TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 14:44 #728016

  • czarna2066
  • czarna2066's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1015
  • Otrzymane dziękuję: 7321
Dziękuję KaLo za odpowiedź :hug:
Czekam cierpliwie na przepis z pomidorami bo brzmi smakowicie :wink4:
Pozdrawiam Beata


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 16:02 #728027

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Durszlak obgotowanych grzybów leśnych,najlepsze podgrzybki, kozaki, 3-4 cebule, 2 papryki, 0,5-1 szkl. oleju,słoiczek koncentratu, ok. łyżki cukru i łyżki octu (może być mniej lub więcej więcej wg. upodobań), 2-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ew. ziele angielskie, liść laurowy ale niekoniecznie. Cebulę i paprykę pokroić, zeszklić na oleju, dodać grzyby i koncentrat, dusić ok. pół godziny. Pod koniec doprawić tym co zostało, zapakować gorące do słoików i pasteryzować pół godziny lub dłużej jeżeli było wkładane po wystygnięciu .
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2020 17:28 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, aga, ewakatarzyna, zwykły chłop

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 18:35 #728040

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Drodzy, może gdzieś w Waszych zeszytach istnieje przepis na zimową sałatkę, w której głównymi składnikami są pomidory i biała kapusta ? Jeśli tak, to będę wdzięczna za udostępnienie :hug:

p.s. w ubiegłym roku zrobiłam wersję z papryką i ogórkami, więc poszukuję czegoś "skromniejszego".
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 20:34 #728049

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1564
  • Otrzymane dziękuję: 8330
KaLo wrote:
Durszlak obgotowanych grzybów leśnych,najlepsze podgrzybki, kozaki, 3-4 cebule, 2 papryki, 0,5-1 szkl. oleju,słoiczek koncentratu, ok. łyżki cukru i łyżki octu (może być mniej lub więcej więcej wg. upodobań), 2-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ew. ziele angielskie, liść laurowy ale niekoniecznie. Cebulę i paprykę pokroić, zeszklić na oleju, dodać grzyby i koncentrat, dusić ok. pół godziny. Pod koniec doprawić tym co zostało, zapakować gorące do słoików i pasteryzować pół godziny lub dłużej jeżeli było wkładane po wystygnięciu .

Grzybki są pyszne, sugerował bym raczej zrobić ostrzejsze bo łagodne jak dla mnie mają zbyt pomidorowy smak, nie należy też zbyt upychać grzybów w słoiku bo po otwarciu będzie galaretka ze śluzu.
;) do przepisu dodam fotkę, :)

IMG_20200907_202059.jpg


Ps. Podobno żeby nic się nie ciągnęło zalewamy grzyby zalewą octową , na drugi dzień lekko śluzowatą zalewę wylewamy , zalewamy nową i zamykamy słoiki. Nigdy nie próbowałem bo co to za grzybki co się nie ciągną :happy3:, stracą cały urok :hearts:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2020 20:39 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, aga, ewakatarzyna, JaKasiula

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 22:03 #728057

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Już zdążyłeś zrobić? :ohmy:
Zapomniałem dodać, że grzybki w moim wykonaniu sa pokrojone w kawałki podobnej wielkości. Ilość cukru i octu podana w przepisie jest niewielka bo nie każdy lubi mocne wrażenia ale oczywiście można dać więcej według swojego smaku . Albo zmniejszyć ilość pomidorów :) .
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2020 22:06 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 07 Wrz 2020 22:28 #728059

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1564
  • Otrzymane dziękuję: 8330
:P :happy3: to akurat z ub. roku ale przepis prawie identyczny
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Wrz 2020 07:31 #728071

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Adasiowa wrote:
Drodzy, może gdzieś w Waszych zeszytach istnieje przepis na zimową sałatkę, w której głównymi składnikami są pomidory i biała kapusta ? Jeśli tak, to będę wdzięczna za udostępnienie :hug:

p.s. w ubiegłym roku zrobiłam wersję z papryką i ogórkami, więc poszukuję czegoś "skromniejszego".

Nie wiem czy pomogę ale znalazłem kalafiora w pomidorach a to też kapusta :yummi: . Na deser jabłuszka. :happy:

IMAG5310-2.jpg
IMAG5313-2.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2020 07:36 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Wrz 2020 08:16 #728075

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Tak, pomogłeś - bardzo dziękuję.
Co prawda miałam na myśli inną "sałatkę", ale widzę, że ten przepis z wykorzystaniem kapustnych też jest ciekawy.
Pamiętam, że moja Mama robiła rewelacyjną kapustę ( młodą ) do obiadu: duszoną z pomidorami, koperkiem i cebulą, doprawioną odrobiną cukru i octu - chciałam powtórzyć ten smak w słoikach ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Wrz 2020 09:19 #728082

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
Taka młoda kapusta z koperkiem jako dodatek do 2 dania, to klasyka ale potrzeba do tego młodej kapusty bo taka jak teraz ma inny smak i teksturę. Mój patent na taka kapustkę to zaprawienie jej jasną zasmażką z łyżki masła , łyżki zupy pieczarkowej z torebki i odrobiny mleka albo słodkiej śmietanki. Oczywiście do tego koperek, sól i pieprz. Pomidorów nie dawałem. Z pomidorami robi się u mnie kapuśniak na gęsto okraszony zrumienioną cebulką. Czasem gotowany z młodymi kartofelkami.

W zeszytowym wydaniu "ABC gotowania" Anny Czerni z 29.10.1985, cena 50 zł :ohmy:( :laugh1: na dzisiejsze to by było 0,5 gr) , znalazłem coś takiego. Nie robiłem ale nazwisko autorki wzbudza zaufanie.

Kapusta marynowana

0,75kg kapusty, łyżka soli, łyżka cukru, liść laurowy, goździk, ziele angielskie, 5 łyżek octu 6% (3 łyżki 10%). Kapustę poszatkować, posolić a jak zmięknie włożyć do słoików. 1,5 szkl. wody zagotować z dodatkami i wrzącą zalewą zalać kapustę, słoiki zakręcić i pasteryzować 0,5l 15-18 min, litrowe -3 min.
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2020 13:14 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Wrz 2020 14:02 #728102

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Ten drugi przepis przypomniał mi z kolei kapustę przyrządzaną przez moją Babcię ( rocznik 1920 ), choć nie jako przetwór i właśnie do takiej słodko-kwaśnej kapusty dodawała zasmażkę z masła i mąki. Podobnie robiła czerwoną kapustę, dorzucając goździki. Nie potrafię powtórzyć tych smaków, może dlatego, że nie korzystam z zasmażek i "proszków".

Przepis na kapustę marynowaną zabieram ze sobą - dziękuję.

Może ktoś z Was pamięta też sałatki wielowarzywne ( głęboki PRL, więc bardzo zamierzchłe czasy ), sprzedawane w sklepach Społem, bodajże pod nazwą "Bułgarska" ? Na pewno składnikiem była biała kapusta, papryka, cebulka, marchewka i ogórki ( świeże i chyba (?) kiszone ) plus fantastyczna zalewa.
Kiedy człowiek zaczyna wspominać z nostalgią dawne dzieje, to niewątpliwy znak, że się starzeje ....
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2020 14:34 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 08 Wrz 2020 15:27 #728105

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3573
  • Otrzymane dziękuję: 7726
O taką sałatkę chodziło? www.zajenata.bg/5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%...0%B5-news100924.html

Jest kapusta, cebula, ogórki, czosnek, marchewkę mozża dołożyć. Za PRLu to była sałatka bułgarskiego globusa. A tak przy okazji jak wpiszesz зеленчукова салата за зимата to wyskoczy mnóstwo bułgarskich stron z przepisami na sałatki w konserwach :)
Moze być też taki wynalazek, podobno klon tej z dawnych czasów smakosze.pl/przetwory-160720-md-salatka-warzywna-globus

Cała strona bułgarskich przetworów. Wystarczy klikać fotkę i otwierać strony. www.google.pl/search?q=%D0%B7%D0%B5%D0%B...mgdii=TC-Y10sWACeeyM
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2020 15:39 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Mamma, ewakatarzyna, zwykły chłop

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 09 Wrz 2020 11:54 #728207

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3666
  • Otrzymane dziękuję: 16813
Znalazłam pomysł na pastę bulionową.
Przepis jeszcze nie wypróbowany, ale może kogoś skusi wcześniej niż mnie ;)
pin.it/5C4FNjG
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 09 Wrz 2020 11:55 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, ewakatarzyna

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 11 Wrz 2020 21:46 #728386

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Ja kiedyś, kiedyś robiłam taką. Znikała bardzo szybko.

1599853237833764627297.jpg



1599853309409994415637.jpg


A w tym roku wynalazłam taką z zielonych pomidorów i już robiłam, bo myślałam, że pomidory będą pleśnieć na krzakach.

15998534566911865855614.jpg


Mam nadzieję, że się przydadzą moje stare zapiski.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bietkae, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 11 Wrz 2020 21:54 #728389

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Bardzo polecam taką, pięknie wygląda w słoiku i każdy wyje coś, co mu najbardziej pasuje.

1599853814075801990860.jpg


Ta też jest niezła.

15998539080361721578896.jpg


Tak się teraz zastanawiam, czemu ja ich nie robię. Chyba czas wrócić do dawnych starych przepisów.

Jeśli będą nieczytelne, piszcie, będę przepisywać ręcznie.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 11 Wrz 2020 23:56 #728407

  • Lila25
  • Lila25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 441
Zielona wrote:
Ja kiedyś, kiedyś robiłam taką. Znikała bardzo szybko.

1599853237833764627297.jpg



1599853309409994415637.jpg


A w tym roku wynalazłam taką z zielonych pomidorów i już robiłam, bo myślałam, że pomidory będą pleśnieć na krzakach.

15998534566911865855614.jpg


Mam nadzieję, że się przydadzą moje stare zapiski.

Robię też sałatkę warzywną o takim składzie

SAŁATKA WARZYWNA


1 kg białej kapusty
1 kg marchwi
½ kg cebuli
1 kg ogórków
1/2 dag czerwonej papryki
pęczek zielonej pietruszki

Zalewa:
3 łyżki oleju
¾ szklanki octu jabłkowego
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Kapustę drobno poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w paski. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, paprykę i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet i dodać cukier, sól . Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Następnie nakładać sałatkę do słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Zielona, ewakatarzyna, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Wrz 2020 00:03 #728408

  • Lila25
  • Lila25's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 228
  • Otrzymane dziękuję: 441

SAŁATKA Z BURAKÓW Z CZOSNKIEM


3 kg buraków
1,5 łyżki soli
3 szklanki wody
0,7 szklanka octu 10 % (ja daję 0,5 szklanki)
1,5 szklanki cukru (można dać mniej wg uznania)
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku


Buraki ugotować i zetrzeć na dużych oczkach. Posolić.

Zalewa
wodę, ocet, cukier ,
10 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, 1 liść laurowy
3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
To wszystko zagotować. Po zagotowaniu i ostudzeniu – przecedzić i wlać do buraków.
Zostawić na 12 godzin.
Wkładać do słoików i pasteryzować od zagotowania 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości słoików, do których wkładamy sałatkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Wrz 2020 08:56 #728422

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Pyszne, robię je co roku :yummi:

Aromatyczne buraczki

6 kg burakow
6 cebul
6 ząbków czosnku
Zalewa
3 szkl cukru(ja daję 2,5)
2 szkl octu
15 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu
15 listków laurowych
6 goździków
2 łyżki soli

Składniki zalewy zagotować, odstawić na 12 godzin.
Buraki ugotować w skórce. Obrać, utrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
Zalewę odcedzić, dodać do burakoe, cebuli i czosnku.
Wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików.
Pasteryzować ok. 20 min.

Polecam też
IMG_20200912_085946.jpg

Uwielbiam zimą do kanapek.
Smacznego :drink1:
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2020 09:03 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Lila25, Zielona, ewakatarzyna, zwykły chłop

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 12 Wrz 2020 18:07 #728449

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Niezawodne, jak zawsze - dziękuję Dziewczyny :hug:

Przeglądnęłam strony zaproponowane przez Kalo i spośród wielu ( nota bene ciekawych ) przepisów wybrałam dwa, które połączyłam w jeden i dodatkowo zmodyfikowałam.

Sałatka a'la BUŁGARSKA

1 kg białej kapusty - poszatkować
25 dkg pomidorów - pokroiłam w cząstki
25 dkg ogórków - pokroiłam w plasterki wraz ze skórką
25 dkg marchewki - starłam na dużych oczkach tarki
25 dkg papryki - dałam czerwoną i żółtą, pokroiłam w cienkie paseczki
25 dkg cebuli - w piórka

Wszystkie warzywa posoliłam niecałą łyżką soli, wymieszałam i odstawiłam na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowałam marynatę:

3/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki octu owocowego domowej roboty ( jabłkowo-śliwkowo-estragonowy )
20 dkg cukru
1 łyżka soli
listek laurowy
kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu

Składniki zalewy zagotować ( cukier musi się rozpuścić ).

Sałatkę nakładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy 20 minut.
Z tych proporcji wyszło 6 słoików średniej wielkości.



Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Lila25, Armasza, bastis, aga, ewakatarzyna, Szczypiorek, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.932 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum