TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Gru 2013 14:43 #207524

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Przedstawiam wędzarnię w wersji 2.0, znaczy w ociepleniu. Zgodnie z obliczeniami powinna pracowac poprawnie do -25C.



Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2013 14:46 przez TeBe.


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Gru 2013 19:50 #207570

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1228
To jakaś specjalna izolacja termiczna? możesz napisać coś więcej o niej?
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 01 Gru 2013 20:12 #207579

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
To pianka polistyrenowa, czyli styrodur. Kupiony na składzie budowlanym, sklejony klejem do styropianu.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 02 Gru 2013 15:26 #207703

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Nie sznuruje się polędwiczek:




A schab bez kości, czyli polędwicę, sznuruje się jak najbardziej:



Polędwice to te dwie górne.

Zresztą nawet na WB masz o tym przepis:

wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548...riacje-wojtka-minora
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Terri

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 02 Gru 2013 22:11 #207808

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
No i cisza zapadła. Wieści pożądam ;-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Gru 2013 16:18 #207957

  • Roma
  • Roma's Avatar
Już się robi szefie :P

5-DSCF0029-004.JPG


Attachment pouwdeniu.JPG not found



7-DSCF0039_2013-12-03.JPG

Tomek-po co sznurować jak i tak jest dobrze?

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Gru 2013 16:50 #207963

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ty robiłaś te polędwice na łososiowo? Bez parzenia i bez podpiekania?
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 04 Gru 2013 00:29 #208061

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomciu-Dwie sztuki parzyłam,dwie podpiekałam a dwie powiesiłam na dwa tygodnie w zimnym przewiewnym miejscu.
Podpiekałam w temp.80 stopni do czasu uzyskania 60 stopni w mięsie.
Parzyłam w wodzie o temp.70 st. do uzyskania 60 s. w mięsie.
To co widzisz to jest po wyjęciu z wędzarni.

Małgosiu-jutro postaram się wstawić przepis
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2013 00:32 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2013 22:08 #209741

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Przygotowania do wędzenia Świątecznego w toku:


w.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 15 Gru 2013 23:35 #209750

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sporo tego masz do wędzenia.U mnie czekają 3 boczki 2 szyneczki 2 balerony. Zapeklowałam trochę dziczyzny ale tylko na pieczyste.Chcę spróbować uwędzić pstrągi.Możesz mi dać instrukcję jak je przygotować i wędzić?

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Gru 2013 11:52 #209803

  • chester633
  • chester633's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3279
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Romcia, najprostszy sposób ,sprawdony , mojego kolegi po ,,kiju''

Ja najbardziej preferuję ryby wędzone słodkowodne.I tak w/g mnie najsmaczniejszą rybą wędzoną jest niezaprzeczalnie karp.Aby wędzić ryby,należy dysponować wędzarką,wyposażoną w siatkę poziomą o oczkach ok.2 cm 2.Do wędzenia używam drewna następujących gatunków:olchy,dzikiej czereśni i wszystkich drzew owocowych oprócz orzecha.
Ryby patroszę pozostawiając koniecznie głowę,wcześniej usuwając oczy i skrzela.Następnie
w wiaderku układam warstwami soląc obficie/ na biało/.Na drugi dzień rozpalam wędzarkę i nagrzewam ,wcześniej należy z drzewa do wędzenia zdjąć korę / kora powoduje gorzki smak i brudzi ryby sadzą/.Następnie płuczę ryby z soli usuwając śluz.Ryby w wędzarce ustawiam na rozchylonym brzuchu na siatce i paląc w wędzarce suszę ok.1/2 godziny,aż ryby osiągną matowość.Następnie zamykam wędzarkę i wędzę na wolnym ogniu ok 2 godzin.
Tak można wędzić i inne gatunki ryb,a nawet morskie kupione w sklepach.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 16 Gru 2013 11:54 #209805

  • chester633
  • chester633's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3279
  • Otrzymane dziękuję: 1931
TeBe wrote:
Przygotowania do wędzenia Świątecznego w toku:


w.jpg


Tomek, ja lubię zjeść ale 20 kg mięsa tylko na 2 dni :pinch: :whistle: B) ;)

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 14:02 #209839

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Pierwszy wsad już w wędzarni :-)


wsad.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 17:19 #209864

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Wędzenie Świąteczne partia pierwsza...


pol1.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2013 17:20 przez TeBe.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 17:40 #209866

  • mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1379
  • Otrzymane dziękuję: 484
Jejku, jakie piękne!!! Ja nie mam warunków na wędzenie u siebie, pozostaje mi już tylko napawać się pięknymi widokami tych smakowitości :jeez:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 18:14 #209875

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Beato, coś ściemniasz. Widzę w Twoim ogrodzie 1m2 wolny na wędzarnię z beczki :-) Albo elektryczną, jak moja.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 20:26 #209912

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Dzisiejszy wypust numer 2:


DSCN6431.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 17 Gru 2013 23:14 #209941

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Jeśli chodzi o wędzenie kur, to polecam wędzenie ćwiartek i podudzi (pałeczek).
Przepis jest banalny.
Podudzia i ćwiartki wieczorem peklujemy w roztworze soli warzonej, 80g soli na 1 litr wody.
Następnego dnia przygotowujemy duży gar, wrzucamy do niego duuużo liści pietruszki, pokrojonego pora i jak się zagotuje to wrzucamy te podudzia i ćwiartki. Po 15-20 minutach wyciągamy, wieszamy do odcieknięcia i następnie wędzimy w wędzarni w 50C przez 2h.
Koniec.


A całego kurczaka wędzi sie tak:
wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-drobi...czny-dziadka-czesc-i
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2013 23:53 przez Roma. Powód: połączono posty
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.418 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum