoja "Do Tell" :think:
U Tetzlaff`a są takie zdjęcia Eweliny
pfingstrosen-paradies.de/en/shop/stauden.../lactiflora/ewelina/
Ewelina-2-2.jpg

i drugie
Ewelina2-1.jpg
Alicja
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2026 11:44 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 13:20 #898177

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
  • rok urodzenia to rok Tygrysa wodnego
  • Otrzymane dziękuję: 573
MARRY wrote:
W tym poście porównałam obie, fotki się nie przeniosły zobaczcie same to są dwie różne piwonie czy dwie różne Eweliny

Majeczko, piszę podpowiedż, nie wiem czy obecnie właściwy jest obraz piwonii, mojego rozwiązania dla Ciebie, stąd zamieszczam antyczne zdjęcie twojej odmiany.
Pręciki twojej (całe oraz dwubarwne oraz dwubarwne i rozpierzchłe u 'Eweliny'). Krótko, twoja japońska typem kwiatu to Ama no Sode, proszę wygląd całych, niepostrzępionych staminodii u tej japońskiej formy- oraz szczegółowy jej opis ( bibliografia: Wł. Czarnecki= Piwonie', 1977): Średnio wczesna, kwiaty bladorózowe, z pękiem kremowobiałymi staminodiami oraz zielonymi słupkami o rózowych znamionach. Piwonia wysoka i silnie rosnąca.

084b_plate14_amanosode-2.jpg
C8cWYwh-2.jpg

P.S.

Jolcia wcześniej pytała mnie już kilkakrotnie:- na co patrzę, co porównuję, gdy szukam nazwy odmiany piwonii- odpowiedż brzmi: porównuję wszystkie elementy budujące kwiat u danej odmiany czy hybrydy. Oczywiście przy znajomości wielkiej ilości odmian- tu przypadek- kwiat budową typu japan.
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...owskiej?limitstart=0
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2026 13:22 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 13:32 #898178

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Jedynie jest podobna, a rozwiązanie zagadki odmiany Majki piwonii napisałam w dziale- identyfikacja.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...ntyfikacja?start=270
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

W życiu nie chodzi o to, żeby przeczekać burzę. Chodzi o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Praca w ogrodzie, to nie tylko hobby, ona daje ogrom satysfakcji a także uczy cierpliwości i pokory wobec Natury.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 13:42 #898180

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Ama No Sode
u Eweliny Wajgert
www.facebook.com/ewelina.wajgert.9/photo...ch/3408423959338451/
i na stronie Riviere
pivoinesriviere.com/produit/ama-no-sode/
W mojej opinii to nie jest ona
Alicja
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2026 13:43 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 15:49 #898183

• MARRY
  • MARRY's Avatar
  • Platinum Boarder
No ekstra, dziękuję :flower1: :hearts: Fajnie się śledzi Wasze śledztwa

Problem w tym, że obie kupione u Bilskich a oni takiej nie mają.

I jeszcze jeśli różowa to Ama No Sode - dość wysoka - a biała Ewelina, to ta nie ma nic różowego, może w pąku.
MARRY
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2026 15:54 przez MARRY.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 12 Wrz 2026 19:48 #898188

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
I jeszcze taki trop z piwonii dostępnych u Bilskich: 'Bowl of Beauty'. Już pisałam Marysi prywatnie o tym. Tutaj zamieszczam, żebyśmy mieli w kupie wszystkie pomysły.
I tak trzeba odczekać z rok, aż piwonia dojrzeje i wtedy rozwiązanie samo przyjdzie.
A co do 'Bowl of Beauty' - jest zwykle pokazywana ciemniejsza i bardziej wypełniona, jednak młody egzemplarz i w upalne słoneczne lato może mieć luźniejszą budowę i jaśniejszy odcień.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MARRY, Babcia Ala, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 13 Wrz 2026 07:22 #898204

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Babcia Ala wrote:
Ama No Sode
u Eweliny Wajgert
i na stronie Riviere
Czy możesz doprecyzować swoją wypowiedż, o której z tych trzech (Majki, Eweliny W. czy u Riviere) napisałaś, że nie jest odmianą-Ama No Sode?
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2026 08:41 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 13 Wrz 2026 07:36 #898205

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
W celu ułatwienia dla nas oraz szybszej identyfikacji odmian typu japońskiego zamieszczam tu kilka obrazów odmian piwonii z nazwami, zgromadzonych w mym wieloletnim sejfie -folderze z perełkami typu pojedyncze oraz japońskie.

'Doreen'-

IMG_20220608_131701.jpg

P.-Doreen.jpg

doreen.png

doren.jpg

'Westerner'

P.Westerner-m.jpg

BeznazwyWesterner.jpg

We francuskiej Rivere 'Westerner' jest oferowana pod nazwą '
Ama No Sode'.

ama-no-sode-small-scaled.jpg

Ama-no-sode-3-small.jpg

'Ama No Sode': jak na typ japońskie, odmiana 'Ama No Sode' (kwiaty bladoróżowe/cieliste z żółtoróżowymi cienkimi staminodiami oraz zielonymi slupkami o rózowych znamionach). Piwonia ta z czasem zaczyna wytwarzać kwiaty sporych rozmiarów

Ama-no-sodepeony.jpg

084b_plate14_amanosode-3.jpg

C8cWYwh.jpeg

piwonia 'Henry Potin'

P.-Henry-Potin.jpg

Joseph-Plagne
P.-Joseph-Plagne.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2026 09:10 przez Borowska.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY

Odp: Piwonie- indentyfikacja 13 Wrz 2026 10:20 #898208

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Borowska wrote:
Babcia Ala wrote:
Ama No Sode
u Eweliny Wajgert
i na stronie Riviere
Czy możesz doprecyzować swoją wypowiedż, o której z tych trzech (Majki, Eweliny W. czy u Riviere) napisałaś, że nie jest odmianą-Ama No Sode?

Pisałam o piwoniach MARRY domniemaną Do Tell i Eweliną. Żadna z nich nie jest Ama No Sode - moim zdaniem, tylko i wyłącznie.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2026 10:21 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, MARRY, Borowska

Odp: Piwonie- indentyfikacja 14 Wrz 2026 15:02 #898254

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Babcia Ala wrote:

Pisałam o piwoniach MARRY domniemaną Do Tell i Eweliną. Żadna z nich nie jest Ama No Sode - moim zdaniem, tylko i wyłącznie.

Podziękowałam juz wcześniej Tobie Alu za odpowiedż, a tu teraz dopiero po weekendzie, dziękuję Ci że działasz jako piwoniowy detektyw, niejeden forumowicz może mieć swoje określone, własne zdanie na temat posadzonych u siebie bylinek. Dzięki za zainteresowanie grupą piwonii.
Ja sama niestety nie polegam od dawna na nazwach dodanych do zdjęcia oferowanej piwonii, gdyż orientuje sie na podstawie literatury często wydanej sprzed 100 laty, że niestety, zakwitają u mnie kwiatami odmiany niezgodnie. Naszej piwoniowej Majeczki dyskusyjna tu odmiana kupiona jako bardzo poszukiwana, kwitnąca japońskim kwiatem- Do Tell, na pewno wytwarza kwiaty typy tez jaońskiego ale odmiany o nazwie- Ama No Sode, ta dawna, może zapomniane odmiana jest na polach szkółek w takich ilościach a nie nowej generacji sprzedawana szeregowym klientom jak np Do Tell już naszym szkółkarzom z np. Holandii czy Francji! Dokonywane podmiany, odnośnie piwoniowego świata są widoczne obecnie wszędzie. Wiele szkółek z oryginalnymi piwoniami wyzbywa się wszystkich mateczników, (Michał Miely, Austria), firma słynąca ze sprzedaży sadzonek piwonii, irysów bródkowych oraz liliowców- Bourdillon bourdillon-iris.com/fr/ we Francji. Obserwujemy ja i me znajome-, iż coś sie niewyjaśnionego już stało nieodwracalnego w tym zakresie- na tym sprzedażowy, ale ja dalej oraz spokojnie kolekcjonuję pachnące odmiany, gdyż nie akceptuję nowego , narzuconego trendu - exluzywnych hybryd o przykrej woni kwiatów.
logo.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2026 15:45 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 14 Wrz 2026 16:32 #898255

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Zabawa w piwoniowego detektywa byłaby łatwiejsza, gdybyśmy mieli dostęp do tych wszystkich piwonii na żywo. A porównywanie naszych zdjęć do innych zdjęć, to już trochę czary. Natomiast te cudowne stare ryciny, powtarzam cudowne, dla mnie osobiście nie są żadnym materiałem do porównań. To artystyczne wizje, ambrozja dla duszy, ale jako dowód nie przemawiają do mnie.
Jak się nie ma co się lubi, czyli kolekcji żywych piwonii pod nosem, to jakąś tam namiastką mogą być filmy.
Ja sobie bardzo cenię filmy kolekcjonerów zza wschodniej granicy. Jakoś duch słowiański do mnie bardziej przemawia, niż produkcje amerykańskie. Łatwo mi to przychodzi, bo trochę pamiętam rosyjski ze szkoły i jestem apolityczna, więc nie mam żadnych uprzedzeń do tego kierunku świata, do żadnego właściwie.
I tu taki stosunkowo nowy film ze wschodu o tegorocznym Festiwalu Piwonii w Mińsku. Uczta dla oczu.

W ustawieniach można włączyć polskie napisy.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2026 16:32 przez Fafka.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 14 Wrz 2026 16:57 #898258

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:
A porównywanie naszych zdjęć do innych zdjęć, to już trochę czary. Natomiast te cudowne stare ryciny, powtarzam cudowne, dla mnie osobiście nie są żadnym materiałem do porównań. To artystyczne wizje, ambrozja dla duszy, ale jako dowód nie przemawiają do mnie.
Tu akurat Ama No Sode'- to czarno - biała fotografia i zawiera szczegóły dla mych oczu bardzo wyraznie potwierdzające że to ona.
Fafka wrote:

Jak się nie ma co się lubi, czyli kolekcji żywych piwonii pod nosem, to jakąś tam namiastką mogą być filmy.
Ja sobie bardzo cenię filmy kolekcjonerów zza wschodniej granicy. Jakoś duch słowiański do mnie bardziej przemawia, niż produkcje amerykańskie. Łatwo mi to przychodzi, bo trochę pamiętam rosyjski ze szkoły i jestem apolityczna, więc nie mam żadnych uprzedzeń do tego kierunku świata, do żadnego właściwie.
To mamy obie ten sam stosunek do piwoniowego świata :flower2: :think:
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2026 16:58 przez Borowska.

Odp: Piwonie- indentyfikacja 17 Wrz 2026 09:29 #898378

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Wzięłam się za odświeżanie znaczników przy piwoniach. Gdy się w krótkim czasie zgromadziło kilkadziesiąt roślin, to łatwo się pogubić. Szczególnie na przedwiośniu można zapomnieć, co gdzie rośnie, ba, co się w ogóle ma. Do tego prowadzę zeszyt piwoniowy z opisem każdej posiadanej odmiany i jej historią u mnie.
Doszłam właśnie do odmiany 'Gay Paree', która niedawno została rozpoznana przez Beatę jako 'Santa Fe'. Sporządzając opis natrafiłam na przeszkodę, którą tu pragnę rozstrzygnąć.
I tu zdjęcie mojej piwonii świeżo rozpoznanej:
GayParee1.jpg

Wszędzie w sieci te dwie odmiany ('Gay Paree' i 'Santa Fe') pokazywane są z kwiatami anemonowymi, czy jak to nowa nomenklatura zaleca - japońskimi o płatkach zewnętrznych w kolorze mocnego różu (magenta) i wewnętrznych kremowych i różowych. Do tego niektóre zdjęcia wydają się identyczne, jakby panowała tu wolna amerykanka, jakby tę samą piwonię podpisywano jak komu pasuje. Zaznaczam: to są tylko moje odczucia.
Natomiast w opisach APS czytamy:
'Gay Paree'
"Niezwykła nowość, zupełnie wyjątkowa. Strzeże głębokiego, wiśniowego, anemonowego środka z eterycznymi światełkami przechodzącymi w biel. Niektóre kwiaty mają centralną kępkę. Kwiat średniej wielkości, o dobrej substancji, delikatna łodyga i roślina".
americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/gay-paree/

'Santa Fe'
"Jaskrawoczerwone, półpełne, nieblaknące, średniej wielkości kwiaty na bardzo sztywnych łodygach."
americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/santa-fe/

Jeszcze taka lista odmian pana Autena, gdzie 'Santa Fe' jakoby tylko czerwone kolory miała
americanpeonysociety.org/wp-content/uplo...Auten-Peony-List.pdf

Zdjęcia dołączone do opisów pokazują jednak w obydwu przypadkach dwukolorową piwonię.
Auten to amarykański hodowca, czyżby amerykańskie towarzystwo nie ogarniało swojego dorobku hodowlanego ? Czy może gdzieś na etapie handlu piwoniami nastąpiły zmiany?
Jednak obojętnie, co tam za oceanem myślą, przyglądając się mojej piwonii i zdjęciom w APS, większe podobieństwo widę do 'Gay Paree'.

Szanuję jednak wiedzę i doświadczenie Beaty i nie mogę przejść obojętnie nad jej rozpoznaniem

Borowska wrote:
Twoja jest odmianą anemonową o nazwie 'Santa Fee', różni się od japońskiego typu kwiatu 'Gay Paree'( ta piwonia nie wytworzy w środku czupurka) posiadanym czupurkiem na czubku w centrum o barwie okółka. Bardzo często są mylone te dwie formy o różnej budowie kwiatu a podobnych kolorach.
Mam obie i tu 'Santa Fee'

Toteż prośba do Beaty czy mogłabyś zamieścić tu porównanie obydwu odmian, bo skoro posiadasz obydwie, to widziałaś na żywo, czym się różnią.
I na koniec jeszcze sprawa słynnego ;) :P czupurka, czyli kępki różowych płatków na środku. APS tę cechę przypisuje właśnie 'Gay Paree'.
Pozdrawiam. Jola

Odp: Piwonie- indentyfikacja 17 Wrz 2026 16:22 #898391

• Borowska
  • Borowska's Avatar
  • Gold Boarder
Fafka wrote:

Wszędzie w sieci te dwie odmiany ('Gay Paree' i 'Santa Fe') pokazywane są z kwiatami anemonowymi, o płatkach zewnętrznych w kolorze mocnego różu (magenta) i wewnętrznych kremowych i różowych.....
Zaznaczam: to są tylko moje odczucia.

'Gay Paree'
"Niezwykła nowość, zupełnie wyjątkowa. Strzeże głębokiego, wiśniowego, anemonowego środka z eterycznymi światełkami przechodzącymi w biel. Niektóre kwiaty mają centralną kępkę. Kwiat średniej wielkości, o dobrej substancji, delikatna łodyga i roślina".

Natomiast w opisach APS czytamy:

'Santa Fe'
"Jaskrawoczerwone, półpełne, nieblaknące, średniej wielkości kwiaty na bardzo sztywnych łodygach."
americanpeonysociety.org/cultivars/peony-registry/santa-fe/

Teraz tylko króciutko, inne odpowiedzi odłóżmy na potem .

Pan Auten wyhodował i zarejestrował najpierw w 1933 roku odmianę 'Gay Paree' a dopiero cztery lata pózniej, bo w 1937 roku zarejestrował 'Santa Fe', więc jaka to nowość w przypadku 'Gay Paree', która to piwonia jest starszą od 'Santa Fe'!
fotka 'Santa Fe'- autor Urszula, HMF.

TrtowskiejSanta.jpg
Pozdrawiam ,
Beata, Bacia ;)

Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2026 18:47 przez Borowska.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Fafka
Wygenerowano w 0.453 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum