TEMAT: Surówki, sałatki na 4 pory roku

Surówki, sałatki na 4 pory roku 13 Kwi 2017 15:52 #534945

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na surówkę, którą można by potraktować jako świąteczną?


Zielone okna z estimeble.pl

Surówki, sałatki na 4 pory roku 13 Kwi 2017 16:57 #534954

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4680
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ja zrobię sałatkę nicejską. Nie jest to surówka w rozumieniu sałatki do mięsa, ale jest pyszna, zdrowa, szybko się robi i ładnie wygląda na stole. Może ktoś wykorzysta na śniadanie świąteczne.
Składniki:
*sałata lodowa, albo mix sałat
*pomidorki koktailowe
*ogórek
*czerwona papryka
*czerwona cebula (może być biała)
*czarne oliwki
*tuńczyk w sosie własnym
*jajka na twardo

Na rozdrobnionej sałacie układamy przekrojone na połowę pomidorki koktailowe, dość grubo pokrojony ogórek, paprykę pokrojoną w paseczki, pokrojoną cebulę, rozdrobnionego tuńczyka i oliwki (można też kapary). Całość polewamy sosem winegret. Mieszamy delikatnie, a na wierzchu układamy ćwiartki jajek na twardo.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, rozalia, agabeata, Szczypiorek

Surówki, sałatki na 4 pory roku 13 Kwi 2017 20:12 #534987

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Dalu, dzięki, zrobię wariant bez tuńczyka, może z jakimiś kuleczkami serka mozarella :hug:
Druga surówko-sałatka będzie z pieczonymi buraczkami, wg przepisu Kokolidka :) bo wreszcie chciałabym się jej najeść do oporu, gdyż jest pyszna :)

Mam jeszcze bardzo smaczną młodziutką kapustę i z niej chciałabym zrobić też coś smacznego i nietypowego :)

Surówki, sałatki na 4 pory roku 22 Kwi 2017 09:42 #536536

  • basia36
  • basia36's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 7
  • Otrzymane dziękuję: 3
Oto sałatka z dodatkiem pestek granatu i sera pleśniowego
Składniki:
1 paczka mieszanki sałat

ser pleśniowy
1 pomidor
pestki z jednego granatu

Składniki na sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
łyżka miodu
łyżka słodkiej musztardy
łyżeczka musztardy sarepskiej
pieprz młotkowany z kolendrą
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w słoiku, który zakręcamy, a następnie dokładnie potrząsamy słoikiem, aby składniki się połączyły.

Sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy pestki z granatu, pokrojony pomidor i pokrojony w kostkę ser. Całość polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Można podać z kromką pieczywa. Smacznego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Maj 2017 15:02 #541275

  • Boguska23
  • Boguska23's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
  • Otrzymane dziękuję: 3
A ja uwielbiam taką zwykłą:
sałata
kukurydza
czerwona fasola
pomidor
zielony ogórek
świeża papryka
cebula
sos czosnkowy.

Drugi pomysł, cięższy, ale przez wszystkich uwielbiamy
,,Sałatka warstwowa Teściowej"
ugotowany makaron gwiazdeczki
ketchup pikantny
cebula
jajka
sol, pieprz
kukurydza
majonez
i to wszystko przykryte żółtym serem, startym na najdrobniejszych oczkach.
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2017 15:03 przez Boguska23.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Forumowa Żabula, Adasiowa

Surówki, sałatki na 4 pory roku 25 Lip 2018 19:10 #619681

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ostatnio codziennie robię sałatki do pracy. Warzywa pochodzą głównie z mojego ogródka. Podzielę się co ciekawszymi przepisami. Na początek szybka sałatka, którą wymyśliłam ad hoc, bo została mi z obiadu gotowana fasolka szparagowa.

Sałatka z fasolki szparagowej

fasolka szparagowa, pomidory, kukurydza
na sos: oliwa, sok z połówki cytryny, miód, kilka gałązek świeżego oregano, sól, pieprz

Fasolkę pokroić na krótkie kawałki i ugotować. Dodać pokrojone pomidory i kukurydzę. Listki oregano oberwać od łodyżek i drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników sosu i wymieszać. Polać nim sałatkę i wymieszać. Smacznego.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2018 19:10 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Surówki, sałatki na 4 pory roku 26 Lip 2018 14:36 #619795

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Sałatka z pieczonego kalafiora

1 kalafior, w łyżki oleju z pestek winogron, 1/4 łyżeczki płatków chili, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 czerwonej cebuli, 15 pomidorków koktajlowych, 1/4 pęczka pietruszki, 2 łyżki kaparów
Na sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki syropu z agawy, sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200C. Kalafior podzielić na małe różyczki. Natrzeć je oliwą z solą i chili. Piec 20-25 min. Na mocno rozgrzanej patelni uprażyć orzechy. Przesypać na ściereczkę i pocierać aż zejdzie skórka. Pokroić na połówki. Dodać do kalafiora. Cebulę pokroić w plasterki, pomidory na połówki, kapary i pietruszkę posiekać. Wszystko dodać do kalafiora. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.
Jak nie mam orzechów, to używam pestek słonecznika lub dyni.
Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): marzena06, Adasiowa

Surówki, sałatki na 4 pory roku 31 Lip 2018 17:46 #620399

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Sezon warzywno-owocowy w pełni :) Objadamy się teraz surówkami, ile wlezie :) Z urlopowego wyjazdu przywiozłam torbę działkowych ogórków, którymi obdarowała nas sąsiadka :) Wystarczył tydzień nieobecności, a w foliaku zieleń zamieniła się w złociste i czerwone pomidorki, do tego młode listki sałaty koreańskiej, musztardowca, pakchoi. koperek i papryka. Wystarczy podlać to wszystko odrobiną aromatyzowanej oliwy, w której moczą się ostre papryczki, lubczyk i bazylia ;)
Zawsze uważałam, że najsmaczniejsze są te potrawy, które robi się szybko :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, UllaM

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Paź 2018 07:27 #627229

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Sałatka z pieczonego kalafiora II

Do obiadu upiekłam większą ilość kalafiora według przepisu, który podałam tutaj: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/s...hildforums=1&limit=5 z myślą, że zrobię z niego następnego dnia sałatkę do pracy. Wyszła smaczna więc się podzielę przepisem. W misce wymieszać pieczony kalafior, ugotowaną kaszę o grubych ziarnach (np. pęczak lub burgul), pomidorki koktajlowe, paprykę, natkę pietruszki, pokrojony w kostkę wędzony twaróg, uprażone ziarna słonecznika. Polać klasycznym winegretem: oliwa, ocet, sól, ewentualnie trochę miodu.
Zrobiło się chłodno, więc sałatki do pracy robię bardziej treściwe - dodaję kaszę lub makaron, a często mięso. Chętnie przygarnę sprawdzone przepisy na takie sałatki :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): UllaM

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Paź 2018 17:43 #627275

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1584
  • Otrzymane dziękuję: 12101
może taka:
Avocado dowolnie pokrojone polać 2 łyżkami soku z kiszonych ogórków, żeby nie straciło koloru. Do tego w drobną kosteczkę czerwona cebula, 2-3 ogórki kiszone i owoce granatu. Podaję ją samą lub zmieszaną z niewielką ilością kaszy gryczanej.
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Paź 2018 12:17 #627755

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1917
  • Otrzymane dziękuję: 6443
Tahini to sałatka,ale mocno rozdrobniona.Tym razem zrobiłam z gotowanymi burakami.
Ciecierzycę kupuję,jak jest w Biedronce portugalską w słoiku.Oczywiście,że można samemu ugotować.Portugalska jest dużo lepsza niż ta w puszcze. U mnie jest: ciecierzyca,gotowane buraki,kupiona pasta tahini, sok z cytryny,sól,pieprz,ząbek czosnku,oliwa, zielona pietruszka.Wszystko zmiksowane na pastę i posypane ziarenkami czarnuszki.Pycha.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, UllaM

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Paź 2018 17:07 #627773

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1917
  • Otrzymane dziękuję: 6443
Oczywiście, że zrobiłam humus a nie tahini.
Humus.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2018 17:08 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Paź 2018 17:09 #627774

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Spokojnie Kajku .... można było się domyślić :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Paź 2018 14:18 #627886

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Nasza ulubiona sałatka "imprezowa" i nie tylko :comp:
Brokułowa
Brokuła ugotować, zwrócić uwagę, żeby nie był rozgotowany, podzielić na mniejsze, "zjadliwe" kawałki (takie aby zmieściły się w "paszczy" :rotfl1: ). Ser typu feta osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, lub kupić ulubiony krojony.
Można dodać pokrojoną w kostkę, czerwoną, surową paprykę dla koloru, ale nie koniecznie. Wsypać garść suszonej żurawiny, na patelni uprażyć pestki słonecznika.
Sos
Do jogurtu naturalnego (mały kubeczek), wcisnąć ząbek czosnku, dwa, trzy jak ktoś lubi, wymieszać, polać sałatkę, posypać pestkami, ja tego sosu nie solę dodatkowo.
Ilość jogurtu trzeba oszacować stosownie do ilości sałatki, brokuła i resztę składników powinno być "widać". Polecam
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Paź 2018 14:34 #627888

  • UllaM
  • UllaM's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 461
  • Otrzymane dziękuję: 1591
Czytam Wasze przepisy i robię się coraz bardziej głodna :bad-idea: :comp: :rotfl1: , a do domu dopiero za dwie godziny :rotfl1: Przypomniał mi się jeszcze jeden prosty przepis na brokuła np do obiadu

Brokuła ugotować, podzielić na części, posiekać drobno niedużą cebulkę czerwoną, ale jak nie ma to może być biała, cebulki nie za dużo, aby nie dominowała. Do michy z brokułami, posolić, dodać odrobinę czarnego pieprzu świeżo zmielonego, polać odrobiną oleju (słonecznikowy, rzepakowy lub inny neutralny w smaku), wymieszać delikatnie
Pychota
Ile waży matka? Po odliczeniu stalowych nerwów, żelaznych zasad i serca ze złota, tyle co modelka z cosmopolitan:-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 20 Paź 2018 20:16 #628088

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20114
  • Otrzymane dziękuję: 84044
Prościutka surówka "na winie" - czyli remanent w lodówce.
Kawałek kapusty pekińskiej (ja miałam czerwoną - bywa w Lidlu) poszatkowałam, do tego połówki małych pomidorków i łyżka kaparów (niekoniecznie, na pewno podobnie sprawdzą się wypestkowane oliwki pokrojone w talarki). Sól+pieprz+ocet balsamiczny+oliwa.
Bardzo dobre było, nawet mój mąż wyjadł resztki :rotfl1:

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 24 Lis 2018 17:57 #630935

  • vegetella
  • vegetella's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 172
  • Otrzymane dziękuję: 840
Sałatka zwana strączkową

min 4 rodzaje fasolowych - Jaś, biała drobna, czerwona, ciecierzyca, soczewica, bób lub każdą inna odmiana fasoli
Mogą być z puszki. Jeśli przygotowujemy z ziaren suchych - każdą odmianę najlepiej ugotować osobno z zachowaniem zasady nie solenia wody do gotowania i uprzedniego namoczenia wskazanego dla pewnych odmian (takiej soczewicy nie trzeba)
dodatki:
ziarna słonecznika - ja stosuję w obróbce zaparzania (jak rodzynki do ciasta, zalewam ziarna wrzątkiem i odstawiam na 5-10 mi. Po odsączeniu dodaję do fasoli). Bea, zasugerowała prażenie ziaren. Też dobrze będzie się komponować. Niech każdy zdecyduje co mu bardziej odpowiada.
orzechy włoskie - niby opcjonalnie, ale nawet jak nie dysponujemy sporą ilością, warto dołożyć chociaż trochę. Nie tylko urozmaicają smak, ale dają inną strukturę. No, i w ogóle warto jeść orzechy. Ja orzechy zaparzam podobnie jak słonecznik, bo lubię duże kawałki, a takie można dodać w ćwiartkach, wręcz połówkach
dip:
Do słoiczka: w proporcji 3:1 - dobra oliwa plus sok z cytryny
sól, szczypta soli, pieprz

Zimą dodaję łyżkę suszonej mieszanki ziół (dominuje w niej trybula).

Słoiczek zakręcamy, z 2 minuty wstrząsamy i już.

Finalnie sałatkę doprawiamy do smaku wg. gustu - więcej soli, cukru, ziół ..... jak kto lubi.

Zmodyfikowałam przepis w ten sposób, że do sałatki dokładam sporą łyżkę musztardy francuskiej (ziarna gorczycy), chrzanu. Robię to na oko, jak akurat mi bardziej pasuje, raz ostrzejsza, a raz niekoniecznie.

Pierwotnie była sałatką zimową, ale każdą porą smakuje dobrze. Latem nawet bardziej bo mamy świeże zioła.

Niestety nie mam zdjęcia, ale przy najbliżej okazji (czyli zrobieniu sałatki) zrobię i pokażę jak wygląda.

smacznego :)
Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2018 18:05 przez vegetella.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Emalia112, Armasza, Łatka, pszczelarz5, Betula

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Sty 2020 17:35 #687811

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3809
  • Otrzymane dziękuję: 32178
Nie wiem,czy trafiłam do odpowiedniego wątku.Właśnie skończyłam sałatkę jarzynową.Wszystkie warzywa mam swoje :dance:
z czego bardzo się cieszę,jajka też.Ale nie o tym ,a o majonezie,który po dłuższej przerwie dzisiaj zrobiłam.Nie ma porównania z tym ze sklepu,a smak sałatki....
Mój przepis na majonez:

-trzy żółtka
-szczypta soli
-łyżeczka cukru pudru
-łyżka octu winnego
-łyżka musztardy
to wszystko miksujemy na jednolitą masę i dodajemy bardzo małymi ilościami 1 szklankę oleju , dalej miksujemy do uzyskania gęstego,puszystego majonezu.


20200118_132423.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Adasiowa, Armasza, Łatka, pszczelarz5, MARRY, Barborka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.385 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum