TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 30 Mar 2013 23:25 #139659

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
I jeszcze bonus na koniec dnia. Obiecuję, że to już ostatnie wędzenie przedwielkanocne. 2 serki włoskie w ziołach prowansalskich wędzone 3 godziny dymem olchowym. Wesołych Świąt :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 14 Kwi 2013 23:36 #145657

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Tak znienacka uwędziłem 2 kg boczku. Jako ten wsad do fasolki i bigosu :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Kwi 2013 07:07 #145691

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
Tomku, ale narobiłeś mi apetytu.... :bravo:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Kwi 2013 23:34 #147076

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Polędwica wędzona przed Wielkanocą... Dziś krojona wygląda tak:


DSCN5474.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Cze 2013 02:44 #173003

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dzisiejsze wędzenie - kiełbasa czosnkowa:


DSCN6020.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Cze 2013 07:25 #173008

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
ale smakowicie wygląda...mniam, mniam... :P

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Cze 2013 11:34 #173088

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dla córuni :-) Jedzie do Norwegii z kolegami, więc trzeba zaprowiantować :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Cze 2013 21:45 #173250

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
I drugi wypust, Głogowska Pieczona:

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Cze 2013 08:34 #173349

  • Terri
  • Terri's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 729
  • Otrzymane dziękuję: 684
dobrze ze jestem po śniadanku.... ;)

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Paź 2013 20:04 #198950

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pierwsze wędzenie jesienne :-)

DSCN6328.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 18 Paź 2013 23:21 #199015

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wyrób gotowy. Chłodzi się.

DSCN6329.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Paź 2013 20:14 #199131

Mieliśmy kiedyś z mężem w planach postawienie wędzarni, ale gdzieś po drodze umarło. Po przeczytaniu tego wątku albo uda mi się go na nowo namówić :hammer: albo sama to wykonam :jeez: Dobrze, że już po kolacji jestem, ślinka cieknie od samego patrzenia. TeBe ale Ty to jakiś profesjonalny sprzęt wędzarniczy masz, ja planuję zrobienie wędzarni w pomieszczeniu, które pierwotnie miało być prysznicem ogrodowym a chwilowo od jakiś 5lat jest domkiem na grabie, szpadle i takie tam. Chyba sprzęt będzie bezdomny :sad2:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Paź 2013 21:41 #200530

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dziś robimy kiełbasę czosnkową wg przepisu jak poniżej:


"Kiełbasa czosnkowa.

Przepis na 10 kg.
szynka wieprzowa, klasa I - 6kg
boczek, klasa II - 4kg


Przyprawy:
sól warzona - 180g
kolendra mielona - 5g
pieprz mielony - 24g

Dwójkę mielimy na sitku 8mm, dodajemy przyprawy, wyrabiamy.
Jedynkę mielimy na szarpaku 16mm. Dodajemy do farszu, wyrabiamy.

Osobno miażdżymy 120g czosnku zalewamy 150ml wrzątku. Nakrywamy szklankę spodeczkiem, robimy napar. Po pół godzinie dolewamy do naparu wrzątku do 1000ml, cedzimy przez sito, wlewamy napar z wrzątkiem do farszu, wyrabiamy.

Nadziewamy do jelit wieprzowych 28mm, bez osadzania wkładamy do wędzarni i osuszamy 30 minut.

Potem wędzimy 90 minut w temperaturze 60C i dopiekamy 30 minut w temperaturze 85C.

Wyciągamy z wędzarni, wieszamy w chłodnym miejscu na 12h."


DSCN6346.JPG


DSCN6347.JPG


DSCN6348.JPG


DSCN6349.JPG


DSCN6350.JPG


DSCN6351.JPG


Produkt gotowy pokażę jutro. Smacznego :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, waldek727, Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Paź 2013 00:11 #200566

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Boczek wędzony.

Kupujemy boczek surowy wytrybowany. Tniemy na kawałki po 300 g.
Przyrządzamy zalewę 1 litr wody i 80g peklosoli na kilogram boczku. Boczek wkłądamy do zalewy i trzymamy w temperaturze 4-8C 7 dni.
Następnie zawieszamy do odcieknięcia w zimnym i przewiewnym miejscu na 12h.
Nagrzewamy wędzarnie do 50C, wyłączamy dym i osuszamy boczki przez godzinę w wędzarni.
Potem właczamy dym i wędzimy 3-4h w 55-60C.
Koniec.

Edit:
Jak ktoś lubi, to mozna jeszcze podpiec 30 minut w 85C.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2013 09:04 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, waldek727, Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Paź 2013 10:35 #200604

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Kiełbaska wyszła taka:


DSCN6353.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Paź 2013 15:15 #200639

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Boczek poszedł do wędzarni:


DSCN6355_2013-10-26.JPG
Załączniki:
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2013 19:21 przez TeBe.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 26 Paź 2013 19:49 #200669

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
No i takie wyszły.


DSCN6356.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01, waldek727, Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 27 Paź 2013 09:07 #200799

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dodam, że taki boczek można:

a. zapakować próżniowo i trzymać w lodówce do 4 tygodni
b. albo zamrozić i mieć wsad do zup, fasolki, bigosu.

My po wędzeniu większość porcjujemy po 150g i zamrażamy.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.445 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum