TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 03 Wrz 2024 22:18 #864799

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
I ja tak spróbuję Janinko :) , mam już kasundi i umami w słoiczkach, sporo mrożę warzyw, żeby przerobić i nie narobić się :P nawet nie zapomniałam o suszeniu resztek z pieczonych pomidorów po przetarciu. Przyprawa wyjątkowo aromatyczna, jestem Ci wdzięczna za wszystkie inspracje :kiss:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 03 Wrz 2024 22:36 #864800

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Gdzie Ty byłaś tyle czasu kobieto :woohoo: Bardzo się cieszę, że się odezwałaś :kiss3:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 04 Wrz 2024 19:44 #864827

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Gdzie byłam? miedzy kuchnią i ogrodem i wnuczkiem :lol: czasem zaglądam tu ale czasu brakuje na wszystko. Tobie też buziaki :kiss:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2024 21:38 #865081

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
JaNina wrote:
Tak jakoś nie znalazłam, więc wyciągnęłam zamrożoną i porobiłam zdjęcia :)
Do "pestkowania" moich ostrych krótkich kapii, używam takiej malutkiej łyżeczki do herbaty. Dla porównania obok zwykła łyżeczka do herbaty.

IMG_5820.jpg

Najpierw odkrawam górę i lekko nacinam dookoła

IMG_5821.jpg

Normalnie, to staram się, żeby otwór do nadziewania był jak najmniejszy, ale ta papryczka była zmrożona na kość ;)
Wkładam łyżeczkę, przekręcam

IMG_5823.jpg

i nasiona są na zewnątrz

IMG_5827.jpg

Dlatego ta papryczka tak mi przypadła do gustu :) Wylądowała znowu w zamrażarce :happy:
Fajnie pokazane Janinko :)
Za rady też dziękuję .
Jutro będą papryczki ,część pójdzie do zamrożenia ,a część do oliwy .
Połączę też słodkie Trimbali też z ostrymi ,trochę .
Tylko sery niezbyt odpowiednie kupił mąż ;)
Muszę sama przejrzeć półki w Biedrze :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2024 22:15 #865084

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Jeśli zmrozisz papryczki w całości, to pamiętaj, żeby później usuwać nasionka i papryczki nadziewać jeszcze lekko zmrożone. Jak się rozmrożą, to są nieco miękkie i jest kłopot ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2024 22:17 #865085

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
Dzięki wielkie :) Bo nie mam ochoty teraz zrobić wszystkie ,
za dużo ich :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2024 22:17 #865086

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Zaczyna mi brakować słoików :dry: Ale tylko pustych, bo pełnych chyba znowu za dużo mam :silly:
Ostatnie przetwory, to sałatka z włoskiej kapusty

IMG_8496.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Między kuchnią a ogrodem 11 Wrz 2024 22:24 #865087

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1092
  • Otrzymane dziękuję: 7334
Myślę JaNino, że większość z nas ma podobne problemy.
Myślałam, że mam zapas słoików na długo, a już jakiś czas temu kryzys słoikowy zajrzał do mojej kuchni. :rotfl1:

Ale od czego są przyjaciele, każdemu coś zbywa, wymiana barterowa. :happy3:

Pięknie wyglądają Twoje słoiczki. :yummi:
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2024 22:25 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, JaNina, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 13 Wrz 2024 07:49 #865127

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ja już pustych słoików nie przyjmuję. Mam słoików tyle, że mieszczą się na półkach spiżarni, a i tak jest ich więcej niż nam potrzeba. Nawet już nie proszę o zwrot pustych, jak coś komuś daję. Zdaję sobie sprawę z tego, że będę przetwarzała coraz mniej. Ciężko mi te ograniczenie idzie, ale się staram :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 14 Wrz 2024 21:59 #865186

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Ja w tym sezonie mam niemal całkowity luz z przetworami. Ogórki kiszone z poprzedniego roku jeszcze 15 szt. Nie poszły bo rodzinka wolała kiszoną kapustę, którą kisiłem ze trzy razy. Soki i dżemy też są w nadmiarze. Z pomidorów robię przecier a z dodatkiem papryki i cukini zawekowałem kilka litrów bazy do leczo. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą czy parówkami i gotowe. Do zerwania jeszcze została aronia i pigwowiec, który w tym roku oszalał a miało go nie być wcale bo akurat w czasie kwitnienia były silne przymrozki, które niemal całkowicie zniszczyły mi winogrona. Część pomidorów suszę ale ciut inaczej. Zwykłe, okrągłe średniej wielkości kroję na trzy części, wycinam głąb i trochę miąższu ze środka a następnie traktuję skórkę nakłuwaczem do mięsa co b. wydatnie skraca czas suszenia bo wilgoć spod skórki ma którędy uciec. Przy okazji jest wyciskana część galaretki.
IMG_20240914_215410.jpg


IMG_20240914_215546.jpg
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2024 22:08 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Perełka, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 10 Gru 2024 16:32 #868054

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30078
Janeczko wątek Ci trochę zarósł pajęczyną, ale nic to, odkurzymy śmiatokiem :lol:

Pamiętasz może mniej więcej co dałaś do tegorocznego kimczi, bo Twoje mnie uwiodło. Chciałabym się przygotować i wiedzieć co mam uprawiać oprócz kapusty pekińskiej, żeby spróbować zrobić. Nie mają to być jakieś wielkie ilości, ale jednak chcę spróbować. Nie wiem też kiedy to zrobię.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Między kuchnią a ogrodem 10 Gru 2024 17:57 #868063

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
Witajcie :flower2:
Oj, kimchi też bym zjadła. Ja co roku robię rozsady pekinki i mam...wielkie kwiaty :placze: Gdzie ja już jej nie sadziłam...,jakich to nasion nie kupowałam...Kwiaty jak nic :mad2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Między kuchnią a ogrodem 10 Gru 2024 19:24 #868071

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6394
  • Otrzymane dziękuję: 30078
O złej porze roku siejesz, nie wiosną tylko w drugiej połowie lata.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Między kuchnią a ogrodem 10 Gru 2024 20:30 #868075

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Babcia Ala wrote:
Janeczko wątek Ci trochę zarósł pajęczyną, ale nic to, odkurzymy śmiatokiem :lol:

Dzięki Ci dobra kobieto za porządki, bo faktycznie pajęczyny wątek zarosły :jeez:

U mnie to już tradycja, że o tej porze roku jestem na nie :unsure:

Alu, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że kimchi Ci posmakowało :kiss3: Prawda, że dużo lepsze od tego wiosennego kimchi?
Do kimchi wysiewam papryczki słodkie i ostre, czarna rzodkiewka, bo biała rzepa mi się nie udaje, por, cebula i szczypior z niej, marchewka i czosnek. To chyba wszystko co uprawiam. Potrzebne są jeszcze jabłko i imbir.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Mamma, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 10 Gru 2024 20:33 #868076

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Mamma wrote:
Witajcie :flower2:
Oj, kimchi też bym zjadła. Ja co roku robię rozsady pekinki i mam...wielkie kwiaty :placze: Gdzie ja już jej nie sadziłam...,jakich to nasion nie kupowałam...Kwiaty jak nic :mad2:

Marlenko, zajrzyj tutaj, może coś Ci się przyda :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...em?start=1134#781233
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Gru 2024 05:46 #868086

  • mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2320
  • Otrzymane dziękuję: 10291
JaNina wrote:

U mnie to już tradycja, że o tej porze roku jestem na nie :unsure:
Gdy pogoda jest do bani,
wskakuj z mężem do swej bani ;) :wink4:

20241201_145005.jpg

JaNina wrote:
Alu, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że kimchi Ci posmakowało :kiss3: Prawda, że dużo lepsze od tego wiosennego kimchi?
Nie wiem jakie było wiosenne, ale jako szczęśliwa posiadaczka słoika tego Twojego kimchi, mogę potwierdzić, że jest rewelacyjne :yummi:

20241202_153018.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2024 05:47 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mamma, renmanka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Gru 2024 20:12 #868111

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
Wezmę sobie Wasze rady do serca i jeszcze raz spróbuję. :thanks:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.995 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum