• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Wykwintny smak szparaga

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 10:03 #251566

  • Roma
  • Roma's Avatar
Aby szparagi z naszego ogródka pojawiły się na naszych stołach,potrzebne są aż 3 lata.

Warzywo to znane jest już od 4500 lat,uprawą wtedy zajmowali się kapłani egipscy,babilońscy i sumeryjscy.Była to w tych czasach pilnie strzeżona tajemnica.
W Europie Środkowej szparagi zagościły w czasach średniowiecznych. Na straganach widuje się szparagi białe i zielone.Warto zwrócić uwagę na te drugie,są one uprawiane na płskim terenie(bez charakterystycznych wałów) a więc z dostępem światła(wytwarza się chlorofil)
Wielu amatorów tego warzywa uważa ,że są one bardziej delikatne i kruche.
Szparag jest bogaty w witaminy z grupy B,zawiera substancje antyrakowe,ważną rolę odgrywa także w diecie(100 gram szparagów to tylko 15 kalorii)

Ze względu na dużą zawartość asparaginy szparag we wielu krajach uważany jest za warzywo lecznicze.
Zalecany jest w w chorobach układu krążenia w chorobach nerek jak i pęcherza moczowego.


Zielone okna z estimeble.pl

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 10:21 #251590

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zapraszam wszystkich użytkowników do dzielenia się swoimi doświadczeniami i przepisami ze szparagiem w roli głównej :)

Wstępna obróbka szparaga
Najlepsze są szparagi świeże,jedzone zaraz po zbiorze. Jeśli jednak muszą być przechowywane to należy je trzymać w lodówce owinięte w wilgotnej szmatce w temp. ok 3 stopni.Swoją świeżość zachowają do 7 dni.

Przed obranem szparag należy umyć w zimnej wodzie.
Istotną rzeczą jest staranne i niezbyt cienkie obranie.Podobno nie ma szparagów łykowatych-są tylko źle obrane ;)
Uważamy aby nie złamać główki i zawsze należy odciąć zgrubiałą końcówkę.
Obieranie zaczynamy od główki do miejsca ucięcia.
Z obierzyn można ugotować wywar

Szparagi można przechowywać również w zamrażalniku.
W tym celu należy,szparagi umyć,obrać i wrzucić na chwilę do wrzącej wody.Następnie osączyć ,wystudzić i zamrozić.
Po odmrożeniu szparagi przelać gorącą wodą i dalej postępować jak w przypadku świeżych.

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 10:45 #251624

  • Roma
  • Roma's Avatar
Rosół z zielonymi szparagami

40 dkg mięsa drobiowego
40 dkg zielonych szparagów
1 marchew
korzeń pietruszki,
1 seler
zielona pietruszka


Mięso ugotować z warzywami na klarowny rosół.Odcedzić.
Ugotowane mięso,obrać i pokroić w kostkę.Podobnie zrobić z warzywami.
Pokrojone mięso i warzywa dodać do rosołu.
Szparagi umyć ,odciąć główki.Główki dodać do rosołu i wolno gotować przez ok 10 min.
Przed podaniem do rosołu dodać sporo pietruszki.

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 13:37 #251781

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zupa krem ze szparagów

30 dkg szparagów
4 dkg masła
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
1 żółtko
sok z cytryny
koperek

Szparagi obrać,umyć,pokroić na małe kawałeczki.Ugotować je w 3/4 litra lekko osolonej wody.
Po wystudzeniu szparagi rozdrobnić w 1/4 l wywaru(blender) połączyć z pozostałym wywarem.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i również połączyć z wywarem.
Gorący wywar zaciągnąć żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną.
Zupę doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą.
Przed podaniem posypć drobno posiekanym koperkiem

Krem szparagowy z groszkiem ptysiowym

40 dkg szparagów
wywar z gotowanej kury
1 nieduża marchew
korzeń pietruszki
śmietana
sól
zielona pietruszka
groszek ptysiowy:
1/8 l wody
10 dkg mąki
1 jajko
sól
tłuszcz do posmarowania
blachy

Przygotowanie groszku ptysiowego
1.Zagotować wodę masłem i szczyptą soli.
2.Na wrzącą wodę wsypać mąkę i ucierać,starannie rozbijając grudki mąki,wybijając ciasto płaską łyżką na wolnym ogniu,aż będzie lśniące i wysmażone.
3.Zdjąć z ognia,schłodzić,dodać jajko.
4.Blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką
5.Z ciasta formować w mące wałeczki o średnicy 3/4 cm,pokroić na małe kawałeczki i nadać im okrągły kształt.
6.Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor ok 10 minut
7.Pod koniec pieczenia ogień zmniejszyć,następnie otworzyć piekarnik,by ciasto nie siadło

Krem szparagowy
Szparagi obrać umyć i pokroić na małe kawałki
Zagotować wywar kury i do gorącego dodać szparagi.Gotować razem ok 10 minut.
Ugotować marchew i pietruszkę.Warzywa schłodzić i zetrzeć na tarce.Połączyć z zupą,dodać trochę śmietany i posypać drobno posiekaną pietruszką.
Krem podawać z groszkiem ptysiowym.
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 14:13 przez Roma.

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 13:59 #251807

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Robiłam kilka razy, więc mi smakuje ;) taki sposób podania :yummi:

MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

70-80 dag zielonych szparagów, pociętych i ugotowanych na parze, przelnych zimną wodą
50 dag ugotownego makronu (rurki)
W dużym rondlu/patelni stopić 3 łyżki masła, dodać 3/4 szklanki gęstej śmietany (w przepisie 36%?)
dodać otartą skórkę cytryny + 1/4 szklanki soku, sól, pieprz
Delikatnie wymieszć w rondlu z makaronem i szparagami, chwilę podgrzać
Posypać natką pietruszki i tartym serem ( parmezan, oscypek...)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 03 Maj 2014 14:00 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 14:33 #251837

  • ada.krysia
  • ada.krysia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 319
  • Otrzymane dziękuję: 137
Ubóstwiam szparagi i jak zaczyna się sezon to bardzo często goszczą na moim stole. A ja najbardziej lubię szparagi z wody polane masełkiem z bułką tartą. Mniam
Ma rację Roma - nie ma łykowatych szparagów - są tylko źle obrane.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Betula

Wykwintny smak szparaga 03 Maj 2014 15:41 #251889

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Do fanklubu szparag/ów? ja również się wpisuję, trzy lata temu założyłam mini-mini szparagarnię, właśnie z tego powodu że jak nieraz zaczęłam obierać kupione szparagi to nic z nich nie zostawało. Uprawiam zielone, nie robię kopców, w tym roku będzie pierwszy pełny zbiór, lubię je przyrządzane najprościej, tak jak topinambur zresztą, a więc, z wody polane masełkiem, lub duszone bezpośrednio na masełku, a drugi raz przyrządzam według przepisu Agulinki, czyli na blachę, posypać solą, skropić oliwą i....siup do piekarnika (200st.) na 10-15 minut. Tu dzisiejszy urobek przed pieczeniem.

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 03:35 #252359

  • Agulinka
  • Agulinka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 56
  • Otrzymane dziękuję: 19
Iwonka ,zazdroszczę mini szparagarni!
Nasza dzisiejsza obiado- kolacja. Ziemniaczki pieczone , jajka sadzone I szparagi jak u Iwonki piętro wyżej !

image_2014-05-04-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 09:05 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 09:17 #252435

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zupa pomidorowa z zielonymi szparagami
50 dkg świeżych pomidorów
2 cebule
2 dkg tłuszczu
1/2 szklanki śmietany
sól,cukier,pieprz
50 dkg zielonych szparagów
sok z cytryny
włoszczyzna
3 dkg mąki

Włoszczyznę umyć,zalać osoloną wrzącą wodą i ugotować.
Cebulę pokroić w krążki.
Pomidory podzielić na części i razem z pokrojoną cebulą ugotować w niewielkiej ilości wody z tłuszczem.
Przetrzeć przez sito pomidory i połączyć z przecedzonym wywarem.
Gorący wywar doprawić mąką rozmieszaną z wodą(pół szklanki)
Całość zagotować,dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i cukrem.
Zielone szparagi umyć i oddzielić od nich główki, ugotować na miękko
Przed podaniem wrzucić do zupy miękkie główki szparagów.
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 09:18 przez Roma.

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 09:31 #252446

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zupa szparagowa z grzybami

1,5 l wywaru z kości i włoszczyzny
50 dkg szparagów
5 świeżych grzybów
2 łyżki tłuszczu
szklanka makaronu
2 łyżki rodzynków
1/2 szklanki śmietany
zielona pietruszka
sól,pieprz

Szparagi umyć,obrać,ugotować w niewielkiej części wywaru z kości i włoszczyzny.
Główki szparagów odciąć i pozostawić na później.
Wywar przetrzeć.
Grzyby oczyścić,opłukać,pokroić w paseczki i usmażyć na tłuszczu.Zalać pozostałym wywarem,dodać makaron,ugotować.
Całość połączyć z przecierem,dodać główki szparagów,rodzynki oaz śmietanę.Chwilę pogotować,przyprawić do smaku.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną pietruszką.

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 09:43 #252457

  • Roma
  • Roma's Avatar
Paryska sałatka ze szparagów
50 dkg szparagów
25 dkg pomidorów
3 jaja
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz mielony
pęczek szczypiorku

Szparagi obrać,umyć,pokroić na kawałki ok 3cm i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Ochłodzić w wywarze i osączyć na sicie.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Jajka ugotować na twardo po wystudzeniu grubo posiekać.
Z oliwy,soku z cytryny,soli i ewentualnie pieprzu przygotować zalewę.
Połączyć wszystkie składniki,delikatnie wymieszać i zalać zalewą.
Przed podaniem posypać ak najdrobniej posiekanym szczypiorkiem.

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 10:13 #252489

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Ja je lubię na surowo :rotfl1:

Wykwintny smak szparaga 04 Maj 2014 12:09 #252542

  • Roma
  • Roma's Avatar
To tak jak moje wnuki :P

Wykwintny smak szparaga 07 Maj 2014 09:41 #254413

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tania sałatka szparagowa
50 dkg cienkich szparagów
2 łyżki oleju(np sojowego)
1/2 łyżeczki musztardy
1 jajko
1 duża cebula
2 łyżki octu winnego
sól
zielona pietruszka


Szparagi umyć,obrać,pokroić w ok 5cm kawałki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody.Ochłodzić.
Przyrządzić zalewę:
cebulę jak najdrobniej pokroić,połączyć z olejem,octem winnym(lub sokiem z cytryny)dodać musztardę i sól do smaku.
Szparagi dokładnie wymieszać z zalewą.
Wstawić sałatkę na godzinę do lodówki.
Ugotować jajko na twardo.
Przed podaniem posypać sałatkę drobno pokrojonym jajkiem i poszatkowaną zieloną pietruszkę.

Wykwintny smak szparaga 08 Maj 2014 18:15 #255383

  • Roma
  • Roma's Avatar
Szparagi gotowane z wody
50 dkg szparagów
łyżka soli
15 dkg wędzonego boczku
2 łyżki cukru
łyżka masła
cebula

Szparagi umyć,obrać,powiązać bawełnianą nitką w małe pęczki i włożyć do gotowanej wody. Zagotować.
Wodę odlać i powtórnie zalać szparagi wrzątkiem z dodatkiem soli,cukru i jeśli kto lubi,masła.
Po ugotowaniu wyjąć warzywo na sito,usunąć nitki.
Boczek wędzony i cebulkę jak najdrobniej pokroić.Oba składniki podsmażyć do zarumienienia.
Ugotowane szparagi polać roztopionym boczkiem z cebulką.

Kotlety szparagowe

50 dkg szparagów
średnia cebula
5 dkg gotowanej szynki
5 dkg wędzonego boczku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki płatków owsianych
10 dkg mielonego mięsa z indyka
ząbek czosnku
pęczek zielonej pietruszki
2 jajka
mąka
tłuszcz do smarowania
łyżeczka bazylii
sól
pieprz
vegeta

Szparagi umyć,obrać i ugotować lekko osolonej wodzie.
Ugotowane szparagi i mięso z indyka dokładnie zmielić przez maszynkę.Cebulę drobno pokroić.Szynkę i boczek pokroić w drobną kosteczkę.,czosnek zetrzeć z dodatkiem soli.Zieloną pietruszkę poszatkować.
Wyrobić razem szparagi z mięsem wraz z cebulą,szynką,boczkiem,czosnkiem,pietruszką.Dodać płatki owsiane,bazylię,koncentrat pomidorowy i wszystko bardzo delikatnie przyprawić solą,pieprzem i vegetą.
Z powstałej masy uformować owalne kotleciki,panierować w mące,jajku i tartej bułce.

Wykwintny smak szparaga 17 Maj 2014 20:32 #260649

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dzisiaj zapiekałam w gotowym cieście francuskim, przepis dla leniwych lub zabieganych ;)

Zapiekanka ze szparagami

Żaroodporne naczynie wyłożyłam ciastem, z rancikiem
- wysypałam szparagi (pocięte na kawałki, 5 minut na parze gotowane)
- zalałam: rozbełtane 2 jajka, starty ser, trochę soku z cytryny, śmietana/jogurt, przyprawy
Przykryłam resztkami ciasta francuskiego i zapiekałam
My zjedliśmy ze smakiem :yummi:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2014 20:33 przez olibabka.

Wykwintny smak szparaga 17 Maj 2014 21:04 #260668

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12404
Roma wrote:
Szparagi gotowane z wody
Szparagi umyć,obrać,powiązać bawełnianą nitką w małe pęczki i włożyć do gotowanej wody. Zagotować.
Wodę odlać i powtórnie zalać szparagi wrzątkiem z dodatkiem soli,cukru i jeśli kto lubi,masła...

Pierwsze słyszę :ohmy: W jakim celu ten zabieg z odlewaniem, Romo? :)
Pozdrawiam - Ania

Wykwintny smak szparaga 10 Lis 2015 12:30 #412800

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Ja nie odlewam wody z szparagów, chodzi jednak zapewne o wyeliminowanie ewentualnej goryczki. Mnie ona nie przeszkadza.
Romo, gdybym do tej pory Cię nie lubiła, za przepisy szparagowe i za szparagolubstwo ogólnie. Uwielbiam, zwłaszcza zielone! Fakt, zwykle brak mi czasu i cierpliwości, by silić się na skomplikowane dania. Pod Wrocławiem jest szparagowe zagłębie, na polach przylegających częściowo do autostrady A-4, gdzie kiedyś rzepak lub kukurydza, widać hektary kopców, między majem a lipcem mam więc nieograniczony dostęp do sprzedawanego na straganach przydrożnych, na parkingach marketów i gdzie się da surowca, świeżego, dobrej jakości - i w rozsądnych cenach, a nawet prawie za bezcen w wypadku szparagów krzywych, nadłamanych itd. Jem wtedy codziennie, najczęściej z wody, polane sosem, jaki jest - albo dodaję do risotto, klasycznego włoskiego risotto agli asparghi. Ale sobie smaku narobiłam!


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.423 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum