• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 05 Lis 2018 21:53 #629384

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zakładam nowy watek o odmianach uprawianych przez nas w minionym sezonie. Niektóre sa rewelacyjne , inne takie sobie, ale o wszystkich warto napisać. Podzielić sie uwagami co do ich wymagań, plenności i przydatności kulinarnej. Mam nadzieje ze pomożecie mi poprowadzić ten wątek ciekawie. bo niestety stare zdjęcia mi przepadły, a w tym roku uprawiałam stosunkowo mało odmian. Oczywiście opisujemy tutaj też cukinię i patisony.Więc zaczynamy.


Marina di Chioggia Cucurbita maxima
IMG_20180928_103612-2.jpg



Właściwie to uprawiam ją od trzech lat , ale dopiero w tym roku mogę właściwie ocenić walory tej cudownej dyni. W ubiegłych latach z powodu suszy marnie plonowała. Ten rok był optymalny dla roślin,a przy tym dostała żyzna ziemię i obdarował mnie czterema sporymi owocami.(6,5-9kg). No cóż przekonałam się, ze Marina di Chioggia lubi naprawdę dobrze zjeść i wypić. Rośnie potężna, miała trzy pędy długości ok 12 metrów każdy. jest dynią pozna, dopiero teraz zaczyna przybierać ten woskowy srebrno-zielony kolor.
IMG_20181009_112301.jpg


Przechowuje się podobno bardzo dobrze, no zobaczymy, jedną zostawię, do wiosny. W tej chwili jest to dla mnie podstawowa dynia do pieczenia w kawałkach. W tej formie jest najlepsza.A piecze się ja razem ze skórka która zamienia się po upieczeniu w woskowa błonkę,która spokojnie można zjeść. Zupa też jest z niej rewelacyjna. Przypomina jak to Niko trafnie określił dobrą grochówkę o smaku kasztanów. Na dżemy to raczej się nie nadaje, za ciężka zbyt masłowa. Ale w ubiegłym tygodniu robiłam frytki i są bardzo dobre.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-straganik?start=288

Pestki: Własnie teraz podgryzam. Świetne, duze, cienka łupina, wyjątkowo smaczne.
IMG_20181029_071031.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Lis 2018 17:15 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, MagdaH, Jagoda254, Adasiowa, Armasza, Edyta-ka, Marlenka, CHI, carbon, Miragoral, lucysia, Betula, Ada, Jaedda, aga


Zielone okna z estimeble.pl

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 06 Lis 2018 15:52 #629424

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Marina di Chioggia Cucurbita maxima cd.
Dzisiaj sprzątając teren po dyni okazało się ,że Marina miała jeszcze jeden pęd , a na niej dwie dynie, Z tym że te dynie zawiązane były później jak reszta i prawie nie maja brodawek, no i oczywiście są niedojrzałe.
IMG_20181106_113102.jpg

Plenność Mariny di Chiogga jest zaskakująco wysoka.Bo wielkość tych młodych dyń jest taka sama jak reszta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Armasza, Edyta-ka, Marlenka, carbon, Betula, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 08:31 #629459

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Niekoniecznie chodzi o dojrzałość (tak mi się wydaje),bo mam ich od cholery i prawie każda trochę inna,niektóre z guzami inne takie jak na Twoim zdjęciu ostatnim,są nawet takie bez tego czegoś od frontu-jak na tureckim turbanie.
Ja te swoje mam z wolnego zapylania,ale jeżeli nie krzyżują się dynie białonasienne ,z tymi brązowonasiennymi to raczej są czyste,a nawet jakby to to F1 i powinny być wszystkie takie same,ewentualnie ta dynia to jakiś mieszaniec już z paczki i to są F2 .
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 10:40 #629463

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No tak, ale moje są z jednego krzaka i jako Marina di Chiogga z oryginalnych nasion więc, ta żadna F. Pierwsze trzy były guzowate wielkość prawie jednakowa, te na końcu pędów czyli zawiązane później gładkie jak na zdjęciu.

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 07 Lis 2018 11:56 #629467

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
No to pewnie te moje to jakaś mieszanka, pierwsze też miałem z oryginalnej paczki.

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 12 Lis 2018 08:07 #629752

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
I następna dynia, która jest hitem już od bardzo dawna. Na straganach jesienią bardzo często spotykana i jedna z najbardziej znana, bo chyba najczęściej uprawiana w towarowych nasadzeniach.
Muscade de Provence ( Cucurbita moschata )

IMG_20181109_125421.jpg

Uprawiam ją piaty sezon i zawsze obiecuję sobie, że to ostatni raz, ponieważ jest dynia bardzo pozna i nigdy mi nie dojrzeje tak by nadawała się do przechowania, a co za tym idzie muszę ja w jesieni zużytkować. Nie jest to łatwe, bo trochę jest tych kilogramów do przerobu.
Dynia urodziwa, kształtna, ciemnozielona, potem płoworuda,o bardzo wyraźnym żebrowaniu. Komora nasienna, niezbyt duza, miąższ, gruby ciemnopomarańczowy. Jest bardzo wydajna.
IMG_20181109_132230.jpg


I smak. wyjątkowy, mocno aromatyczna, miąższ na tyle miękki ze mozna jeść ją na surowo, sprawdza się w surówkach, sokach, dżemach. A juz najlepsze wychodzą z niej ciasta typu mufinki czy placuszki.
Nie odpowiada mi w zupie, pieczona, czy jako placki typu ziemniaczane. Ma zbyt intensywny zapach i jest zbyt soczysta.Po prostu warto ja mieć jako uzupełnienie dyń Hokaido czy Buttercup.
W uprawie amatorskiej nie jest łatwa. Potrzebuje dobrej ziemi i ciepłego stanowiska. Najlepiej sadzić ja z rozsady bo ma długi okres wegetacji. Potrzebuje dobrego nawożenia i podlewania.Według mnie wydajność ma średnią
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2018 08:09 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, CHI, Miragoral, Betula, Ada, Jaedda, aga

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 12 Lis 2018 16:47 #629777

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Zgadzam się z Tobą Lucyna w 100%, Muscate de Provance jest b.aromatyczna. Silny smak kasztanowo orzechowy najbardziej wyczuwany jest w soku.

Mam kilka w 100% dojrzałych, z nich zrobię wino.
Bardzo ciekawy jestem smaku. Wino poprowadzę tak aby było p/wytrawne.


10.11Muscate.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Marlenka, CHI, Miragoral, Betula, Jaedda

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 13 Lis 2018 12:29 #629831

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Myślę, że ta dynia najbardziej na wino się nadaje.
Robiłam ją wczoraj w syropie. Muscate de Provance w syropie smakiem nie ustępuje brzoskwiniom czy gruszkom.Po pary godzinach zasypania cukrem pływała w soku.
IMG_20181113_112615.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2018 12:30 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, zielonajagoda, Armasza, Marlenka, Biotit, CHI, Miragoral, Betula, obeata, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 13 Lis 2018 17:30 #629854

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
W tym roku nie uprawiałam samodzielnie żadnych dyniowatych z wyjątkiem cukinii, ale jeśli mogę, to podzielę się wrażeniami z 2016r, w którym zebrałam kilka dyń Australian Butter. Pierwszy raz spróbowałam jej w 2015r, zachwyciłam smakiem, zebrałam nasiona z kupionego na rynku okazu.

Australian Butter ( Cucurbita moschata )

Do dzisiaj pozostaje moim numerem 1 spośród wszystkich próbowanych odmian; jasnopomarańczowy miąższ jest raczej suchy, zwarty, o ciekawym, słodko-wytrawnym, orzechowym smaku, bardzo przyjemnym aromacie, grubej skórce, o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Australian Butter wykorzystuję zarówno do zup, jak i ciast, racuchów oraz placków, jednak najbardziej smakuje mi w postaci zupy. Z miąższu robię puree i mrożę.

Odmiana jest ekspansywna, wytwarza pędy o długości kilku metrów, silne i odporne. Jak każda dynia wymaga dużej ilości wody i dobrego nawożenia, pod dojrzewający, ciężki owoc warto podłożyć podkładkę, aby zabezpieczyć go przez gniciem. Na jednym z pędów dynia zawiązała 6 owoców, nie wszystkim udało się rozwinąć.

Australian Butter - zdjęcia pochodzą z września 2016r





A tak opisywałam tę odmianę na Dyniowym Straganiku w listopadzie 2015:

Australian Butter z „serii” buttercup
Wspaniała dyńka o miąższu do wszechstronnego zastosowania; niewielka, jak wszystkie buttercupy o walcowatym kształcie i charakterystycznym „lusterku” , twardej skórce i rewelacyjnym, suchym i zwartym miąższu, pachnącym melonem i „wytrawnym” smaku; niewielka komora nasienna sprawia, że podczas obróbki nie otrzymujemy dużej ilości odpadów; zupa z jej miąższu nie ma sobie równych ;-)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2018 17:40 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza, Marlenka, CHI, Miragoral, Betula, najemnik, Ada, magnes, Lunka, aga

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 24 Lis 2018 21:46 #630984

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 974
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Jedna z odmian dyń , które uprawiałem w tym roku:

Galeux d'Eysines


16.9Galeuxzbliska-2.jpg


miałem 2 szt: 5,7kg oraz 8,7 kg

mniejsza po rozkrojeniu:


IMG_1564.jpg

IMG_1565.jpg


zapach : słodycz i orzechy

IMG_1567.jpg


smak jw

IMG_1570.jpg


sok zmieszany z miąższem posłuży mi jako baza do ketchupu.

IMG_1572.jpg


Polecam tą dynię za nietuzinkowy wygląd i ciekawy smak.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, zielonajagoda, Emalia112, Marlenka, Betula, pszczolka, Jaedda, Mandorla, aga

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 15 Gru 2018 13:39 #633190

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
I kolejna dynia, którą z powodzeniem można zaliczyć do hitów.
Dynię Buttercup Burges miałam w uprawie pierwszy raz. Jest to dynia amerykańskiego pochodzenia wprowadzona do produkcji w 1931 roku przez firmę Oscar H. Will & Company North Dakota. Bardzo popularna i ceniona na świecie.
Dynia, która może zagościć w każdym ogródku także w tym małym ze względu na niezbyt ekspansywny wzrost. Krzaczek skromniejszych rozmiarów, ma mniejsze liście a pędy nie wędrują tak daleko jak u pozostałych dyń. Łatwa w uprawie, ładnie owocuje również w gorszych warunkach pogodowych. Jednak tak jak wszystkie dynie potrzebuje dobrze zjeść i wypić.
U mnie był jeden krzaczek i piął się po specjalnej konstrukcji.

20180817_1421171-2.jpg


Z tego jednego krzaczka zebrałam 6 szt niewielkich owoców, chociaż zawiązków było dużo więcej. Owoce zielone w kształcie turbanu, z małą komorą nasienną, ważyły w granicach od 1.60 kg. do 2.00 kg. Ta wielkość bardzo mi odpowiada bo mogłam za jednym razem zużyć dynię w całości.
Miąższ ciemnopomarańczowy o smaku lekko kasztanowym i przyjemnym zapachu. Jest gruby, kremowy, dość suchy i słodkawy.

IMG_20181210_131450-2.jpg


Przeznaczenie tej dyni jest uniwersalne, począwszy od zupy przez placki, kluski, które wyjątkowo nam smakują. Pokrojoną w kostkę i panierowaną piekłam w piekarniku, ciasto też już z niej było. To chyba wszystko co mogę na tę chwilę napisać.
IMG_20181210_131206-2-2.jpg



Pozostaje mi życzyć SMACZNEGO.
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2018 15:33 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza, Marlenka, Betula, Jaedda, aga

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 15 Gru 2018 16:12 #633203

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ada! O sześciu dyniach na jednym krzaku na moich piaskach mogę tylko pomarzyć. U mnie było góra 3. Zdecydowanie muszę popracować nad nawożeniem :) A dynia faktycznie do polecenia, za wszechstronność.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 15 Gru 2018 18:12 #633216

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
No , nie taka wszechstronna, na dżemy to się raczej nie nadaje jest za ciężka, mało soczysta, ale reszta potraw wychodzi ekstra. To jedna z najsmaczniejszych dyń.
Pestki sa bardzo smaczne, ale niestety łupy ma bardzo twarde.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Ada

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 15 Gru 2018 20:02 #633224

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Bea w minionym sezonie w moich okolicach było bardzo sucho, deszcz padał rzadko. Dynia rosła w zasięgu wzroku - 5 m. od domu więc przypominała o swoich potrzebach i można było dopilnować szczególnie podlewania. Pewnie za to się odwdzięczyła. :happy:

Emalko wygląda na to, że nadużyłam określenia "niwersalna". Nigdy dotychczas nie robiłam dżemów z dyni Buttercup, z żadnych innych dyni też i wyciekło mi to z głowy :jeez: . Bardzo Ci dziękuję, że zauważyłaś i dodałaś swoje uwagi. Z pewnością na dżemy miąższ jest nazbyt suchy. Nie robiłam jej też w zalewie ani słodkiej ani kwaśnej ale gdybym miała taką potrzebę użyłabym jej. Myślę, że to tylko kwestia czasu gotowania. Co sądzisz o tym Emalio? Masz większe doświadczenie, dłużej uprawiałaś tę dynię.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 26 Gru 2018 20:27 #634003

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1842
IMG_20180918_072137643.jpg


IMG_20180918_072537894-2.jpg



White Flat Boar - Biały Dzik
Bardzo fajna dyńka, zwięzły słodki miąższ, dobra do ciast i na dżem.
Jest dość plenna, ale późna. Zawiązała po 4-5 owoców, ale dojrzały tylko 2 o wadze 6 i 8 kg.
Ta na pierwszym zdjęciu była zostawiona jedną na krzaku i dorosła prawie do 10 kg
Pozdrawiam Zosia
Ostatnio zmieniany: 26 Gru 2018 20:31 przez olegowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Armasza, Marlenka, Betula, Jaedda, Maggie, aga

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 27 Gru 2018 11:52 #634027

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Fajną ma tą zieloną warstwę przy skórce, dobrze to w zupie wygląda, oczywiście jak się nie zmiksuje ;)

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 27 Gru 2018 12:03 #634029

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja nie mam nerwów do obierania jej więc piekłam ją ze skórką. W związku z tym nie robiłam z niej dżemów. I w tej postaci jest świetna, do sałatek, jako baza do past warzywnych, pure. Ale u mnie nie była tak wydajna jak u Zosi. Dynie były małe 2-4 kg.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Dyniowe Hity : Opis odmian dyń uprawianych przez nas w 2018r 27 Gru 2018 14:54 #634043

  • olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 772
  • Otrzymane dziękuję: 1842
Moje tak poszalały, bo miały super miejscówkę. Rosły sobie na miejscu, gdzie wcześniej był kompostownik i blisko rynny.
Miały co jeść i nie omdlewały z pragnienia, a lato było wyjątkowo ciepłe to pokazały na co je stać.
Nasionka wysuszone, w sobotę będą spakowane i po Nowym Roku powędrują do Lucysi.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.439 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum