TEMAT: Surówki, sałatki na 4 pory roku

Surówki, sałatki na 4 pory roku 05 Kwi 2012 06:36 #20867

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 694
  • Otrzymane dziękuję: 93
Zapraszam i smacznego

U mnie najczęściej robi się sałatkę z tuńczykiem. Oto przepis

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 torebka gotownego ryżu parboiled
1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę
1 puszka kukurydzy
garść rodzynek
majonez
sól, pieprz do smaku
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2012 23:40 przez .


Zielone okna z estimeble.pl

Surówki, sałatki na 4 pory roku 05 Kwi 2012 09:24 #20918

  • sure
  • sure's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 23
wklejam jeszcze tutaj:

SELER I ANANAS

Puszka kukurydzy
Puszka ananasów
200 ml majonezu (daję mniej)
Słoiczek selera konserwowego
20 dkg sera żółtego
4 jajka
biała część dużego pora
kukurydzę ananasa i selera odsączyć z zalewy
Ananasa pokroić w cienkie paseczki.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.
Pora pokroić w półplasterki.
Wszystko wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać (delikatnie).
pozdrawiam, Agata
mój ogród
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2012 09:24 przez sure.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorbie

Surówki, sałatki na 4 pory roku 05 Kwi 2012 09:27 #20921

  • sure
  • sure's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 23
o, i jeszcze taka (sałatka mojej koleżanki, Małgosi):


FASOLA Z GRANATEM

2 p. białej fasoli
1 duży granat
1 pęczek szczypiorku
Majonez, sól

(nasionka granata i fasolę trzeba dokładnie odsączyć, żeby miała ładniejszy kolor)
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Surówki, sałatki na 4 pory roku 09 Kwi 2012 11:20 #22305

  • tasikk
  • tasikk's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 271
  • Otrzymane dziękuję: 35
To i ja dorzuce przepisy na moje ulubione salatki:

Z ananasem:

1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
kawalek zoltego sera do smaku (ja lubie duzo zoltego sera do tej salatki)
natka pietruszki
majonez

Ananasa pokroic w drobna kosteczke (chyba ze juz krojony), zolty ser zetrzec na tartce o duzych oczkach, pietruszke posiekac. Dorzucic kukurydze,majonez, doprawic sola, pieprzem.
Mozna tez zrobic wersje z kurczakiem (piers ugotowac i pokroic w kosteczke)


Z kuskusem
Duza szklanka kuskusa
pomidory suszone w oleju
swierza bazylia (peczek)
oliwki zielone i czarne
kukurydza z puszki
troche majonezu (opcjonalnie)
pesto

Kuskus zalac wrzatkiem (zeby go zakryl) i odstawic na kilka minut zeby napecznial.
Pomidory odsaczyc z oleju i pokroic na drobne kawalki. Bazylie posiekac. Dorzucic oliwki i kukurydze. Wszystko wymieszac. Dodac z 1-2 lyzki majonezu i 1-2 lyzki pesto do smaku. Doprawic sola i pieprzem.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kasia
Poczatki mojej osobistej dzungli

Surówki, sałatki na 4 pory roku 09 Kwi 2012 12:23 #22328

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moja ukochana sałatka, którą mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację :woohoo:
Od lat mi się nie nudzi :P

SAŁATKA Z RUCOLĄ

rucola (dużo :silly: )
2-3 pomidory
pół papryki
szczypiorek lub szalotka
parmezan (koniecznie w kawałku, wiórki robimy sami)

sos: oliwa, ocet balsamiczny ( jeszcze lepiej - krem balsamiczny - niebo :woohoo: ), sól pieprz. Proporcje robię na oko ;)
Świetna sama, ale i do mięs!
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac

Surówki, sałatki na 4 pory roku 09 Kwi 2012 17:35 #22403

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 694
  • Otrzymane dziękuję: 93
Pycha dziewczynki, wypróbuję na pewno :drink1:

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 12:12 #22741

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
U mnie w domu sami sałatkożercy, więc pomysłów musi być sporo....kilkoma moimi ulubionymi się podzielę :P

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA


Porcja na duże naczynie- powinno być przezroczyste
* 10-15 jaj
* 40 dkg żółtego sera
* 3-4 puszki tuńczyka w oleju ( kawałki)
* cebule
* szczypiorek lub por

Ugotować jaja na twardo, oddzielić białka od żółtek i układać warstwami:
-Białka zetrzeć na tartce jarzynowej na dno przezroczystej misy
-Ser żółty również na tartce jarzynowej
-Równomierna warstwa majonezu
-Warstwa odsączonego tuńczyka
-Warstwa pokrojonej w kosteczkę i posolonej cebulki
-Warstwa majonezu
-Starte żółtka
- Posypać szczypiorkiem lub porem ( niekoniecznie)

SAŁATKA GYROS


* 1 duża kapusta pekińska
* 3 duże pomidory
* 1 duża marchew
* czosnek
* 1 puszka kukurydzy
* duża podwójna pierś z kurczaka
* majonez
* przyprawa GYROS- GALEO

Pokroić w kostkę pierś z kurczaka, obsypać obficie przyprawą , usmażyć.
Poszatkować dosyć grubo kapustę, marchew zetrzeć na tartce jarzynowej, posolić i wymieszać.
- wyłożyć połowę do szklanej salaterki
- na to połowę pomidorów pokrojonych w sporą kostkę
- majonez wymieszany z wyciśniętym przez praskę czosnkiem
- obsmażoną pierś z kurczaka
- pozostałą część warzyw wymieszaną razem z czosnkowym majonezem ( marchew, kapusta, kukurydza, pomidory)
Wstawić do lodówki na godzinę


SAŁATKA Z TUŃCZYKA


* 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
* 4 jaja na twardo
* 1 puszka kukurydzy
* 1 papryka czerwona
* 4 średnie ogórki kwaszone
* 1 cebula
* sól, pieprz, majonez
Wszystko pokroić w kosteczkę, wymieszać, doprawić przyprawami i majonezem.

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM


* 1 słoik selera
* 15 dkg żółtego sera- zetrzeć na tartce jarzynowej
* 4 jaja
* 1 por
* 1 puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa
* 5 grubych plastrów szynki
* majonez
Wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem

SAŁATKA ŚLEDZIOWA


* śledzie
* jajka na twardo
* kwaśne jabłko
* por lub cebula
* majonez
Wszystko pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM


* 40 dag szynki drobiowej
* puszka ananasa
* 2 woreczki ryżu
* puszka kukurydzy
* 5 jaj na twardo
* majonez, sól, pieprz
Składniki pokroić w kosteczkę, dodać ugotowany, ostudzony ryż, doprawić majonezem i przyprawami.


SAŁATKA Z MAKARONEM I


* 3/4 paczki makaronu ( świderki, kokardki, muszelki, itp) -ugotować, przelać zimną wodą
* kilka grubych plastrów szynki- pokroić w kostkę
* kilka grubych plastrów sera żółtego- pokroić w kostkę
* puszka kukurydzy
* czerwona papryka - pokroić w kostkę
* zielony ogórek - pokroić w kostkę
* mała cebulka

Wszystkie produkty wymieszać, dodać majonez wymieszany z łyżką jogurtu, doprawić solą i pieprzem.

SAŁATKA Z MAKARONEM II


* 3/4 paczki makaronu
* pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę i usmażona w przyprawie ,,GYROS,,
* puszka kukurydzy
* 5 ogórków konserwowych
* pół słoika papryki konserwowej
* pokrojony w półplasterki por ( posolić i zostawić na chwilę)

Wszystkie produkty wymieszać , doprawić majonezem z łyżką jogurtu, doprawić solą i pieprzem.
Ostatnio zmieniany: 10 Kwi 2012 12:14 przez AGNESS.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 12:24 #22747

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aga nareszcie jesteś w kulinariach :kiss3:
Tuńczykowa-warstowa była u mnie na święta, paluszki lizać :bravo:
Załóż watek z przepisami please :thanks: nie każdy moze na FO zajrzeć :jeez:

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 12:51 #22759

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
Joluś tak się zastanawiam z tym wątkiem kulinarnym...ale jeśli mówisz, ze warto, to założę....teraz po świętach to będzie więcej czasu :P
Cieszę się, ze warstwowa smakowała :kiss3:

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 12:52 #22760

  • pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9346
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Warto, warto dzięki :kiss3: wielkie :thanks:

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 14:28 #22807

  • Mutari
  • Mutari's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • GG 501225
  • Posty: 200
  • Otrzymane dziękuję: 41
To może i dam machnę jeden przepis na sałatkę :P

SAŁATKA NA SŁODKO

Pierś z kurczaka
Puszka kukurydzy
Puszka ananasów
Majonez (ja dodaje Winiary-jest dla mnie lepszy)

Pierś kroimy w plastry, jak na kotlety. Następnie podsmażamy (bądź gotujemy), jak kto woli. Kroimy je w kostkę, dodajemy kukurydzę i ananasy. Następnie dodajemy majonez i przyprawy (pieprz, sól). Wszystko mieszkamy. Ja dodaje jeszcze przyprawę chili - lubię trochę na ostro :P

Mi ona bardzo smakuje :)

Surówki, sałatki na 4 pory roku 10 Kwi 2012 18:37 #22881

  • tasikk
  • tasikk's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 271
  • Otrzymane dziękuję: 35
Ulala ale sie salatkowo zrobilo :rotfl1: teraz bede miala pelne rece roboty, zeby to wszystko wyprobowac :whistle:
Mutari-ja ta salatke na slodko robie jeszcze z zoltym serem i musze przyznac ze jest boooooska. Moja ulubiona, mniam :silly:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kasia
Poczatki mojej osobistej dzungli

Surówki, sałatki na 4 pory roku 16 Kwi 2012 16:41 #26275

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2652
  • Otrzymane dziękuję: 2335
No to teraz sałatka i to znowu taka ,co to ile gospodyń tyle przepisów :whistle: :whistle: . Oto mój:

... Sałatka warstwowa z tuńczykiem ...

3 białka utarte na tartce jarzynowej , sól , pieprz
10 dkg żółtego utartego sera
warstwa tuńczyka
majonez
1 cebula w kostkę
warstwa tuńczyka
majonez , sól, pieprz
3 żółtka utarte





i do kompletu
... Sałatka warstwowa z łososiem...

Do szklanego naczynia :
- warstwa łososia pokrojonego w słupki ( robię z ogonków wędzonych na zimno ) posypać pieprzem
- warstwa marchewki odgotowanej i starkowanej na jarzynówce , sól , pieprz
- warstwa majonezu
- warstwa starkowanych jajek ,
- szczypior
Schłodzić . Dla mnie pycha.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2012 20:54 przez mirdem.

Surówki, sałatki na 4 pory roku 18 Kwi 2012 15:30 #27231

  • tasikk
  • tasikk's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 271
  • Otrzymane dziękuję: 35
Polu same pysznosci widze ze robisz. Te kabaczki :whistle: chyba sie w najblizszym czasie za nie zabiore :woohoo:

Ja dzisiaj mialam produktywny dzien w kuchni a oto jego efekty (no i przepisy oczywiscie)z dowodami w postaci zdjec.


Salatka z kapusty na zime:

1 sredniej wielkosci kapusta (ok 1,5 kg)
1kg ogorkow
1kg marchewki
0,5kg papryki
2-3 cebule

Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2-3 lyzki soli
mala garstka ziela angielskiego
mala garstka pieprzu w ziarenkach
5-6 duzych lisci laurowych

Kapuste szatkujemy, marchew scieramy na duzych oczkach, papryke drobniutko ktoimy, cebule kroimy w talarki. Wszystko wrzucamy do duzej miski.

Przygotowujemy zalewe i doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nia wszystkie skladniki z miski.Mieszamy dokladnie i odstawiamy na 1-2 godziny zeby sie ''przegryzlo''. Przekladamy do sloikow i pasteryzujemy 15-20 minut.


IMG_9030.JPG



Papryka konserwowa:

1 kg papryki
1-2 cebule
czosnek (do smaku-ja lubie duzo)
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, lisc laurowy, gozdzik, gorczyca

Zalewa:
0,5l octu
2,5 l wody
2-3 szkl oleju
4 lyzki cukru

Papryke myjemy dokladnie, pozbywamy sie gniazd i przekrajamy na 4 czesci. Wrzucamy ja na ok 2 minuty do wrzatku aby sie spazyla.

Przygotowujemy zalewe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty. Czekamy az chwilke przestygnie.

Do wyparzonych sloikow wkladamy papryke i przekladamy zabkami czosnku i cebula. Na koniec dorzucamy ziele, pieprz, gozdzik, lisc laurowy i gorczyce. Wlewamy lyzke oliwy. Zalewamy zalewa i pasteryzujemy ok. 15 minut.


IMG_9033.JPG
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
Kasia
Poczatki mojej osobistej dzungli
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2012 15:57 przez tasikk.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Andzia1

Surówki, sałatki na 4 pory roku 24 Kwi 2012 20:30 #29551

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Sałatka - wiosenna regeneracja

Liść sałaty, garść młodych listków mniszka lekarskiego, kilka liści czosnku, szczypiorek, ogórek, rzeżucha, kawałki sera feta + co kto lubi....

Zalać jogurtem, najlepiej gęstym greckim, przyprawić pieprzem, papryką, curry (jak kto lubi)

Uwaga - żeby liście mniszka nie miały gorzkawego smaku muszą być bardzo młodziutki albo wymoczone ok. gpdz. w lekko posolonej wodzie.

O dobroczynnym działaniu mniszka wiosną proszę poczytać w dziale zielarskim:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7-zielarnia
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2012 20:30 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, zosiac

Surówki, sałatki na 4 pory roku 29 Maj 2012 14:23 #41191

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
To ja też się przyłączę do sałatkomaniaków :dance:
Kilka moich ulubionych :
Sałatka warstwowa z ryżem i różnymi rzeczami
• 2 torebki ryżu
• 5-6 ogórków konserwowych
• 1 duży por pokrojony w krążki i sparzony
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 puszka kukurydzy
• 20 dag gotowanej szynki
• Ketchup pikantny
• majonez

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Podzielić na 3 części
UKŁADAĆ:
1. ogórki
2. 1/3 ryżu
3. ½ keczupu
4. por
5. 1/3 ryżu
6. ½ keczupem
7. Szynka pokrojona w kostkę
8. 1/3 ryżu
9. ½ majonezu
10. jajka pokrojone w kostkę
11. ½ majonezu
12. kukurydza


Sałatka warstwowa z tuńczykiem (każdy ma inna wersje chyba)
• posiekane białka
• tuńczyk
• posiekana cebula
• ogórek konserwowy w drobna kostkę
• ser żółty starty na grubej tarce
• majonez
• posiekane żółtka
• szczypior

Sałatka z krewetkami
• krewetki z wody lub w zalewie czosnkowej
• ½ lodowej sałaty lub innej kruchej
• 2-3 jajka na twardo
• 2-3 pomidory
• 1 duży ogórek
• 4-5 rzodkiewek
• oliwki zielone
SOS:
• majonez
• mały koncentrat pomidorowy
• ocet winny
• pasta paprykowa (niekoniecznie)
Pomidory obrać ze skórki i pozbawić jąderek i pokroić w paseczki , to samo z ogórkiem. Resztę składników pokroić wg uznania .
Sos: 2-3 czubate łyżki majonezu, cały koncentrat, kilka kropel octu winnego i odrobinę pasty paprykowej dokładnie wymieszać – można lekko posolić.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z sosem

Sałatka z brokułami

• 4 - 5 pomidorów
• 1 duża cebula - najlepiej czerwona
• 4-5 jajek ugotowanych na twardo
• 1/2 kg brokułów (mogą być mrożone lub świeże) - ugotowanych "aldente"
• 1 majonez
• 1 jogurt naturalny
• 2-3 ząbki czosnku
• sok z cytryny
1. Pomidory oparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, ułożyć w przeźroczystej misce.
2. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na pomidorach
Te warstwy można lekko posolić i posypać ziołami (np. prowansalskimi lub włoskimi), a następnie wyłożyć na to 3/4 słoika majonezu.
3. Jajka pokroić i ułożyć na majonezie. Przygotować sos jogurtowo - czosnkowy: do jogurtu wcisnąć czosnek, sok z cytryny i łyżkę majonezu-dokładnie wymieszać i polać tym jajka. Trzeba zostawić 2-3 łyżki sosu!
4. Na to układamy ugotowane i ostudzone brokuły i polewamy reszta sosu.
Sałatkę należy włożyć na 1 do 2 godz. do lodówki.
Większa porcja sałatki wygląda super w naczyniu żaroodpornym.

Sałatka „chrupiąca”

½ główki zielonej strzępiastej sałaty
½ główki czerwonej strzępiastej sałaty
Oliwki zielone
Grzyby marynowane - posiekać lekko
Kukurydza konserwowa (kolby konserwowe lub zwykła) – pokroić na 3 części
5 dag płatków migdałowych
5 dag orzechów włoskich - uprażyć (można dodac jeszcze słonecznik lub zamiennie z innymi ziarnami)
Sos włoski lub śródziemnomorski\
Wszystko po prostu wymieszać i już!

SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

1 średnia kapusta
2 papryki
3 cebule
Zalewa:
2 szklanki wody
½ szklanki octu
2 łyżki musztardy jasnej
½ szklanki cukru
¾ szklanki oleju
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, paprykę w paseczki i cebulę w krążki.
Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącą zalewą. Ostudzić, przełożyć do słoików, włożyć do lodówki. Można trzymać 2-3 tygodnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Surówki, sałatki na 4 pory roku 29 Maj 2012 14:27 #41193

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Mutari wrote:
To może i dam machnę jeden przepis na sałatkę :P

SAŁATKA NA SŁODKO

Pierś z kurczaka
Puszka kukurydzy
Puszka ananasów
Majonez (ja dodaje Winiary-jest dla mnie lepszy)

Pierś kroimy w plastry, jak na kotlety. Następnie podsmażamy (bądź gotujemy), jak kto woli. Kroimy je w kostkę, dodajemy kukurydzę i ananasy. Następnie dodajemy majonez i przyprawy (pieprz, sól). Wszystko mieszkamy. Ja dodaje jeszcze przyprawę chili - lubię trochę na ostro :P

Mi ona bardzo smakuje :)

Też robię podobną, pyyyycha :drool: :) Jeśli chcemy gotować pierś to nie pokrojoną, bo wtedy nie traci smaku i wilgotności. Mój syn nielubi kukurydzy więc daję seler konserwowy, a żeby było ostro to sporo czosnku...
Za tę wiadomość podziękował(a): zosiac

Surówki, sałatki na 4 pory roku 11 Cze 2012 22:28 #46211

  • Dorbie
  • Dorbie's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 694
  • Otrzymane dziękuję: 93
sałatka z suszonymi pomidorami
ser bałkański(może być z Lidla )
sałata - mix
suszone pomidory w oliwie
sos vinegret z ziołami prowansalskimi

chyba wszystko
Smacznego


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.492 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum