TEMAT: Surówki, sałatki na 4 pory roku

Surówki, sałatki na 4 pory roku 23 Sie 2012 12:04 #63445

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3063
  • Otrzymane dziękuję: 3456
Przepis na sałatkę na zimę z cukinii
-cukinie duże
-marchew
-cebule
-czosnek
-koper zielony
-gorczyca biała
-pieprz
-chrzan
-cukier
-ocet

Cukinie kroimy w kostkę (obieram ze skóry,gdy jest bardzo gruba).
Marchew obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w krążki.
Do słoików wkładamy cukinię,marchew (trochę 6-10 plastrów, raczej do ozdoby),trochę czosnku,kopru,cebuli,chrzanu.Po kilka ziaren pieprzu i gorczycy.
Zalewamy gorącą,zagotowaną zalewą: woda z octem 1:3-5 szklanek wody (jak kto lubi) + 1,5 szkl. cukru.
Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Ostatnio zmieniany: 24 Sie 2012 14:11 przez Orszulkaa.


Zielone okna z estimeble.pl

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Wrz 2012 14:46 #68618

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Składnikami surówki są surowe warzywa lub owoce.
Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Klasyka to np: surówka z tartej marchwi z jabłkiem.

Z kolei warzywa na sałatki gotuje się krótko, najlepiej w mundurkach na parze, aby zachowały jędrność i były lekko twardawe. Na miękko gotuje się tylko ziemniaki (zawsze w mundurkach). Od kilku lat wypróbowałam pieczenie warzyw w piekarniku w foliowym rękawie lub zawinięte w aluminiową folię. Tak przygotowane warzywa są bardziej aromatyczne, niż gotowane.

W wodzie gotuję na miękko wszystkie strączkowe, pamiętając jednak, aby nie straciły kształtu.

Pokrojone składniki łączy się natychmiast, dodając przyprawy i sos. Delikatnie miesza a następnie odstawia w chłodne miejsce na 20-30 min., aby wszystkie smaki i aromaty dobrze się połączyły.

Przyprawiając sałatki i surówki nie zapominajmy, że część składników ma już wyraźny smak, np. marynaty lub kiszonki, dlatego soli i przypraw używajmy z umiarem. Ja soli właściwie w kuchni nie używam od kilkunastu lat, za to sypię rozmaite zioła garściami ;)

Surówki i sałatki powinny być podawane w temperaturze pokojowej, chyba, że przepis nakazuje inaczej :)
Ostatnio zmieniany: 13 Kwi 2017 00:48 przez Hiacynta.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Wrz 2012 15:03 #68621

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Polecam surówkę z tartej marchwi przyprawioną ostrym sosem; czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, łyżeczka musztardy i oliwa.
Kiedyś dodałam do tego seler naciowy - też mi smakowało :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 15:04 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Wrz 2012 15:39 #68627

  • dala
  • dala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Posty: 4680
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Zielona sałata to tez chyba surówka :)
Ja uwielbiam lodową z dodatkiem warzyw, jakie akurat mam w domu - mogą być pomidory, ogórki, papryka, kukurydza, oliwki, albo pojedynczo, albo kombinacje. Tak przygotowaną sałatę polewam sosem vinaigrette :drink1:

Często robię też sałatkę grecką - drobno pokrojone pomidory, ogórki, papryka, cebula z odrobina sosu i serem feta.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Wrz 2012 16:24 #68630

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Moją ulubioną jesienną surówką jest mieszanina pomidorów, papryki z kiszonym ogórkiem, cukinią lub patisonem.

Składniki:
kilka pomidorów.
2-3 papryki,
4 kiszone ogórki
1/2 średniej cukini lub patison
kilka liści bazylii,
można też dodać
3-4 gałązki cząbru, szczypior, koperek, oregano
oliwa extra virgin z czarnych oliwek (jest bardziej pikantna)

Wszystkie składniki kroimy, mieszamy, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i zieleniną.

Zjadamy w ogromnych ilościach.

surwka1.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 16:25 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, futrzasta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 12 Wrz 2012 19:59 #68685

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Moja rodzinka to surówko i sałatko - żercy . Oto kilka przepisów na nasze ulubione :bye:

1)
Biała kapusta, marchewka, jabłko, cebulka, puszka kukurydzy {niekoniecznie}. Kapustę posiekać, posolić, odrobinę posłodzić, troszkę wygnieść. Cebulkę w kosteczkę, posolić, jabłuszko na tarce jarzynowej. Wszystko razem wymieszać, dodać albo majonezu, albo jogurtu, albo oleju. W każdej wersji świetnie smakuje.
2)
Czerwona kapusta, cebulka, jabłko, puszka kukurydzykapustę drobniuteńko posiekać, posolić, posłodzić, skropić sokiem z cytryny, dokładnie wygnieść, żeby puściła sok( niektórzy parzą, ja nie lubię) Dodać pokrojone pozostałe składniki, majonez lub olej.
3)
Sałata lodowa lub kapusta pekińska (lub inna sałata, nadaje się każda)pomidory, czerwona papryka, kukurydza, cebulka. Wszystko pokroić w kosteczkę( sałatę porwać)Wszystko polać sosem winegret.
4)
Sałata lodowa lub kapusta pekińska, ogórek zielony pokrojony w kostkę, kukurydza, cebulka, sporo koperku i pietruszki, sos winegret.
5)
Por, marchewka, jabłkoBiałe części pora pokrojone w cieniutkie plasterki, posolić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystko wymieszać, pokropić sokiem z cytryny, dodać olej lub majonez.
6)
Korzeń selera, rodzynki Seler zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny, dodać rodzynki, majonez.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Wrz 2012 00:35 #69154

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Surówka selerowo-owocowa

Składniki:
- seler
- 1 duże jabłko
- brzoskwinia
- rodzynki, orzechy włoskie
- jogurt,
- sól, pieprz, imbir
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Seler i jabłko obrać, rozdrobnić na grube wióry, skropić sokiem z cytryny, brzoskwinię pokroić na drobne cząstki. Wszystko wymieszać.
Dosypać garstkę rodzynek i posiekanych orzechów.
Jogurt zmieszać doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną imbiru
Wymieszać całość. Schłodzić w lodówce.
Ozdobić zieleniną, np. kiełkami rzodkiewki, rzeżuchą.

Można dodać również drobno utartą surową dynię.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Wrz 2012 13:28 #69268

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Sałata lodowa lub inna podarta na strzępki z dodatkiem startych rzodkiewek lub pokrojonych drobno pomidorów albo papryką i bądź innymi dodatkami posolone i zalane sosem z przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku z trzema łyżeczkami oliwy z oliwek i jedną łyżeczką octu winnego :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Wrz 2012 18:03 #69318

  • Cynthia
  • Cynthia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 25
A macie pomysły jak jeszcze można podać kiszoną kapustę ( jako surówkę) ?
Moje dziecko ją uwielbia ale ma alergię na surowe jabłko i marchew więc taka klasyczna surówka odpada...czasem posypuję po prostu cukrem ( jadłam tak u dziadków ;) ) i młody wcina aż mu się uszy trzęsą!
Ale na dłuższą metę nie mam pomysłu co by do tej kiszonej pasowało...
Pozdrawiam kwiatowo ... Baśka :)
Moje hoye
Moje nadwyżki

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Wrz 2012 18:26 #69324

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Gotowane buraczki dobrze się z kiszoną kapustą komponują, seler utarty, pietruszka zielona i utarty korzeń, cebulka 'przegryziona' wcześniej z olejem, kapusta pekińska, żeby złagodzić trochę kwaśność też będzie dobra.
Za tę wiadomość podziękował(a): Cynthia

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Wrz 2012 18:34 #69325

  • Cynthia
  • Cynthia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 153
  • Otrzymane dziękuję: 25
Dzięki Hiacynto :)
Pekinka to super pomysł, przemycę ją w kiszonej bo inaczej i tak Oskar jej nie tknie a tak może się nie połapie, to samo pietruszka :P
Buraczki...faktycznie o tym nie pomyślałam a przecież są słodkie i mogą robić w takiej surówce za cukier.
Tylko seler odpada.
Pozdrawiam kwiatowo ... Baśka :)
Moje hoye
Moje nadwyżki

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Wrz 2012 13:44 #70198

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4186
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Ja własnie jem prostą sałatkę

Sałata lodowa
pomidory suszone w zalewie
prażony słonecznik
sos paprykowo -ziołowy

pyszna B)

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Wrz 2012 16:41 #70227

  • Ganesh
  • Ganesh's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 63
  • Otrzymane dziękuję: 28
Moja propozycja jest taka:

Sałatka z paluszkami krabowymi

- paluszki krabowe lub surimi,
- 25dkg żółtego sera,
- 1 świeża czerwona papryka,
- 1 świeża żółta papryka,
- 6 jajek na twardo,
- pęczek szczypiorku,
- majonez,
- sól,pieprz

Papryki, ser, paluszki krabowe, jajka pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonezu ( nie przesadzać z jego ilością :hammer:) doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!! :flower2:
pozdrawiam....:)

Surówki, sałatki na 4 pory roku 23 Wrz 2012 19:41 #71732

  • Roma
  • Roma's Avatar
Sosy sałatkowe - na wszystkie 4 pory roku

Winegret klasyczny
Do miseczki wlać ocet (najlepiej winny)(1 łyżka),posolić,mieszać aż sól się rozpuści,wlać oliwę lub olej sałatkowy, słonecznikowy(3 łyżki)(,dodać pieprz i energicznie mieszać aż sos lekko zgęstnieje.
Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
Aby sos nie był zbyt kwaśny można dodać odrobinę wody i odrobinę cukru.
Sos można aromatyzować ziołami(świeżo posiekanymi lub suszonymi)

Winegret estragonowy
!/2 szklanki klasycznego sosu winegret wymieszać z 1/2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżką drobno posiekanego świeżego estragonu, doprawić solą,pieprzem i cukrem pudrem.

Winegret czosnkowy
Czosnek (2 ząbki)przecisnąć przez praskę, dodać do 1/2 szklanki winegretu klasycznego wraz z natką, dokładnie wymieszać.Doskonały dodatek do zielonej sałaty, cykorii, oraz gotowanych jarzyn, podawanych na zimno, np. fasolki szparagowej, kalafiora, brokułów.

Winegret serowy
łyżkę roztartego rokpolu lub innego sera pleśniowego, np.gorgonzoli, 1/2 szklanki klasycznego winegret, szczyptę pokruszonych płatków migdałowych, łyżeczkę musztardy, po szczypcie soli, pieprzu i cukru, zmiksować lub włożyć wszystkie składniki do słoika, zakręcić i trząsać energicznie 2-3 minuty

Majonez muślinowy
Białko ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli.Małymi porcjami dodawać majonez(1/2 szklanki) delikatnie mieszając.Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Majonez winny
Do garnuszka wbić 3 żółtka, dodać 4 łyżki oliwy i łyżkę płynnego masła oraz 5 łyżek wytrawnego białego wina.Wstawić do większego naczynia z wrzątkiem i miksować lub ubijać trzepaczką aż zgęstnieje.Wyjąć, mieszać do ostygnięcia.Doprawić cukrem,solą i pieprzem

Majonez curry
Do szklanki zwykłego majonezu dodać posiekaną drobniutko cebulę, sparzoną i odcedzoną, oraz 2 łyżeczki przyprawy curry, posolić,wymieszać.

Majonez jogurtowy
Po 4 łyżki majonezu i jogurtu wymieszać.Doprawić 1/2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej,sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

Sos sałatkowy
1/2 szklanki klasycznego winegret
po jednej łyżce startego selera i posiekanego pora,1/2 łyżeczki gorczycy i 1/2 łyżeczki cukru.Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.Schłodzić w lodówce.Podawać do zielonej sałaty oraz surówek z selera,białej kapusty,pomidorów,ogórków.

Sztuka przyprawiania sałatek
Bazylia- nadaje się do wszystkich sałatek, których podstawą są pomidory i papryka.
Kolendra-do sałatek tzw.cięższych, z produktów duszonych lub smażonych np.z bakłażanów.
Oregano--do pomidorów, papryki,cebuli.
Tymianek-do surówek z porów i sałatek z pieczonej papryki.
Melisa-do surówek przyprawianych na słodko, z dodatkiem owoców i bakalii,np.marchwi,szparagów lub ananasa.
Mięta-do sałatek podawanych z białym pieczonym mięsem
Koperek-do prawie wszystkich surówek i sałatek, poza doprawianymi w stylu kuchni wschodniej, np. z kuskus, w skład których wchodzą oliwki lub kapary.Nie nadaje się też do sałatek wybitnie słodkich.
Natka pietruszki-Do większości sałatek i wszystkich surówek, zastąpić nią można melisę.
Szczypiorek-do surówek i sałatek z rzodkiewek, rzepy,ogórków(nie kiszonych) w skład których wchodzą jaja na twardo, a także do sosu jogurtowego.
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 20:06 przez Roma.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 23 Wrz 2012 20:18 #71747

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jaja z brokułem lub kalafiorem

4 jaja ugotowane na twardo
20dkg brokułu lub kalafiora (może być mrożony) ugotowanego na półmiękko
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki majonezu niskotłuszczowego
4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
ocet jabłkowy
sól.pieprz

Jaja obrać, pokroić w kostkę.Brokuł(kalafior) podzielić na różyczki.Majonez wymieszać z jogurtem, osolić do smaku,dodać trochę octu jabłkowego i szczyptę cukru.
Pokrojone jaja delikatnie wymieszać z brokułem(kalafiorem), polać sosem, ponownie wymieszać, posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na 20-30 min.Z lodówki wystawić ok 30 min przed podaniem na stół.

Kolorowa papryka
50 dkg ugotowanych ziemniaków
po strąku żółtej i czerwonej papryki
2 cebule
ogórek kiszony
2 pomidory
2 ząbki czosnku
6 łyżek octu winnego
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
3 łyżki bulionu
sól, pieprz,tymianek

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski.
Pomidory sparzyć i -po ściągnięciu skórki-jeden pokroić w kostkę,drugi-w plasterki(zostawić do dekoracji)
Ogórek obrać i pokroić w półplasterki.Umytą natkę posiekać.
Warzywa włożyć do salaterki.
Cebulę, czosnek obrać i posiekać.
Ocet wymieszać z olejem,bulionem,cebulą i czosnkiem,doprawić solą,pieprzem i tymiankiem.
Warzywa połączyć z przygotowanym sosem.
Udekorować pomidorami.

Kolorowa z wędzonym dorszem
50dkg wędzonego dorsza(bez skóry i ości)
po 2 ziemniaki (ugotowane w mundurkach) i marchewki
450ml marynowanej dyni
po 3 pomidory i jaja ugotowane na twardo
1/4 główki kapusty włoskiej

sos
1/4 szklanki oleju arachidowego
1/8 szklanki octu winnego białego
2 duże cebule
2 liście laurowe
sól,świeżo zmielony pieprz,cukier ew.2-3 łyżki soku z cytryny

Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Ziemniaki obrać,pokroić w plastry.Pomidory po sparzeniu i zanurzeniu w zimnej wodzie obrać ze skórki, pokroić w plastry. Marchew obrać,pokroić w plastry i obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Jaja obrać,pokroić w plastry, marynowaną dynię-po osączeniu z zalewy-w cienkie słupki.
Kapustę włoską opłukać i drobno posiekać,posolić,dodać szczyptę cukru,wymieszać,przykryć,odstawić w chłodne miejsce.

Sos:cebule obrać, pokroić w krążki, zeszklić.Po zdjęciu z ognia wlać ocet winny,całość wymieszać, dodać liście laurowe,pieprz,sól i trochę cukru.W miarę potrzeby dodać sok z cytryny.
Ułożyć kolorową kompozycję z pokrojonych składników sałatki,posypać kapust włoską i polać ciepłym sosem.Krążki cebuli położyć na wierzchu.
Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godzin
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 20:43 przez Roma.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 25 Wrz 2012 21:14 #72337

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mięsna z ogórkami
2 ziemniaki
6 łyżek sosu sojowego

60 dkg ugotowanej wołowiny
główka zielonej karbowanej sałaty
6 ogórków konserwowych
2 cebule
po kilka gałązek koperku i natki pietruszki

Sos
3 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
3 łyżki bulionu
21 łyżka musztardy
sól,pieprz,cukier

Sos:wszystkie składniki wymieszać,doprawić,solą,pieprzem i cukrem.

Ziemniaki obrać,ugotować w wodzie z sosem sojowym.Ostudzone pokroić w kostkę.
Mięso posiekać,włożyć do miski,polać sosem,wstawić do lodówki na 12 godz.
3 ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki a 3 pozostałe w kostkę.
Cebule obrać,posiekać.
Koperek i natkę posiekać.Sałatę podzielić na liście,opłukać.
Ogórki,cebulę,ziemniaki,koperek i natkę dodać do mięsa,wymieszać,odstawić na 10 minut.Liście sałaty rozłożyć na talerzu i wyłożyć na nie sałatkę.

Prosta sałatka
7 ziemniaków
40dkg wędzonego kurczaka
10dkg orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
kilka listków bazylii

sos:
6 łyżek oleju
2 łyżki octu winnego
3 łyżki śmietany
sól,pieprz

Ziemniaki wyszorować,włożyć do osolonego wrzątku,gotować 20 minut.Odcedzić,ostudzić, pokroić w plastry.
Kurczaka obrać ze skóry,pokroić na kawałki.
Listki bazylii umyć i połowę posiekać.
sos:Olej,śmietanę i ocet wymieszać.Dodać posiekane listki bazylii, doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki i kurczaka włożyć do salaterki,polać sosem,delikatnie wymieszać.
Posypać orzeszkami lub pestkami słonecznika.Udekorować listkami bazylii.
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2012 22:10 przez Roma.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 05 Paź 2012 16:49 #75177

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ryżowa
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
łyżka przyprawy z suszonych pomidorów

Sos:
3 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu
łyżka cukru


Ogórki drobno pokroić,dodać do ryżu wraz z kukurydzą.Sok z cytryny utrzeć z olejem, cukrem i pieprzem.Tym sosem polać sałatkę,lekko ją wymieszać.Posypać przyprawą z suszonych pomidorów.


Słodko-kwaśna
50 dag pomarańczy
40 dag pomidorów
30 dag białej kapusty
1 czerwone jabłko
1 ogórek zielony
po 2 łyżki soku z limonki i świeżego gęstego jogurtu.


Pomarańcze obrać,podzielić na cząstki i pokroić w dużą kostkę, zachowując cały sok.
Kapustę cienko poszatkować.
Jabłko umyć(nie obierać), utrzeć na dużych otworach tarki lub pokroić w zapałkę.
Ogórek pokroić w cienkie plastry.
Pomidory sparzyć,zanurzyć w zimnej wodzie,przekroić,usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić w dużą kostkę.
Połączyć przygotowane składniki,przykryć,wstawić na godzinę do lodówki.
Jogurt wymieszać z sokiem z limonki.
Sałatkę przed podaniem polać sosem jogurtowo-limonkowym, delikatnie wymieszać.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 14 Paź 2012 18:32 #77870

  • Roma
  • Roma's Avatar
Wiejska

Główka zielonej sałaty
4 pomidory
mały ogórek
pęczek rzodkiewek
garść zielonego groszku(ugotowany lub z puszki)
jajko ugotowane na twardo
5-6 łyżek sosu winegret (patrz str. 1 spis treści)


Liście sałaty umyć,osuszyć i porwać palcami.W salaterce ułożyć sałatę,na niej plasterki rzodkiewek,zielony groszek,półplasterki ogórka,następnie pokrojone w ósemki pomidory bez skórki a z wierzchu ułoyć cząstki jaj.Bezpośrednio przed podaniem polać sałatkę sosem winegret.

Ziemniaczana

4 duże ugotowane ziemniaki
10dkg chudej gotowanej szynki
2-3 twarde mięsiste pomidory
po kawałku żółtej, zielonej i czerwonej papryki.
1/2 pęczka rzodkiewek
2 konserwowe ogórki (mogą być kiszone)
pęczek dymki
2 łżki soku z cytryny
sól,pieprz
szklanka jogurtu
@ łyżki majonezu
2 jaja ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego koperku.

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, przykryć, wstawić do lodówki.
Dymkę drobno pokroić, obrane ogórki i pomidory pokroić w kostkę, szynkę,rzodkiewki i paprykę- w paski, połączyć z ziemniakami.Dokładnie wymieszać jogurt z majonezem, polać sałatkę, starannie ale delikatnie wymieszać.Lekko schłodzić.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i udekorować ćwiartkami jaj.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2012 18:46 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.478 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum