TEMAT: Surówki, sałatki na 4 pory roku

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Paź 2012 19:04 #77880

  • Roma
  • Roma's Avatar
Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:
cebula
cytryna
kapusta czerwona
koper
ogórek
pietruszka zielona
pomidor
rzodkiewka
seler, natka selera
sól ziołowa, pieprz
szałwia


Sposób wykonania:
Czerwoną kapustę i cebulę szatkujemy i ugniatamy ręką aż pojawi się sok i kapusta zmięknie (w porównaniu do kapusty pekińskiej czerwona kapusta wymaga znacznie więcej ugniatania), seler trzemy na drobnej tarce, pomidor, ogórki i pozostałe składniki szatkujemy, dodajemy sok z cytryny i przyprawy.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 19:05 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Surówki, sałatki na 4 pory roku 15 Gru 2012 22:44 #102346

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Surówka rozgrzewająco-uodparniająca na jesienną słotę z kapusty pekińskiej


Miseczka poszatkowanej kapusty pekińskiej, 2 (lub więcej, jeśli są małe) ostre czerwone papryczki, 1 średni kawałek imbiru, oraz odrobina imbiru w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki białego octu winnego, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki słonecznika lub sezamu.

Poszatkowane liście kapusty wymieszać z solą i cukrem, odstawić na 2 godziny. Paprykę umyć, wypestkować i pokroić na cieniutkie paseczki. Imbir obrać i drobno posiekać lub utrzeć na grubej tarce. Kapustę lekko odcisnąć z soku. Dodać paprykę, imbir, musztardę i olej, posypać z wierzchu ziarenkami.
Wstawić do lodówki do 'przegryzienia' na ok. 30-60 min.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 15 Gru 2012 23:03 #102360

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1272
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Wczoraj robiłam surówkę z cykorii i pomarańczy. Cykorię wzięłam czerwoną, jedną główkę (akurat wyrosła mi ładnie taka pędzona w donicy,w piwnicy, wykopana jesienią z gruntu, więc mogę korzystać :) ). Pokrojoną cykorię i słodką pomarańczę (wystarczyło mi pół dużego owocu) polałam sosem: łyżka syropu klonowego (może być miód), łyżka octu balsamicznego, sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy (u mnie z drugiej połówki owocu), szczypta soli, odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
Oryginalny smak, słodki z lekką goryczką.
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka

Surówki, sałatki na 4 pory roku 27 Sty 2013 17:51 #116054

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sałatka żydowska
10 niedużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach.
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki starte na grubej tarce
mała posiekana cebula
garść posiekanej natki

sos:
3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
cukier,sól,łyżeczka musztardy
3/4 szklanki oliwy

Obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę,wymieszać z selerem i marchewką,dodać cebulę i natkę.
Przygotować sos:
ocet przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i solą.Wymieszać z musztardą i utrzeć z oliwą.Polać warzywa,wymieszać i wstawić do lodówki na pół godziny aby smaki się przegryzły.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 02 Lut 2013 20:28 #118443

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 694
  • Otrzymane dziękuję: 93
sałatka z kuskusem i tyńczykiem
kuskus zalany wrzątkiem ok 100g suchego
puszka tuńczyka w oleju,
pół papryki czerwonej
3 ogórki kiszone
pól słoiczka oliwek
2 łodygi selera naciowego
pół puszki kukurydzy
suszone pomidory
bazylia, zioła prowansalskie
3 łyżki oliwy z oliwek
sól , pieprz do smaku
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Surówki, sałatki na 4 pory roku 24 Lut 2013 13:31 #128483

  • mariahuana
  • mariahuana's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 11
  • Otrzymane dziękuję: 2
ala gyross
Ta sałatka najczęściej znika jako pierwsza z mojego stołu
na jedną porcję
1 piers kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek cebulki marynowanej lepiej perłowej
1 słoiczek czosnku maryn. nie w oleju
po 2 łyżki keczupu i majonezu
przyprawa do gyrosa ja daje pół paczuszki bo bardzo ostra wychodzi


mięso pokroic w kosteczkę i usmażyć z przyprawą na małej ilości oleju lub oliwy
do miski wsypać kukurydzę
cebulki przekroić na połówki a czosnek w plasterki
wymieszać razem z wystudzonym kurczakiem dodac keczup i majonez i do lodówki na pół godziny
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2013 11:59 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Surówki, sałatki na 4 pory roku 27 Lut 2013 12:25 #129635

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sałatka Argetyńska
4 banany
pomarańcza
10 dkg zielonych oliwek(bez pestek)
3 łyżki posiekanych migdałów
10 dkg żółtego sera
łyżeczka soku z cytryny
Sos:
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
4-6 łyżek śmietanki
mały kieliszek whisky
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
sól

Dokładnie wymieszać składniki sosu,przykryć,schłodzić.
Obrane banany pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytryny.Ser pokroić w cienkie słupki, oliwki w paseczki,obraną pomarańczę w kostkę(pestki usunąć) Połączyć składniki sałatki z połową posiekanych migdałów,polać sosem,wymieszać,lekko schłodzić.Przed podaniem posypać pozostałymi migdałami.

Sałatka Aśki

25 dkg paluszków surimi
3 jajka
zielony ogórek
łyżka posiekanego kopru
ząbek czosnku

Sos:
1/2 szklanki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka skórki startej z cytryny
sól

Paluszki przekroić ukośnie na pół.Jaja ugotować na twardo,ostudzić,obrać,pokroić w kostkę.Ogórek obrać,pokroić w półplasterki.Czosnek oczyścić ,przekroić w pół i posmarować nim salaterkę, w której podana będzie sałatka.
Składniki sosu wymieszać,posolić.Paluszki,jaka,ogórek,przełożyć do salaterki,posypać koperkiem,polać sosem,wymieszać.
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2013 12:33 przez Roma.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 27 Lut 2013 14:00 #129667

  • mamaAni
  • mamaAni's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 5
  • Otrzymane dziękuję: 1
Mutari wrote:
SAŁATKA NA SŁODKO

Pierś z kurczaka
Puszka kukurydzy
Puszka ananasów
Majonez (ja dodaje Winiary-jest dla mnie lepszy)

Pierś kroimy w plastry, jak na kotlety. Następnie podsmażamy (bądź gotujemy), jak kto woli. Kroimy je w kostkę, dodajemy kukurydzę i ananasy. Następnie dodajemy majonez i przyprawy (pieprz, sól). Wszystko mieszkamy. Ja dodaje jeszcze przyprawę chili - lubię trochę na ostro :P

Robię w domu podobną sałatkę.

Zamiast smażonej czy gotowanej piersi z kurczaka, dodaję np. ćwiartkę wędzonego kurczaka lub wędzoną pierś(pokrojoną w kostkę). Do tego dorzucam rodzynki. Ja już nie dodaję żadnych przypraw, ale to rzecz gustu.

Życzę smacznego.
pozdrawiam
mamaAni
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Surówki, sałatki na 4 pory roku 15 Mar 2013 23:30 #134875

  • TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1486
  • Otrzymane dziękuję: 897
Zdjęcia mówią wszystko :-) Przepisu tekstowego nie będzie :-)



















Smacznego !

TeBe wrote:
Dodam tylko tekstowo (bo tego chyba nie widać), że połowa pieczarek powinna być podsmażona, a połowa surowa. Oraz mozna dodać cieciorki konserwowej, ale nie jest to konieczne.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2013 09:49 przez Roma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, t-x

Surówki, sałatki na 4 pory roku 06 Maj 2013 21:31 #153636

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kilka przepisów na wiosenne sałatki
Chrupiąca z rzodkiewkami
2 młode ziemniaki
główka sałaty
3 pomidory
mały świeży ogórek
strąg żółtej papryki
mała cebula
kilka rzodkiewek
koperek
sól

sos
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
mielona papryka
sól,pieprz

Wszystkie warzywa umyć,oczyścić.Sałatę porwać na kawałki,ziemniaki obrać,obgotować(10 min)w osolonej wodzie,ostudzić,pokroić w kostkę.
Ogórek umyć ,poprzecinać w plasterki,paprykę oczyścić z gniazda nasiennego,pokroić w kostkę,pomidory-w ósemki,cebulę-w krążki,rzodkiewki-w plasterki.koperek,posiekać.
Sos:jogurt wymieszać z olejem i sokiem z cytryny,doprawić do smaku solą,pieprzem i papryką.Warzywa przełożyć do salaterki,wymieszać.Polać sosem,posypać posiekanym koperkiem

Surówki, sałatki na 4 pory roku 11 Lip 2014 10:42 #281835

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Sezon surówkowo-sałatkowy w pełni, w upalne dni najlepiej smakują dania lekkie, a i organizm będzie wdzięczny za dodatkową porcję witamin i soli mineralnych :)

Zatem moja propozycja na kolację po upalnym dniu :)

Z pozoru wygląda banalnie, ... też dałam się nabrać, ale gdy spróbowałam, zaczęłam często przygotowywać :)

salatka-serowo-owocowa.jpg


Składniki:
ser typu feta, nać pietruszki, parę listków rukoli, mogą być też jakieś pikantne kiełki, odrobina grubo mielogo pieprzu;
a to, co wygląda jak malinowy pomidor, to arbuz pokrojony w kostkę :happy:

Wszystkie składniki kroimy i mieszamy, ich ilość dopasowujemy do własnych upodobań i apetytu :)
Ostatnio zmieniany: 11 Lip 2014 10:43 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, dala

Surówki, sałatki na 4 pory roku 09 Kwi 2015 17:13 #356478

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Kolejna owocowa sałatka, która okazała się idealnym deserowym daniem Wielkanocnym :)

Motywem tej sałatki są jaja smocze i jaja węża :happy:

Główka kruchej sałaty porwanej na strzęty, garść kiełków rzodkiewki, 1/3 żółtego melona pokrojonego w kostkę, 2 paczuszki kuleczek sera mozarella - to są 'smocze jaja' :happy: , puszka owoców liczi - wyglądają jak jaja węża :happy: Można też wziąć surowe liczi, ale doświadczenie uczy, że z kilograma do sałatki zostaje bardzo mizerna ilość, tak wyparowują podczas obierania :)

Dla koloru pokrojona w kostkę brzoskinia z puszki i parę kuleczek ciemnego winogrona.

salatka-wielkanocna.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2015 18:21 przez Hiacynta. Powód: wstawienie zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Surówki, sałatki na 4 pory roku 11 Kwi 2015 09:21 #356956

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wiosenna sałatka warstwowa z kurczakiem

Składniki:
30 dag filetu z kurczaka
10 dag sera żółtego
5 jajek
2 marchewki
1 czerwona papryka
3 ogórki kiszone
4 ziemniaki
por
pęczek zielonej cebulki (lub szczypiorku)
1 słoik pieczarek marynowanych
majonez
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna (Vegeta lub Kucharek)
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka umyć, wysuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą uniwersalną, a następnie usmażyć na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Białą część pora pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wysuszyć i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.

Zieloną cebulkę wypłukać, wysuszyć i drobno posiekać.

Na dno miski wyłożyć starty ser, następnie dodać jajka, posypać pieprzem i posmarować majonezem. Kolejna warstwa to papryka, następnie ziemniaki i majonez. Następnie wyłożyć ogórki kiszone i marchewkę oraz kurczaka. Całość popieprzyć, posolić i przykryć majonezem. Na koniec wyłożyć por, na nim ułożyć ciasno pieczarki i posypać zieloną cebulką.

Tak przygotowaną sałatkę przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ostatnio zmieniany: 11 Kwi 2015 09:22 przez Roma.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Kwi 2015 21:13 #359441

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sałatka wiosenna z ziemniakami i kiszonym ogórkiem

Składniki:
7-8 ziemniaków
3-4 ogórki kiszone
pęczek koperku
4-5 jajek
1-2 zielone cebulki
3-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
4-5 łyżek majonezu
300 ml jogurtu naturalny (typu greckiego)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Koperek oraz zieloną cebulkę drobno poszatkować.

Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez oraz jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Sałatka jest idealna na każde przyjęcie. Jest świetną propozycją do potraw z grilla.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Kwi 2015 22:26 #359488

  • gosiaczek1977
  • gosiaczek1977's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 1223
Witam wszystkich forumowiczów. :)
Ja dzisiaj zrobiłam taką sałatkę:
składniki: groszek, kukurydza, ananas w puszcze, seler w słoiczku tarty na wiórka, wędlina drobiowa, 4 jajka, majonez.
Wędlinę, ugotowane na twardo jajka i ananasa kroimy w kostkę. Dokładamy seler,groszek i kukurydzę (wcześniej odsączamy na sitku). Całość mieszamy delikatnie z majonezem.

Smacznego. :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Surówki, sałatki na 4 pory roku 11 Maj 2015 20:20 #367543

  • Kalina
  • Kalina's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 136
  • Otrzymane dziękuję: 209
Poczytałam o sałatkach, pyszne, aż ślinka leci i na pewno skorzystam z przepisów, ale mam jedną uwagę :( Nie powinno się dodawać do sałatek świeżych ogórków :teach: Sok z ogórków niszczy witaminę C w innych warzywach a najbardziej w pomidorach :( Można zastąpić ogórek świeży, korniszonem :)
Ja do wszystkich sałatek z majonezem, dodaję posiekane orzechy włoskie.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Maj 2015 08:47 #369295

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wczoraj wpadł mi w ręce przepis na: Sałatkę z zielonej sałaty i sera Feta
Przetestowana,smaczna,warto spróbować :)

Składniki:
½ główki zielonej sałaty
13,5 dag sera Feta (½ opakowania)
5 dag selera naciowego (1 łodyga)
½ pęczka rzodkiewki
5 dag kiełków lucerny
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli soku z limonki
kilka kropli octu balsamicznego
pieprz cayenne
koperek
przyprawa do grilla
sól prowansalska
pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ser Feta pokroić w dużą kostkę. Seler naciowy opłukać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki opłukać i pokroić w paseczki.

Do miski przełożyć zieloną sałatę, ser Feta, seler naciowy, rzodkiewkę i kiełki lucerny. Dodać oliwę z oliwek, kilka kropli soku z limonki oraz kilka kropli octu balsamicznego. Na koniec dodać szczyptę pieprzu cayenne, koperku (może być suszony) i przyprawy do grilla. Przyprawić do smaku solą prowansalską i czarnym pieprzem. Całość delikatnie wymieszać dwoma długimi łyżkami i odstawić na około 15 minut.

Sałatka jest idealna jako dodatek do potraw z grilla oraz jako surówka do drugiego dania. Świetnie smakuje z kaszą, mięskiem (np. łopatką) i sosem - po prostu pychotka!

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 03 Cze 2015 15:04 #375845

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sezon truskawkowy otwarty :) a więc zapraszam do zaserwowania

Surówki z truskawkami i serem feta

Składniki:
125 g rukoli
150 g roszponki
200 g sera feta
400 g truskawek
125 ml wody
1 płaska łyżeczka vegety lub bulionu warzywnego w proszku
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
2 łyżki miodu plynnego
Ewentualnie sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Obie sałaty przebieramy i myjemy, osuszamy. Rucolę możemy poprzerywać na połowę. Truskawki szypułkujemy i myjemy. Fetę kroimy w kostkę.

Przygotowujemy dressing:

Do wysokiego naczynia przekładamy 125 g truskawek, dodajemy wodę, ocet,oliwę, miód, vegetę i miksujemy blenderem. Sos ewentualnie możemy doprawić solą i pieprzem. Najlepiej przygotować go trochę wczesniej i zostawic do przegryzienia się smaków.

Do miski przekładamy roszponkę, rukolę i resztę pokrojonych na ćwiartki truskawek, posypujemy fetą. Dressing wstrząsamy i polewamy surówkę, mieszamy.

Smakuje świetnie do duszonego mięsa w sosie jak i do grilla.

Jeśli nie mam w domu podanych sałat,robię surówkę z sałaty którą mam pod ręką :)


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum