TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 10:02 #856462

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Janinko, z tego gofrowego ciasta na drożdżach wychodzą rewelacyjne pankejki :yummi:

IMG20240427073559.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2024 10:03 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, JaNina, ewakatarzyna, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 10:24 #856463

  • jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1904
  • Otrzymane dziękuję: 8681
A na czym (gdzie?) je pieczesz??

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 19:48 #856482

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Mam patelenkę typu "Ein Spiegelei" 12 cm / dno 10 cm. Nalewam dwie łyżki ciasta i smażę na obie strony. Miałem gotowe ciasto a gofrownica odmówiła współpracy i coś trzeba było wymyślić. :cool3:
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2024 19:48 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 19:59 #856483

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Potrzeba Matką wynalazków :happy:
Muszę spróbować :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Między kuchnią a ogrodem 27 Kwi 2024 21:57 #856492

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Proporcje jak w przepisie ale dodaję trochę cukru wanilinowego. Najlepiej wchodzą z dodatkiem twarogu sernikowego i dżemu lub miodu.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 05 Maj 2024 21:47 #856938

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
whitedame wrote:
Pogoda była idealna do pogaduszek "Pod katalpami" jak i do podziwiania wspaniałego ogrodu oraz....
Do gry w Boule, którą zarażał Jędruś/renons.
No i grali :)

20240501_170216.jpg


IMG_7608.jpg

Nie wiem kto wygrał, bo na stole były pyszności. Wiec skupiłam się na rzeczach ważniejszych

438221157_345110254846470_8686148543509132889_n.jpg


438223436_956402922882806_5000419940829219586_n.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2024 21:48 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, whitedame, Szafirek, ewakatarzyna, zwykły chłop, KaLo, JaKasiula, renons

Między kuchnią a ogrodem 05 Maj 2024 22:15 #856939

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
JaNina wrote:

Nie wiem kto wygrał, bo na stole były pyszności.

Nie ważne kto wygrał, ważne, że wszyscy zajęliśmy miejsca na podium. :wink4: :happy:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, renons

Między kuchnią a ogrodem 06 Maj 2024 21:15 #857002

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Parę osób mnie prosiło, żebym napisała jak uprawiam selerową rozsadę, więc proszę :)
Nasionka wysiewam ok. 5.03. Robię to za pomocą wykałaczki. Nasionka są drobne, ale do wilgotnej wykałaczki super się przyklejają po jednej.

F1E036F0-5F18-44BF-B136-2236D9E100CD-2.jpeg


Nasion nie przykrywam ziemią, ale pojemnik przykrywam folią, którą dziennie na chwilę ściągam, żeby przewietrzyć.
Po trzech tygodniach selerki nadają się do pikowania.

IMG_7502-2.jpg


Przez dwa tygodnie podlewam tylko wodą, później raz dostają Bio Algeen S90. Następne podlewania to Kristalon zielony. I to wszystko :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, whitedame, Szafirek, ewakatarzyna, JaKasiula, renons, lusinda, Ewaewa

Między kuchnią a ogrodem 07 Maj 2024 16:02 #857057

  • Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 245
  • Otrzymane dziękuję: 765
Co to za piękny i smakowicie wyglądający zawijaniec w esy i floresy,chętnie poznałabym przepis na to ciasto,podejrzewam że drożdżowe?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 07 Maj 2024 16:40 #857058

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ale nie moje, ja tylko jadłam :oops:
Zasięgnę języka i jak zdobędę przepis, to podam :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula, Lilu

Między kuchnią a ogrodem 13 Maj 2024 18:34 #857600

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Lilu, przepis już mam, ale on jest na Termomixa. Zredaguję go na "nasze". Może dzisiaj wieczorem :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Lilu

Między kuchnią a ogrodem 13 Maj 2024 18:58 #857603

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Dzisiaj będzie o uprawie koperku z rozsady gniazdowej.
Nasiona do podłoża wysiewam ok. 25.03. Nasiona staram się rozłożyć równo, żeby każda przyszła roślinka miała trochę miejsca. Niestety nie mam zdjęcia :(
Rozsadę trzymam w inspekcie, bo w domu jest za ciepło.
Po jakimś czasie

10DC35A6-6625-4A00-9711-7FBA4D6663021.jpeg


Zasilam raz kristalonem zielonym.

20210416_103103-2.jpg


Po niecałym miesiącu rozsada jest gotowa

DC9EA070-6E44-40DD-84AC-B52DC07E58B8-2.jpeg


Zawartość całej doniczki wkładam do gruntu

5E39F473-AC47-451C-A103-F75442DF132F-2.jpeg

Nakrywam i czekam, aż urośnie :)

20240426_165237-2.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2024 19:03 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Armasza, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 28 Maj 2024 21:43 #858883

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Dzisiaj przerywałam marchewkę. Sporo tego wyrwałam i żal było wyrzucić.

IMG_7784.jpg

Mąż spojrzał i stwierdził, że to taki większe kiełki :happy: Zrobiłam koktajl z dodatkiem pomarańczy i cytryny.

IMG_7783.jpg

Najlepszy mój drink to nie był, ale samo zdrowie :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula, Lilu, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 31 Maj 2024 22:27 #859146

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Lilu wrote:
Co to za piękny i smakowicie wyglądający zawijaniec w esy i floresy,chętnie poznałabym przepis na to ciasto,podejrzewam że drożdżowe?

Wybacz, ale totalny brak czasu. Jak się okazało, to jest to przepis z termomix'a. Zajrzyj tutaj
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 01 Cze 2024 13:46 #859186

  • Lilu
  • Lilu's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 245
  • Otrzymane dziękuję: 765
Bardzo dziękuję za przepis.Ciasto drożdżowe można będzie zrobić bez termomiksa,najbardziej mnie interesował sposób składania żeby wyszły takie fajne zawijaski.Teraz poczekam aż urośnie bazylia i do dzieła.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2024 13:46 przez Lilu.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 26 Cze 2024 21:53 #861183

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Za nami kolejne spotkanie ogrodniczej braci :hearts: Tym razem udaliśmy się do Sosnowca i to z bardzo poważnym postulatem :happy:

436616830_507966658237504_8600375279623626937_n.jpg

Co okoliczni mieszkańcy powiedzieli na to? Nie wiem, może i lepiej.

448154538_1000864902044857_5848790793572929135_n.jpg


448323790_827281515997371_5376717871512518542_n.jpg


449026771_400187616372106_1124440792734760414_n.jpg


448594810_992290642400831_2883729085418607367_n.jpg

W samo południe, w rytmie odpowiedniej muzyki, ruszyliśmy do naszych przemiłych gospodarzy. A tam, a jakże :happy:

449022726_323332137502879_7381237832953555874_n.jpg

Impreza odbyła się w

448878947_1219345022759000_5290430649799853189_n.jpg

Zabawa była przednia i tak musiało to się skończyć :woohoo:

448337301_875489697716944_6904507388749603234_n.jpg

Nasze rumaki zrobiły co nieco :silly:

448370487_455367167129432_971087824691766507_n.jpg

Oczywiście jedzenia pod dostatkiem, a nawet więcej :yummi:

448538299_2170666319934267_1633412152270271275_n.jpg

Mnie najbardziej przypadło do gustu

448637175_788682413414854_6584710777091728268_n.jpg

Sławek, proszę o jeszcze ;)
Było też i sportowo

448239747_1422896085255580_4444448822016455477_n.jpg

Z niecierpliwością czekam na następny zlot.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 03 Wrz 2024 08:04 #864773

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jeszcze trochę o bakłażanach. A raczej o jego zimowych zapasach. W zeszłym roku oprócz przetworów w słoikach, część zagospodarowałam tak
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...em?start=1566#842950
Trochę jednak z tym roboty. Lubię nadziewane bakłażany, więc w tym roku postanowiłam spróbować zamrozić takie przygotowane do nadziewania.
Przygotowałam je jak zwykle obierając co kawałek skórkę. Natarłam solidnie olejem rzepakowym i włorzyłam do piekarnika 180* termoobieg. Po tym zabiegu wyglądały tak

CA69E7B0-DC87-4A67-B2C9-C9559B0E88FF.jpeg

I to w takiej postaci je zamroziłam. Rozłożyłam najpierw tak, żeby były oddzielnie, dopiero póżniej dałam do wspólnego woreczka. Chodzi o to, żeby się nie posklejały.
Jutro wyciągnę takie dwa zamrożone i sprawdzę, czy się będą nadawały do dalszych działań ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 03 Wrz 2024 15:32 #864792

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Nie wytrzymałam i już dzisiaj rozmroziłam 2 sztuki. Jestem zachwycona :) Po rozmrożeniu bakłażany wyglądały prawie tak samo jak przed mrożeniem. Rozcięłam i nadziałam

7E02E772-368E-428D-BF47-31E090CDC0FA.jpeg

Zdjęcie zrobiłam jeszcze przed pieczeniem i dobrze, ba po pieczeniu jakoś dziwnie szybko znikły ;)
Zamrożę sobie takich podpieczonych większą ilość.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, mymysteryy, ewakatarzyna, Bobka, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.928 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum