TEMAT: Pomidory czarne i indygo

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 09:22 #632915

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Niniejszy wątek poświęcony jest dwóm bardzo ciekawym grupom pomidorów, a mianowicie pomidorom czarnym i indygo (granatowe, fioletowe).
Pomidory określane jako czarne tak naprawdę mają miąższ o barwie brązowej, wiśniowej i zielonej. Kolor ten zawdzięczają genowi, który powoduje, że podczas dojrzewania pomidorów część chlorofilu jest przekształcana w brązowy barwnik feofitynę. Odmiany czarne to naturalne krzyżówki. Wiele z nich ma rodowód rosyjski, ale też amerykański i niemiecki. Cechują się intensywnym smakiem. W ich uprawie bardzo istotne jest nawożenie, ponieważ są bardziej wrażliwe od innych odmian na przenawożenie azotem. Dlatego należy zachować umiar w dawkowaniu tego makroelementu.
Pomidory indygo powstały w wyniku naturalnego krzyżowania czerwonych pomidorów z dzikimi odmianami z Meksyku i Wysp Galapagos. Prace nad nimi zaczęły się już w latach 60-tych w USA i Bułgarii. Pomidory indygo mają skórkę w kolorze czarnym, natomiast ich miąższ jest intensywnie czerwony. Kolor skórki wynika z występowania antocyjanów, naturalnych fioletowych barwników z grupy flawonoidów, które posiadają właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki sprzyjające wzrostowi i rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Czarny kolor skórki jest tym intensywniejszy im więcej światła słonecznego dociera do rośliny, dlatego zazwyczaj dół owocu jest czerwony. Podczas uprawy warto odsłaniać grona jeśli chcemy mieć intensywniej wybarwione owoce.
Zapraszam do dzielenia się własnymi doświadczeniami w uprawie tych dwóch grup pomidorów.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Horti, Marlenka, bietkae, Zielona, vegetella, Jaedda, Maggie


Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 09:27 #632917

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Na początek dwie bardzo popularne odmiany z obu grup.

Black Krim

Odmiana pochodząca z Rosji, a konkretnie z półwyspu Krymskiego. Niektóre źródła podają, że odmianę rozpropagowali w Europie żołnierze wracający z wojen krymskich w IX wieku. Jednak jest informacja trudna do zweryfikowania. Inne źródła podają, że odmiana ta została odkryta i rozpropagowana przez Szweda Larsa Rosenstroma w 1990 roku.
Pomidor wysoki o dużych owocach typu befsztyk o średniej wadze 200-300g. Owocuje po 70-80 dniach po wysadzeniu na miejsce stałe. Owoce podatne na pękanie. Wielu forumowiczów twierdzi, że jest to u nich jeden z pomidorów najbardziej podatnych na zarazę ziemniaczaną . Ma naturalnie lekko słony smak, dlatego jest polecany dla osób, które powinny ograniczać sól w diecie. Niestety nie zawsze ten smak jest obecny w owocach. Po tym jak ta odmiana trafiła do USA wyhodowano 25 jej typów. Sprzedawcy zazwyczaj nie podają nazwiska hodowcy, a nie wszystkie wersje mają słony posmak. A tak prezentuje się krzak Black Krima na zdjęciu Edyty D:

blackkrim.jpg


A to owoce wyhodowane przez Kurjana:

BK_Kurjan_R.jpg


BK2_Kurjan.jpg



Indigo Rose

Odmiana uzyskana przez Jima Myersa z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie.
Jest to wysoka, silnie rosnąca odmiana o koktajlowych owocach, wagą dochodzących do 60g. Owoce dojrzewają po około 75 dniach. Czarną barwę skórce owoców nadają nadają 3 barwniki z grupy antocyjanów: petunidyna (barwnik odpowiedzialny za czarną barwę kwiatów petunii), delfinidyna (występuje np w ciemych winogronach), malwidyn (nadaje czarną barwę kwiatom malwy).
Krzew Indigo Rose (autor zjęcia Lech_g):

IR_Lech_g.jpg


I owoce Eli151:

IR_Ela151.jpg
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2018 09:37 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Armasza, Horti, bietkae, Jaedda, kunegunda45, Maggie

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 10:34 #632924

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pozwolisz Bea , że wtrącę parę uwag do Indygo Rose. Parę lat temu dostałam nasiona od Błażeja pod nazwą P20 i do dziś ta linię ciągnę tak ze mam o tej odmianie swoje zdanie.
Wiele osób twierdzi ze jest to odmiana bezsmakowa. Fakt, na surowo to rzadko komu smakuje, ale nie ma lepszego pomidora do kiszenia. Nie miękną i potem w gulaszach czy sosach są wyśmienite.
Drugą ich zaletą jest to że sa nieprawdopodobnie zdrowe i silne. Ciężko je zamordować. Dobrze rosną w donicach , co też jest ich zaletą, bo urody im nie brakuje i ładnie wyglądają przed domem..
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, Betula, bietkae, Jaedda

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 11:25 #632932

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2154
  • Otrzymane dziękuję: 7241
Co do wyglądu i odporności czy żywotności P20 blue, to jest to sprawą bezdyskusyjną. Co do uprawy w pojemnikach, to również świetna do tego odmiana. Może gdzieś znajdę stare fotki.


Jednak zaintrygowałaś mnie tym kiszeniem. :woohoo: Podrzuć coś więcej o tym. :bye:
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, kunegunda45

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 12:19 #632940

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Nie wszystkie pomidory nadają się do kiszenia. Tracą kolor, robią się ciapowate, nie dotyczy to Indygo Rose. Ta odmiana zyskuje przy kiszeniu i kolor i smak. (Przepis na kiszone pomidory w kulinariach.0
I jeszcze o podwójnej nazwie . Niedługo po wyhodowaniu tej odmiany trafiła do Polski pod robocza nazwą P20 blue. Dopiero później nadano jej nazwę Indygo Rose.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Armasza, bietkae

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 13:29 #632948

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Emalko! Wszelkie wtrącenia mile widziane. Chodzi o to by zebrać jak najwięcej informacji o danej odmianie. A informacje o kulinarnych zastosowaniach danego pomidorka są istotne przy wyborze odmian do sadzenia. Co do podwójnej nazwy - według bazy Tatiany są to dwie oddzielne odmiany:
tatianastomatobase.com/wiki/P20_Blue
tatianastomatobase.com/wiki/Indigo_Rose
Obie powstały na OSU (Oregon State University), ale P20 nie została zatwierdzona i nie powinna w ogóle być dostępna na rynku.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 13:53 #632950

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pewnie Bea masz rację, bo Tatiana wie wszystko o pomidorach, ale ja posadziłam dwa lata temu Indygo Rose i nie było żadnej, ale to żadnej różnicy., więc wróciłam do swoich P20, bo miałam dużo dobrej jakości nasion. i przy nich zostałam. I jest kłopot, bo moje uwagi są do P20.
Moje P20 z 2016r. ( uchowało się zdjęcie na Fotosiku)
666c016cd8e90e7a-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Betula, bietkae, Maggie

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 14:03 #632952

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Dla mnie one też wyglądają identycznie. Ale bardzo cenie zdanie Tatiany więc wolałam przy opisie Indigo Rose nie zamieszczać informacji, że to to samo co P20.
Obie odmiany zostały stworzone przez Jima Myersa w ramach tego samego projektu uzyskania prawdziwie czarnych pomidorów. Być może między nimi jest tylko jakaś drobna różnica np. taka, że P20 jest bardziej podatna na jakąś chorobę i dlatego nie została zatwierdzona. Wolano wybrać odporniejszą, której nadano oficjalną nazwę Indigo Rose.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Marlenka, bietkae, Maggie

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 14:27 #632954

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Emalia112 wrote:
Wiele osób twierdzi ze jest to odmiana bezsmakowa. Fakt, na surowo to rzadko komu smakuje..

Trzy lata już uprawiam Indigo Rose i dziwi mnie, że ktoś może nazwac ją bezmakową. Ma fajny winny, dymny
posmak. Jasne , że nie każdemu może to odpowiadać, ale nie można nazwać ją bezsmakową :)

Kilka czarnych pomidorków uprawianych przeze mnie. Wszystkie mi smakowały. Uprawa bezproblemowa. Stare odmiany:

Indian Stripe



Black Elephant




Black Prince



Schwarze Sarah



Berkeley Tie Dye

Andrzej
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2018 14:58 przez Saute.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Horti, rozalia, Marlenka, Betula, bietkae, Zielona, Sylwiaaa

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 14:55 #632955

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Cieszę się ze ty też ja lubisz., ale statystyka jest taka że na siedem osób w mojej rodzinie tylko ja jedna ją lubię. Uprawiam ją już bardzo długo i nie mogę do niej przekonać, ani rodziny, ani znajomych. Zawsze mówię, że Indygo Rose jest dla znawców.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, Marlenka, Betula, bietkae, Ada

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 15:40 #632961

  • bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2080
  • Otrzymane dziękuję: 11915
Black Krim miałam po raz pierwszy w tym roku, nasiona były z USA ( koleżanka dostała ) i w moim nie wyczuwałam słonego smaku.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marlenka, Betula, Ada

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 15:54 #632964

  • Renia
  • Renia's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 294
  • Otrzymane dziękuję: 815
Moje P20 zdjęcie z października, po usunięciu wszystkich pomidorów. Tylko ON pozostał...i to naprawdę w całkiem niezłym stanie. Chyba najbardziej pancerny z pomidorów jakie uprawiałam. W smaku pomidorki były całkiem zjadliwe, soczyste, mało słodkie, jak już zrobiło się naprawdę zimno skórka zrobiła się twarda i były duuużo kwaśniejsze.

20180928_173420.jpg
Pozdrawiam, Renia :)
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2018 15:56 przez Renia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Horti, Marlenka, Betula, Ada

Pomidory czarne i indygo 13 Gru 2018 18:10 #632982

  • Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 650
  • Otrzymane dziękuję: 3089
A czy ktoś uprawiał pomidora Ozark Sunset? Mam zamiar go uprawiać w 2019 r.
Fajny czy niefajny ? :lol:
pomidorowadolina.pl/?278,ozark-sunset

Jeśli ktoś zna odmiany do 140 cm wysokości to poproszę o podanie nazw odmian, będę wdzięczna :)
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2018 18:15 przez Sylwiaaa.

Pomidory czarne i indygo 14 Gru 2018 11:08 #633050

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Dwarf Purple Heart , miałem i polecam :)
Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Betula, Ada, Jaedda

Pomidory czarne i indygo 20 Gru 2018 19:01 #633612

  • kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 890
  • Otrzymane dziękuję: 6245
Ostatnio przeglądałem wątki o pomidorach czarnych i białych.Jak dotąd nie uprawiałem ani czarnych, ani białych (wszystko przede mną).
Trochę przeglądałem strony i znalazłem ciekawe informacje o czarnych pomidorach, zwłaszcza jednym.

Czarny pomidor we Włoszech - w 2009 r.o nazwie Sun Black
Nowa odmiana czarnoskórych pomidorów, która zawiera dużą ilość antocyjanów, ten sam pigment, który znajduje się w jagodach,
jeżynach i czarnych winogronach, została opracowana przez naukowców we Włoszech. Sun Black został opracowany przy użyciu
tradycyjnych metod hybrydyzacji (nie biotechnologii), krzyżując szereg odmian pomidorów o kontrastujących cechach,w ramach
projektu badawczego "Tomantho" (akronim pomidora i antocyjanu). Ma ciemno-czarną skórę i czerwony miąższ. Według jego twórców
zachowuje on swój smak, a dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych jest korzystny dla zdrowia. Pomidor jest produktem inicjatywy
Tom-Anto, międzyuczelnianego projektu finansowanego przez rząd włoski i koordynowanego przez profesora Pierdomenico Peratę z
Sant'Anna School of Advanced Studies w Pizie.

I wypowiedź profesora, który nadzoruje ten projekt.

"Korzystne właściwości tradycyjnych pomidorów są zasadniczo związane z obecnością mieszaniny biomolekuł, w tym likopenu,
kwasu askorbinowego lub witaminy C, kwasów fenolowych, flawonoidów i witaminy E, podczas gdy zwykle nie zawiera znaczących
stężeń antocyjanów, substancji, które są korzystne dla ludzkiego zdrowia "
, wyjaśnia profesor Pierdomenico Perata

Czytałem też, że jest to pierwszy pomidor czarny, tylko nie wiem, czy we Włoszech, czy na świecie.Sądząc po dacie, chyba jest
to pierwsza w ogóle czarna krzyżówka

Na zdjęciu (z internetu) wygląda to tak:

sunblack.jpg
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Adasiowa, Armasza, Horti, Marlenka, Betula, bietkae, Ada, Saute, kunegunda45

Pomidory czarne i indygo 21 Gru 2018 13:52 #633686

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Amerykańskie strony podają, że pierwszym pomidorem na świecie o naprawdę czarnej skórce jest Indigo Rose. Czytałam też wywiad z twórcą tej odmiany Jimem Myersem, który też tak twierdził. Ta odmiana została wypuszczona na rynek w 2011 roku, natomiast włoski Sun Black w 2009 r. Więc palma pierwszeństwa powinna należeć się jemu. Chyba, że Włosi podali datę uzyskania tej krzyżówki w ramach projektu badawczego, a od tego do wprowadzenia na rynek jak wiadomo droga daleka.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Horti, Marlenka, kunegunda45

Pomidory czarne i indygo 21 Gru 2018 20:02 #633724

  • kunegunda45
  • kunegunda45's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 34
  • Otrzymane dziękuję: 87
W tym sezonie miałem kilka odmian czarnych i indygo . Chcę polecić z odmian czarnych
Brandywine Black owoc duży dobry w smaku wytrzymał u mnie zarazę
Black Krim owoce średniej wielkości , odporny na zarazę [ u mnie] owoce ciemne o dymnym lekko słonawe [nasiona kupione w internecie]
Amazon chocolate pomidor o ziemniaczanych liściach owoce słodkie czarne długo owocuje
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2018 20:18 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Horti, Betula

Pomidory czarne i indygo 21 Gru 2018 20:44 #633730

  • Saute
  • Saute's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 157
  • Otrzymane dziękuję: 384
Najprawdopodobniej Sun Black powstał w 2006, bo tu jest artykuł z 2008 , a w nim pisze, że ten pomidor
jest już w uprawie od dwóch lat, jednak nie na skalę komercyjną. Pisze też , że że włoskie Ministerstwo
Uniwersytetów wpompowało w badania (bagatela) 150 milionów euro, czyli ok. 600 mln złotych :ouch:

link: www.fruitnet.com/eurofruit/article/999/i...develop-black-tomato
Andrzej
Ostatnio zmieniany: 21 Gru 2018 20:45 przez Saute.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.232 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum