TEMAT: Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 19 Gru 2013 11:07 #210096

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Takie wysyłam :-)


darylosu.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka


Zielone okna z estimeble.pl

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 20 Gru 2013 10:37 #210194

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Taka kiełbaska wczoraj się zrobiła :-)


delik.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 21 Gru 2013 17:14 #210320

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Takie tam przedświąteczne. Jeszcze szynki zostały do uwędzenia.


DSCN6437.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 21 Gru 2013 18:48 #210335

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Przeglądam stronę,uczę się przepisów,nabywam wiedzę.Moje uznanie,bardzo ładne wyroby :bravo:

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 21 Gru 2013 23:48 #210388

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
No to na koniec 2 szynki dzisiejsze:


DSCN6439.JPG
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 22 Gru 2013 18:32 #210431

  • Roma
  • Roma's Avatar
Aneto-dzięki za przepis na ryby :kiss3:
Według fachowców od wędzenia to wędzenie na zimno jest w temp.od 20-30 stopni,na ciepło od 30-40 stopni a na gorąco podobno najlepsza temp.to 55-60 stopni.
Przy wyższych temperaturach mówią już o podpiekaniu.My wędzimy nasze wyroby w temp. 55-60 od 3 do 4 godzin a potem parzymy.

1-DSCF0018-002.JPG


2-DSCF0020-002.JPG
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2014 16:48 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Gru 2013 18:27 #210525

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Piękności :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Gru 2013 21:08 #210551

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4680
  • Otrzymane dziękuję: 4066
I Wy te wszystkie mięsiwa zjecie? W takich hurtowych ilościach?
Kurcze, zazdroszczę spustu i zdrowych żołądków :P
A po Świętach to chyba przez następny miesiąc ostra dieta wegetariańska :happy:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 23 Gru 2013 23:40 #210568

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
dala wrote:
I Wy te wszystkie mięsiwa zjecie? W takich hurtowych ilościach?
Kurcze, zazdroszczę spustu i zdrowych żołądków :P
A po Świętach to chyba przez następny miesiąc ostra dieta wegetariańska :happy:

U mnie większość idzie na prezenty dla rodziny i znajomych :-) Poza tym chude wędliny nie tuczą, tuczy chlebek i pierogi :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 24 Gru 2013 17:36 #210601

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
No i jeszcze w Wigilię ostatni wsad zrobiłem :-)

ww.jpg
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2013 18:02 #210642

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Roma wrote:
Tomku-to wigilijne wędzenie było wreszcie dla Was?

Tak Romo :-) Zapakowane próżniowo, będzie na styczeń.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2013 18:04 #210643

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Roma! Bardzo ładne wędzonki. Uwielbiam kiedy moi mężczyźni (ojciec z synami) wracają z wędzonkami. Jest wtedy "mała uroczystość" w domu :D
Osobiście bardzo lubię swojskie wyroby, bo to co kupujemy w sklepach pozostawia wiele do życzenia.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2013 18:25 #210649

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Tomek, widzę, że zdjąłeś izolację. To przez to, że ciepło na zewnątrz czy się nie sprawdziła?
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 25 Gru 2013 22:04 #210682

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Sprawdziła się bardzo. Ale ona jest tak wykonana, że się ją zdejmuje, żeby otworzyć drzwi i wyciągnąć wędliny. Jest w całości nasadzana od góry.Jutro zrobię za dnia zdjęcia :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 22:58 #212411

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Ponieważ na naszym Forum jest wielu oblizujących się, ale nie posiadających wędzarni, to mógłbym spróbować dla Was (nieposiadających wędzarni) spróbować produkcji wyrobów dojrzewających. Do ich produkcji nie potrzeba wędzarni, ale potrzeba dużo cierpliwości i dokładności.
Sam mam doświadczenie nikłe, więc uczylibyśmy się razem. Chcecie? Na początek możemy zrobić kindziuk suwalski i karkówkę dojrzewającą :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Roma, marzenaF, waldek727, bela, Amarant

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 23:22 #212423

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tomku-jestem za a nawet i przeciw :P a tak na poważnie to bardzo chętnie dołączę do grona uczących się.
Dzisiaj robię pasztetową z szynkowara.Mogę wstawić przepis jeśli kogoś interesuje.
Polluś-to specjalnie dla Ciebie ;) dopiero co skończyłam ,jeszcze ciepła :yummi:

1-DSCF0010.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2014 23:39 przez Roma.

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 23:40 #212424

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
No to skoro już są chętni, to ustalam jak następuję:

1. Na początek zrobimy karkówkę dojrzewającą i basturme.
2. Startujemy z produkcją w czwartek, 9-go stycznia wieczorem.
3. Należy mieć przygotowane (zakupione w środę/czwartek) następujące składniki:
a. na karkówkę dojrzewającą ładny kawałek karkówki, około 1,5-2,0 kg. Będziemy "obcinać na kulkę", więc okrawki najlepiej zutylizować dnia następnego na jakiś dowolny wyrób.
b. na basturmę ładny kawałek polędwicy wołowej od 1 do 2 kg.

Potrzebna będzie sól warzona (nie jodowana) i kozieradka mielona. Kozieradkę kupujemy w sklepach zielarskich. Będzie również potrzebna gaza (tetra), ale to później.

EDIT: Gdyby ktoś miał problemy z kozieradką mieloną, to proszę o wiadomość na PW. Zakupię i roześlę po kosztach zakupu i przesyłki.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2014 23:49 przez TeBe.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wędliny domowe, wędzenie, wędzonki 03 Sty 2014 23:42 #212425

  • Roma
  • Roma's Avatar
Czy zamiast wołowiny może być mięso z jelenia? Z kozieradką będzie u mnie problem,nie ma sklepów zielarskich :(
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2014 23:43 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.427 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum