TEMAT: Burak ćwikłowy - uprawa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:22 #770452

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Anulko nic nie kombinuj tylko pisz przepis, bardzo proszę :kiss3:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)


Zielone okna z estimeble.pl

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:34 #770454

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Ja też o pzrepis proszę (o ile nie jest skomplikowany).
Wiedźmowata

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:42 #770460

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
Ja też chce. :thanks:

Buraków mam zatrzęsienie. :D
Pozdrawiam Błażej

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:42 #770461

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Już spieszę z przepisem :)

BOTWINKA NA ZIMĘ

4 duże pęczki botwinki
4 buraki
2 pęczki koperku
4 łyżki soli
2 łyżki cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 szklanka przegotowanej wody

Przystępujemy do działania: botwinkę siekamy, buraczki ścieramy na grubej tarce, koperek także siekamy. Oczywiście wszystkie warzywa dokładnie szorujemy przed obróbką. Mieszamy, dodajemy sól, cukier, wodę i ocet. Wypełniamy słoiki ugniatając składniki, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Wykorzystuję słoiki o poj. 0,4 l.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, Miragoral, bastis, anaka, Zefirka, JaKasiula

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:49 #770463

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
A teraz taką na obiad jeszcze. :thanks:
Pozdrawiam Błażej

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:51 #770464

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Błażeju, masz na myśli zupę na gorąco czy chłodnik na zimno ? :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 19:59 #770468

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
Jak podeślesz obie wersje, to będe bardzo wdzięczny. :thanks: :thanks:

Ja jestem bardziej fizyczny w ogródku, a że mam teraz tydzień urlopu, to bym miał czas sie pobawić w pottawy z warzywek. :hearts:
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Burak ćwikłowy - abc uprawy 17 Lip 2021 20:43 #770476

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Bardzo chętnie się podzielę - jutro wstawię oba przepisy. Zaznaczę tylko, że gotuję wg prostych, nie wyszukanych receptur :oops: , no i nie wykorzystuję wywarów z mięsa, a jedynie z włoszczyzny.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, anaka, Szczypiorek, JaKasiula

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 11:38 #771102

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
Serdecznie dziękuje.

Mnie obecnie wchłonął remont dwóch pokoi ale udało się w międzyczasie wypielić kilka grządek, a widzę że niektóre buraki, to już gotowe do wybrania, tylko w domu obecnie jest akcja ogórek, fasolka, fasolka, ogórek, a dodatkowo cukinia i dynia, więc jak wspomniałem o buraczkach, to jakoś nie odczułem zbyt wielu pozytywnych emocji. :happy:
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marianna, anaka, Szczypiorek

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 12:07 #771109

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14352
Adasiowa wrote:
Bardzo chętnie się podzielę - jutro wstawię oba przepisy. Zaznaczę tylko, że gotuję wg prostych, nie wyszukanych receptur :oops: , no i nie wykorzystuję wywarów z mięsa, a jedynie z włoszczyzny.

Aniu ja też jestem zainteresowana :thanks:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 17:23 #771136

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Na pewno każdy z Was ma swój sprawdzony i ulubiony przepis, więc chyba nie wniosę niczego nowego w tajniki gotowania barszczyku. W każdym razie, w przypadku zupy na bazie młodych buraczków podstawą jest wywar jarzynowy: u mnie to wielka porcja włoszczyzny plus liście lubczyku, listek laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego, czarnego pieprzu, całego kminku ( jeśli ktoś chce, wrzuca obrane ząbki czosnku ) i sól do smaku ( solę niewiele ). Składniki zalewam małą ilością zimnej wody, dokładam obrane i pokrojone w kawałki małe buraczki i powoli gotuję na małym gazie, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmażam na klarowanym maśle posiekaną cebulkę i rozdrobnione liście buraczków, skrapiając kilkoma kroplami Maggi - a następnie przekładam zawartość patelni do garnka z wywarem i jeszcze chwilę gotuję. Doprawiam cukrem, octem jabłkowym ( lub - jeśli mam pod ręką - domowym zakwasem z buraków ), wrzucam drobno posiekany duuuży pęczek koperku.

Niekiedy wkrawam też młode ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę.

Chłodnik robię z kefiru lub zsiadłego mleka. Dodaję drobno pokrojone ( starte na tarce ) zielone surowe lub małosolne ogórki, rzodkiewki, czasami kawałek czerwonej papryki, posiekaną młodą cebulkę ze szczypiorem, natkę pietruszki, koperek i doprawiam solą i zmielonym pieprzem ( można dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku ). Na koniec dodaję drobno pokrojone buraczki wraz z liśćmi, które wcześniej zblanszowałam. Chłodnik wstawiam do lodówki, aby smaki się przegryzły.

No i .... to byłoby na tyle :oops:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Bobej, bastis, ewakatarzyna, Szczypiorek, Zefirka, JaKasiula

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 17:31 #771138

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14352
Pysznie!!!!!!!

Na pewno zrobię po niedzieli i jedno i drugie :dance:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, bastis, ewakatarzyna

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 17:32 #771139

  • bastis
  • bastis's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 4349
Aniu robię dokładnie tak samo, z tym że nie dodaję octu a zakwas z buraków, który właśnie na tę okoliczność stoi w słoiku w lodówce. Kolor i smak takiej zupy - bezcenny :hearts:
Pozdrawiam Ula

Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli (Albert Schweitzer)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, ewakatarzyna, Szczypiorek

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 17:34 #771141

  • Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 863
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Dzięki. Zanotowane.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Burak ćwikłowy - abc uprawy 22 Lip 2021 17:49 #771147

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Ulko, dokładnie! Jeśli mam zakwas z buraczków, to dolewam go szczodrą ręką do zupy, ale czasami z braku domowego, korzystam z octu jabłkowego domowej roboty. Faktem jest, że dosmaczenie zakwasem to zupełnie inna bajka :hearts:
Zazwyczaj robię taki zakwas ze starszych buraków, bo tych młodych mi szkoda i na start dodaję łyżkę żytniego zakwasu, jakiego używam do pieczenia chleba.

Nie wiem, jaki smak miałby botwinkowy barszczyk robiony na bazie wywaru mięsnego, ale jeśli ktoś używa mięso w kuchni, to może robić wywar warzywno-mięsny.
Smacznego Kochani :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Bobej, Jaedda, ewakatarzyna, JaKasiula

Burak ćwikłowy - abc uprawy 24 Lip 2021 16:47 #771372

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Pierwsza przerywka buraków (Opolski). Późno, bo zawsze coś pilniejszego było. Jutro chłodnik.

20210724_101617.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Jaedda, ewakatarzyna

Burak ćwikłowy - abc uprawy 31 Lip 2021 19:09 #772167

  • przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2864
  • Otrzymane dziękuję: 11848
Moje buraki Zeppo F1 wyrwane.
020-74.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Jaedda, ewakatarzyna

Burak ćwikłowy - abc uprawy 06 Sie 2021 17:38 #772977

  • Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 5745
  • Otrzymane dziękuję: 13078
Na buraczkach wysianych na początku lipca na kilku liściach zauważyłem objawy choroby grzybowej chwościka buraka. Ponieważ są to małe listki wykonam jutro oprysk Topsinem.
A jak u Was? :idea2:
Ostatnio zmieniany: 06 Sie 2021 17:43 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.695 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum