TEMAT: Ogórki, ogóreczki ....

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 11:06 #489783

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 102
Dziewczyny, zrobiłam na zimę ogórki kiszone i zapomniałam dodać czosnku!!!!! :jeez: :hammer:
Włożyłam tylko chrzan i koperek. Nie wiem, o czym ja myślałam, jak je robiłam.... Zgniją? Macie jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam, Marzena :)


Zielone okna z estimeble.pl

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 11:39 #489789

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ja w ten sam sposób zrobiłam w zeszłym roku ogórki po kozacku i nic im nie było. Czosnek z tego co wiem utwardza ogórki w przetworach i tyle. Ja sobie wyćwiczyłam taki sposób, że wydrukowuję sobie przepis i gdy dodaję składniki to je na kartce odhaczam długopisem w postaci ptaszka lub grubej kropki. Wtedy lepiej widzę co już dodałam a czego jeszcze nie. :) A wiadomo że pamięć ludzka wszak bywa ulotna! :whistle: :devil1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2016 11:40 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 12:58 #489807

  • marzusia
  • marzusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 102
Kerstin2309 wrote:
Ja w ten sam sposób zrobiłam w zeszłym roku ogórki po kozacku i nic im nie było. Czosnek z tego co wiem utwardza ogórki w przetworach i tyle. Ja sobie wyćwiczyłam taki sposób, że wydrukowuję sobie przepis i gdy dodaję składniki to je na kartce odhaczam długopisem w postaci ptaszka lub grubej kropki. Wtedy lepiej widzę co już dodałam a czego jeszcze nie. :) A wiadomo że pamięć ludzka wszak bywa ulotna! :whistle: :devil1:

Krysiu, nie dobijaj mnie tym odhaczaniem, przecież to tylko koper, chrzan, czosnek i sól :happy2: Powinnam chyba dać radę :cry2: Muszę się zastanowić, czy jakaś demencja już się nie czai gdzieś :think:
A tak poważnie, to w niedoczasie cały czas jestem i stąd ta nieuwaga. :)

Ogórki po kozacku to chyba wekowane,z zalewą na gorąco i przewracane do góry dnem, prawda? To jednak trochę coś innego, bo kiszone mają cały czas dostęp powietrza. No nic, sprawdzę za 2 tyg. co z nimi.

AVE znalazłam w innym wątku przepis POLL

Cukinie smażone konserwowe


Dla tych z Was, którzy mają nadmiar cukinii, najlepiej młodej, podaję przepis na cukinię, jaką jada się we Włoszech( podobnie, jak bakłażany). Jest to oczywiście spolszczony przepis , ale ja uwielbiam ich smak.

ok. 5-8 młodych cukiń, które myjemy i kroimy na plastry 1 do 1,5 cm grubości , nie obieramy skórki !

Plastry szybko smażymy na maleńkiej, symbolicznej ilości oleju, tak , aby się zarumieniły, ale nie zeszkliły.Efekt ten uzyskujemy smażąc na mocno rozgrzanej patelni na sporym gazie. Obsmażone plastry układamy poziomo w słoiku , do którego wrzucamy 1kopiastą łyżeczkę przyprawy do konserwowanie ogórków i dodatkowo 1-2 ząbki czosnku pocięte w plastry, lub zmiażdżone w wyciskarce. Ja daję 2 ząbki.To proporcje na słoik 0,5l. Zalewamy wcześniej zagotowaną zalewą.

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Zakręcamy słoiki, gotujemy ok.7 min.Słoiki odwrócić, zostawić do wystygnięcia.
Delektować się po 4-5 dniach, nie wcześniej, ponieważ cukinie muszą nasiąknąć smakiem przypraw.

te białe cząsteczki, to czosnek w kawałkach, też do zjedzenia .
Pozdrawiam, Marzena :)
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2016 13:07 przez marzusia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, nati6, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 15:05 #489832

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
marzusia wrote:
Kerstin2309 wrote:
Ja w ten sam sposób zrobiłam w zeszłym roku ogórki po kozacku i nic im nie było. Czosnek z tego co wiem utwardza ogórki w przetworach i tyle. Ja sobie wyćwiczyłam taki sposób, że wydrukowuję sobie przepis i gdy dodaję składniki to je na kartce odhaczam długopisem w postaci ptaszka lub grubej kropki. Wtedy lepiej widzę co już dodałam a czego jeszcze nie. :) A wiadomo że pamięć ludzka wszak bywa ulotna! :whistle: :devil1:

Krysiu, nie dobijaj mnie tym odhaczaniem, przecież to tylko koper, chrzan, czosnek i sól :happy2: Powinnam chyba dać radę :cry2: Muszę się zastanowić, czy jakaś demencja już się nie czai gdzieś :think:
A tak poważnie, to w niedoczasie cały czas jestem i stąd ta nieuwaga. :)

Ogórki po kozacku to chyba wekowane,z zalewą na gorąco i przewracane do góry dnem, prawda? To jednak trochę coś innego, bo kiszone mają cały czas dostęp powietrza. No nic, sprawdzę za 2 tyg. co z nimi.

Marzusia, absolutnie nie chciałam Cię zdołować. Bije się w pierś i pokutuję. :whistle: :devil1:
To tylko w moim przypadku pan Demencjusz Starczy skumał się z Alzheimerem i dręczą mnie nie tylko po nocach, ale i za dnia. Mówię Ci, żebyś ty wiedziała co ja się z tymi gośćmi mam, ehhhh...!!! Stąd te odhaczanie. :devil1: :devil1:
A ogórki po kozacku to mega ulepszona wersja ogórków konserwowych w słoikach. Pycha i bomba jak dla mnie!! Ale można je zrobić i w wekach jak kto chce.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 18:46 #489862

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Marzusia - ja zawsze kiszę ogórki bez czosnku ( ze względu na Adama ), dodaję tylko mnóstwo kopru, liści chrzanu, trochę ziela, czarnego pieprzu, listek laurowy i koniecznie białą gorczycę i wierz mi - wychodzą bardzo pachnące, chrupiące. Zawsze jednak wybieram do kiszenia małe ogóreczki z "krostkami" :) Twoim bez czosnku nic nie będzie !

Żabulka - dziękuję za propagowanie ogórków po kozacku - każdy powinien ich spróbować ....

Ave - gdzieś powinnam mieć przepis na cukinię w zalewie pomidorowej ( na bazie przecieru pomidorowego ) - robiłam go wszak w ubiegłym roku i faktycznie, takie cukinie ( ogórki ) są pyszne. Poszukam i natychmiast zamieszczę :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): marzusia, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 18:58 #489868

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Moje ogórki najlepsze: Wychodzi dziesięć słoików litrowych
DSC081961-2.jpg


OGÓRKI KONSERWOWE

Na dno słoika : Pół koszyczka kopru, mały kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 5 szt pieprzu, 3 szt ziela angielskiego, jeden listek laurowy i szczypta gorczycy.
Zalewa;
4 litry wody
1 litr octu 10 procent
30 dkg cukru
15 dkg soli
Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewać ogórki. Pasteryzować od razu 7min. Delicje. Nie za słodkie, nie za kwaśne, chrupiące.

DSC081971-2.jpg
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 19:06 #489872

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
SAŁATKA OGÓRKOWA

Moja sałatka najlepsza:
Składniki:

DSC081811.jpg

4 kg ogórków

DSC081831.jpg

0,5 kg cebuli

DSC081851.jpg

natka kopru i pietruszki


DSC081921.jpg

Ogórki kroimy w plasterki. cebulę w piórka, siekamy zieleninę i mieszamy. Całość solimy 3 łyżkami soli.

Gdy się dobrze posika dodajemy szklankę oleju(250ml) i szklankę octu 10 procent. Sałatka jest bez cukru. A i koniecznie czarny mielony pieprz.
Nakładamy w słoiki i pasteryzujemy 7min.
W moim domu to hit.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:57 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzena06, Krecik stary, Adasiowa, Marysia80, Majkowy, Szczypiorek

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 20:53 #489917

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Joliś, niech Cię uściskam :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 21:13 #489934

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1035
otojolka
Gdy się dobrze posika dodajemy szklankę oleju i szklankę octu 10 procent. Sałatka jest bez cukru.
Nakładamy w słoiki i pasteryzujemy 7min.
W moim domu to hit.
rozumiem ze tą wodę odciskam i wylewam ? :think:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 21:13 #489935

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Ogóreczki kanapkowe // Taką samą zalewę stosuję do ogórków konserwowych i też wychodza pyszne :)
-ogórki
-liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, koper, cebula lub czosnek, marchewka
ZALEWA:
1,5 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody

Składniki zalewy zagotować i lekko przestudzić (nie zawsze mi się chciało czekać i gorącą też zalewałam :P ). Do każdego słoika dać łyżeczkę gorczycy, ze 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, trochę pokrojonej marchewki. Upakować pokrojone w plasterki ogórki, wcisnąć kawałek kopru :D i czosnek/ cebulę poikrojoną w krążki możemy położyć na sama górę. Zalewamy przygotowana zalewą i lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Mocno dokręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. ( W ogórkach konserwowych mam napisane, że jak sie zaleje przestudzoną zalewą, to pasteryzuje się je do momentu aż zaczną zmieniać kolor)

Ogóreczki kanapkowe CURRY
-ogórki
-gorczyca, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, liście laurowe, ewentualnie kolendra, czosnek
ZALEWA:
3 łyżeczki curry
szczypta płatków chili
2 łyżki soli
1,5 szkl cukru
1 szkl octu 10%
5 szkl wody

Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Do każdego słoika wrzycić łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzy i ziela angielskiego (ewentualnie szczyptę kolendry), liśc laurowy, przekrojony ząbek czosnku (albo ze dwa takie :P ) Pokrojone ogórki układamy ciasno w tak przygotowanych słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki, lekko zakrecamy. Pasteryzujemy około 10 minut. Dokrecamy mocno słoiki i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.


Papryka konserwowa

1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
2 łyżki soli
1 szklanka cukru

Paprykę umyc, wydrążyć i pokroic na mniejsze kawałki. Zagotować zalewę, do gotujacej się zalewy włożyć paprykę i gotować 3 minuty od momentu wrzenia. Przekładać papryke z garnka do słoików. zalewe jeszcze raz zagotować i taką zalewac paprykę w słoikach. Od razu mocno zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem do pełnego wystygniecia.


Koreczki słodko ostre

1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyzeczka papryki ostrej
odrobina płatków chilli (w zależności jak ostre sie lubi :P )

Ogórki myjemy, paprykę myjemy i wydrążamy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kawałki. Do każdego słoika wrzucamy pół łyżeczki gorczycy, listek laurowy, ziele angielskie (lub dwa), ze trzy ziarnka pieprzu. Pokrojone warzywa ciasno układamy w słoikach. Zagotuwujemy zalewę i goracą zalewamy warzywa w słoikach, lekko zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut, dokręcamy i odstawiamy do góry dnem do pełnego wystygnięcia.


fotor_119.jpg


fotor_120.jpg
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2016 21:46 przez Majkowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, Adasiowa

Ogórki, ogóreczki .... 13 Lip 2016 22:47 #490007

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
pszczelarz. Nic nie odlewasz. One mają być w tej zalewie- soku własnym.

I jeszcze dopisalam czarny mielony pieprz.
Pozdrawiam. Jolka.
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2016 23:31 przez otojolka.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5

Ogórki, ogóreczki .... 14 Lip 2016 12:50 #490087

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
otojolka wrote:
Ogórki kroimy w plasterki. cebulę w piórka, siekamy zieleninę i mieszamy. Całość solimy 3 łyżkami soli.

Gdy się dobrze posika dodajemy szklankę oleju(250ml) i szklankę octu 10 procent. Sałatka jest bez cukru. A i koniecznie czarny mielony pieprz.
Nakładamy w słoiki i pasteryzujemy 7min.
W moim domu to hit.

Co to znaczy ''Gdy się dobrze posika''? Kto się posika? Ja, czy ogórki? :rotfl1: :rotfl1: :whistle: Aha, dopisałaś że potrzebny jest pieprz mielony. Ale ile tego pieprzu na 4 kg ogórków? Proszę, dopisz to do przepisu.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2016 12:55 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Ogórki, ogóreczki .... 19 Lip 2016 11:37 #491439

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 832
  • Otrzymane dziękuję: 395
Wczoraj zrobiłam ogórki po kozacku (przepis Violi) - nie wiem jakie wyjdą, ale zalewa mi smakowała. Zmniejszyłam tylko trochę ilość octu, bo nie przepadam za przetworami mocno kwaśnymi.
A jutro "na tapetę" idzie cukinia.
Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): viola, Adasiowa

Ogórki, ogóreczki .... 19 Lip 2016 12:49 #491453

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Ewuś, w moim domu ogórki po kozacku robią mega furorę!! Są jak sama nazwa wskazuje, kozackie w smaku!! Zresztą sama zobaczysz. :)
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogórki, ogóreczki .... 19 Lip 2016 13:26 #491470

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 832
  • Otrzymane dziękuję: 395
mam nadzieję, że tak będzie, bo na próbę wstawiłam tylko 2 kg :oops:
Ewa
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Ogórki, ogóreczki .... 20 Lip 2016 22:03 #491837

  • ostróżka
  • ostróżka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 94
  • Otrzymane dziękuję: 91
Może się jeszcze przyda komuś mój przepis na ogóreczki konserwowe.Otóż na dno słoiczków tnę nożem łodyzki kopru i daję mały ząbek czosnku.Układam ciasno małe ogóreczki,bo do takich rwa się nie tylko widelce,ale rączki mojej rodziny.Gotuję zalewę
5,5 szklanki wody
1 szklanka octu- uzywam 10%
1 szklanka cukru
2 łyzeczki soli
gorczyca,ziele angielskie,pieprz czarny itp.
Na wierzch każdego słoiczka daje po kilka wiórek herbaty!-ogóreczki są złote,oraz kwiatostan kopru,lub znów jakaś jego łodyzka.
Gotuję słoiczki tylko 4 minuty od zawrzenia wody i wyciągam,stawiam dnem do góry,przykrywam ściereczką.Krótkie gotowanie daje efekt chrupkości.
Lubie jeszcze na wierzch ogórków posypać innymi ziołami-estragonem,kolendrą,bazylią,goździkami,wrzucić kawałeczek ostrej papryki.Czasem coś się nie wykorzystuje w kuchni,szkoda wyrzucić,a w marynacie odzyskują swoje właściwości.
Tej zalewy używam do konserwowania papryki,a nawet kiedyś zrobiłam maślaki i rydze-uprzednio je podgotowawszy.Smacznego Halina
Halina
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2017 19:57 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, Ave, rozalia

Ogórki, ogóreczki .... 20 Lip 2016 23:30 #491860

  • viola
  • viola's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1253
  • Otrzymane dziękuję: 1469
otojolka wrote:
Moje ogórki najlepsze: Wychodzi dziesięć słoików litrowych
DSC081961-2.jpg


Na dno słoika : Pół koszyczka kopru, mały kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 5 szt pieprzu, 3 szt ziela angielskiego, jeden listek laurowy i szczypta gorczycy.
Zalewa;
4 litry wody
1 litr octu 10 procent
30 dkg cukru
15 dkg soli
Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewać ogórki. Pasteryzować od razu 7min. Delicje. Nie za słodkie, nie za kwaśne, chrupiące.

DSC081971-2.jpg
Jako ogorkomaniaczka jutro się zabieram za ten przepis.
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2016 23:31 przez viola.

Ogórki, ogóreczki .... 21 Lip 2016 07:10 #491894

  • otojolka
  • otojolka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 3766
Violu. Ja dzisiaj się zabieram za Twoje po kozacku.
Pozdrawiam. Jolka.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.395 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum