TEMAT: Ogórki, ogóreczki ....

Ogórki, ogóreczki .... 08 Sie 2015 12:39 #394440

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violiś :)
Siostra, podrzuć koniecznie przepis na Najlepsze na Świecie Ogórki po Kozacku .... nie ma ich w spisie !!!
A czas nagli ...

Kochani! Viola robi rewelacyjne inne ogórki - marynowane są wspaniałe, ale po kozacku biją wszystko na głowę :thanks: :thanks: :thanks:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya, viola, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 09 Sie 2015 15:28 #394658

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
viola wrote:
Krysiu aby były jędrne i chrupiące,do każdego słoiczka dodaję troszkę estragonu i krótko pasteryzuję.Nie dodaję soli do zalewy tylko wcześniej moczę ogórki w solance. Ważne tez żeby były świeże,najlepiej z własnej działki

Violu, ja nigdy takich ogórków nie robiłam. Mogłabyś dać przepis na te ogórki i na solankę do nich? A ten estragon to ma być świeży czy jako zmielona przyprawa? No i ile tego?


9 dni temu zrobiłam sałatkę z cukinii i papryki według przepisu Adasiowej. Jest przepyszna, tylko jak dla mnie troszkę za ostra. Ja następnym razem dam 1 płaską łyżeczkę chili zamiast 1,5. Nie wytrzymaliśmy i dzisiasj poszły już 2 słoiczki do obiadu. Nie jestem pewna czy te przetwory doczekają zimy?!? :happy: :happy: :rotfl1: Po prostu PYYYYYYCHA!! :yummi: :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2015 15:48 przez Forumowa Żabula.

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2015 18:38 #394706

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Krysiu z przetworami to jest tak,że jednemu dany przepis może smakować a drugiemu niekoniecznie :) My uwielbiamy ogórki więc co roku robię bardzo dużo słoiczków.Specjalistką to ja nie jestem,po prostu sprawdzałam przez lata dużo przepisów i zatrzymałam tylko te,które nam najbardziej smakowały.Estragonu daję do każdego słoiczka szczyptę,suszonego.Zbyt dużo sprawiłoby,że byłyby by gorzkie.To parę moich ulubionych.

OGÓRKI Z PAPRYKĄ W OCCIE

4kg ogórków
3 czerwone papryki
4cebule(może być mniej)
Wszystko zalać na 3-4 godz solanką (9szklanek wody z szklanką soli)
Po tym czasie odlać i włożyć ogórki z cebulą i papryką do słoików (cebulę kroimy w krążki,paprykę w paseczki)
Zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu
4 szklanki cukru
ziele angielskie,gorczyca liść laurowy,pieprz
Zalewę ugotować.Zimną zalać słoiki.Pasteryzować 10 minut.

ogórki konserwowe po kozacku
2kg ogórków
duża marchew
koper
mała główka czosnku
ziele angielskie
zalewa:
4 szklanki wody
szklanka octu
niepełna szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy francuskiej
Jeśli ogórki są duże to kroimy je wzdłuż na 4 części.Do słoików wkładamy ogórki,pokrojoną marchew,ząbki czosnku i przyprawy.Gotujemy zalewę przez 5 minut po czym gorącą zalewamy ogórki.Odstawiamy do góry dnem aż wystygną
Aniu Adasiowa jeśli napisałam coś źle to popraw,gdyż piszę z głowy,gdzieś mi się ten przepis zawieruszył.

ogórki warszawskie
2 kg ogórków
1,5 szkl octu jeśli lubimy łagodniejsze; 2,5 gdy ostrzejsze
8 szkl wody
16 dkg cukru
5 dkg soli kamiennej
6 listków laurowych
10 kuleczek ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu ziarnistego
6 łyżeczek gorczycy
duża marchew
2 ząbki czosnku
kawałek chrzanu
kilka baldachimów kopru
zalewa:
wodę gotujemy z listkami laurowymi,zielem i pieprzem.Dodajemy,sól,cukier i gotujemy 15 minut,dolewamy ocet,zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia
Do słoików wkładamy ogórki,kawałki czosnku,marchwi chrzanu,koper i gorczycę.Zalewamy zalewą i pasteryzujemy ok 3 minut.

ogórki konserwowe
zalewa:
3/4 szkl octu
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
liście laurowe,ziele angielskie,cebula
do słoików:
gorczyca
marchew
koper
estragon
ogórki
Gotujemy zalewę,przestudzoną zalewamy słoiczki z ogórkami
Smacznego :) Zaznaczam,że przepisy nie są mojego autorstwa,jedynie przeze mnie wypróbowane i zasmakowane :) ulubione
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:52 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, Gosia352, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2015 19:55 #394714

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
I jeszcze jeden ostatnio sprawdzony przepis.Pycha.
ogórki z kolendra
2 kg małych ogórków lub większych pokrojonych w koreczki
2 papryki
2 cebule
Cebule pokroic w plastry,wymieszać z ogórkami i zalać solanką z 4,5 szkl wody i 0,5 szkl soli.Odstawić na 3-4 godziny.Paprykę pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.zalać wystudzoną zalewą i pasteryzować 10minut.
Zalewa:
3 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
Dziewczyny naprawdę są przepyszne! :)
Ostatnio zmieniany: 01 Wrz 2015 15:31 przez . Powód: korekta ilości wody w solance z 4/5 szkl. na 4,5 szkl.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Adasiowa, zwykły chłop

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2015 20:50 #394727

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violiś :)
Przepisy od Ciebie mam skrzętnie zapisane w tajemnym kajeciku :) i wykorzystując urlop planuję popełnić właśnie te po kozacku i .... chyba te z kolendrą, którą mam z własnego ogródka ! Uwielbiam jej smak, a Twoje przepisy aż proszą się o wykonanie :kiss3: Sprawdzone, wspaniałe i od Ciebie :kiss3:

Siostra, a w tych kolendrowych 3 szklanki octu , ale 10 czy 6 % :think:

W ogórkach po kozacku brakuje - z przypraw - tylko łyżeczki gorczycy do każdego słoika. Pozostała receptura idealnie przytoczona, ale Ty masz pamięć .... :bravo:
W ubiegłym roku osobiście dałam musztardę sarepską Pegaza, zrobiłam naprawdę sporo słojów 1 litrowych i .... pusto ... są przepyszne !
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Ogórki, ogóreczki .... 09 Sie 2015 23:09 #394774

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Violiś, a jeśli chodzi o sól, to używacie tej zwykłej jodowanej czy kamiennej niejodowanej? Ponoć ten szczegół ma wielkie znaczenie.

Dzięki za przepisy na pyszne ogóraski. :kiss3: :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 08:22 #394795

  • abcd_2007
  • abcd_2007's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 188
  • Otrzymane dziękuję: 148
Hejka:)

Podrzucę Wam ogórkowe przepisy bo chyba ich nie ma w spisie.

Ogórki z czosnkiem (sałatka)
Przepis:
6 kg ogórków
1,5 szkl. octu
6-8 łyżek oleju
3,5 szkl. cukru
3-4 główki czosnku
4 łyżki soli
1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki

Ogórki pokroić w plastry, zasypac solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie zlać wodę, dodać czosnek o ostrą paprykę i zostawić. Zagotować ocet olej i cukier, zalać ogórki i zostawić na 12 godzin. Włożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.



Ogórki w kurkumie (kanapkowe)
Zalewa:
2 szkl. wody
1 i 3/4 szkl. octu
1 i 3/4 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżka kurkumy
1 płaska łyżka soli

Ogórki pokroić w podłużne plastry, przełożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać ogórki; pasteryzować 7 minut.
Są super chrupiące :)


Jeszcze leczo (już nie z ogórków :P )
cukinia
pomidory
papryka
sól
Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Do słoików wkładać cukinię, przekładać pomidorami i papryką, wsypać niewielką ilość soli ( na litrowy słoik połowa łyżeczki). Zamknąć i pasteryzować 40 minut.


Pozdr
Karolina :)
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:52 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , Forumowa Żabula, piku, Adasiowa, Gosia352

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 10:25 #394816

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kerstin :)
Do kiszenia ogórków używam soli kamiennej, natomiast do marynat soli zwykłej, jodowanej.
Bardzo się cieszę, że sałatka z cukinii przypadła do gustu ; dodatek chili zależy od naszego smaku, ja np. nie dodaję jej w ogóle, zastępując tę przyprawę kurkumą lub - w ostateczności - szczyptą chili ( !!! ).
pozdrawiam serdecznie :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2015 10:29 przez Adasiowa.

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 11:34 #394825

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Aniu w przepisach jest ocet 10%.
Krysiu do przetworów używam soli kamiennej

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 12:43 #394832

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
W mojej miejscowości gdzie mieszkam znalazłam w sklepie kilka rodzajów soli: sól morska, sól kamienna jodowana, sól kamienna (bez jodu) i sól kuchenna jodowana.
Dzięki za podpowiedzi z tą solą. Kiedyś do kiszonych ogórków użyłam soli jodowanej (byłam wtedy kulinarnym świeżakiem) i wszystkie ogóreczki w 5-litrowym słoju szlag trafił. Wkurzyłam się wtedy na maxa. :mad2: :mad2: :whistle:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 14:57 #394844

  • marzena06
  • marzena06's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 175
  • Otrzymane dziękuję: 115
viola wrote:
I jeszcze jeden ostatnio sprawdzony przepis.Pycha.
ogórki z kolendra
2 kg małych ogórków lub większych pokrojonych w koreczki
2 papryki
2 cebule
Cebule pokroic w plastry,wymieszać z ogórkami i zalać solanką z 4/5 szkl wody i 0,5 szkl soli.Odstawić na 3-4 godziny.Paprykę pokroić w paski lub kostkę.Odcisnąć ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików.zalać wystudzoną zalewą i pasteryzować 10minut.
Zalewa:
3 szkl wody
3 szkl octu
4 szkl cukru
1 łyżeczka kolendry
kilka listków laurowych
Dziewczyny naprawdę są przepyszne! :)

Wiolcia a do tej zalewy nie dodaje się soli??? jestem właśnie na etapie przygotowania marynaty i tak się zastanawiam :coffe:
ta solanka wystarczy???
Marzenkowo

"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Ostatnio zmieniany: 10 Sie 2015 14:59 przez marzena06.

Ogórki, ogóreczki .... 10 Sie 2015 15:24 #394847

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Marzenko,solanka wystarczy gdyz ogórki nasiąkają solą. To przepis z książki siostry Anastazji. Próbowałam po dwóch dniach i wszystkim bardzo smakowały. Teraz moczy się następna partia.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzena06

Ogórki, ogóreczki .... 12 Sie 2015 15:13 #395242

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
viola wrote:
Krysiu z przetworami to jest tak,że jednemu dany przepis może smakować a drugiemu niekoniecznie :)(...) Estragonu daję do każdego słoiczka szczyptę, suszonego.Zbyt dużo sprawiłoby, że byłyby zbyt gorzkie. To parę moich ulubionych.

ogórki konserwowe po kozacku

2kg ogórków
duża marchew
koper
mała główka czosnku
ziele angielskie

zalewa:

4 szklanki wody
szklanka octu
niepełna szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy francuskiej

Adasiowa dopisała że do każdego słoiczka należy wrzucić po łyżeczce gorczycy. Te ogórki po kozacku mają być bez: ziarenek pieprzu, korzenia chrzanu i listka laurowego jak to zazwyczaj się daje do każdych ogórków konserwowych? Hmmmm... :think: :think: :think:
PS: A ogórki mają być obrane czy ze skórką? I ile tego kopru na słoik?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 12 Sie 2015 15:19 przez Forumowa Żabula.

Ogórki, ogóreczki .... 13 Sie 2015 14:49 #395470

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Krysiu,przyprawy daję jak w przepisie plus gorczyca tak jak przypomniała Ania. Ogórki kroję ze skórką ale moim zdaniem lepiej smakują te małe nie krojone. Kopru na oko,mały baldachim lub pokrojona łodygę:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 13 Sie 2015 17:25 #395502

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Violu kochana, serdecznie dziękuję. Ja już taka ''dopytajka'' z natury jestem. Gdy coś robię muszę mieć 200-procentową pewność że robię właściwie, dobrze.
Jutro się za nie wezmę. Huraaa :dance:
Rozglądałam się już za papryką by ją zrobić według przepisów Mirdem i Adasiowej. Jak ja lubię paprykę pod każdą postacią!! :yummi: :yummi: :yummi:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogórki, ogóreczki .... 14 Sie 2015 23:14 #395760

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ogórki były brzydkie, więc ich nie kupiłam i wyglądały jakby je hajne połamało. Za to kupiłam paprykę i jutro się zabieram za robienie ''Papryki z czosnkiem według Mirdem''. Ja z reguły nie lubię kucharzenia, ale zachęcona waszymi zachwytami nad smakiem tego czy innego przetworu, postanowiłam spróbować. I chyba zaczynam lubić robienie zapasów, choć bywam bardzo często na tyle zmęczona że zdarza mi się, że nie mam siły się wylogowywać z forum gdy jestem zajęta ''dzierganiem'' zapasów na zimę.
A u nas do pierwszej w nocy będą bębnić przyśpiewki ludowe, bo jak co roku mamy tu tzw. Kupalnockę. A ja kcem lulać!! :sad2: :sleep: :sleep:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): viola, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 20 Sie 2015 17:27 #396825

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Violisiu :)
Ja Cię najmocniej przepraszam, ale w przepisie na koreczki ogórkowe z kolendrą wkradł się malutki ( aczkolwiek znaczący dla dobra sprawy ) błąd ... chodzi o proporcje solanki ... zamiast 4/5 szklanki wody, powinno być 4,5 szklanki wody; zrozumiałam to, kiedy starałam się rozpuścić podaną ilość soli w niecałej szklance wody :happy:
Szybko sprawdziłam to w necie i rzeczywiście, ilość wody to 4 i pół szklanki wody :)
Teraz koreczki zażywają kąpieli w solance ...

pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): viola, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 20 Sie 2015 18:00 #396839

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Anusia masz całkowitą rację. Nie zwróciłam uwagi że popełniłam błąd. Oczywiście chodzi o 4,5 szklanki wody. Jednocześnie rozbawiłaś mnie do łez gdy wyobraziłam sobie próbę rozpuszczenia tej soli:-D
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.436 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum